6/10/11

Πρωταθλητής των Παλαιστινίων, ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «απειλή»

Βηρυτός, L'Orient Le Jour
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος τη Νότια Αφρική, έθεσε πάλι χθες τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Παλαιστινίων. 

«Ρώτησα διάφορους ηγέτες του εβραϊκού κράτους πόσοι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και την Παλαιστίνη», απευθυνόμενος προς ένα ισραηλινό διπλωμάτη σε μόνιμη αποστολή στη Νότια Αφρική (μια από τις λίγες χώρες όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν διπλωματική
εκπροσώπηση στο βαθμό του Πρέσβη) ο οποίος είχε παρέμβει για να επικρίνει τη Χαμάς και τον έλεγχο της Γάζας από την οποία ξεκίνησαν οι ρουκέτες έναντι του Ισραήλ. «Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Όμως, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές βόμβες» πρόσθεσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας τους Ισραηλινούς για τη χρήση βομβών φωσφόρου έναντι της Γάζας το 2009. Και συνέχισε: «Μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχοι και με ασφάλεια τη νύκτα. Αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν βλέπουν το παραμικρό ίχνος ειρήνης στην Παλαιστίνη». 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» στη Μέση Ανατολή, ιδίως στα παλαιστινιακά εδάφη.
«θεωρώ σήμερα το Ισραήλ ως απειλή, επειδή διαθέτει την ατομική βόμβα», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας για μια ακόμη φορά το εβραϊκό κράτος για τη στρατιωτική επιδρομή κατά ενός τουρκικού πλοίου σε πλεύση ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα τον Μάιο του 2010.

Εξάλλου, οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν μια πρώτη διπλωματική νίκη χθες στην αναζήτησή τους για τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους, με την έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία (40 ψήφοι σε σύνολο 58) μιας σύστασης προς την UNESCO για να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος αυτής της οργάνωσης.
Σύμφωνα με πηγές εντός του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, τέσσερις χώρες  καταψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και 14 απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, η τελευταία δήλωσε το βράδυ ότι θα ψηφίσει ναι στη γενική συνέλευση. 
Ας σημειώσουμε ότι η σύσταση, η οποία δρομολογήθηκε από την ομάδα των αραβικών χωρών, θα υποβληθεί στα κράτη μέλη στο τέλος του μήνα. Το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν όλα τα κράτη να «ψηφίσουν όχι». Η ρεπουμπλικανική εκπρόσωπος Kay Granger ήταν ακόμη περισσότερο διεκδικητική, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδοτική συνεισφορά των ΗΠΑ στον Οργανισμό. Για το Ισραήλ, αυτό το αίτημα «απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης».

Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Malki κατήγγειλε λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Ουνέσκο την «τεράστια πίεση» κατά της αίτησης προσχώρησης της Παλαιστίνης αποδίνοντας την στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφθασε στο Στρασβούργο, όπου θα μιλήσει σήμερα ενώπιον των βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνοντας ότι  «θα συνεχίσει να εργάζεται» με το Ειδικό Απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ, παρά τις έντονές παλαιστινιακές κριτικές έναντι του τελευταίου.

Πηγή: L’Orient Le Jour (Λίβανος)

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζω ότι το θέμα έχει ήδη αναρτηθεί από τον Ακρίτα, αλλά θεώρησα ενδιαφέρον τα σχόλια μιας συντηρητικής εφημερίδας του Λίβανου, καθώς ο Λίβανος προεδρεύει το Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ αυτή τη εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.