8/3/11

Η αναγκαιότητα θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ

της Ελίνας Γαληνού
Αν και η φράση "κοινό μας σπίτι" για το Αιγαίο, ακούγεται υπερβολικά γενναιόδωρη εκ μέρους της Ελλάδας προς την Τουρκία, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε κάποια παράκτια δικαιώματα της γείτονος τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης, όσον αφορά το Αιγαίο.

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση αμφισβήτησης των δικαιωμάτων αυτών της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά (κάθε άλλο μάλιστα), θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν υπ΄όψη οι εκτιμήσεις "ποσοστών συνιδιοκτησίας" που έχει η Ελλάδα και η Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.
Αυτά τα ποσοστά λοιπόν, ορίζονται σε περίπου 13%, όσον αφορά το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αγαιακού πλούτου για την Τουρκία, ενώ για την Ελλάδα υπολογίζεται αντίστοιχα περίπου 87%.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν καθένας τη σημασία κατοχύρωσης της ΑΟΖ μας και τη συμβολή της όχι μόνο για την επιβίωση της χώρας μας, αλλά και στην ενεργειακή ενίσχυση της Ευρώπης, αφού η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο, είναι πλέον...κοινό μυστικό. Και προφανώς γι΄αυτό το λόγο επιμένει η Τουρκία να τονίζει ότι το Καστελλόριζο, ανήκει στην Μεσόγειο! Κατανοούμε πλήρως την αγωνία της να μην πολυακούγεται ότι η παρουσία του Καστελλόριζου μέσα στο Αιγαίο και στο σημείο που βρίσκεται, εξασφαλίζει στην Ελλάδα τα 200νμ που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσει μονομερώς μια χώρα στην οριοθέτηση ΑΟΖ της.
Αυτά τα δικαιώματα όμως που αντιστοιχούν στην Τουρκία έστω και χωρίς να έχουν οριοθετηθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έσπευσε αν όχι να τα κατοχυρώσει, ωστόσο να τα "μπλοκάρει" επιβάλλοντας στην Ελλάδα ν΄αποδεχτεί τον όρο "ύπαρξη ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο".... Αυτά υπογράψαμε, κατά την περίφημη συμφωνία της Μαδρίτης το 1997-ένα χρόνο μετά την επίθεση που δεχτήκαμε στα Ιμια!
Και η Ελλάδα τότε, για να μη χαλάσει η συνταγή της "λυκοφιλίας", δεσμεύτηκε ενυπογράφως ότι "δεν θα προβεί σε μονομερή προσπάθεια εκμετάλλευσης του Αιγαίου", αν και η ίδια έχει τεράστιας ζωτικής σημασίας συμφέροντα εκεί...Εκτοτε, η Τουρκία έδειξε πολλές φορές πόσο εκτίμησε την "ευγενική" στάση της Ελλάδας απέναντί
της!!!
Ετσι τώρα, όλες οι συζητήσεις και κινήσεις της Τουρκίας για το θέμα αυτό, δείχνουν ότι θεωρεί τον εαυτό της κάτι σαν "αφεντικό" που το ίδιο αποφασίσει πώς και πότε θα γίνει η εκμετάλλευση του Αγαιακού πλούτου. Το δείχνει και τώρα που η Ελλάδα είναι σε ευάλωτη κατάσταση, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την γνωστή τουρκική τακτική
διαπραγματεύσεων, όταν ο απέναντί της είναι σε αδυναμία... Η Ελλάδα όμως, τι κάνει, όταν η Τουρκία επιμένει ότι ο διαχωρισμός στο Αιγαίο πρέπει να γίνει στα σημεία του 25ου μεσημβρινού και ανατολικά του ελληνικού FIR; Της απαντά "καλωσορίσατε στο κοινό μας σπίτι" αποδεχόμενη έμμεσα τις "γκρίζες ζώνες", αντί να της ανταπαντήσει βάσει του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης;
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, και τις εκκλήσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης (και κυρίως της αξιωματικής) για την θέσπιση ελληνικών ΑΟΖ, τελικά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την αναγκαιότητα του ζητήματος. Ομως μόνο την αναγκαιότητα για να θεσπιστούν οι ΑΟΖ, αλλά και χωρίς χρονοδιάγραμμα. Εχουμε καιρό για χάσιμο μήπως, ή κάνουμε ένα ακόμα δώρο στην Τουρκία που ξέρει να μη χασομεράει καθόλου για τα δικά της συμφέροντα;

16 σχόλια:

  1. Εάν δεν είναι ΚΛΕΦΤΕΣ και ΠΡΟΔΟΤΕΣ τότε τι είναι ;;;


    Που να ήξεραν τι τους περιμένει!

    ΑΟΖ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε το άρθρο του καθηγητή Ηφαιστου περί εχθρολαγνείας. Συνιστά πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του φαινομένου και της ψυχολογίας που το διέπει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πράγματα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται. Πρόσφατες αποφάσεις (οι οποίες δημιουργούν νομικό προηγούμενο) του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ουκρανική Νήσο των Φιδιών (Sherpends' Island, ουκρανορουμανική διαμάχη αντίστοιχη με τη δική μας υπόθεση) δεν είναι ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις. Απαιτούνται προσοχή, όχι βιασύνες, λεπτοί χειρισμοί και οικοδόμηση συμμαχιών υπέρ των θέσεών μας (η συγκυρία είναι πιθανώς ευνοϊκή μια και η εξέγερση στην Αίγυπτο αυξάνει τη σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου, άρα και της επαφής των ΑΟΖ των δύο χωρών, για το Ισραήλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο στον καθηγητή Καργιώτη που προσπαθεί τα τελευταία 25 χρόνια να μας πείσει για την αναγκαιότητα της ΑΟΖ.Φαντάζομαι δεν θα είναι και πολύ αγαπητος στο διδυμο Παπανδρέου-Δρούτσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελληνική ΑΟΖ(Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) πάει πακέτο με την Κύπρο(το γνωστό Κυπριακό πρόβλημα με την τουρκική κατοχή και η ΑΟΖ της Κύπρου που επηρεάζεται από την κατοχή του 40% του νησιού). Είναι ένα σύνολο προβλημάτων με την Τουρκία σε Κύπρο και Αιγαίο.
    Χρειάζεται λοιπόν να τα δούμε όλα μαζί και πως επηρεάζει το ένα το άλλο.
    Σε επίπεδο γεωγραφίας, γεωστρατηγικής αξίας, της κάθε χώρας("αξία οικοπέδου"), σε επίπεδο συμμαχιών της κάθε χώρας, σε επίπεδο οικονομικής ισχύος, σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος και σε επίπεδο "ευέλικτης" διπλωματίας. Όλα μαζί καθορίζουν την πολιτική ισχύ δηλ την ισχύ του κάθε κράτους που είναι το ζητούμενο πρώτον για να επιβιώσει ένα κράτος και δεύτερον για να προοδεύσει σε επίπεδο καθημερινής ζωής των πολιτών του και σε επίπεδο αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός συντελεστής στην όλη εξίσωση.
    Ας ξεκινήσουμε με την Κύπρο:
    Το γεγονός ότι η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ είναι καλό από πολλές απόψεις. Έξυπνη στρατηγική κίνηση. Ενισχύει σε επίπεδο συμμαχιών ένα κρατίδιο σε σχέση ένα αντίπαλο, πάνοπλο, μεγάλο κράτος και στην τελική περιορίζει αρκετά τους τραμπουκισμούς της Άγκυρας εναντίον του κρατιδίου. Αποκαθιστά κάπως τις ισορροπίες διότι το κρατίδιο σε επίπεδο συμμαχιών και στρατιωτικής ισχύος μέχρι τότε ήταν ανίσχυρο(πλην ίσως της στάσης της Ελλάδας με το ενιαίο δόγμα και της Ρωσίας με τη στάση της στον ΟΗΕ). Πλέον έχει ενταχθεί σε έναν πολιτικό οργανισμό όπως η ΕΕ που το ενισχύει σε διπλωματικό επίπεδο ή αν θέλουμε να το πούμε αλλιώς στο λεγόμενο καθαρά πολιτικό επίπεδο αν και πιστεύω ότι το πολιτικό επίπεδο/ισχύς είναι άθροισμα επιπέδων(συμμαχιών, διπλωματικών ελιγμών, οικονομικών, στρατιωτικών κ.α.). Επομένως όταν λέμε «καθαρά» πολιτικό επίπεδο ή πολιτική ισχύ «στον 21ο αιώνα» -όπως το αντιλαμβάνονται κάποιοι- είναι στην ουσία μία φούσκα. Είναι λόγια και χαρτιά. Όλα μαζί καθορίζουν το πολιτικό επίπεδο και βάρος της κάθε χώρας. Αν ένα επίπεδο είναι ανίσχυρο(πχ οικονομικό ή στρατιωτικό ή οι συμμαχίες κ.α.) τότε επηρεάζει την συνολική ισχύ, την πολιτική ισχύ. Η πολιτική ισχύς λοιπόν είναι το άθροισμα και μόνο. Αντί να το λέμε άθροισμα το λέμε πολιτική ισχύ ή πολιτικό επίπεδο.
    Έτσι λοιπόν η Κύπρος ενισχύθηκε σε επίπεδο συμμαχιών με την ένταξη στην ΕΕ. Από στρατιωτικής πλευράς(όλα να τα δούμε) -σε σχέση με παλαιότερα- η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι περίπατος. Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία σε μια υποτιθέμενη στρατιωτική σύγκρουση απολαμβάνει πλήρους αεροπορικής κυριαρχίας(όποιος έχει τον αέρα έχει τον πόλεμο) ωστόσο η Εθνική φρουρά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο των Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον η ύπαρξη κάποιων αξιόλογων αντιαεροπορικών -πυραυλικών και μη- συστημάτων σημαίνει αρκετές ενοχλητικές αλογόμυγες για την Turk Ηava Kuvvetleri και μερικοί πράσινοι σάκοι με πιλότους μέσα(ή δείγμα πιλότων..) με καρτελάκια πάνω. Δεν θα είναι 74. Η Εθνική φρουρά μπορεί να κάνει αρκετή ζημιά σε περίπτωση μίας επιθετικής κίνησης της Τουρκίας.
    Σε οικονομικό επίπεδο: Η Κύπρος διαχρονικά τα πάει καλά σε αυτόν τον τομέα. Ήταν μια γεωργική χώρα και κατάφερε να μετατραπεί από αγροτική, σε οικονομία με ελαφρά βιομηχανία τη δεκαετία του 70-80 και σε οικονομία υπηρεσιών τη δεκαετία του 90. Οι υπηρεσίες (τουρισμός, ναυτιλία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) συνεισφέρουν κατά 76% στο ΑΕΠ(Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Διαχρονικά έχει μία μακροοικονομική σταθερότητα. Φυσικά την έχει επηρεάσει η κρίση όπως όλα τα κράτη. Η Κύπρος λοιπόν αν και μικρή σε πληθυσμό και έκταση έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο συμμαχιών και στρατιωτικής ισχύος ενώ και οικονομικά με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β ΜΕΡΟΣ
    τόσα που πέρασε το 74 κατάφερε να συνεχίσει ανοδικά.
    Στις συμμαχίες της πρόσφατα έχει αρχίσει ένα φλερτ με το Ισραήλ που ενισχύει ακόμα περισσότερο την θέση της Κύπρου. Αν υπολογίσουμε την Ρωσική αλλά και τη Γαλλική υποστήριξη καθώς και την πρόσφατη «επίθεση φιλίας» της ψυχρής Μέρκελ (που μυρίστηκε αέριο) αντιλαμβανόμαστε ότι οι απειλές της Τουρκίας καταρρέουν. Δεν μπορεί να απειλεί την Κύπρο, δεν μπορεί να κάνει καμία στρατιωτική ενέργεια και η Άγκυρα θα κάτσει στα αυγά της όσο και αν το παίζει κράτος-νταής. Δεν την παίρνει. Η Κύπρος λοιπόν άνοιξε το δρόμο για την ΑΟΖ αφού είχε εξασφαλίσει κάποια πράγματα και δεν δίστασε. Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός αφού διαμορφώσεις κάποιους στρατηγικούς συντελεστές.
    Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Η Κύπρος μας δείχνει το δρόμο.
    6 πρέπει να ναι οι στόχοι-βήματα πριν την θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ :
    1) Οικονομική ανάκαμψη
    2) Στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.
    3) Στρατιωτική ενίσχυση, αναδιοργάνωση ενόπλων δυνάμεων
    4) Νέο αμυντικό δόγμα που δεν θα λέγεται ούτε αποτρεπτικό, ούτε αμυντικό ούτε ισοδύναμου τετελεσμένοι ούτε τίποτα. Θα λέει ένα και μόνο πράγμα το οποίο θα είναι και η κόκκινη γραμμή: «Σε περίπτωση χρήσης -από των αντίπαλο- στρατιωτικών μέσων σε Ελληνικά χερσαία ακατοίκητα ή κατοικημένα εδάφη η Ελλάδα θα απαντήσει με γενικευμένο πόλεμο. Για την απόφαση αυτή θα απαιτείται μόνο κυβερνητική απόφαση και όχι σύμφωνη γνώμη της Βουλής».
    5) Χρήση πολιτικής «μαστίγιο και καρότο» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
    6) «Πόλεμο» στην Τουρκία μέσω ΜΚΟ αναδεικνύοντας το παρελθόν της(γενοκτονίες) καθώς και τις σημερινές της φασιστικές πρακτικές της.
    7) Θέσπιση ΑΟΖ
    Στη παρούσα φάση είμαστε σε αδύναμη θέση. Δεν το πράξαμε όταν ήμασταν καλά οικονομικά θα το πράξουμε τώρα? Ούτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ούτε θέσπιση ΑΟΖ ούτε διεθνές δικασήριο. Τα κράτη δεν διαπραγματεύονται την κυριαρχία τους σε δικαστήρια! Η λύση είναι «διαπραγματεύσεις» (μέχρι να ανακάμψουμε οικονομικά) μόνο για να καταναλωθεί χρόνος για να χαμογελάνε οι διπλωματικές αποστολές εκατέρωθεν. Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν διαχρονικά μόνο τη γλώσσα της ισχύος. Δεν έχουμε οικονομική ισχύ. Η στρατιωτική μας ισχύ έχει μειωθεί λόγω κρίσης και δεν ήταν ανέκαθεν η επιθυμητή. Απλώς ήταν σε θέση ικανή να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη Τουρκία. Ελπίζω πως είναι ακόμη. Σε συμμαχίες τα πάμε καλά αλλά δεν αρκεί από μόνο του. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θέλουμε ΑΟΖ(σίγουρα θέλουμε) αλλά τι είδους ΑΟΖ( τα όρια της) θέλουμε και για να έχουμε την ΑΟΖ που δικαιούμαστε τι είδους ισχύ θέλουμε(σε κάθε επίπεδο μην το πάρετε μόνο ως στρατιωτική ισχύ) ώστε να μπορούμε να την επιβάλουμε(ΑΟΖ) σε κάθε επίπεδο(οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό) και κατά συνέπεια στο πολιτικό επίπεδο (το άθροισμα επιπέδων). Καλό το διεθνές δίκαιο αλλά για την εφαρμογή του χρειάζεται ισχύς σε κάθε τομέα. Αν φαίνεται ότι μπορούμε να επιβάλλουμε την ΑΟΖ δεν θα χρειαστεί να την επιβάλλουμε με άλλα μέσα(στρατιωτικά). Το θέμα είναι: Μπορούμε στη παρούσα φάση?
    Όχι. Κράτος που δεν τα πάει καλά στο εσωτερικό και στα οικονομικά δεν διαπραγματεύεται περί κυριαρχίας ούτε ορίζει ΑΟΖ. Πρώτα θα πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω και μετά θα θεσπίσουμε ΑΟΖ. Πρώτα εσωτερική ηρεμία(που στη παρούσα φάση δεν υπάρχει) και μετά προχωράμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γ ΜΕΡΟΣ
    Οι Τούρκοι είναι μεθοδικοί. Πάνω απ’ όλα κοιτάνε τα «ζωτικά» τους συμφέροντα και όχι τόσο την ένταξη στην ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για να γίνει πρέπει η Τουρκία να κάνει κάποια θετικά βήματα. Δεν τα έχει κάνει και ούτε θα τα κάνει. Η «εξημέρωση» ως διπλωματική τακτική μας δεν θα αποδώσει. Θα αποδώσει μέχρι ένα σημείο. Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι. Είτε Κεμαλικοί είτε Ισλαμιστές. Το θέμα είναι...θέλει πραγματικά η Τουρκία να μπει στην ΕΕ? Η απάντηση κρύβεται στο ερώτημα: Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας?
    1)Θέλουν να γίνουν η απόλυτη περιφερειακή δύναμη των Βαλκανίων και του Αραβικού κόσμου. Μια Νεοθωμανική εποχή. Παράλληλα να ναι και μια χώρα πρότυπο(όπως αυτοί το έχουν στο μυαλό τους) στον Μουσουλμανικό χώρο. Για να το πράξουν αυτό εκμεταλλεύονται τα πάντα. Δεν διστάζουν και είναι μεθοδικοί.
    2)Σε περίπτωση που θέλουν να μπουν στην ΕΕ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η ένταξη αυτή να μην καταστεί εμπόδιο στο Νεοθωμανικό όραμα τους. Τα θέλουν όλα δηλ με λίγα λόγια.
    Πρέπει να μην πάσχουμε από φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε μεθοδικοί. Η ισχύς σε κάθε επίπεδο είναι βασική προϋπόθεση! Μπορούμε σε λίγα χρόνια να αλλάξουμε την Ελλάδα, το θέμα είναι να πιστέψουμε στον στόχο. Ένα σκαλοπάτι πρέπει να ανέβουμε, όχι πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011
    Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία: Η Ελληνίδα που τίναξε τη "χριστιανική" μπάνκα στον αέρα
    Share
    Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία:Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία

    Τη λένε Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία, είναι Ελληνίδα ομογενής της Αμερικής, θεωρείται παιδί θαύμα, καθώς στα 14 χρόνια της αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Μοντάνα στις ΗΠΑ με πτυχίο στα μαθηματικά. Σήμερα ονειρεύεται να αποκτήσει πτυχία στη Βιοχημεία, στην επιστήμη των Υπολογιστών, στη Στατιστική, στη Φυσική, στη Χημεία και τη Πομποτική Νανοτεχνολογία.
    Τι έκανε αυτή η "μικρή"; Τίναξε τη "χριστιανική" μπάνκα στον αέρα και έγινε κόκκινο πανί για το.....
    χριστιανικό ιερατείο. Πραγματικά νιώθω περήφανος και θεωρώ πλέον πως θα συνεχίσει να υπάρχει το γένος των Ελλήνων, από τη στιγμή που άκουσα το λόγο που εκφώνησε στο Σικάγο, σε γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στις 28 Ιανουαρίου 2007, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του Μητροπολίτη της πόλης Ιακώβου.
    Θέμα της ομιλίας ήταν ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και όπως ήταν συνηθισμένοι οι περισσότεροι από τους δημογέροντες περίμεναν να ακούσουν λόγια που θα χάϊδευαν τα ώτα και τη βολή τους. Γελάστηκαν όμως. Η 15χρονη Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία ύψωσε το ανάστημά της και με θάρρος και επιχειρήματα, σε άπταιστα ελληνικά, άρχισε να κατακεραυνώνει τη "θρησκεία της αγάπης", κατά τους ιερείς, επισημαίνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο το ρόλο που έπαιξε στην καταστροφή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
    Ξεκινώντας την ομιλία της η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για να να δώσει αμέσως την απάντηση: "Ο χριστιανισμός", αυτή "η θρησκεία μίσους", ο χριστιανισμός ήταν ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την "ανεπανάληπτη θηριωδία", αυτό το "αποτρόπαιο έγκλημα", όπως το χαρακτήρισε, κατά της αρχαίας Ελλάδας.
    Συνεχίζοντας η νεαρή ομιλήτρια περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, χρησιμοποιώντας πηγές της εποχής, τις θηριωδίες που διέπραξαν οι χριστιανοί εναντίον των Αρχαίων Ελλήνων κατά τα πρώτα έτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ομιλήτρια επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σκυθούπολης, "το χριστιανικό σφαγείο", το οποίο είχαν στήσει οι πρώτοι μετά τον Κωνσταντίνο βασιλείς του Βυζαντίου. Όπως ανέφερε, εκεί μεταφέρονταν αλυσοδεμένοι όσοι Ελληνες επέμεναν να διατηρούν τα παλαιά ήθη για να εξοντωθούν μετά από φρικτά βασανιστήρια. Το στρατόπεδο αυτό λειτούργησε για 20 έτη και, όπως είπε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο "βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο" με τον οποίο οι χριστιανοί εξόντωσαν τους συνεχιστές της αρχαιοελληνικής παράδοσης.
    "Δεν υπήρξε ποτέ ελληνικότητα του Βυζαντίου", διακήρυξε η ομιλήτρια περιγράφοντας παράλληλα τους διωγμούς του Ιουστινιανού, αυτού του "αιματοβαμμένου τυράννου" και "ανθρωπόμορφου δαίμονα". Ο Ιουστινιανός εφάρμοσε μια πολιτική "φυσικής και πνευματικής γενοκτονίας" του Ελληνισμού, καταστρέφοντας ναούς και αγάλματα και απαγορεύοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Ελευσίνια Μυστήρια και τη λειτουργία του Μαντείου των Δελφών. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε -όπως αργότερα ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη- να εξαλείψει κάθε σύμβολο που θύμιζε την παλαιά εποχή.
    Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε, προσπάθησε "με αφορισμούς και απειλές" να σταματήσει την εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συνεχεια
    Ο υπεύθυνος για την εκδήλωση διέκοψε την βιντεοσκόπηση κι άρχισε έξαλλος και συνεπικουρούμενος από τέσσερις-πέντε ακόμα παρευρισκομένους να φωνάζει: "Έξω, έξω, βρωμοθήλυκο!", ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν, ότι έπρεπε να αφήσουν την ομιλήτρια να ολοκληρώσει το λόγο της. Η Προμηθέα ύψωσε με σθένος τον τόνο της φωνής της και προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι αυτά που έλεγε αποτελούσαν την ιστορική αλήθεια. Εμπρός όμως στις αυξανόμενες αντιδράσεις η μητέρα της αναγκάσθηκε να την κατεβάσει από το βήμα.
    Σύμφωνα με την ομογενειακή διαδυκτιακή εφημερίδα www.kalami.net, και αναμενόμενο άλλωστε, όλη "η εκδήλωση με την ομιλία της Προμηθέας υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του τοπικού ραδιοφώνου, το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, με μία εκτενέστατη εισαγωγή σταυροφορούσας παρουσιάστριας, που προσπαθεί να προϊδεάσει τους τηλεθεατές για το "ασεβές" περιεχόμενο της ομιλίας. Αυτό που δεν έχει καταγραφεί στο βίντεο είναι οι δεκάδες Ελλήνων, που, προτού τελειώσει ακόμη η εκδήλωση, πλησίασαν τη δεκαπεντάχρονη, την αγκάλιασαν και τη συνεχάρησαν για το περιεχόμενο της ομιλίας της και για το θάρρος της.
    Μερικά από τα σχόλια:
    "Γνώριζα ωρισμένα από αυτά που είπες, αλλά ουδείς είχε τολμήσει να τα πει δυνατά."
    "«Αλήθεια είναι αυτά που είπες, όλοι όμως φοβούνται να μιλήσουν."
    "Αυτά που είπες θα έχουν συνέπειες στην ακαδημαϊκή σου καρριέρα. Θα βρεις εμπόδιο μπροστά σου την Εκκλησία και το Σ.Α.Ε."
    Φεύγοντας από την αίθουσα κι ενώ ήταν πλαισιωμένη από μια ομάδα ομογενών, που συζητούσαν το γεγονός, ένας Έλληνας πλησίασε την Προμηθέα κι απευθυνόμενος προς την μητέρα της της είπε:
    – "Αισθάνομαι, πως αυτό το γεγονός πρέπει να τάραξε την Προμηθέα."
    – "Καθόλου δεν την τάραξε. Κοιτάξτε την", απάντησε η μητέρα της. "Μόνο τα λιμνάζοντα βρώμικα νερά ταράχτηκαν!".
    Εξυπακούεται, ότι μετά την ομιλία, η Μητρόπολη Σικάγου αλλά και η Εκκλησία μας στις ΗΠΑ γενικά, έχουν επιδοθεί σε "διωγμό" και άλλες αθλιότητες, όπως συνηθίζουν, κατά της φοιτήτριας.".


    αμα διωχνατε τα σκατα της ορ8οδοξιας θα μεσουρανουσατε αλλα πουυυυυυυ το βυζαντινο συστημα κρατα καλα στην Ελλαδα ακομα και στα μπλοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια ,και τωρα που συζηταμε περι
    εκμεταλλευσης του αιγαιου πραγματικα πιστευετε φιλοι οτι θα μας αφησουν να το εκμεταλλευτουμε οι γνωστοι συμμαχοι περι ων πολλα
    ελπιδοφορα ευαγγελιζεστε;;;;
    H τουρκια ειναι το πιονι τους....
    Κιαυτο το πιονι παιζει το παιχνιδι του μπαμπουλα...
    Για να μπορουν αυτοι να το εκμεταλλευτουν οχι κατα 13% ή 87%
    αλλα κατα 95%.
    Πρτεπει να κατανοησουμε οτι ειμαστε ΜΟΝΟΙ...
    Η αλκαϊντα ακομη φαινεται οτι ειναι εργαλειο τους...
    Δεν υπαρχει γεωπολιτικη περαν του τι απειλει το ισρα-ελ(τι σχεση μπορει ναχει με την Ελ-λας;).
    Kιοτι μεγαλωνει τοσο ωστε να το απειλει,αφανιζεται, εστω κιαν δεν εχει καμμια προθεση για κατι τετοιο...
    Αιωνιοι εχθροι τους οι Ελληνες...
    Εστω κιαν αυτοι δεν εχουν καμμια προθεση για κατι τετοιο...
    Πραγματικα πιστευετε στην συμμαχια τους;;;;
    Ας ξεκολλησουμε ολοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aν δεν ειμαστε σε θεσει να αναλυσουμε τα νεα δεδομενα στο χωροχρονο τοτε παντα θα ειμαστε χαμενοι ,εαν η Κυπρος με 40% του εδαφους της υπο κατοχη τολμησε ΑΟΖ εμεις γιατι οχι ,αφηνοντας το αμπελι αδιεκδικητο δινεις το δικαιωμα σε σκεψης διεκδικησης ,κ αλλαγη συμμαχιων η την δημιουργια καινουργιων ,τωρα ΑΟΖ και ας ειμαστε αδυναμοι ,ο τολμων νικα ,στην δεδομενη οικονομικη και γενικη κατασταση ακομα και ενας πολεμος νομιζω οτι θα να ειναι υπερ μας .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ΑΟΖ ειναι δικαιωμα μας που απορρει απο το διεθνες δικαιο...
    Αλλα οταν ο γειτονας ερχεται και στο καταπαταει ετσιθελικα οσο κιαν την καθορισεις εστω και μονομερως δεν εχει νοημα...
    Αν κανεις πολεμο παλι πρεπει να σκεφτεις ποιου το συμφερον εξυπηρετεις;
    Kιεγω σου λεω τους τσακιζουμε.
    Προς τι;
    To πιο πιθανο ειναι ναναλαβουν οι κεμαλικοι ,οποτε το ισραηλ θα τους υποστηριξη ομου μετα της "America" και η Ελλας για αλλη μια φορα θα ψαχνεται...
    Θα ξαναμετρισουμε νεα μικρασιατικη;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @8:44
    Tο πιο ενδιαφερον στην ιστορια ειναι οτι καποιος "πιστος" και τρελλος απο αγαπη για τον χριστο
    επιχειρησε την δολοφονια της Προμηθεας Ολυμπιας Κυρηνης Πυθιας...
    Ειναι δυνατον αγαπημενοι συνελληνες χριστιανοι;;;;
    Μιλησε κανεις για θεοκρατια;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 8:44 και 11:54

    Αγαπητοί φίλοι,
    Εδώ συζητάμε περί ΑΟΖ. Εφόσον όμως κάνατε αναφορά θα κάνω το σχόλιο μου.

    1)Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία: Ωραίο όνομα(ονόματα μάλλον)αλλά μας δείχνει κάτι. Τι? Μάλλον οικογενειακή εμμονή με την Αρχαία Ελλάδα. Γιατί το λέω εμμονή? Διότι ότι περνάει το μέτρο ξεφεύγει. Όπως λέγανε οι Αρχαίοι μας: ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.
    2) Είναι σίγουρα ένα κορίτσι ήδη πετυχημένο για την ηλικία της(μπράβο της) ωστόσο δεν παύει να ναι μόλις 15 χρονών για να βγάζει λόγους ενάντια σε μια ολόκληρη θρησκεία. Αλλά και μεγάλη να ήταν θα έπρεπε να βλέπει τα πράγματα στη γενική εικόνα και όχι μεμονωμένα διότι ο φανατισμός δεν κάνει καλό.
    α)“Ξεκινώντας την ομιλία της η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Για να να δώσει αμέσως την απάντηση: Ο χριστιανισμός", αυτή "η θρησκεία μίσους", ο χριστιανισμός ήταν ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την "ανεπανάληπτη θηριωδία", αυτό το "αποτρόπαιο έγκλημα", όπως το χαρακτήρισε, κατά της αρχαίας Ελλάδας”.
    Ξεκινώντας έτσι μια ομιλία δείχνεις φανατισμό.
    β)“η νεαρή ομιλήτρια περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, χρησιμοποιώντας πηγές της εποχής,”
    Υπάρχουν ένα σωρό πηγές της εποχής που μιλάνε και για τα βασανιστήρια των
    Χριστιανών από ειδωλολάτρες. Αυτά τα ξεχνάμε?
    Που θέλω να καταλήξω?
    Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανθρώπους που βασανίζονταν για την θρησκεία τους δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε την ιστορία από τότε που υπάρχουν γραπτά. Θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν βασανισμοί και πάντα τα ιερατεία επηρέαζαν μέχρι και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τα μαντεία με τους περίφημους χρησμούς τους?
    Αν το πάμε ανάποδα και οι Χριστιανοί δεν δέχθηκαν βασανισμούς από ειδωλολάτρες? Οι μυστικές συναντήσεις τους τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όπου διώκονταν? Αυτά τα ξεχνάμε? Υπάρχουν ένα σωρό ιστορικές αναφορές για βασανιστήρια Χριστιανών και διώξεις τους.
    Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πάντα φταίνε κάποιοι ιερείς της εκάστοτε πιο ισχυρής θρησκείας, όχι οι θρησκείες τις οποίες φτάνουμε στο σημείο να τις ειρωνευόμαστε.
    Η ειρωνεία και μόνο (απέναντι σε μια άλλη θρησκεία) έρχεται αντίθετα σε αυτό που μας διδάσκει το Ελληνικό πνεύμα διαχρονικά: Να σεβόμαστε τον άλλον.
    Από αυτό φαίνεται λοιπόν ο φανατισμός με τον οποίο είναι «ποτισμένο» αυτό το λαμπρό μυαλό των μαθηματικών που όμως δεν παύει να ναι 15 και πρέπει να ψάχνει πηγές. Όλες τις πηγές. Όχι μόνο της μιας πλευράς. Βασική αρχή καταγραφής της ιστορίας έπειτα από διασταύρωση στοιχείων. Για να είναι δίκαια πραγματικά.
    3) Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα πολύ έξυπνο κορίτσι ωστόσο δεν έχει το αλάθητο. Θα έλεγα ότι είναι δογματική σε κάποια πράγματα (δεν αναφέρομαι στα μαθηματικά όπου διαπρέπει και μπράβο της) ενώ στην ουσία το Ελληνικό πνεύμα μας διδάσκει να μαστε ανοιχτοί. Είναι αλήθεια μερικά που λέει περί βασανισμών, καταστροφής ναών κτλ ωστόσο παραλείπει να μας πει τα βασανιστήρια που έκαναν οι ειδωλολάτρες και το κυνήγι των πρώτων Χριστιανών(και όχι μόνο).
    Αυτό το κορίτσι είναι πανέξυπνο αλλά κάποιοι το έχουν «ποτίσει» με κάποιες απόψεις. Από το όνομα(ονόματα) της δηλ και μόνο κάνει «μπαμ»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ετσι Γιώργο. Αν διαβάσει κανείς το βιβλίο "Σχετικά με την Υπατία" που αναφέρεται ακριβώς στο ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ που συζητάτε, θα δεί ότι μπορεί να ειπωθούν οι ίδιες αλήθειες, οι ίδιες απόψεις και τα ίδια γεγονότα, με τρόπο που προωθεί ειρηνικά μηνύματα.
    Οσο για την ΑΟΖ, η ηττοπάθεια πιστεύω ότι είναι ό,τι χειρότερο.
    Και μπορούμε να μην είμαστε μόνοι, όταν κατανοήσουν οι άλλοι ότι το δικό μας συμφέρον είναι και δικό τους. (ο νοών νοήτω). Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.