26/2/16

FT : Οι Κούρδοι «κλειδί» για λύση στη Μέση Ανατολή

Οι μεγάλες δυνάμεις ακούν για πρώτη φορά στα σοβαρά τις απαιτήσεις Κούρδων μαχητών. Πώς άλλαξε τις ισορροπίες η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS. Το επικίνδυνο παιχνίδι Ερντογάν και οι φόβοι για κουρδικό κράτος. Ποια είναι η ανταλλαγή που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Οι Κούρδοι δεν είχαν ποτέ τόσο μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή όσο σήμερα. Είναι αυτοί που ελέγχουν την ισορροπία δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία και συμμετέχουν σε εξεγέρσεις στην Τουρκία.
Αλλά αυτή η αφύπνιση των Κούρδων είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, στο Ιράκ τη δεκαετία του 1970 ή στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990. Μικρές και μεγάλες δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κουρδικές απαιτήσεις, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση απέναντι σε αυτή την κινητοποίηση των Κούρδων. Χρειάζoνται τους Κούρδους όσο έχουν ανάγκη και τους Τούρκους στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να νικήσουν το ISIS. Ωστόσο ο βασικός σύμμαχος της Αμερικής στη Συρία, το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD), βομβαρδίζεται από τον μακροχρόνιο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Το PYD είναι η πιο αποτελεσματική, αν όχι η μόνη αποτελεσματική δύναμη κατά του ΙSIS.
Η υποχώρηση των τζιχαντιστών από τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που κατέλαβαν το 2014 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία των πολιτοφυλακών του PYD με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το PYD, το οποίο συνδέεται με το PKK, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Για τη συνέχεια Euro2Day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.