25/2/16

Ρήγμα Αθήνας-Βιέννης: Ανακλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης

Ανακάλεσε τον Έλληνα πρέσβη από τη Βιέννη το ΥΠΕΞ. Φωτογραφία Έθνος.
Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία.

Μετά από το διάβημα που πραγματοποίησε το υπουργείο των Εξωτερικών δύο ημέρες πριν, για την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, ως «πράξη μη φιλική» και «εξωθεσμική που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες», σήμερα, με εντολή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καλείται στην Αθήνα η κ. Αλειφέρη, «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

«Είναι σαφές», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα Δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Επισημαίνει δε ότι «οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα», καθώς «η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση»

Η έντονη ενόχληση της Ελλάδας για την μονομερή κίνηση της Αυστρίας να κλείσει τα σύνορα και την οργάνωση της διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπου δεν προσκλήθηκε η χώρα μας, ήταν εμφανής από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιοι υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα για τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας. Όπως διαμήνυσε, οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει ο Λίβανος της Ευρώπης, “μια αποθήκη ψυχών”.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, προειδοποιώντας πως το μεταναστευτικό απειλεί την ενότητα της ΕΕ.

Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Αθήνα 
 http://mignatiou.com/2016/02/anaklisi-ellina-presvi-apo-vienni-gia-diavoulefsis-logo-prosfigikou/

2 σχόλια:

  1. Austria is right. Better manage the illegals far from home. If we were reliable, we could have all the help needed.
    "Partners at EU, there is a way to stop the illegal migration by closing the borders with Turkey. No black mailing no BS and form alliqnces w the centers that want Turkey out of EVERYTHING

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν κλείνουμε τα σύνορα και κλείνουμε πρεσβείες... και τα σπίτια μας σιγά σιγά, έτσι όπως έχουμε γίνει η μητέρα τερέζα της οικουμένης.
    ΥΓ Αλήθεια, από πού συνάγεται ότι παρεμπόδιση της ροής προσφύγων/μεταναστών στη θάλασσα σημαίνει αναγκαστικά βούλιαγμα των λέμβων και πνιγμό των επιβαινόντων; Αυτό μας ταϊζει συνεχώς η ψυχοπονιάρα κυβέρνηση. Ληγμένο σανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.