11/10/11

Συνταγή καταστροφής

της Ελίνας Γαληνού
Ομολογουμένως, η μεγίστη σπουδή της κυβέρνησης προς τακτοποίηση "των ατάκτων Ελλήνων", έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και τις πενταροδεκάρες της καθημερινής μας οικονομίας. Αν κρίνουμε από την άμεση υπαναχώρηση του αρμοδίου υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, φανταζόμαστε με πόση προχειρότητα λαμβάνονται τελικά οι αποφάσεις.
Δεν ξέρω πότε και ποιός θα τους δείξει μετ΄αποδείξεων χειροπιαστών αυτή τη φορά, ότι η ανασυγκρότηση και οργάνωση μιας οικονομίας, δεν στηρίζεται μόνο στις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής. Χρειάζεται να μελετηθεί η αντιστοιχία των αριθμών και της κοινωνικής πραγματικότητας για να προκύψει ένα ορθολογικό αποτέλεσμα.
Γι΄ αυτό, από την ώρα που ψηφίστηκε το μέτρο φορολόγησης όταν ακούστηκαν τα περί ελέγχου αποδείξεων, όλοι οι Ελληνες γελάνε. Υπάρχει πιό αστείο πράγμα από το να μιλάμε σήμερα για περίσσευμα εισοδήματος, κυρίως στις μικρομεσαίες τάξεις; Με ποιά στοιχεία θα περισσέψει κάτι και αν περισσεύει, με ποιό δικαίωμα θα ελέγχεται από το κράτος, εάν ο φορολογούμενος είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του; Ωστόσο, ας μην ανησυχεί ο αρμόδιος υπουργός, γιατί είτε εφαρμόσει από φέτος το μέτρο είτε από του χρόνου, το ταμείο θα είναι μείον για τους περισσότερους Ελληνες. Μας κόβουν συνεχώς τα εισοδήματά μας, μας επιβάλλουν ληστρικούς φόρους, μας απειλούν και από πάνω ότι αν δεν παρουσιάζουμε Χ δαπάνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο! Δηλαδή, σ΄αυτό το κράτος πλέον, ό,τι και να κάνεις τιμωρείσαι και καταδικάζεσαι να πληρώνεις. Και εάν είσαι νοικοκύρης τίμιος και καταφέρεις να εξοικονομήσεις μερικές πενταροδεκάρες στην άκρη, θα πρέπει να δηλώσεις σε ποιό συρτάρι του σπιτιού σου τα κρύβεις, αλλιώς...Πάρτε το απόφαση αδέλφια, κάποιος διάβασε τους φόρους της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας και ενθουσιάστηκε με την ιδέα...Ετσι φαίνεται.
Πάντως, εκτός του γελοίου της υπόθεσης που προκάλεσε μεγάλη θυμηδία στον κόσμο, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η απίστευτη προχειρότητα στην διαχείριση της κατάστασης, την οποία και οι ίδιοι οι κυβερνώντες με έμφαση τονίζουν "ως κρισιμότατη". Σε μια τόσο κρίσιμη φάση όμως, μεταξύ ενός Μνημονίου και μιας τρόικα που δεν μασάει χλιαρές δικαιολογίες, χρειάζεται λογική και συντονισμένες αποφάσεις. Οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης, οφείλουν να είναι μελετημένες εκ των προτέρων και εφαρμόσιμες ως προς τις ισχύουσες συνθήκες. Οταν λοιπόν αφ΄ενός κόβεται σημαντικό μέρος του εισοδήματος του κόσμου και αφ΄ετέρου, η ακρίβεια στην αγορά βρίσκεται στο ύψος της, τι περιμένει η κυβέρνηση; Να αποταμιεύσουμε κιόλας; Η μήπως ασχολήθηκε κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο με την ακρίβεια και τον έλεγχο της αγοράς; Αντίθετα, έσπευσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση επιβάλλοντας το ΦΠΑ 23%, για να αδυνατίσει ακόμα περισσότερο η αγοραστική δύναμη του κόσμου. Τώρα με την επιβολή νέων φόρων, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα στην αγορά, μετακυλίοντας την επιβάρυνση στις τιμές προιόντων και παροχής υπηρεσιών. Προσθέστε σ΄αυτά και το ακριβό πετρέλαιο και θα καταλάβετε τι χειμώνας περιμένει τα ελληνικά νοικοκυριά φέτος...
Μέτρα παράλογα, αναποτελεσματικά και απάνθρωπα όμως, δεν οδηγούν παρά στην καταστροφή. Το ξέρουν ή κάνουν πώς δεν το βλέπουν;

10 σχόλια:

  1. "Μέτρα παράλογα, αναποτελεσματικά και απάνθρωπα όμως, δεν οδηγούν παρά στην καταστροφή. Το ξέρουν ή κάνουν πώς δεν το βλέπουν;"

    Ελίνα, προφανώς το ερώτημά σου είναι ρητορικό. Τα άτομα, αφού εκτέλεσαν το σχέδιο μέχρι κεραίας, τώρα επιστρέφουν το αντιδάνειο. Μόνο για χαζούς δεν τούς έχω. Έριξαν πρώτα τη βουτιά για να πιάσουν την καυτή πατάτα που τούς πέταξε ο Κ.Κ. και μετά την έψησαν κι άλλο, μέχρι που την έκαναν κάρβουνο αναμμένο. Και τώρα σού λένε: "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά τών αλλοφύλλων" και "Θα σάς πάρουμε όλους κάτω μαζί μας". Το λένε ευθέως τα παπαγαλάκια τους (και με εμφανή χαιρεκακία μάλιστα) στα οποιαδήποτε πιθανά ή και απίθανα διάδοχα σχήματα:

    "Αν δεν εκτελέσετε πιστά τις εντολές τής τρόικας, ποιός θα ξαναδανείσει ποτέ την Ελλάδα;"

    Το είπαν ο Αλέξης και ο Μπάμπης στον Λαζαρίδη και το ίδιο ακριβώς είπαν ο Κώνστας κι η Μακρή στον Καζάκη! Αυτό λέει το non paper, αυτό αναπαράγουν και οι ψιττακοί τους: "Κουφάλες Ελληνάρες, αν είναι να πάει κάτω το ΠΑΣΟΚ, θα πάρει μαζί του κι όλη την Ελλάδα"

    Δεν πιστεύω να αναρωτιέσαι ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφητείες Γέροντος Παισίου: Να τι θα γίνει στο Αιγαίο και πότε
    ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/01/blog-post_9492.html#ixzz1aYYJtKoP

    Αυτα απο εναν χαρισματικο και ..."παμπονηρο" Γεροντα καθε αλλο παρα με ...καλοκαγαθη και"αγια" φυσιογνωμια.Εναν Γεροντα που για 10ετιες ηξερε να ακουει(ας το προσεξουν αυτο καποιοι σχολιαστες) τους χιλιαδες που περασαν απο την Σκητη του ,απο Βασιλιαδες και "Ιερατεια" μεχρι ανθρωπους του Μυστικου Ισλαμ (Σουφι).Και απο Χριστιανους ,Εβραιους,Βουδιστες και Σατανιστες και "Αγιους" μεχρι και την ταπεινοτητα μου οταν χωρις να με εχει προσεξει(?) με απεκαλεσε το 1991 με την επαγγελματικη μου ιδιοτητα και με..."εστειλε".Εναν ανθρωπο Γνωστη.
    Και ειναι γνωστο οτι καποιοι "ασεβεις" ισχυριζονται οτι "αν θελεις να προφητευσεις 2-3 πραγματα χρειαζεσαι=Γνωση,διαισθηση και αν σε αυτο βαλεις και την εξουσια να χειριζεσαι το μαντρι τοτε επαληθευεις τις "προφητειες" ...Δημιουργωντας την επαληθευση αυτων αλλα με συνεργητικο τροπο παντα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >>ηξερε να ακουει<<
    ποιόν μου θυμίζει, ποιόν μου θυμίζει...

    >>με απεκαλεσε το 1991 με την επαγγελματικη μου ιδιοτητα και με..."εστειλε"<<
    ψήστη;

    >>"αν θελεις να προφητευσεις 2-3 πραγματα χρειαζεσαι=Γνωση,διαισθηση και αν σε αυτο βαλεις και την εξουσια να χειριζεσαι το μαντρι τοτε επαληθευεις τις "προφητειες" ...Δημιουργωντας την επαληθευση αυτων αλλα με συνεργητικο τροπο παντα".<<
    κάτι από macroeconomics of self-fulfilling prophecies μού ακούγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιγκουίνε, εγώ σίγουρα όχι. Αλλοι όμως ίσως ακόμα είναι μπερδεμένοι και χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις...
    Ανακόντα, εγώ πάντως τις υδρορροές τις καθάρισα, γιατί δεν έχω καμινάδα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται πως όχι Πιγκουίνε, αλλά δεν σκέφτονται όλοι οπως εμείς.
    Διό και οι εξηγήσεις...
    Ανακόντα, εγώ πάντως την υδρορροή μου την καθάρισα γιατί καμινάδα δεν έχω. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιγκουίνε, πού είσαι, σε κανένα Γαλαξία;
    Μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού τα καταφέρνεις μόνη σου σε αυτές τις δύσκολες εποχές Ελίνα μου, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Sterg,

    Πολύ σημαντική η αναφορά σου πάνω στις «προφητείες». Επέτρεψέ μου λίγες σκέψεις σχετικά με αυτές. Τις θεωρώ επικίνδυνες, ακριβώς γιατί δύνανται να γίνουν αυτοεκπληρούμενες, ξέρουμε καλά πως όταν μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων πιστέψει σε ένα (αναμενόμενο) αποτέλεσμα, το δημιουργεί στον ορατό κόσμο. Είμαι απόλυτα επιφυλακτική απέναντι σε οποιαδήποτε προφητεία, είτε αρνητική είτε θετική. Κάποιο σκοπό εξυπηρετεί, ο οποίος όμως ακυρώνει την έννοια της ελεύθερης βούλησης. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν ίσως να «δουν» ή να δουν το μέλλον, όμως κάθε στιγμή η «πρόβλεψή» τους μπορεί να ανατραπεί. Πιστεύω συμφωνείς για το πόσο μεγάλο κακό έχουν κάνει στην Ανθρωπότητα οι ερμηνείες της Αποκάλυψης, της συντέλειας του κόσμου, του τέλους του κόσμου. Σε τελική ανάλυση, αν όλα είναι προδιαγεγραμμένα, γιατί να προσπαθούμε, γιατί να αγωνιζόμαστε ;

    Σε χαιρετώ, Ρίκα

    Υ.Γ. Αυτών λεγομένων, δεν είμαι σε θέση να - ούτε και - κρίνω τον Γέροντα Παϊσιο, τον λόγο του, την παρουσία του και το έργο του, δεν με κρίνω άξια για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι να γίνει Ανακόντα, ό,τι μπορούμε κάνουμε.
    Εχω κάτι ατσαλίνες για να ξεβουλώνουν τα ανοίγματα από την πάνω και την κάτω μεριά.
    Ενας με βοήθησε στα πάνω και εγώ καθάρισα τα κάτω.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις δίκιο skal, αλλά έπεσε μαζεμένη δουλειά (συν διάφορα άλλα). Για την ώρα νηνεμία (ελπίζω όχι εν όψει θύελλας).
    Σε Γαλαξία; Καλό! Τελευταία φορά πάντως που πήγα εκεί ήταν πριν μερικά χρόνια (λίγο πριν κλείσει το ομώνυμο Super Market τής γειτονιάς μου)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.