27/2/16

Συνάντηση Σιζόπουλου – Έιντε (δηλώσεις)

Ως ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την πορεία των συνομιλιών και τις απόψεις που υπάρχουν όσον αφορά την λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είπε σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος, “καταθέσαμε τις δικές μας απόψεις για το ποιες βασικές πρόνοιες θα πρέπει να υιοθετηθούν ως στοιχεία και περιεχόμενο της λύσης, για να μπορεί η λύση να είναι δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη. Μια λύση η οποία να μην αναπαραγάγει συγκρούσεις του παρελθόντος και στο μέλλον και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική προέλευση καθώς επίσης και την πλήρη εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.
Ετσι ώστε, σημείωσε, να δημιουργηθεί η προϋπόθεση, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, συναδελφωμένα και να συνδημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον.
Την ίδια όμως στιγμή, είπε, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας αλλά και τις αντιθέσεις μας για κάποια από τα ζητήματα που είτε υπήρξαν συγκλίσεις είτε ενδεχομένως τίθενται υπό συζήτηση και τα οποία ουσιαστικά δεν μπορούν να προωθήσουν τις βασικές αρχές.
Θέσαμε επί τάπητος, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, και την στάση που μέχρι σήμερα η Τουρκία τηρεί στο Κυπριακό που αποτελεί την βασική υπαίτιο για την μη λύση του Κυπριακού.
Παράλληλα με τον διακοινοτικό διάλογο κατά την άποψη μας, είπε, θα πρέπει να υπάρξει και μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα συζητήσει την διεθνή πτυχή ώστε το ένα να βοηθήσει το άλλο και να έχουμε μια γρήγορη, σωστή και δημοκρατική κατάληξη.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως έχουμε συμφωνήσει ότι και στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές, για αλληλοενημέρωση και κυρίως να συζητήσουμε πιο διεξοδικά το θέμα της οικονομικής πτυχής για την επίλυση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την συνάντηση ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική σε σχέση με τις θέσεις της ΕΔΕΚ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σημείωσε ότι “συζητήσαμε τα διάφορα στοιχεία στο Κυπριακό και ήταν καλό να δω πως ταυτιζόμαστε τουλάχιστον σε μερικά από τα θέματα αρχών όπως η σημασία των δημοκρατικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι συμβατά με τις αξίες της ΕΕ”.
“Συμπίπτουν οι απόψεις μας με πολλούς τρόπους και είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά μου να ακούσω όλες τις απόψεις στην κοινωνία, τα κόμματα της συμπολίτευσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να κατανοήσω όλη την εικόνα και να πάρω εισηγήσεις. Επίσης να μοιραστώ μερικές από τις απόψεις μου γι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ με τους δύο ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα τρόπο για να επανενώσουμε την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μια και μόνη κυριαρχία, μέλος της ΕΕ”, είπε ο κ. Ειντε.
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης και την σημασία της οικονομικής βιωσιμότητας σε μια μελλοντική ομόσπονδη δομή και της διασφάλισης ότι μπορούμε “να δημιουργήσουμε στερεές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, έχοντας απλούς, κατανοητούς και αποτελεσματικούς θεσμούς σε ένα μελλοντικό συνιστών κράτος”.
Ο κ. Ειντε ανέφερε τέλος ότι με την ηγεσία της ΕΔΕΚ μίλησε ακόμη και για την σημασία των διεθνών παικτών και τις ευθύνες τους στην συνεισφορά μιας βιώσιμης λύσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.