31/3/16

Οργισμένη επιστολή και σκληρό κατηγορώ Αμερικανών φίλων της Τουρκίας για τον Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες των Εβραϊκών Οργανώσεων. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν πρώην στελέχη αμερικανικών κυβερνήσεων, που στο παρελθόν βοήθησαν και εξυπηρέτησαν με διάφορους τρόπους την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της με την οποία καταθέτουν τις ανησυχίες τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την επιστολή έγραψαν οι κ. Μόρτ Αμπράμοβιτς και Ερικ Έντελμαν, πρώην πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία και υπέγραψαν πολύ άλλοι 46 σημαντικοί Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες, καθηγητές και αναλυτές. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντίδραση των φίλων της Τουρκίας είναι η τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Η επιστολή έτυχε ευρύτατης δημοσιοποίησης και προκάλεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο υποδέχθηκαν στην Ουάσιγκτον ως τον αυταρχικό ηγέτη, που κλείνει εφημερίδες και φυλακίζει τους αντιπάλους του. 
Η επιστολή αναφέρει: 
Αγαπητέ πρόεδρε Ερντογάν, καλώς ήλθατε στην Ουάσιγκτον, ξεκινάει η ανοιχτή επιστολή! Την περασμένη δεκαετία, πολλοί από τους φίλους της Τουρκίας εδώ [στις ΗΠΑ] ήταν αισιόδοξοι για την προοπτική η χώρα σας να εξελιχθεί σε μια σταθερή και ισχυρή Δημοκρατία καθώς επίσης ένας ολοένα και πιο ισχυρός και ικανός σύμμαχος των Αμερικανών. 
Και συνεχίζει: Ο ευεργετικός ρόλος που θα μπορούσε η χώρα σας να παίξει σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύεται από τη φιλοξενία που παρέχεται σε εκατομμύρια προσφύγων. Ωστόσο, πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία προβληματίζουν έντονα. Σήμερα, επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε τις ανησυχίες των πολλών φίλων της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο χρόνο, σε πάνω από 1.000 άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το έγκλημα ότι σας προσέβαλαν. Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί αποτελούν αντικείμενο έρευνας ή αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα επειδή άσκησαν κριτική στις αντιτρομοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησής σας. 
Τον περασμένο χρόνο τα γραφεία της Χουριέτ, μιας ανεξάρτητης εφημερίδας, δέχθηκαν επιθέσεις και πυρπολήθηκαν από όχλο που είχε ως επικεφαλής ένα μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ένας γνωστός αρθρογράφος δέχθηκε επίθεση από κακοποιούς έξω απόν το σπίτι του και δυο συντάκτες της Τζουμχουριέτ συνελήφθησαν. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνησή σας ενορχήστρωσε την ανάληψη ευθύνης της λειτουργίας της δημοφιλούς καθημερινής εφημερίδας Ζαμάν. 
Γιατί ο λαός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να ανησυχεί για την προοπτική ελεύθερων ΜΜΕ στην Τουρκία; Παράλληλα με αυτή τη διάβρωση της ελευθερίας του λόγου και των ΜΜΕ, παρακολουθούμε καθώς εσείς επιδιώκετε να επεκτείνετε περαιτέρω την προσωπική σας ισχύ δια της αλλαγής του Συντάγματος δημιουργώντας μια εκτελεστική προεδρία [σ.σ. Προεδρική Δημοκρατία]. Όλα τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στη δημιουργία μιας εκτελεστικής προεδρίας, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι ψηφοφόροι διαφωνούν. 
Ακόμα και μέλη του δικού σας κόμματος έχουν διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια σας. Αξίζει να επιδιώκετε εκτελεστική προεδρία εάν αυτό προκαλεί το ρίσκο διχασμού του έθνους; Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και μια διατυπωμένη δέσμευση επέκτασης των δικαιωμάτων για όλους του Τούρκους πολίτες, ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ξεκίνησε ξανά το περασμένο καλοκαίρι. 
Τώρα, η κυβέρνησή σας διεξάγει αυτό τον πόλεμο με έναν τρόπο που εμφανίζεται να απορρίπτει μια πολιτική λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί πολύ καιρό εκφράσει την υποστήριξη και έχουν βοηθήσει την Τουρκία στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας του PKK. Όμως, πολλοί στην Τουρκία εγείρουν ανησυχίες, ότι εν μέσω σοβαρών διενέξεων και θανάσιμων απειλών που πραγματοποιούν μετάσταση στα τουρκικά σύνορα, η τωρινή σας πορεία ρισκάρει το να επιδεινώσει την περιφερειακή αποσταθεροποιητική δυναμική. 
Πώς σχεδιάζετε να επιλύσετε τη σύγκρουση χωρίς να οδηγήσετε την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο; Ως μέρος του αγώνα σας κατά του PKK, καλέσατε για έναν πιο εκτεταμένο ορισμό της τρομοκρατίας που θα περιλάβει βουλευτές, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, των οποίων ο λόγος θεωρείτε ότι τους αναγορεύει σε τρομοκράτες. 
Ως παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι η διατυπωμένη σας επιθυμία να απαγγελθούν κατηγορίες μέλη του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) με «συνταγματικά εγκλήματα». Στην πραγματικότητα, την τρέχουσα περίοδο επιδιώκετε να αρθεί η ασυλία που απολαμβάνουν τα μέλη του Κοινοβουλίου που ανήκουν στο HDP για να τους απαγγείλετε κατηγορίες. 
Το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι «σε ένα δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος, που κυβερνιέται με κανόνες δικαίου». Με ποιον τρόπο ο πολιτικός λόγος του HDP παραβιάζει το Σύνταγμα; 
Αυτές οι ενέργειες δεν υπονομεύουν τους κανόνες της νομιμότητας και ρισκάρουν τη ριζοσπαστικοποίηση της νεότερης γενιάς των Τούρκων Κούρδων και να τους σπρώξουν στην αγκαλιά του PKK; 
Ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία της επίσκεψης για να απαντήσετε αυτά τα ζητήματα που προβληματίζουν και κατά τη διαδικασία, να ενισχύσετε τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.

 Με σεβασμό, 
Amb. Mort Abramowitz, Former U.S. Ambassador to Turkey Amb.
 Eric Edelman, Former U.S. Ambassador to Turkey 
Elliot Abrams, Council on Foreign Relations Amb. 
David Birenbaum, Max Boot Ellen Bork Amb.
 L. Paul Bremer, Former Ambassador to the Netherlands and Presidential Envoy to Iraq 
Thomas Carothers,  Carnegie Endowment for International Peace 
Susan Corke, Human Rights First 
Jack David, Hudson Institute; Former Deputy Assistant Secretary of Defense 
James S. Denton 
Amb. Paula J. Dobriansky, Former Under Secretary of State for  Global Affairs 
Colin Dueck, George Mason University 
Charles Dunne, Middle East Institute 
Aykan Erdemir, Foundation for Defense of Democracies 
Douglas Feith, 
Amb. Robert Ford Middle East Institute 
Hillel Fradkin 
Lawrence J. Haas, American Foreign Policy Council 
John Hannah, Former Assistant for National Security Affairs to the Vice President 
Dr. William Inboden 
ADM Gregory Johnson, USN (Ret.) Former Commander, U.S. Naval Forces, Europe 
Amb. Robert G. Joseph Robert Kagan 
James Kirchick, Foreign Policy Initiative 
Irina Krasovskaya 
Robert J. Lieber, Georgetown University
 Sen. Joseph I. Lieberman 
Scott Lilly 
Aaron Lobel, America Abroad Media 
Frank Loy, Former Under Secretary of State for Global Affairs 
Michael Makovsky, Jewish Institute for National Security Affairs
 Clifford D. May, Foundation for Defense of Democracies 
Stephen McInerney, Project on Middle East Democracy (POMED) 
David A. Merkel, Former Deputy Assistant Secretary of State 
Joshua Muravchik, World Affairs Institute 
Martin Peretz, Editor-In-Chief, The New Republic Sen. 
Charles S. Robb 
Carla Anne Robbins 
Amb. Dennis Ross 
Michael Rubin, American Enterprise Institute 
Jonathan Schanzer, Foundation for Defense of Democracies 
Randy Scheunemann 
Dan Senor 
Anne-Marie Slaughter, New America; Former Director of Policy Planning GEN 
Charles F. Wald, USAF (Ret.) Former Deputy Commander, United States European Command 
Kenneth R. Weinstein, Hudson Institute 
Paul Wolfowitz
Πηγή: Μιχάλης Ιγνατίου

1 σχόλιο:

  1. Μηπως η απαντηση του ερντογκαν ηταν η δημοσιευση της φωτογραφιας για να δειξει με ποιους συν-τρωει και τι βαρυτητα εχουν οι ομοτράπεζοι ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.