7/5/15

Στελέχη χωρών της ΕΕ στην Μόσχα για την επέτειο της αντιφασιστικής Νίκης

 
Ηγετικά στελέχη κυβερνήσεων και κρατών από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ θα παρευρεθούν στους πανηγυρικούς εορτασμούς και τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προς τιμήν των 70 χρόνων από την αντιφασιστική Νίκη των λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επεσήμανε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, είπε ο κ. Τσιζόφ, ενημερώνοντας Ρώσους δημοσιογράφους, ενώ "άλλες χώρες της Ένωσης θα εκπροσωπηθούν σε άλλο (σ.σ. χαμηλότερο) επίπεδο".

Στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου θα παρευρεθούν συνολικά είκοσι ηγέτες κρατών και κατά τον κ. Τσιζόφ, "η απόφαση να έλθουν ή όχι στη Μόσχα είναι δική τους υπόθεση, δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα, που έχει πολιτική σημασία", αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις στις δικές τους χώρες", είπε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης σε μια εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν τελικά την πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, θεωρούμενος στενός σύμμαχος της Ρωσίας, ο οποίος όμως έχει μεσολαβητικό ρόλο στην Ουκρανική κρίση και προτίμησε να παραμείνει στο Μινσκ, στην κεντρική πλατεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μεγάλη παρέλαση προς τιμήν των 70χρονων της Νίκης.

Αναφερόμενος, παρεμπιπτόντως, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του Ουκρανικού, ο κ. Τσιζόφ υποστήριξε ότι "η Ρωσία δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση των κυρώσεων, αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν μεταξύ τους". "Μπορώ μόνο να προβώ σε μαντικές προβλέψεις, σχετικά με το πότε θα λάβουν την απόφαση για άρση των κυρώσεων", κατέληξε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας σχολίασε στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης την επικείμενη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, στις 10 Μαΐου, γράφοντας: "Για εμένα θα αποτελέσει σημαντική στιγμή το ταξίδι στη Ρωσία στις 10 Μαΐου. Την τρέχουσα περίοδο έχουμε με τη Ρωσία πολύ βαθείς διαφορές απόψεων, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων στην Ουκρανία. Και παρά το γεγονός αυτό, είναι σημαντικό, που στις 10 Μαΐου από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο θα καταθέσουμε εκεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων, για τα οποία η Γερμανία φέρει ευθύνη από την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου".

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλος της κυβέρνησης.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.