30/4/19

Η συνέχεια της συνέντευξης του Σ. Ελεκντάγ, εμπνευστή της θεωρίας των δυόμιση πολέμων: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει για την τύχη της Συρίας

O πρέσβης ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ
Χθες δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του διακεκριμένου και έμπειρου Τούρκου διπλωμάτη, πρέσβη ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ, που έδωσε στον δημοσιογράφος Ουγούρ Ντουντάρ.
Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος, που εκτιμούμε ότι έχει και το "ζουμί" της υπόθεσης.
Καλή σας όρεξη λοιπόν:
Σιουκρού Ελεκντάγ: Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει για την τύχη της Συρίας
του Uğur Dündar, Sözcü Gazetesi
"Σε περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δεν θα διακόψει τις σχέσεις της μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με τις χώρες της Ε.Ε.". Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο έμπειρος διπλωμάτης Şükrü Elekdağ σε συνέντευξη που μας παραχώρησε:
Αγαπητοί μου αναγνώστες,
Το κομβικό σημείο του πρώτου μέρους της συνέντευξης που μας έδωσε ο πρέσβης ε.τ. Σιουκρού Ελεκντάγ, του οποίου όλες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις έχουν επαληθευθεί από τα πράγματα,, είναι ότι οι απειλές που έχουν εκτοξεύσει οι ΗΠΑ για το θέμα των S-400 υπερακοντίζουν το θέμα και αποτελούν στην ουσία ένα "τελεσίγραφο" προς την Τουρκία.
Οι απειλές συνοψίζονται στα εξής:
Η Τουρκία καλείται να κάνει μια επιλογή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Αν επιμείνει στο θέμα των S-400, αυτό οι ΗΠΑ θα το εκλάβουν ότι η Τουρκία έκανε την επιλογή της προς τη Ρωσία και αυτό θα προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις, όπως:
Πρώτον, η Τουρκία θα αποβληθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Δεύτερον, θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία.
Τρίτον, θα αρχίζει μια περίοδος που θα οδηγήσει στην έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Αρχίζω το δεύτερο μέρος της συνέντευξης με μια κρίσιμη ερώτηση.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι αυτήν την πολύ κακή εικόνα που χαράξατε με τα λεγόμενά σας, θα την αναλύσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ και θα ακολουθήσει μια πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα;
Απάντηση: Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, να προσθέσω ορισμένα πράγματα στην εικόνα που είπατε. 
Πρώτα θέλω να αναφερθώ στο σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα κράτος-στρατόπεδο, στη Β. Συρία, στην περιοχή που ελέγχεται από το PKK/PYD. 
Ένα άλλο θέμα που δηλητηριάζει τις σχέσης Άγκυρας-Ουάσιγκτον, είναι η συνέχιση της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Γκιουλέν και το δίκτυό του.
Επίσης, μια άλλη εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες στην Άγκυρα, είναι η αρνητική στάση που έλαβαν οι ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας στο θέμα του διαμοιρασμού των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήλθε και το τέλος της εξαίρεσης της Τουρκίας από την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.

Ερώτηση: Αυτά είναι ενέργειες που δεν θα πρέπει να κάνει μαι σύμμαχος χώρα.
Απάντηση: Τώρα έρχομαι στην ερώτησή σας. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ έκανε πολύ σημαντικές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι για όλα όσα έχω πει, έχει ενημερωθεί και έχει ενημερώσει με τη σειρά του τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Ο Αλμπαϋράκ έδωσε απάντηση στο δίλημμα "Η με τις ΗΠΑ ή με τη Ρωσία", όσο ήταν στην Ουάσιγκτον, λέγοντας:
"Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, στα πλαίσια του NATO, έχουν ιστορικό και θεσμικό βάθος και αποτελούν θεμέλιο λίθο.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα προβλήματα να επισκιάσουν τη θετική ατζέντα για το μέλλον και τη βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα πρέπει να γίνουν οι κινητήρας των διμερών σχέσεών μας, μαζί με τη συμμαχία μας στα θέματα ασφάλειας".
Ο Αλμπαϋράκ με τη δήλωσή του αυτή, ήθελε να τονίσει ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει το στρατηγικό της προσανατολισμό.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η συνάντηση αυτή έφερε κάποιο αποτέλεσμα;
Απάντηση: Ο Αλμπαϋράκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η συνάντηση ήταν θετική και εποικοδομητική". 
Όμως φαίνεται ότι η συμμετοχή του Αλμπαϊράκ στο συνέδριο της Standard and Poors για τους επενδυτές, στην Ουάσιγκτον, δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Δεκάδες άρθρα στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η παρουσία του Αλμπαϋράκ δεν ήταν καλή και ότι το πρόγραμμα εξόδου της τουρκικής οικονομίας από την κρίση δεν ενθουσίασε τους επενδυτές. Αυτά που γράφτηκαν είναι τόσο αρνητικά, που είναι αδύνατον να μην ανησυχήσει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα δυσκολευθεί να βρει επενδυτές για να αποπληρώσει τα 176 δις δολάρια χρέος μόνο για φέτος. Μάλιστα, μια Τουρκία που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν φθάσει στο μη περαιτέρω και που κινδυνεύει να βγει από το ΝΑΤΟ, θα δυσκολευθεί να βρεις δανειστές στη Δύση.

Ερώτηση: Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ. Περιμένετε κάτι τέτοιο από τον Τραμπ;
Απάντηση: Και οι δύο πτέρυγες του Κογκρέσου των ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να αποβληθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και να της επιβληθούν οι κυρώσεις του νόμου CAATSA, αν η Τουρκία επιμείνει στους S-400.
Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος Mike Pence και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, που ανήκουν στο λόμπι των Ευαγγελιστών-Σιωνιστών και είναι φίλοι του Ισραήλ, μαζί με τον Σιωνιστή Κουσνέρ, γαμπρό του Τραμπ, όλοι ενοχλημένοι από τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Ιεροσόλυμα, την Παλαιστίνη και τα υψώματα του Γκολάν, δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι για να αλλάξουν την άποψη του Κογκρέσου.

Ερώτηση: Αν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στους S-400 τι πρέπει να περιμένουμε;
Απάντηση: Δεν υπάρχει μηχανισμός για την αποβολή μιας χώρας από το ΝΑΤΟ. Το άρθρο 13 του Συμφώνου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προβλέπει την αποχώρηση μιας χώρας με τη θέλησή της. Όμως, αν το αποφασίσουν οι ΗΠΑ, κανένα κράτος δεν μπορεί να μείνει στο ΝΑΤΟ.
Εγώ πιστεύω ότι η Τουρκία, για λόγους εθνικού συμφέροντος, πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ.
Ερώτηση: Όμως υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το ΝΑΤΟ δεν υλοποιεί αυτά που προβλέπει το Άρθρο 5. Και δεν έχουν άδικο.
Απάντηση: Το ΝΑΤΟ εκτός από θέματα άμυνας, μας εξασφαλίζει ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση. 
Όσον αφορά τα θέματα άμυνας, η δύναμη του ΝΑΤΟ είναι αποτρεπτική και έτσι προστατεύονται τα κράτη μέλη.
Όταν η Τουρκία το 1991 και το 2012 ζήτησε από το ΝΑΤΟ προστασία από απειλή που προέρχονταν από το Νότο, αυτό ανταποκρίθηκε.
Επίσης, όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ, φοβούμενη αντίποινα της Ρωσίας.
Εκτός αυτού, η Τουρκία επωφελείται από σωρεία πληροφοριών που λαμβάνει από το ΝΑΤΟ και τις συμμάχους χώρες.

Ερώτηση: Επίσης, υπάρχουν εκείνοι που κατηγορούν το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι έχει φυλακίσει την Τουρκία στα σύνορά της και δεν της επιτρέπει να αναπτύξει τη δική της δυναμική.
Απάντηση: Αυτό είναι σωστό. Όμως εγώ πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορέσει να καταστεί μια πραγματική περιφερειακή δύναμη όταν αποκτήσει οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη, όταν αποκτήσει μια δημοκρατική κυβέρνηση. Τότε νομίζω ότι και οι σχέσεις με τη συμμαχία θα είναι πιο ισορροπημένες.
Επιπλέον υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα που χαρίζει στην Τουρκία η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι οι σχέσεις της με την Ε.Ε. Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ, θα χαλάσει τις σχέσεις της και με τις χώρες της Ε.Ε., αφού τα 3/4 των 28 χωρών μελών ου ΝΑΤΟ είναι μέλη και της Ε.Ε. Και αν γίνει αυτό, η Τουρκία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Το μισό εξωτερικό μας εμπόριο γίνεται με τις χώρες της Ε.Ε. Οι εξωτερικές επενδύσεις κατά 75% προέρχονται από την Ε.Ε. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τις ΗΠΑ, τότε ο λογαριασμός μεγαλώνει για την Τουρκία. 
Και αν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη της σ' αυτά, δεν μπορεί να τα εξισορροπήσει από αλλού, θα υποστεί τεράστιες και καταστροφικές απώλειες.
Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι την ώρα που θα βγαίνει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, τη θέση της θα την πάρει η Κύπρος.
Μια πραγματικότητα που αποτρέπει τη στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται στο τρίγωνο που σχηματίζουν τα Βαλκάνια, ο Καύκασος και η Μέση Ανατολή και στο τρίγωνο αυτό οι πολιτικές της Τουρκίας με της Ρωσίας είναι αντιτιθέμενες.

Ερώτηση: Όμως η Άγκυρα μαζί με τη Μόσχα ακολουθούν μαζί μια κοινή πολιτική στη Συρία.
Απάντηση: Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζονται αρκετά καλά στη Συρία. Και αυτό δημιούργησε την εντύπωση που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους ότι η Ρωσία μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ. 
Όμως η ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία εξασφαλίζεται απ΄το γεγονός ότι είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και στηριζόμαστε σ' αυτό. Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ, αυτή η ισορροπία θα ανατραπεί εις βάρος μας.
Όμως, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αντιδρούν στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία. Είναι αντίθετοι στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη.
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν στη ζώνη αυτή να βρίσκονται στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας, αλλά μια πολυεθνική δύναμη.
Και η Ρωσία, επειδή δεν θέλει στη ζώνη ασφαλείας Τούρκους στρατιώτες, προτείνει την εφαρμογή της Συνθήκης των Αδάνων και την εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.
Υπάρχει και το σχέδιο των ΗΠΑ για δημιουργία ενός κράτους-στρατοπέδου ανατολικά του Ευφράτη, στη Β. Συρία, που θα ελέγχεται από το PYD/YPG.
Στο θέμα αυτό η στάση της Ρωσίας δεν είναι και πολύ διαφορετική από εκείνη των ΗΠΑ. Μάλιστα δεν θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση αλλά έναν ένοπλο εθνικό παίκτη στην περιοχή.
Άλλωστε, η Ρωσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας γραφείων του PYD στη Μόσχα και δεν εναντιώνεται στη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Β. Συρία.
Κατά την άποψή μου, παρά τον ανταγωνισμό και την εχθρότητα που υπάρχει μεταξύ τους, ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονται και έχουν συμφωνήσει-αποφασίσει σε γενικές γραμμές για το μέλλον της Συρίας και αυτόν τον ρόλο δεν θέλουν να τον μοιραστούν με καμία άλλη χώρα.
Γι' αυτό οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δυο χωρών συναντώνται συχνά. Δεν θέλουν καν να κρύψουν αυτή τη συνεργασία.

Ερώτηση: Και τι θα γίνει τελικά με το PYD/YPG;
Απάντηση: Αυτό που συνάγεται από τα λεγόμενά μου είναι ότι το μέλλον του PYD δεν θα κριθεί στη Γενεύη ή στην Αστάνα, αλλά στη συμφωνία που θα συνομολογήσουν για το θέμα αυτό οι ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ερώτηση: Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει στο θέμα της ζώνης ασφαλείας;
Απάντηση: Η πρόταση των ΗΠΑ είναι η εξής: Οι μονάδες του YPG, που η Τουρκία θεωρεί ως απειλή, θα αποσυρθούν σε μια απόσταση 30χλμ από τα σύνορα. Η ζώνη αυτή θα είναι μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας και PYD/YPG. Ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει στο ποιος θα έχει τον έλεγχο αυτής της ζώνης. Η Τουρκία, με το δίκιο της, θέλει να έχει αυτή τον έλεγχο. Η δημιουργία της ζώνης με βάση τις επιδιώξεις της Τουρκίας και η διατήρησή της, θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία συνεχίσει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και από τη συνέχιση του διαλόγου με τις ΗΠΑ...

Ερώτηση: Ποιο είναι το τελικό σας συμπέρασμα για όλα όσα συζητήσαμε;
Απάντηση: Θεωρώ ότι η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και η διάλυση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι επιλογή που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα!
Και η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποφύγουν τις απειλές η μια στην άλλη και να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Και μάλλον η Άγκυρα είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκανε τη δήλωση ο Αλμπαϋράκ, πριν τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει τα βήματα που πρέπει για να σώσει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.
Άρα, το πρόβλημα τώρα είναι να δούμε πώς η Τουρκία θα κάνει πίσω στο θέμα των S400...

Μετάφραση από τα τουρκικά: Σάββας Καλεντερίδης

13 σχόλια:

  1. Ὅ,τι καὶ νὰ λέῃ ὁ μπάρμπας (Σ. Ἐλεκντάγ) ἡ Τουρκία ἀπὸ τὸ ΝΑΤΟ δἐν φεύγει, ἀνεξαρτήτως τοῦ τί θὰ γίνῃ μὲ τοὺς S-400 καὶ τὰ ὑπόλοιπα. Ἁπλῶς θὰ περιμένῃ μερικὰ ἔτη νὰ ἀλλάξῃ ἡ κατάσταση στὴν περιοχὴ καὶ νὰ τὰ ξαναβρῇ μἐ τἰς Η.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 1/2 WAR STRATEGY
    SÜKRÜ ELEKDAĞ (1995)

    (ΚΕΜΑΛΙΣΤΗΣ βουλευτής του R.P.P.)

    ...
    Turkey can only maintain peace by adhering to the age old adage, "Those who want peace, must be prepared for war."
    ...
    Two countries among these neighbours, namely Greece and Syria, who have claims on Turkey's vital interests, constitute an immediate threat for Turkey.
    ...
    Greece is a prisoner of her own expansionist policy regarding Turkey. Greek governments insistently claim that extending the Greek territorial waters in the Aegean to 12 miles is an inviolable right of Greece and that they will implement this right when the conditions are right.
    ...
    the Athens government is providing heavy financial support to the PKK's campaign of terror in Turkey. The fact that Athens has sent to Turkey PKK terrorists whom she has allowed to settle on her territory to conduct acts of sabotage against the Turkish tourism
    ...
    Athens is trying to change the balance of power in the Aegean in her favour vis-à-vis naval and air forces.
    ...
    the US and the European nations would not allow a protracted Turco-Greek conflict in the Aegean. Therefore, the air and naval operations to be conducted at the outset of hostilities would be decisive.
    ...
    Turkey enjoys a relative qualitative and quantitative superiority.
    ...
    A comparison of the two nations' air forces reveals at first sight that Turkey has a dramatic superiority over the Greek Air Force. With her high-performance modern aircraft, Turkey has a 60 per cent superiority over Greece.
    ...
    Athens is engaged in military preparations indicating that she is planning faits accomplis in the Aegean which are detrimental to the vital interests of Turkey.
    ...
    It is also not possible to explain Greece's military build-up on the eastern Aegean islands and the Dodecanese, in blatant violation of international agreements which demilitarise them, solely on security grounds.
    ...
    It is common knowledge that Greece's extension of her territorial waters will have grave consequences for Turkey in the fields of maritime and air traffic, economy and security.
    ...
    Turkey adopted a determined stance in 1976. The 1st National Front government headed by the then prime minister Demirel announced unequivocally that Greece's extension of her territorial waters beyond the present six miles would be regarded as casus belli.
    ...
    the final paragraph of the Turkish Grand National Assembly resolution adopted unanimously at its 8 June 1995 session is as follows:
    “The Turkish Grand National Assembly hopes that the Greek Government will not take the decision to extend her territorial waters in the Aegean beyond the six mile limit in a way that would disrupt the balance established by the Lausanne Treaty. However, it confers . . . all the necessary authority, including military measures, to the Government of the Republic of Turkey to protect and defend the vital interests of Turkey in such an eventuality.”
    ...
    As for the land forces, however, Turkey has a distinct superiority. It is certain that in the event of a conflict Turkey would reinforce the basically adequate ground forces deployed in Turkish Thrace and the Aegean Region of Anatolia and thus disrupt Greece's scheme.
    Moreover, the overwhelming superiority Turkey has in total national might testifies to the fact that no Greek government in its right mind would risk a war in order to seize Turkey's legitimate and vital rights in the Aegean.
    ...
    the British statesman Lord Beaconsfield had said to Queen Victoria, “Cyprus is the key to Asia Minor”.
    ...
    Atatürk ... if Cyprus was in the hands of a hostile country all supply routes to Anatolia would be cut off and Turkey's security would be threatened.
    ...

    http://sam.gov.tr/wp-content/uploads/2012/01/+%DE+-kr+--Elekda%A6%FE-2-1-2-War-Strategy.pdf

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνέντευξη αυτή δείχνει πως ο άνθρωπος κατέχει καλά τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή. Φυσικά σαν τούρκος ρίχνει το βάρος υπέρ της Τουρκίας. Το ότι επίκειται η αποπομπή από το ΝΑΤΟ της Τουρκίας δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να το προβλέψεις. Η Αμερική έχει θιγεί από τη συμπεριφορά της, θα κάνει αυτό που σ΄εκείνη συμφέρει και με λίγα λόγια δεν ανέχεται ηγεμονικές δηλώσεις από Ερντογκαν. Το μοναδικό ατού που κρατά ο Ερντογκάν είναι ο αριθμός των στρατιωτών (1.000.000} που προσφέρει στο ΝΑΤΟ/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα σημείο κλειδί στη συμπεριφορά της Τουρκίας και αυτό είναι η προσωπική ασφάλεια του Ερντογάν. Μετά το πάθημα του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν προτιμά να βασίζεται στους Ρώσους, παρά στους Αμερικανούς. Όσο είναι ο Ερντογάν επικεφαλής της Τουρκίας, η προσωπική του δυσπιστία απέναντι στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι είπαν ότι οι S-400 θα τοποθετηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί; Μα διότι εκεί είναι που πρέπει κυρίως να μπορεί να προστατευθεί ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2ο μέρος

    2 1/2 WAR STRATEGY
    SÜKRÜ ELEKDAĞ

    Atatürk had an excellent vision of the future. Today, Greece is pursuing a policy of enveloping Turkey with a strategic control belt. Cyprus is the cornerstone of this policy.
    As it has been pointed out above, Greece's plan in the first instance is to establish Greek sovereignty at sea and over the Aegean. The most significant consequence of this would be to cut off Turkey's northern and western coast from her Mediterranean coast.
    In the second phase, in addition to the 12 mile territorial waters, Greece intends to declare in the triangle constituted by Rhodes, Crete and Cyprus her 'contiguous' and 'exclusive economic zone'. Thus, she aims to envelop Turkey with a strategic belt from the island of Lemnos opposite the Dardanelles all the way to the Bay of Iskenderun and bring all supply routes leading to Anatolia under her control.
    ...in view of her vital interests Turkey would never allow solutions that would keep the door ajar for Enosis.
    ...
    ... Athens is aware that in the event that she resorts to faits accomplis
    detrimental to Turkey's vital interests, this will lead Turkey to take every measure in the Aegean to defend her rights in addition to drawing Cyprus into the theatre of operations.
    Greeks are cognisant of the fact that in the event that they escalate the crisis in the Aegean to a hot conflict, this will force Turkey to take military measures in Cyprus. Greece is aware of her vulnerability in Cyprus. This assessment in turn leads Greece to be cautious in the Aegean. In other words, the presence of Turkish troops in Cyprus is an additional and effective deterrent compelling Greece to think twice concerning her initiatives in the Aegean.
    ...

    TURKEY'S NATIONAL SECURITY POLICY AND HER TWO-AND-A-HALF WAR STRATEGY

    The explanations provided above lead us to the following significant conclusions and principles:

    1. The multi-directional threat of armed conflict Turkey is presently faced withis much more urgent and multifaceted compared with the threat the Warsaw Pact directed against the NATO nations under the leadership of the Soviet Union during the Cold War era,
    2. Turkey benefiting from NATO's collective defence should not be counted on any more. From now on Turkey has to fight against any threat directed to her survival and security solely by her own national means.
    3. In the event that Turkey is forced to engage in armed conflict with any of her neighbours, external support to the PKK must be expected to increase and the internal threat must be expected to tie up a much greater military force.
    4.4. Greece and Syria, who have claims on Turkey's vital interests and territory, are united by joint interest against Turkey. ... Turkey must build her strategy of defence against these countries on the assumption that she would be forced to fight against them simultaneously on two separate fronts.
    5. Although her strategic location allows Turkey to conduct a strategy of interior lines defence against Greece and Syria, Turkey cannot base her defence plans on a concept of operations whereby, following a decisive victory on one front, she would then shift her forces to the second front to win a decisive victory there. This is because the potential aggressors would most probably synchronise their operations.
    6. In other words, reliable defence compels Turkey to adopt a strategy based on adequate, deterrent and rapidly reinforcable forces in both the Aegean and the southern fronts.
    7. ...
    8. All these add up to the necessity of Turkey effecting its defence planning on 'two-and-ahalf campaigns', i.e., conducting two full scale operations simultaneously along the Aegean and southern fronts while at the same time being prepared for a “half war” that might be instigated from within the country.

    ...

    http://sam.gov.tr/wp-content/uploads/2012/01/+%DE+-kr+--Elekda%A6%FE-2-1-2-War-Strategy.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O ηλίθιος είναι όντως αήττητος τελικά...
    Γι'αυτό και μόνο οι τούρκοι ως γνήσιοι ηλίθιοι, είναι απόλυτα επικίνδυνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υποχρέωσή μας να το διατυμπανίζουμε διαρκώς παντού.

      Διαγραφή
  7. Ο "Τούρκος" Πρέσβης:

    1. Λέει μισές αλήθειες

    Οι ΗΠΑ αποκαλύφθηκε ότι έχασαν τις πλέον κρίσιμες μάχες στην Συρία. Καθοριστικό ρόλο ως προς την ήττα των ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων - συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας - έπαιξε η Ρωσία και η αεράμυνα της Συρίας μεταξύ άλλων.

    Η Τουρκία του Ισλάμ και του Ερντογάν δεν θεωρεί τον εαυτό της λιγότερο ισχυρό από την Συρία. Ταυτόχρονα οι Σ400 διασφαλίζουν πολλαπλώς καλύτερη αεράμυνα για την Τουρκία σε σχέση με την Συρία.

    Περιττό να αναφέρουμε ότι η Τουρκία δεν κινδυνεύει από αρρωστημένους τζιχαντιστές αφού αποτελεί βασικό διαμεσολαβητή, ενορχηστρωτή και θερμοκοιτίδα αυτών.

    Με την υποστήριξη μάλιστα της Ρωσίας είναι ακλόνητη και ο μοναδικός αντίπαλος της είναι οι εσωτερικοί προδότες οι οποίοι είναι και οι ντε φάκτο ιδρυτές της, "το μπασταρδεμένο αίμα τους" και αυτού φύση της.

    Ο Ερντογάν διασφαλίζει με συνέπεια την εξόντωση των αντιπάλων του. Έχει απολύτως σόας τας φρένας και η εξόντωση των είναι μονόδρομος.


    2. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία του Ερντογάν είναι οι ΗΠΑ. Είναι εξ'ορισμού αδύνατο σε οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας οι ΗΠΑ να μην εμβαθύνουν το ρήγμα της υποχώρησης.

    Σε περίπτωση υποχώρησης ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα για τον Ερντογάν και το "νέο" βαθύ κράτος. Το ρήγμα υποχώρησης θα εμβαθυνθεί συστηματικά σε μήκος χρόνου.

    Αντίθετα η επιμήκυνση των σκληροτράχηλων σημερινών διαπραγματεύσεων δίνει τον χρόνο για περαιτέρω εμβάθυνση των σκοτεινών σχέσεων της Τουρκίας και επιβίωσης των μαύρων ταμείων της.

    Ο Ερντογάν μάλιστα με τρομερή διαπραγματευτική μαεστρία καθορίζει τους χρόνους συνδιαλλαγής με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους σε απόλυτα παθητικό ρόλο.


    3. Ο Πρέσβης μιλάει πρώτα ως Νατοϊκός και μετά ως Τούρκος. Είναι προφανώς με ποιές πολιτικές δυνάμεις είναι συντεταγμένος.

    Ο Πρέσβης βγάζει λόγο ακραία πολιτικό και στήνει το σκηνικό της εσωτερικής διαμάχης που έρχεται στην Τουρκία και επιδοτείτε από τους ¨Συμμάχους¨ της. Αυτός είναι ο Πρέσβης που θα μιλήσει πρώτος για την δημιουργικότητα των τούρκων και της βαθιάς δημοκρατικής τους φύσης (!) όταν ξεσπάσει η Κόκκινη Άνοιξη στην Πόλη.

    Βασικός του σύμμαχος είναι οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί που λειτουργούν κατά εντολή ως "αποστολείς μηνυμάτων" των τραγικών κινδύνων που ελλοχεύουν για την Τουρκία αν συνεχίσει περαιτέρω το ξεστράτισμα. Μάλιστα έβαλαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο τον φίλο μας να τους διαμηνύσει φωναχτά ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπραχτεί ΝΤΑ στην Τουρκία, τα "Παιδία Παίζουν". Ο καημένος ο αρχηγός μας ανησυχεί φωναχτά για επεισόδια και το φωνάζει, λες και είναι δική του πρωτοβουλία το πώς και πότε. Βλέπει τον πρέσβη των ΗΠΑ πιο συχνά από το παιδί του, δεν το συζητάμε δε ότι ανησυχεί για την νατοϊκή ενότητα μακράν περισσότερο από την ακεραιότητα της Μακεδονίας Μας.


    ---

    Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία εξευτελίζει συστηματικά τον Ηγεμόνα ως Ίσος προς Ίσο και εμμέσως υπεροπτικά ως Ανωτέρα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται συστηματικά ως ηγεμονίσκος μπροστά στην Τουρκία.

    Είναι της πάσης γνωστό ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν το σύστημα Ερντογάν στην θέση του. Οποιοδήποτε "ατύχημα" στον Ερντογάν είναι πλέον καλοδεχούμενο, αν όχι υπό εκ νέας ενορχήστρωσης.

    Τί άλλη επιλογή έχει ο Ερντογάν από την πολιτική που ακολουθεί;

    Ακόμη πιο σημαντικό ερώτημα τί επιλογή έχει ένα ηγεμονίσκος που αδυνατεί να καθορίσει την ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή; Ίσως πιο καλοδεχούμενο για έναν ηγεμονίσκο θα ήταν μια ψεύτικη σημαία της Τουρκίας εναντίον της Ρωσίας;


    Ο καιρός γαρ εγγύς και σύντομα θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο Ηγεμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερικές σκέψεις ακόμη.

    Στην Ελλάδα κάνουμε το κρίσιμο λάθος να νομίζουμε πως ό,τι και εάν γίνει οι Αμερικανοί θα είναι πάντοτε με τους Τούρκους και ότι οι Τούρκοι "πάντοτε" θα κερδίζουν. Αυτό, μετά το 1974. Μέχρι τότε νομίζαμε ότι οι Αμερικανοί (ή οι Άγγλοι παλαιότερα) θα ήταν πάντοτε μαζί μας. Κάναμε δηλαδή το ίδιο λάθος από την ανάποδη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνουν.

    Ερωτώ λοιπόν: Έστω ότι ήσασταν στη θέση των Αμερικανών. Και ότι τελικά ακύρωνε ο Ερντογάν την παραγγελία των S-400. Υπήρχε περίπτωση και τότε ακόμη να του δίνατε την τεχνογνωσία και τη συμπαραγωγή του πιο σημαντικού σας όπλου, του μαχητικού αεροσκάφους στο οποίο βασίζετε τον διεθνή σας ρόλο;

    Η σωστή απάντηση είναι "καμία μα καμία". Όσο "αμερικανάκια" και εάν αποδείχθηκαν κατά καιρούς οι Αμερικανοί, τα πράγματα εδώ είναι σοβαρά. Η Τουρκία έχει αποδειχθεί "φυσικός" εχθρός τόσο των ΗΠΑ όσο και κυρίως του Ισραήλ, βλέποντας τον εαυτό της ως φυσικό ηγέτη της μουσουλμανικής συντριπτικής πλειονότητας της περιοχής.

    Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν εκπονήσει ένα συνολικότερο σχέδιο "κοντέματος" της Τουρκίας, καθότι οι άκρατες τουρκικές φιλοδοξίες αποτελούν ένα συνολικότερο ζήτημα για την περιοχή. Οι οποίες ήταν "καλές" για την Δύση, όσο ήταν χρήσιμες για να συγκρατηθεί ο Κάστρο της Μεσογείου, Μακάριος, αλλά τώρα αποδεικνύονται υπερβολικά επικίνδυνες και μάλιστα από τη φύση τους. Διότι το φιλοδυτικό κεμαλικό κράτος αποτελεί παρελθόν. Η Τουρκία δεν μπόρεσε να μεταμορφωθεί, αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Το ερώτημα σε σχέση με το "κόντεμα" της Τουρκίας δεν είναι το αν, αλλά το πώς και το πότε. Αν πάρει τους S-400 θα ενεργήσουν αλλιώς, σαν σε εξωτερικό εχθρό και με τα χέρια λυμένα, αν δεν τους πάρει αλλιώς, πιο προσεκτικά, αλλά πάλι θα ενεργήσουν.

    Στη δεύτερη περίπτωση και προτού να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία θα της ζητήσουν να κάνει αυτό για το οποίο δεν υπάρχει κουβέντα έως σήμερα ως "αντίποινο": Να φτιάξει κουρδικό κράτος στα νοτιοανατολικά της. Αυτό είναι το μεγάλο ατού της Δύσης και ο μόνος τρόπος για να λύσει όλα της τα προβλήματα μαζεμένα.

    Ταυτόχρονα, η Δύση είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να επενδύσει στην αναβάθμιση της παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή και πιστεύω ότι σε κάποια συρτάρια ήδη γίνεται επεξεργασία σχεδίων για τον εξοβελισμό της Τουρκίας από τα κατεχόμενα και την άρση του μεγάλη στρατηγικού πλεονεκτήματος που της έδωσε η κατοχή.

    Αν πάλι επιμείνει στους S-400 (το λιγότερο πιθανό σενάριο κατά τη γνώμη μου), τότε και πάλι θα τεθεί θέμα κουρδικού κράτους, όμως αυτό θα γίνει παράλληλα με πολεμικές προετοιμασίες για να αντιμετωπιστεί και το θέμα της τουρκο-ρωσικής συμμαχίας.

    Ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν είναι προετοιμασμένη να εγκαταλείψει την Δύση και να συμμαχήσει ολοκληρωτικά με τη Ρωσία, θα υποκύψει μάλλον τελικά στον τουρκικό εκβιασμό, οπότε η Δύση θα προχωρήσει στα σχέδιά της εναντίον της Τουρκίας χωρίς να πολύ-έχει τη Ρωσία στα πόδια της.

    Υπόψιν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει τελικά τους S-400, θα πρέπει να δούμε ποιο αντάλλαγμα θα ζητήσει τότε η Ρωσία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα της το δώσει με τη θέλησή της. Δεν μπορεί πάντως οι Ρώσοι να μην υπολογίζουν τη (σοβαρότατη) πιθανότητα να λυγίσει η Τουρκία στην δυτική πίεση για τους S-400 και να μην έχουν αυτό το σενάριο για βασικό τους σενάριο. Ή έστω για ένα από τα βασικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολλά λόγια, σε σχολιασμό ενός πολύ σοβαρού κειμένου, για να εκθέσει καθένας την κοσμοθεωρία στην οποία είναι αμετακίνητα κολλημένος.
    Η προσωπική λακωνική και ψυχρή αξιολόγηση της συνέντευξής του, μου λέει:
    1.- Ο Ελεγκντάγκ είναι η φωνή της "βαθειάς Τουρκίας", υψηλής ποιότητας διπλωμάτης, γνήσιος κληρονόμος της Βυζαντινής διπλωματικής παράδοσης
    2.- Μιλά με την αυτοπεποίθηση συνειδητού εκφραστή του τουρκικού κράτους και της επιβεβλημένης, από τα γεωγραφικά, εθνολογικά και ιστορικά δεδομένα, γεωστρατηγικής του.
    Κάπου λέει -σε διπλωματική διατύπωση- ότι ο Ερντογάν αποτελεί παροδική εκτροπή, ανορθογραφία, έξω από τις συντεταγμένες αυτής της υποχρεωτικής εθνικής στρατηγικής.
    3.- Απαρριθμεί τους "εξωτερικούς κινδύνους/εθρούς" που υπαγορεύουν στο τουρκικό κράτος αυτήν την στρατηγική. Είναι τα κράτη/λαοί-θύματα της θηριώδους τουρκικής αρπακτικότητας, που διεκδικούν, η απλώς ονειρεύονται, την ανάκτηση των αρπαγέντων.
    4.- Ο Ελεγκτάνγκ, ως κινδύνους/εχθρούς αναφέρει την Ελλάδα, την Συρία και τους Κούρδους της Τουρκίας. Παραλείπει την Αρμενία, προφανώς κρίνοντας ότι την εξουδετερώνει η απειλή του Αζερμπαϊτζάν.
    5.-Το κεφαλαιώδες και υποχρεωτικό -για τους΄Ελληνες υπευθύνους-συμπέρασμα από την έκθεση του αξιοσέβαστου Τούρκου διπλωμάτη είναι ότι: Βασικοί, φυσικοί σύμμαχοι της Ελλάδας, φυσικά συνδεόμενοι με την σταθερή και αδιαίρετη εχθρότητα της Τουρκίας -και την κοινότητα μοίρας και συμφερόντων που αυτή σφυρηλατεί- είναι η Συρία, οι Κούρδοι και ο συγγενής εν οδύναις λαός των Αρμενίων.
    Η συμπάθεια, φιλία και δυνητική εν πολέμω ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ συμμαχία αυτών των λαών, θα όφειλε να αποτελεί τον απαραβίαστο καθοδηγητικό κανόνα στις επιλογές της εθνικής μας στρατηγικής.
    Αυτό το δίδαγμα θα ήταν ένας εθνικά γόνιμος καρπός της δημοσίευσης και ανάγνωσης της συνέντευξης του Ελεγκτάνγκ και του άρθρου του περί των 2 1/2 πολέμων, που είχε την καλωσύνη να προσκομίσει ο κ.Φώτης Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κομνηνος και Τοξοτης ...πολυ αξιολογα σχολια.Καλα μυαλα.Συγχαρητηρια και στους δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tα περισσότερα σχόλια,για να θεωρηθούν ενδιαφέροντα,οι αναλυτές -σχολιαστές χρησιμοποιούν τον τακτικισμό στην ανάλυση- αντιπαράθεση σαν τον πιο προσοδοφόρο στην θετική αποδοχή της άποψή τους,απ΄τους λοιπούς αναγνώστες και σχολιαστές,για πολλούς και ποικίλους λόγους.
    Ξεχνώντας ότι σ΄αυτό το πολυδαίδαλο και χρονίζον σχήμα-πρόβλημα της ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ,έχει συσσωρευτεί ό,τι πιο τρανταχτό,μεγάλο,ισχυρό,πολύπλοκο,απαιτητικό και τρισάθλιο,δύσκολο έως δύστροπο αν μπορεί να λεχθεί,απ΄τις αντιτιθέμενες κατά καιρούς δυνάμεις και καθεστώτα."Οι καιροί ου μενετοί"
    Την λύση και κατ΄επέκταση τη νίκη,θα την δώσει η ΙΣΧΥΣ-η δύναμη,είτε πολιτική,είτε στρατιωτική, είτε οικονομική και πάν΄απ΄όλα μεγαλοφυής από κάθε άποψη,που θα εξωτερικευθεί συγκροτημένα του Ε Ν Ο Σ,που συγκεντρώνει και τα περισσότερα ατού.
    Εδώ η μάχη των μαχών η μάχη του Γρανικού και της Ισσού,Θα εξαφανίσει την μία υπερδύναμη, γι΄αυτό και στο τέλος θα την δώσουν οι πρωταγωνιστές,όχι οι εκπρόσωποι...τους.
    Όλες οι παγκόσμιες αψιμαχίες,διαγκωνισμοί,συμμαχίες και ό,τι άλλο σκεφτεί ο άνθρωπος,σημείο αναφοράς και αφετηρία έχουν το πεδίο της Μ.Ανατολής,εδώ θα παιχθούν και θα τελειώσουν όλα.
    Σημειωτέον ότι οι Τούρκοι ιθύνοντες, είτε νεοθωμανοί είτε νεότουρκοι ώς προς τα υπαρξιακά -πολιτικά-πολιτειακά τους δόγματα συμπλέουν με τους χατζαροεβραίους Αγγλοαμερικάνους ομογάλακτους,...Γαία πυρί μιχθήτω-Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων -Μηδενισμός κλπ.κλπ.Είναι λοιπόν και οι προπομποί.
    (Εγώ μπορεί να κάνω και λάθος,στη θεώρησή μου, όμως προτιμώ την σκληρή κριτική, απ΄το να πέσω στα μαλακά, που στο φινάλε δεν προσφέρει θετικά στοιχεία στον προβληματισμό του λαϊκού συνειδητού).(Με λίγα λόγια προσπαθούμε με υπευθυνότητα για το συλλογικό καλό,ανάλογα με το μπόϊ μας... δηλαδή δεν γράφουμε έκθεση ιδεών, αλλά συνεννοούμαστε για το καλό της Πατρίδας μας και το δικό μας φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.