2/10/11

Αντι-κουρδική γαλλοτουρκική συμμαχία, ή το κουρδικό ως διαπραγματευτικό χαρτί

του Maxime-Azadi

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Claude Gueant, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα στις 6 Οκτώβρη για να υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας κατά της «τρομοκρατίας». Μια επίσκεψη που εξηγεί την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση με στόχο την κουρδική κοινότητα στη Νότια Γαλλία.


Σε μια εποχή που η Τουρκία σχεδιάζει να προβεί σε χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και θα έχει λάβει το πράσινο φως από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια λίστα αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των μη επανδρωμένων αεροπλάνων Predator για την παρακολούθηση και εξόντωση του PKK στο νότιο Κουρδιστάν, ο Γάλλος Υπουργός Claude Gueant θα επισκεφθεί την Τουρκία.
Πριν από αυτή την επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ταξίδεψε στη Γερμανία και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Arinc πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βέλγιο, προκειμένου να λάβουν περισσότερη στήριξη για να συνεχίσουν τη στρατιωτική και αστυνομική εκστρατεία τους κατά των Κούρδων, που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες.

Συλλήψεις 2.500 Κούρδων στη Τουρκία τους τελευταίους  τρεις μήνες
Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών δημάρχων, εκατοντάδων αξιωματούχων και ενεργών μελών του κουρδικού κόμματος BDP, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών στην Τουρκία, αναφέρουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το δεξί χέρι του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας που θα περιέχει «ειδικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Πρόεδρο Γκιουλ θα δεχτούν επίσης τον Claude Gueant κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Claude Gueant (Δεξ.) θα υπογράψει στην Άγκυρα συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον ομόλογό του Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν.

Η επίσκεψη του Guéant, που κατηγορείται για περίεργες συμβάσεις με τη Λιβύη το 2007, λαβαίνει χώρα ενώ ήρθαν στη δημοσιότητα οι συλλήψεις Κούρδων στις 20 Σεπτεμβρίου στη νότια Γαλλία και στο Παρίσι. Τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός πατέρα έξι παιδιών, συνελήφθησαν και τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των δικαστικών αναζητήσεων με εντολή του Γάλλου αντιτρομοκρατικού δικαστή Thierry Fragnoli στο Παρίσι. Τα άτομα αυτά ήταν ύποπτα για μέλη του ΡΚΚ, και απελευθερώθηκαν όλα στις 22 Σεπτεμβρίου χωρίς περαιτέρω εξέταση.

Το κουρδικό, νόμισμα ανταλλαγής
Οι Κούρδοι αποτελούν συχνά διαπραγματευτικό νόμισμα ανταλλαγής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η κάλυψη της τελευταίας επιχείρησης κατά της κουρδικής κοινότητας στη Γαλλία από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, θεωρήθηκε ως θετικό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Τουλάχιστον 42 Κούρδοι συνελήφθησαν στη Γαλλία από την αρχή του χρόνου, για πολιτικούς λόγους, έναντι 51 συλλήψεων στη διάρκεια του έτους 2010. Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν σε 176 τον αριθμό των συλλήψεων Κούρδων από το 2006.

Επιπλέον, το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού θα πρέπει να εκδώσει απόφαση  στις 2  Νοέμβριου για την τύχη 18 Κούρδων πολιτικών, καθώς και του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου του Παρισιού που διώκονται για χρηματοδότηση του PKK, στα πλαίσια μιας έρευνας που ξεκίνησε το 2006.


Άλλο σχετικό άρθρο (αγγλικά):  Anti-Terror accord to be signed by Turkey, France   29.9.2011  


Πηγή: Mediapart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.