29/4/19

Διαβάστε την συνέντευξη του εμπνευστή της θεωρίας των Δυόμιση Πολέμων - Τι λέει για ΗΠΑ, Ρωσία, F-35, S-400 και Κούρδους της Συρίας

Ο Σιουκρού Ελεκτνάγ (αριστερά) με τον δημοσιογράφο Ουγούρ Ντουντάρ
Τη δεκαετία του 1990, όταν κορυφώθηκε ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων του ΡΚΚ, η Τουρκία ενστερνίστηκε το Δόγμα των Δυόμιση Πολέμων, σύμφωνα με το οποίο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) θα έπρεπε να προετοιμάσουν επιχειρησιακά σχέδια και να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει ταυτοχρόνως σε δυόμιση μέτωπα. Δηλαδή σε έναν ταυτόχρονο πόλεμο της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Συρία και τους αντάρτες του ΡΚΚ.
Ο εμπνευστής του δόγματος αυτού ήταν ο πρέσβης Σιουκρού Ελεκντάγ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπηρέτησε και ως πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.
Ο Σιουκρού Ελεκντάγ έδωσε μια συνέντευξη στον παλαίμαχο δημοσιογράφο Ουγούρ Ντουντάρ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sözcü.
Τη μεταφράσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα:
Οι ΗΠΑ μας ζητούν να επιλέξουμε μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας
"Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία μέσω της οικονομίας". Αυτό μας είπε ο έμπειρος διπλωμάτης, Πρέσβης ε.τ. Şükrü Elekdağ, με τον οποίο συνομιλήσαμε για το θέμα των F-35 και των S-400.
Αγαπητοί μου αναγνώστες,
Η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το σύστημα S-400 από τη Ρωσία, προκάλεσε μια βαθιά κρίση με τις ΗΠΑ. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence μας απείλησε ευθέως λέγοντας "Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση δε που επιμείνει στην προμήθεια των  S-400, θα αποβληθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35".
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας στις εκβιαστικές απειλές του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι "Στο θέμα των S-400 δεν θα κάνουμε βήμα πίσω".
Η κατάσταση αυτή δείχνει πόσο έχουν ενταθεί οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Για όλα αυτά επιλέξαμε να συζητήσουμε με έναν έμπειρο σοφό διπλωμάτη, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του οποίου πάντα επαληθεύονται από τα πράγματα.
Η συνέντευξη αποτελείται από δύο τμήματα. 
Στο σημερινό θα αναλύσουμε τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε η Τουρκία την απόφαση προμήθειας των S-400 και το πλέγμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και στην αυριανό θα μιλήσουμε για τα αποτελέσματα που μπορεί να "γεννήσει" η κρίση των S-400 και των F-35 και το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Ερώτηση: Πώς αξιολογείται αυτήν την άκρως επιθετική απειλή του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ,  Pence, απέναντι στην Τουρκία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή;
Απάντηση: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να τονίσω ότι η δήλωση Pence απεικονίζει την πραγματική εικόνα για την άποψη που έχει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο κοινό άρθρο που έγραψαν τέσσερις γερουσιαστές της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, δύο Ρεπουμπλικάνοι και δύο Δημοκράτες, μεταξύ των οποίων και πρόεδροι της ως άνω Επιτροπής, άρθρο που δημοσιεύθηκε τις 9 Απριλίου στους  New York Times. Στο άρθρο εκείνο, που είχε τίτλο "Ή θα πάρετε αμερικάνικο αεροπλάνο ή ρωσικούς πυραύλους, και τα δύο δεν γίνεται", τονίζονται τρία πράγματα:
1) Αν η Τουρκία τελικά παραλάβει τους S-400, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
2) Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμείνει στους S-400, θα επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις του νόμου CAATSA.
3) Οι κυρώσεις αυτές θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία, θα επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσουν σε φυγή τα ξένα κεφάλαια και επενδύσεις. 
Ερώτηση: Ποια είναι κατά την άποψή σας η επιρροή που ασκούν στην πολιτική των ΗΠΑ οι συγγραφείς του εν λόγω άρθρου;
Απάντηση: Η σίγουρη εκτίμησή μου είναι ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε μετά από κοινή οδηγία και έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Κογκρέσου. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αξιολογήσει το άρθρο αυτό ως κοινή προειδοποίησης της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ, θα κάνει μεγάλο λάθος. Μάλιστα, το πρόβλημα έχει πάρει άλλες διαστάσεις, ξεπέρασε αυτό της προμήθειας των S-400. Στην ουσία το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα είναι ευρύτερο και λέει "Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας".
Κοιτάξτε, στο σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε τις 4-5 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, η Ρωσία χαρακτηρίστηκε ως ο νούμερο ένα εχθρός και συμφωνήθηκε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της επιθετικότητας της Ρωσίας. 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δέχτηκαν τις αποφάσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Τώρα, λοιπόν, οι ΗΠΑ, που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το ΝΑΤΟ, ρωτουν την Άγκυρα:
"Με ποιον θα κάνεις συμμαχία; Με μένα, όπως έχεις αποφασίσει, ή με τη Ρωσία; Στο ζήτημα αυτό πρέπει να λάβεις ξεκάθαρες συγκεκριμένες αποφάσεις. 
Ερώτηση: Την ίδια στιγμή μας απειλούν ανοιχτά λέγοντας ότι "Αν επιμείνει ο Ερντογάν για τους S-400, θα καταστρέψουμε την οικονομία σας". Και σαν να μην έφταναν αυτές οι ατιμωτικές απειλές, υποβλήθηκε στη Γερουσία και ένα νομοσχέδιο για την Αν. Μεσόγειο!
Απάντηση: Μάλιστα, πρόκειται για το νομοσχέδιο "Νόμος Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας Αν. Μεσογείου - 2019", το οποίο συμπεριλαμβάνει ενέργειες που αφορούν τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμμαχία που έχουν συμπήξει το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, για τη μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει πιέσεις, απειλές και μέτρα με τα οποία θα παρεμποδιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, με βάση τα νόμιμα δικαιώματά της. Επίσης, προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τους S-400.
Ερώτηση:  Καλά, η Ουάσιγκτον πού βρίσκει αυτό το θάρρος;
Απάντηση: Οι ΗΠΑ τολμούν κάτι τέτοιο εναντίον της Τουρκίας, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας μας, που είναι από τις πιο ευπαθείς οικονομίες του πλανήτη. Η κατάσταση αυτή, επιτρέπει στους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον να λένε: "Η Άγκυρα στο τέλος θα αναγκαστεί να χτυπήσει την πόρτα μας. Γι' αυτό δεν μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις μας και στο τέλος θα κάνει αυτό που λέμε εμείς".
Η συμπεριφορά των Αμερικανών από τη μια πλευρά οφείλεται στην κατάσταση της οικονομίας μας και από την άλλη στις τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις που έχουν πάνω στο θέμα των S-400.
Ερώτηση: Ποιες είναι αυτές οι ενστάσεις;  
Απάντηση: Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι αν εγκατασταθούν οι S400 στην Τουρκία, οι Ρώσοι μέσω αυτών θα υποκλέψουν τα δεδομένα των συστημάτων των F-35 και αυτό είναι για τις ΗΠΑ θέμα εθνικής ασφάλειας. Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι S- 400 είναι ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα, το οποίο θα διεισδύσει στα συστήματα των F-35 και θα τα υποκλέψει και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ερώτηση: Τώρα ας δούμε πώς πήρε η Τουρκία την απόφαση για τους S-400.
Απάντηση: Όταν το 2012 τα αντιαεροπορικά του Άσαντ κατέρριψαν ένα αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η κυβέρνηση μελέτησε την απάντηση και τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει εναντίον της Συρίας. Τότε αποκαλύφθηκε ότι η Συρία διέθετε ένα μεγάλο αριθμό πυραύλων, με τους οποίους θα μπορούσε να πλήξει πολλούς στόχους στην Τουρκία, σε περίπτωση που απαντούσαμε στην κατάρριψη του αεροσκάφους μας.
Κυρίως οι πύραυλοι Scud-C μπορούσαν πλήξουν την Άγκυρα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολίας. Μετά από αίτημα της Τουρκίας το ΝΑΤΟ έστειλε στα Άδανα συστοιχίες Patriot και στο Kahramanmaraş αντιαεροπορικά συστήματα Sampt-T. Μετά από αυτό, η κυβέρνηση του AKP, το 2013, ζήτησε να προμηθευτεί τους  Patriot από τις ΗΠΑ. Ζητούσε όμως και τη μεταφορά τεχνολογίας, κάτι που απέρριψαν οι ΗΠΑ. 
Μετά από αυτό η Τουρκία στράφηκε στην Κίνα, χωρίς αποτέλεσμα.
Ερώτηση: Τότε ο τύπος έγραψε ότι η Κίνα δέχτηκε την παραγωγή του συστήματος αεράμυνας στην Τουρκία.
Απάντηση: Η Κίνα δεν δέχτηκε την μεταφορά τεχνολογίας και τη συμπαραγωγή. Μετά είχαμε την απόπειρα πραξικοπήματος τις 15 Ιουλίου 2016. Τότε η Τουρκία άρχισε να βλέπει με καχυποψία τις ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρώπης και ζητώντας συγνώμη για το ρωσικό Σουχόι που είχε καταρρίψει τις 24 Νοεμβρίου 2015, στράφηκε προς τη Ρωσία. Όσο η Τουρκία προσέγγιζε τη Ρωσία, οι ΗΠΑ εξόπλιζαν με σύγχρονα οπλικά συστήματα το PKK/PYD και προχωρούσε στην ίδρυση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία. Σε ένα τέτοιο κλίμα η Άγκυρα αποφάσισε να πάρει τους S-400.
Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που δεν την έλαβε το κράτος αλλά ένα άτομο, ήταν μια πολιτική απόφαση. Άλλωστε, μπορεί οι S-400 να είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα εναντίον αεροσκαφών, όμως είναι ακατάλληλο για την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών.
Αυτή είναι η ιστορία των S-400, που εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία.
Ερώτηση: Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι S-400 είναι καλύτεροι από τους Patriot.
Απάντηση: Είναι μια λανθασμένη άποψη. Οι S-400 είναι ένα πολύ καλό αντιαεροπορικό σύστημα, όμως αν δεν συνδεθεί με το δίκτυο ραντάρ και δορυφόρων του ΝΑΤΟ, μόνο με τα δικά του ραντάρ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πυραλυικές απειλές, όπως οι Patriot, που λειτουργούν διασυνδεδεμένοι με τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας του ΝΑΤΟ, με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, με τα πλοία AEGİS και με το παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ. Αυτό το σύστημα εντοπίζει τον πύραυλο την ώρα που πυροδοτείται και στη συνέχεια μεταφέρει τις πληροφορίες στα κατά τόπους αντιπυραυλικά συστήματα. Οι S-400 δεν είναι δυνατόν να διασυνδεθούν με το σύστημα αυτό και αυτό είναι η αδυναμία τους.
Γι΄αυτό είχα πει σε συνέντευξή μας που δημοσιεύθηκε και πάλι στην εφημερίδα SÖZCÜ (06.09.2017) με τίτλο "Η Συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 είναι ανάπηρη", προτείνοντας από τότε ορισμένα πράγματα.
Ερώτηση: Η τελευταία μου ερώτηση για σήμερα. Η Ρωσία δήλωσε ότι δέχτηκε τη μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία. 
Απάντηση: Αυτό σίγουρα δεν είναι αλήθεια. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Dimitri Peskov, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε μεταφορά τεχνολογίας και σε συμπαραγωγή των S-400.

Η συνέχεια της συνέντευξης αύριο.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

16 σχόλια:

  1. πολυ καλο Σαβα. Ευχαριστουμε για την ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Κ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,μπρος γκρεμος κ πισω ρεμα για τα μεμέτια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τούρκος λέγει: "H συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, με βάση τα νόμιμα δικαιώματά της".

    Απάντηση: Ποιά δικαιώματα επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου ή επί τη βάση του "Droit de Turk" (Δίκαιο του Τούρκου), όπως γράφει ο ιστορικός Ι. Πικρός στο σύγγραμμά του "Τουρκικός Επεκτατισμός", όπως ισχυρίζονται οι άτιμοι και επίβουλοι γείτονες.

    Επειδή αυτοί δεν έχουν κοιτάσματα αργού ή φυσικού αερίου, έχουν δικαίωμα να τα πάρουν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των;

    Εδώ, ισχύει το απόφθεγμα του Αισώπου: Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδομεν!

    Με τους επαγγελματίες πολιτικούς να σφυρίζουν αδιάφορα και με τους :"Πρώτη Φορά (υποτίθεται,και τρομάρα τους) Αριστερά" να αδιαφορούν για "υποτιθέμενα", "" ε θ ν ι κ ι σ τ ι κ ά "" θέματα (Το μάτι τους το κλούβιο..., πάλι, τρομάρα τους...!!!).


    Βρε χρονιάρα μέρα!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρις πολυ σκεψη κανει μπαμ οτι ο ανθρωπος ειναι αντιθετος με την ερντογανικη πολιτικη σε σχεση με τις ΟΥΣΑ.
    ακου , λεει οι S-400 υποδιαιστεροι των Patriot στην αντιπυραυλικη αμυνα ,,,,,,,χαχαχαχχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην έχεις αμφιβολία. Το θέμα απλώς είναι ποιός ελέγχει το καθε ένα από αυτά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο της μετάφρασης και την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προετοιμαζει το εδαφος για τη μεγαλη στροφη του ερντογαν στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. προετοιμαζει το εδαφος για τη στοφη προς δυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο συνεχίζουν τα φορτηγά και ξεφορτώνουν προηγμένου τύπου αμερικάνικο και ισραηλίτικο οπλισμό στους κούρδους, δεν μπορεί αυτό να συμβεί.

      Διαγραφή
  8. 2.5 πολεμοι θα πει επισης 2.5 κανταρια βλακειας....2.5 κανταρια αλλαζονειας...2.5 κανταρια υπερφιαλου τιποτε....Θα πει επισης οτι μπορεις να κανεις τουλαχιστον εναν νικηφορο....τα τελευταια 100 ετη...ναχεις 2.5 φορες τα λεφτα του ενος πολεμου....και ναχεις 2.5 φορες το κουραγιο να αντεξεις 2.5 ηττες ....αν χασεις .Ετσι εχεις 2.5 φορες πιθανοτητες περισσοτερες να γινεις ερημος μετα τους πολεμους.Πατησε το κουνουπι στην κανελα και βρεθηκε στην κορυφη.( οτι συμβαινει και με την ...Ελιτ στην Ελλαδα...με βασικη καταγωγη απ το χωριο)....Ο κοσμος ειναι συγκλονιστικα βαρεμενος...και θαρθει βρεγμενο ξυλο...Λιγοι πατουν στο εδαφος πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως είναι ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά των Τούρκων διπλωματών, η οποία διαφέρει κατά παρασάγγας από τους δικούς μας διπλωμάτες λεβέντες.

    Οι μεν Τούρκοι είναι πολεμοχαρείς και φιλοπόλεμοι, έτοιμοι να μας φάνε το μάτι..., οι δε δικοί μας, υπό την "σεπτή" ηγεσία υποκειμένων όπως ο δικός μας ΜΑΣ (φτού και πάλι φτού!) Κοτζιάς [κρίμα το επίθετο, διότι ο αείμνηστος πολιτευτής και ο καλλίτερος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς (χωρίς να έχει τα χρήματα του κ. Καμίνη), ήταν παλικάρι και είχε δύο γιούς διαμάντια...., τον Γεώργιο Κοτζιά, τον Ερευνητή-Ιατρό που βρήκε το φάρμακο El Dopa και τον Δόκτωρα Πολιτικό Μηχανικό, Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό Παναγιώτη Κοτζιά, που μαζί μετον Δρ. Σταματόπουλο, είχαν δημιουργήσει την καλλίτερη εταιρεία Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων των Βαλκανίων και όχι μόνο!], όπως τον έβλεπα πρόσφατα σε φωτογραφία μιας εφημερίδας μαζί με "τον φίλο του" Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην ημερίδα του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια να τραγουδάει το We are the World!!!..., είναι μάλλον ....!

    Είμαι βέβαιος ότι έχετε φαντασία!!!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kάπου ο εν λόγω πράκτορας της ΜΙΤ λέει: "Μετά είχαμε την απόπειρα πραξικοπήματος τις 15 Ιουλίου 2016. Τότε η Τουρκία άρχισε να βλέπει με καχυποψία τις ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρώπης και ζητώντας συγνώμη για το ρωσικό Σουχόι που είχε καταρρίψει τις 24 Νοεμβρίου 2015, στράφηκε προς τη Ρωσία."
    Αυτό είναι ψέμμα.
    Η αλήθεια είναι ότι ο Ερδογκάν έπεσε στα γόνατα εκλιπαρώντας γιά συγχώρεση,αφου ο Πούτιν έλαβε μιά ομοβροντία μέτρων κατά της τουρκίας αμέσως μετά την κατάρριψη του Su-24.
    Το πραξικόπημα έγινε, όπως φαίνεται και λογικό,αρκετά μετά...
    Μα στα αλήθεια θα πιστέψουμε ένα μεγαλοπράκτορα της ΜΙΤ;
    Ο τύπος μπορεί να μας λέει ό,τι θέλει...και σίγουρα αυτά που βολεύουν τους αμερικανούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλό άρθρο φίλε Σάββα, αλλά για τους υπόλοιπους αναγνώστες πιστεύω ότι έν λόγω κύριος δεν προετοιμάζει το έδαφος για επιστροφή στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είναι βαθιά αντιαμερικάνος θα ψάξει τρόπους να απεμπλακεί από αυτούς. Τώρα προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των ΗΠΑ, έτσι ώστε να με μια κρύο μια ζέστη να φτάσει στο στόχο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Πάτησε το κουνούπι την κανέλλα και βρέθηκε στην κορυφή".... Τέλος.

    ....Απολογία ενός απ΄τους πολλούς επιτελείς σχεδιαστές της μεγάλης των -μπάτσων- Τούρκων σχολής?με τα σημερινά αποτελέσματα?(μπορεί να΄ναι και βαλτός απ΄το υπόλοιπο σινάφι εν όψει κατακλυσμιαίων μετασχηματισμών),που θα τραντάξουν την περιοχή μας και όχι μόνο.
    ...Τους έτυχε κι ο Ακροβάτης Πούτιν,τρέχα γύρευε....αυτό το τελευταίο και για τα ντόπια κουνούπια.
    Εδώ ωχριούν οι μέντορές τους Άγγλοι-Γάλλοι- Αμερικάνοι μπρος στο Ρωσο-Κινεζικό δέος,οι Τούρκοι έχουν θέση? τι να κάνουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύτιμα στοιχεία για ενημέρωση- συνετή σκέψη και ιδανική τροφή, για περαιτέρω μελέτη του "επιτήδειου Ανατολίτη" σε συνδυασμό με σοβαρό προβληματισμό, για το δικό μας διαχρονικό ερασιτεχνισμό και την απερίσκεπτη προχειρότητα. Αρκετά νωρίς για βιαστικά ή ελλιπώς τεκμηριωμένα, συμπεράσματα, ή τις όποιες (ενδεχομένως) αλαζονικές εκτιμήσεις. Περίσκεψη και σοβαρότητα Μόνον Υ.Γ. Αγαπητέ Σάββα σ' ευχαριστώ για τη δραστήρια παρουσία και πολυποίκιλη προσφορά σου (Πάτροκλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.