15/10/11

Το Ιράκ «αδειάζει» την Τουρκία .Δεν μπορεί να "επιλυθεί" το πρόβλημα του PKK με στρατιωτικά μέσα

Η ανάγκη στρατιωτικών επιτυχιών στην προσπάθεια της Τουρκίας να καταβάλλει με στρατιωτικά μέσα το PKK έχει καταστεί πλέον ζωτικής σημασίας
-Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ αλ Χασεμί απέρριψε, ουσιαστικά, την τουρκική πρόταση φρούρησης της τουρκο-ιρακινής μεθορίου από ιρακινά στρατεύματα ή δυνάμεις Πεσμεργκά, ώστε να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί η δραστηριότητα του ΡΚΚ, που τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει απόγνωση στους Τούρκους.Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, περιορίστηκε να εκφράσει τη λύπη του για τις τουρκικές απώλειες, αλλά δήλωσε, ότι το κουρδικό πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με την αποστολή στρατευμάτων, μη αποδεχόμενος να συνεργαστεί με τους Τούρκους, ή έστω να τους ενισχύσει στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ

-Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί, συναντήθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στίς 13 Οκτωβρίου στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε, ότι "Η παρουσία του ΡΚΚ στις ορεινές περιοχές του Ιράκ δεν είναι νόμιμη σύμφωνα με το σύνταγμα του Ιράκ. και  αυτό είναι απαράδεκτο." Αλλά το πρόβλημα του ΡΚΚ θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω σχέσεων  "καλής γειτονίας" μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

-Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει την ιρακινή κυβέρνηση να μην επιτρέψει  στο PKK να χρησιμοποιεί το έδαφός της ως εφαλτήριο για τις επιθέσεις του στην Τουρκία. "Δεν έχουμε πλέον καμία υπομονή με "τρομοκρατικές" ενέργειες που προέρχονται από το ιρακινό έδαφος και απειλούν την Τουρκία», δήλωσε ο Νταβούτογλου. "Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα", πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

-Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι η αποστολή  ιρακινών στρατευμάτων στην Κουρδική Περιφέρεια του Κουρδιστάν και στα σύνορα με το Ιράν είναι η καλύτερη επιλογή προκειμένου να απομακρυνθούν οι δύο Κουρδικές οργανώσεις PKK και PJAK.Σύμφωνα με εκπρόσωπο του PKK αυτή ή δήλωση είναι καθαρά πολιτική και είναι μια προσπάθεια  να υπάρξει συνεργασία ιρακινής Κυβέρνησης και Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν προκειμένου να τεθεί τέρμα στις στρατιωτικές παρεμβάσεις του Ιράν και της Τουρκίας.Η Τουρκία θεωρεί την δήλωση του Νουρι αλ Μαλίκι θετική και ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει λόγος η Τουρκία να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση σε Ιρακινό έδαφος έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέροντας παράλληλα ότι η παρουσία "τρομοκρατικών οργανώσεων στην ιρακινή επικράτεια παραβιάζει τόσο το ιρακινό Σύνταγμα όσο και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ".

-Κούρδος βουλευτής (Kamal Kirkuki) της στο Κοινοβούλιο της περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν ανέφερε ότι η αποστολή ιρακινού στρατού για την καταπολέμηση του PKK θα αποτύχει και δεν θα λύσει το πρόβλημα. "Εκείνοι που πιστεύουν ότι το θέμα του ΡΚΚ θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα κάνουν λάθος», σημείωσε ο Kirkuki.

Πηγές:defence-point.gr,kurdishglobe.net

1 σχόλιο:

  1. Σὲ λίγο στὸ Ἰρὰκ θὰ γίνη κουρδικὸ κράτος καὶ ζητᾶνε μέτρα κατὰ τῶν κούρδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.