29/3/16

O Μπαράκ Ομπάμα έδειξε «πόρτα» στον Ερντογάν

Aπέρριψε αίτημα για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού
Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν σχεδιάζει να έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Τουρκίας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.

Οι πληροφορίες περιέχονται σε κείμενο της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον κ. Ερντογάν θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαίου του 2013, όταν ο κ. Ομπάμα θεωρούσε τον Τούρκο πρωθυπουργό (τότε) ως ένα εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του.

Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον κ. Ομπάμα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ερντογάν φτάνει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και θα γίνει δεκτός, μαζί με άλλους 50 ηγέτες, στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα θα έχει διμερή συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική απάντηση του κ. Ομπάμα τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους. Επίσης, οι Αμερικανοί είναι ενοχλημένοι από τη στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της Ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Πηγή: philenews

1 σχόλιο:

  1. Θα μιλάμε για τα εγκαίνια του μεγα-τζαμιού (έκταση 15 στρεμμάτων) στο Lanham του Μέρυλαντ (Diyanet Center of America / DCA - Sunni Islam).

    Πρόσθετος - ίσως - λόγος της (εσκεμμένης;) μη συμμετοχής του Ομπάμα στα εγκαίνια είναι η πληροφορία ότι στο τωρινό ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν φέρνει μαζί του και τον πατέρα ενός από τους ισλαμιστές που σκότωσαν οι Ισραηλινοί κομάντος πάνω σε ένα από τα πλοία - τουρκικού στολίσκου - που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ (στην είσοδο όπλων) στη Γάζα. Η Γάζα ελέγχεται από τη Χαμάς, που για το Στέητ Ντιπάρτμεντ (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

    Ενδιαφέρον θα είχε αν τα εν λόγω «θυρανοίξια»... τα έκανε ο μεγαλύτερος εχθρός (εδώ και λίγα χρόνια) του Ερντογάν, ο ζάπλουτος (*) «αυτο-εξόριστος» στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που προωθεί - όπως λένε οι Αμερκάνοι - ένα «ανεκτικό» Ισλάμ.

    (*) διαθέτει 700+ εταιρείες (σχολεία, φροντιστήρια, φοιτητικές εστίες, ΜΜΕ, τράπεζες, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία στην Τουρκία, την Αφρική, στο Τουρκμενιστάν κ.α. σε όλον τον ντουνιά) με ετήσιο τζίρο 50+ δισεκατομμύρια δολάρια! (πηγή: ΜΙΤ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.