25/10/11

Εμιράτο Πραξούλας για το αέριο Έδιωξε την ομάδα Κασίνη και ανέλαβε τα πάντα

...ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣπου διέρρευσαν από πλευράς κυβέρνησης προ ημερών έκαναν λόγο για πρόθεση πρόσληψης Βρετανού ειδικού στη «δεξαμενή σκέψης» ως συμβούλου της Δημοκρατίας -έναντι των Γάλλων συμβούλων που έχει σήμερα η Δημοκρατία. Αυτές οι πληροφορίες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι ασχολούνται με την Κύπρο και έχουν κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή εξειδικευμένα έντυπα. ..
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Πάνω το πληρεξούσιο που δόθηκε στην Υπηρεσία Ενέργειας από τους προκατόχους της κ. Αντωνιάδου και κάτω, η απόφαση-σοκ της νυν υπουργού Εμπορίου, η οποία γεννά πλήθος ερωτημάτων.
Με μια κίνηση που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου ακύρωσε τα πληρεξούσια που είχαν δώσει οι προκάτοχοί της (αρχικά ο Αντώνης Μιχαηλίδης και μετέπειτα ο Αντώνης Πασχαλίδης), στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη και άλλους τέσσερις λειτουργούς της ίδιας Υπηρεσίας (Δημήτριο Φάκλαρη, Μάριο Παυλίδη, Ελένη Μαυράκη, Λένια Ζαχαρία). Οι πέντε λειτουργοί ασχολούνταν με όλα τα τεχνικά θέματα της γεώτρησης, τις έρευνες, τις αναλύσεις, τα θέματα περιβάλλοντος και υγείας και προστασίας, τις αναφορές της Νoble Εnergyγια τα γεωλογικά, πετροχημικά και μηχανολογικά θέματα.
Η Υπουργός, με γνωστοποίηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ήρε την προβλεπόμενη από τον Νόμο εξουσιοδότηση των λειτουργών, χωρίς την ίδια ώρα να εξουσιοδοτεί άλλα πρόσωπα. Μετά από αυτή την εξέλιξη και με βάση τη νομοθεσία, η κ. Αντωνιάδου αναλαμβάνει την ευθύνη των θεμάτων που περιγράψαμε πιο πάνω.
Δηλαδή, η Υπουργός, θα πρέπει να εκδώσει στον εαυτό της πιστοποιητικό ιδιότητας, ως η πληρεξούσια για εφαρμογή του Νόμου. Αυτό σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, έχει εύλογες υποψίες ότι η Νoble Εnergyή άλλος μελλοντικός αδειοδοτούμενος παραβαίνει τους όρους εντολής της άδειάς του ή κανονισμούς, θα δικαιούται -χωρίς προειδοποίηση- να πραγματοποιεί έρευνες σε οποιοδήποτε υποστατικό. Επίσης αποκτά δικαίωμα να... διενεργεί εξετάσεις, δοκιμές, ελέγχους, επιθεωρήσεις και διερευνήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, επειδή πλέον δεν υπάρχει άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, η Υπουργός Εμπορίου μπορεί «να προβαίνει σε οτιδήποτε κρίνεται σκόπιμο και εύλογο», δικαιούται «να εισέρχεται κατά οποιαδήποτε εύλογη ώρα επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό της ιδιότητάς του, εφόσον της ζητηθεί και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, σε οποιοδήποτε κτήριο, υποστατικό, χώρο, όχημα, πλοίο ή αεροσκάφος και να εξετάζει οποιοδήποτε μηχάνημα ή εξοπλισμό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί αναφορικά με δραστηριότητες υδρογονανθράκων».
Ακόμα, η κ. Πραξούλα Αντωνιάδου, αναλαμβάνει πλέον προσωπικά την ευθύνη «να λαμβάνει δείγματα υδρογονανθράκων, ύδατος ή άλλων υγρών, αέριων ή στερεών ουσιών και να διεξάγει τέτοιες έρευνες, αναλύσεις, δοκιμές, ελέγχους, επιθεωρήσεις και διερευνήσεις που μπορεί να είναι αναγκαίες για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει παράβαση των όρων της άδειας αδειούχου ή οποιαδήποτε παράβαση», όπως προβλέπει ο Νόμος. Επίσης αναλαμβάνει ουσιαστικά οτιδήποτε έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες, όπως: τη διεξαγωγή ερευνών και τις τεχνικο-επιστημονικές διευθετήσεις με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (τους μέχρι σήμερα σύμβουλους του κράτους) και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και τη διευθέτηση των πωλήσεων απόρρητων σεισμογραφικών ερευνών σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Χωρίς αιτιολογία
«ΕΙΝΑΙ γνωστή η πολεμική της Υπουργού εναντίον μου», περιορίστηκε να σχολιάσει στον «Φ» ο Σόλων Κασίνης ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της κ. Αντωνιάδου και την αφαίρεση του πληρεξούσιου από την Υπηρεσία Ενέργειας. «Δεν δόθηκε καμία αιτιολογία για την ενέργεια της Υπουργού», συμπλήρωσε ο Διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Αλλάζουν και συμβούλους, φέρνουν Άγγλους
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣπου διέρρευσαν από πλευράς κυβέρνησης προ ημερών έκαναν λόγο για πρόθεση πρόσληψης Βρετανού ειδικού στη «δεξαμενή σκέψης» ως συμβούλου της Δημοκρατίας -έναντι των Γάλλων συμβούλων που έχει σήμερα η Δημοκρατία. Αυτές οι πληροφορίες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι ασχολούνται με την Κύπρο και έχουν κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή εξειδικευμένα έντυπα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 25/10/2011

9 σχόλια:

  1. Ο Ξεροκέφαλος Κασίνης, πόσα του χρωστά ο Κυπριακός Ελληνισμός και ολάκερος ο Ελληνισμός

    Μανία που έχουν οι νενέκοι με τους Αγγλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kε Παύλο Φωτίου
    Μην Ξεχνάτε: Wikileaks: «Ο Χριστόφιας μπορεί να βασίζεται στον ΔΗΣΥ»(http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=58383)

    Είδατε πως συνδέεται η πρεμούρα του Πολίτη για την Νοble;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάνο ο Κσίνης χειρίζεται τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης να είμαστε δίκαιοι και "όλοι τον συμβουλεύονται" αλλού είναι η ουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έξαλλος ο Σόλωνας Κασίνης

    Έντονα ενοχλημένος από τις εξελήξεις και τον τρόπο μεταχείρισης του είναι από την πλευρά του ο κ. Κασίνης. Σε δηλώσεις του ανεφερε ότι το «πρόβλημα» της υπουργού εμπορίου, Πραξούλλας Αντωνιάδου, είναι ότι «δεν κατανοεί διότι δεν είναι καταρτισμένη κατάλληλα». Την καλεί παράλληλα να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ των διοικητικών και των πολιτικών καθηκόντων. Η Πραξούλλα είναι αυτή που «μπαίνει μες τα πόδια μας, και όχι εμείς στα δικά της και είναι ντροπή ένας οικονομολόγος να ενημερώνει τον κυπριακό λαό για θέματα ενέργειας. Ούτε ξέρει ούτε σπούδασε. Ένας υπουργός έχει την εξουσία να εξουσιοδοτεί καταρτισμένους ανθρώπους. Αν δεν της αρέσω ας διορίσει άλλους, αλλά ας να μας πει ποιους προτίθεται να τοποθετήσει». Ο Σόλων Κασίνης, καλεί την υπουργό να διεξαγάγει έρευνα για να «αντιληφθεί» το βαθμό στον οποίο είναι καταρτισμένος, «αν έχω καλά σχόλια από όλες τις εταιρείες που ασχολήθηκα, και να δει και να κατανοήσει την προσπάθεια που έκανα για να εντάξω την Κύπρο στα ενεργειακά δρώμενα των υδρογονανθράκων». Ο κ. Κασίνης ανέφερε επίσης ότι «δεν γίνεται ένας υπουργός να αμφισβητεί μια καριέρα 33 χρόνων». «Η Πραξούλλα προσπαθεί να πιαστεί από πράγματα από τα οποία ο πνιγμένος δεν πιάνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασίνης, προσθέτοντας ότι «πάντα προσπαθούσαν να με φιμώσουν. Θεωρεί επίσης «αδιανόητο», να μην παρίσταται σε διάφορες συναντήσεις, όπως αυτή με τη Noble και να μην παρευρίσκεται στο προεδρικό όταν γίνεται συζήτηση με την ομάδα για το Φυσικό Αέριο, τονίζοντας ότι «πρέπει να πω και γω την άποψη μου». «Είμαι διευθυντής ενέργειας, θεσμοθετημένος διευθυντής και οφείλω να ενημερώσω τον κυπριακό λαό, στην περίπτωση που η υπουργός δεν το κατάλαβε» ξεκαθάρισε ο Σ. Κασίνης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο που εργαζόταν μέχρι σήμερα «και αν δεν τους αρέσει ας μου το πουν καθαρά». Καταλήγοντας, ο κ. Κασίνης, εξέφρασε την άποψη ότι «έτσι έγινε και με το Μαρί. Μην νομίζεται ότι η αφρόκρεμα του προεδρικού δεν γνώριζε αυτή την κατάληξη. Τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή επειδή κανένας δεν είχε το θάρρος της γνώμης του". Όταν κάποιος γνωρίζει πράγματα υπέρ του εθνικού συμφέροντος «θέλουν, για κάποιο λόγο, να τον πετάξουν στο κάλαθο των αχρήστων», κατέληξε.

    Aπο την Εφημερίδα Μάχη
    http://www.maxhnews.com/content/7524

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτα γιά τήν...ουσία έγραψα καί εγώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ακρίτας
    Σας ευχαριστώ και πάλι για την νέα επισήμανση.
    Διάβασα την παραπομπή στην Καθημερινή Κύπρου.
    Το ζήτημα της πολιτικής ίντριγκας στην Κύπρο (αλλά και εδώ) για το Σχέδιο Α(υ)νάν το ζήσαμε και θυμάμαι έντονα τον κ. Αναστασιάδη να είναι λάβρος κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου και υπέρ του σχεδίου. Και εύλογο είναι ο αμερικανός Πρέσβης να τον «πάει», όπως ομοίως και ο κ. Αναστασιάδης να στηρίζει τον κ. Χριστόφια.
    Αλλά όλα αυτά είναι πολιτικό κλίμα στην Μεγαλόνησο, και επίσης το ζήτημα της Υπουργού κατά κου Κασίνη, μπορεί κάτι να σημαίνουν για την διαχείριση της υποθέσεως, αλλά εμένα, στην ανάρτηση του σχολιασμού μου, με αφορμή την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», με ενδιέφερε (και αυτό εξακολουθώ να συγκρατώ και να σημειώνω), το ζήτημα του χρόνου αποδόσεως οικονομικού οφέλους για το οποίο εδώ εμείς βιαζόμαστε και νομίζουμε πως με το που θα έρθει το γεωτρύπανο…πλουτίσαμε!!!
    Από τον ΠΟΛΙΤΗ είχα συγκρατήσει μάλιστα τις ακόλουθες αναφορές/σχόλια (και όλα τα υπόλοιπα τα περί προβοκάτσιας ή αλήθειας απλώς τα ανέφερα για να είμαι πιο αντικειμενικός και χωρίς να έχω ή να παίρνω θέση), για να υποστηρίξω εκείνα που έλεγα και έγραφα δύο και πλέον χρόνια : « Α) Αρχικά πρέπει να εξηγήσουμε ότι, μέχρι να φτάσουμε στην εμπορική εκμετάλλευση, ο δρόμος είναι μακρύς. Β) Αν πετύχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, αν επιβεβαιωθεί το απόθεμα, αν βρεθούν οι επενδύσεις και αν δημιουργηθεί η υποδομή, σε πέντε με δέκα χρόνια μπορεί να αρχίσει η εκμετάλλευση και η Κύπρος θα έχει τα πρώτα έσοδα. Γ) Όσο πιο γρήγορα γίνει η απόσβεση και όσο μεγαλύτερη είναι η μέση ημερήσια παραγωγή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μερίδιο της Κύπρου από το σύνολο του κοιτάσματος. Κατ’ αντιστοιχία, όσο περισσότερο διαρκέσει η απόσβεση και όσο μικρότερη είναι η παραγωγή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μερίδιο της εταιρείας από το σύνολο του αποθέματος. Αυτούς τους δύο παράγοντες τους ελέγχει πλήρως η εταιρεία. Συνεπώς, με δεδομένο ότι η απόσβεση είναι εξασφαλισμένη από τις εισπράξεις και ότι τα έξοδα θα μετακυλίονται στον επόμενο χρόνο, η εταιρεία δεν έχει κίνητρο να κάνει γρήγορη απόσβεση με μεγάλη παραγωγή. Αντιθέτως, έχει κίνητρο να προγραμματίσει την αποσβέσει με τη λήξη του συμβολαίου και την εξάντληση του αποθέματος».
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΥΓ. @ Ακρίτας. Άλλωστε συμφωνώ με τα πρόσθετα σχόλια και τις απόψεις σας (24 Οκτ, ώρα 8:38 και 9:38) «Όσο εύκολο είναι η χρηματοοικονομική αποτίμηση μιας επένδυσης τόσο δύσκολη είναι η αποτίμηση των επιπτώσεων της σε εθνικό, διεθνές και περιφερειακό επίπεδο», καθώς και εκείνα που καταγράψατε από τον κ. Καρογιάν για την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου.
    ……Απόψεις που αγνόησε ο φιλοϊσραηλινός ΠΟΛΙΤΗΣ.
    (και αυτό ειλικρινά δεν το ήξερα γιατί δεν τα παρακολουθώ τα ζητήματα της ΑΟΖ από πολιτική σκοπιά αλλά μόνο από πλευράς διεθνούς δικαίου θαλάσσης, καίτοι μπορώ και κρίνω ή σε πολλές περιπτώσεις να δέχομαι την επίδραση της πολιτικής στην εφαρμογή ή στην ολιγωρία εφαρμογής του, που καμιά φορά αποδεικνύεται πως μπορεί να μην είναι και επιζήμια των εθνικών συμφερόντων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mάνο δεν είναι τούρκικα τα αφεντικά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ti ironia... Tin idia stigmi pou o proin ipourgos energias tis kivernisis Glafkou Kliridi edo kao 9 xronia sinexizi na mas lei oti den tha vgaloume oute stagona petreleou an den sifonisoume na to mirastoume me tous tourkous, o dimokratikos sinagermos mas lei oti i sifonia me tin NOBLE den einai kali.
    apon antrepete o kozmos en dikos tou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.