3/5/15

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη κατά της αστυνομικής βίας

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη κατά της αστυνομικής βίας
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαλτιμόρη προκειμένου να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 6 αστυνομικών στην πόλη.
«Εάν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» φώναζαν οι διαδηλωτές μόλις ξεκίνησε η πορεία από το σημείο όπου ο νεαρός Αφροαμερικανός ηλικίας 25 ετών συνελήφθη.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε αυτήν την παράκτια πόλη στις ανατολικές ΗΠΑ με πληθυσμό 620.000 κατοίκους, που αποτέλεσε το επίκεντρο διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του νεαρού άνδρα τη 19η Απριλίου αφού υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό κατά τη μεταφορά του με ένα βαν της αστυνομίας.

«Οι νέοι δεν είναι αλήτες», «δεν επικρατεί ειρήνη στις ψυχές μας» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργάνωσης δικηγόρων που μάχεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, των Black Lawyers for Justice.

«Είναι εξοργιστικό αυτό που συνέβη, θέλουμε να σταματήσει η αστυνομική βία, θέλουμε την ειρήνη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 25χρονος Ότομ Χούπερ.

Η Εθνοφρουρά είχε αναπτύξει 3000 άνδρες «προκειμένου να εγγυηθούν ότι θα επικρατήσει ηρεμία στη Βαλτιμόρη», σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τον θάνατο του Γκρέι και εναντίον της κακομεταχείρισης των μειονοτήτων από τους αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 20 πόλεις των ΗΠΑ περιλαμβανομένων του Ντάλας, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Το κάλεσμα για συμμετοχή γίνεται κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με τις ετικέτες #BlackLivesMatter και #BlackSpring.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CAPITAL, Φωτογραφία ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Στις μεγάλες χώρες, σαν την Αμερική, αν ήταν ανεμπόδιστες οι διαμαρτυρίες με κατάληψη δημόσιων χώρων, οι αυταρχικές αντιδράσεις του κράτους για να τις καταστείλει θα ήταν σε τέτοια ένταση και βαθμό που ο Ερντογκάν μπροστά τους θα έμοιαζε με διευθυντή σε νηπιαγωγείο. Οι παλιότεροι θυμούνται τα επεισόδια στο Λος Άντζελες το 1991 όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.