29/3/16

Φορο-δουλοπάροικοι...

Στην τσαρική Ρωσία η πιο καταπιεζόμενη ομάδα της πρωτόγονης μεταμεσαιωνικής κοινωνίας ήταν οι μουζίκοι. Έτσι ονομάζονταν Ρώσοι χωρικοί, που ήταν συνήθως δουλοπάροικοι, οι οποίοι πλήρωναν μια σειρά από φόρους στους γαιοκτήμονες με σημαντικότερο τον «φόρο της ψυχής» (obrok), που σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες που ακολούθησαν ισοδυναμούσε με το 20-30% του εισοδήματός τους. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στην οθωμανική Τουρκία με τους αγρότες που δούλευαν στα κτήματα των αγάδων ή μπέηδων να πληρώνουν εκτός από τη δεκάτη, το ένα δεύτερο ή το ένα τρίτο του υπόλοιπου εισοδήματός τους στον μουσουλμάνο ιδιοκτήτη ή διαχειριστή της (σουλτανικής) γης.
Οι σημερινοί νέο-μουζίκοι ή νέο-ραγιάδες, του νέου φορολογικού συστήματος που καθιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία από αυτήν που πλήρωναν οι κάθε είδους δουλοπάροικοι. Το σχετικό ποσοστό ξεπερνά το 70%-80%, αν υπολογίσει κανείς τις κάθε είδους φορολογίες αλλά και την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών, που γίνεται μέσω του ασφαλιστικού του κ. Κατρούγκαλου, σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ (και το θράσος ή την ανάγκη να το δηλώνουν). Αν δε περιλάβει κανείς και τον ΕΝΦΙΑ τότε πολλές φορές η φορολογία ξεπερνά το 100% του ετησίου εισοδήματος, για όσους έχουν την  ατυχία να διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Για τη συνέχεια liberal

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια...............;

    Κρίμα, διότι το άρθρο το οποίο διάβασα προσωρινά μόνο χιαστί, λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οπία ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

    Λαλίστατοι οι σχολιαστές, άραγε ενταγμένοι που εκτελούν συμβόλαια ή απλά σχολιαστές οι οποίοι δεν θέλουν να μελετήσουν τι συμβαίνει στην οικονομία μας;

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.