16/5/15

Μουράτ Καραγιλάν: Η απομόνωση του Οτζαλάν αποτελεί αιτία πολέμου

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβούλιου του KCK και Διοικητής του Κέντρου Λαϊκής Άμυνας, Μουράτ Καραγιλάν, έκανε κρίσιμές εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος στη Τουρκία.
BEHDINAN - ANF     (μτφρ. Κριστιάν)
Είπε ότι ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν απομονώθηκε για άλλη μια φορά, προσθέτοντας: «Για μας αυτό αποτελεί αιτία πολέμου». 

Ο Μουράτ Καραγιλάν σχολίασε τα γεγονότα γύρο από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), την κατάσταση στην Sinjar, τη κουρδική εθνική ενότητα, την εξέγερση στην Mahabad, τη διαδικασία της επανάστασης και τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για την εφημερίδα Yeni Özgür Politika 

Ο Καραγιλάν δήλωσε ότι η επανεισαγωγή της πολιτικής της απομόνωσης του αρχηγού του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι επικίνδυνο γεγονός, προσθέτοντας: «οι συναντήσεις με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν σταματήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα. Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα από το Ιμραλί. Για εμάς η απομόνωση είναι αιτία πολέμου». 

«Περιμένουμε την διαταγή από τον Οτζαλάν»  
Ο Καραγιλάν είπε ότι το ΑΚΡ είχε σπάσει την κατάπαυση του πυρός και ότι ο τουρκικός στρατός είχε προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος για συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές. 
Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αποφύγουμε να συρθούμε σε προκλήσεις. Τηρούμε μονομερή κατάπαυση του πυρός. Όπως το HPG, περιμένουμε εντολή από τον αρχηγό Άπο. Τηρούμε τη κατάπαυση του πυρός, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πάντα έχουν ένα όριο».

Ο «Ερντογάν παρενέβη στη διαδικασία»
Ο Καραγιλάν είπε ότι μετά την κοινή δήλωση από το παλάτι Dolmabahçe και τη δήλωση του Άπο στο Νεβρόζ, οι δημοκρατικές δυνάμεις είχαν ενωθεί γύρω από το HDP. 
«Όταν ο Ερντογάν παρενέβη στη διαδικασία όταν συνειδητοποίησε ότι τα σχέδιά του δεν επρόκειτο να επιτευχθούν το επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «

«Ο τουρκικός στρατός έχει κινητοποιηθεί» 
«Ο Ερντογάν διέκοψε τη διαδικασία λέγοντας:« Δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα». 
Η δήλωση αυτή ακολουθήθηκε από την πρόκληση στο Tendürek και τις επιθέσεις κατά του HDP. Ο στρατός έχει κινητοποιηθεί σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε. 

Ο Καραγιλάν δήλωσε ότι οι εκλογές προσφέρουν μια ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ της δικτατορίας και της δημοκρατίας, και ότι η HJDP προσέφερε μια μεγάλη ευκαιρία για τις δημοκρατικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, τις οποίες θα έπρεπε να κατανοήσουν».

«Είναι απαραίτητη μια κοινή διοίκηση κατά του ισλαμικού Κράτους» 
Ο Καραγιλάν είπε ότι οι Κούρδοι, μέσω της αντίστασης τους, κατεδάφισαν την αντίληψη ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν ανίκητο. 
Πρόσθεσε ότι το ΙΚ ήταν σχέδιο δυνάμεων που ήθελαν να ανακαταλάβουν εκ νέου το Κουρδιστάν, και ότι η Τουρκία ήταν η σημαντικότερη από αυτές τις δυνάμεις. 

Είπε ότι οι δυνάμεις των HPG, YPG και YPJ είχαν εμποδίσει μιαν ακόμα μεγαλύτερη σφαγή στο βουνό Sinjar, προσθέτοντας ότι για να απελευθερωθεί το Sinjar χρειάστηκε μια κοινή δομή διοίκησης. Περιέγραψε τους βομβαρδισμούς θέσεων του ΙΚ στο Sinjar από τον συνασπισμό ως «θετικό γεγονός αλλά ανεπαρκές». 

Ο Καραγιλάν είπε ότι διαδραματίσαν ρόλο σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης κατά των επιθέσεων του ΙΚ στο Νότιο Κουρδιστάν καθώς έβλεπαν τους εαυτούς τους ως υπεύθυνοι για την υπεράσπιση των κεκτημένων του κουρδικού λαού. 

«Σήμερα είναι δυνατόν να μιλάμε για ισχυρότερη από ποτέ ενότητα μεταξύ των ανταρτών και των Πεσμαργκά. Η πολιτική ενότητα πρέπει να οικοδομηθεί σε αυτή τη βάση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορούν να επικριθούν, υπάρχει η βάση για την εξασφάλιση καλύτερων σχέσεων», πρόσθεσε. 

«Η Μαχαμπάντ απέδειξε τον πατριωτισμό της»
Ο Καραγιλάν αξιολόγησε επίσης την εξέγερση στην Μαχαμπάντ μετά το θάνατο του Ferînaz Xosrawanî. 
Είπε ότι δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ανατολική Κουρδιστάν. 
Είπε ότι, όπως ακριβώς και στο Κομπάνι, όπου οι Κούρδισσες γυναίκες στην πρωτοπορία της αντίστασης έγιναν στόχο, αυτό που συμβαίνει στη Μαχαμπάντ είναι μια αποικιοκρατική επίθεση σε μια Κούρδισσα γυναίκα. Πρόσθεσε ότι ο λαός της Mahabad απέδειξε τον πατριωτισμό του και την ανθρωπιά του με την εξέργεση. 
Ο Καραγιλάν είπε ότι το ιρανικό καθεστώς θα έπρεπε να σταματήσει την καταπίεση του κουρδικού λαού και να αναζητήσει μια λύση.
  
ANF NEWS


1 σχόλιο:

  1. Εν τέλει, οι μάλλον κατευθυνομενες επιθέσεις του ΙΚ θα έχουν μεταξύ των άλλων ως αποτέλεσμα την ενότητα των Κούρδων.
    Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.