3/10/11

Δεν βγήκε το «Explora» για έρευνες-Στη Σμύρνη επιστρέφει το ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ

Μετά το διάβημα διαμαρτυρίας που παρέδωσε ο πρέσβης μας στην Άγκυρα, κατ’ εντολήν του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία υπαναχωρεί για τη ναυτική αγγελία προς ναυτιλλομένους, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος με ιταλική σημαία ”Explora” θα πραγματοποιούσε έρευνες για χαρτογράφηση των τουρκικών ακτών, πλέοντας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Με νέα nautics η Άγκυρα εξαίρεσε τα σημεία βορειοδυτικά της Ρω και βορείως του Καστελλόριζου.
Σημειώνεται ότι οι τουρκικές Αρχές, σε μία ακόμη απόπειρα δημιουργίας κλίματος έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το ανατολικό Αιγαίο, είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος με ιταλική σημαία “Explora” θα πραγματοποιούσε έρευνες για χαρτογράφηση των τουρκικών ακτών, σε θαλάσσια περιοχή, σημεία της οποίας βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναγγελία, το ερευνητικό σκάφος θα εκτελούσε εργασίες από προχθες 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου βορειοδυτικά της Ρω και βορείως του Καστελλόριζου (!), γεγονός που απεφεύχθη μετά την άμεση διπλωματική αντίδραση της Αθήνας.


Πηγή : Ροδιακή 

Στη Σμύρνη αναμένεται να επιστρέψει σήμερα το ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ

Στη Σμύρνη επιστρέφει σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέϊς, το οποίο πραγματοποίησε έρευνες κοντά στο οικόπεδο Αφροδίτη που ανήκει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο καπετάνιος του πλοίου είχε δηλώσει πριν από μερικές μέρες ότι το πλοίο με βάση το πρόγραμμα του θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου στην Τουρκία εκτός και αν δοθούν διαφορετικές οδηγίες από την Άγκυρα.Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
http://astra.mywebreview.comcatid=1 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.