27/4/19

Ώωωχ!!! Άτυπη διάσκεψη σε φόρματ Κραν Μοντάνα

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Άτυπη διάσκεψη σε φόρματ Κραν Μοντάνα θέλει να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εντός του ερχόμενου καλοκαιριού. Η πραγματοποίηση μιας άτυπης διάσκεψης θα δώσει την ευκαιρία σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να βάλουν κάτω όλα τα θέματα. Θα είναι, δηλαδή, μια σύναξη στην οποία θα καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι και πάνω σ’ αυτό θα τοποθετήσουν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που συνεπάγεται μέσα από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη το τελευταίο διάστημα η Τζέιν Χολ Λουτ, είναι πως ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να καλέσει μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο. Αυτό που θέλει ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι μια ανεπίσημη συζήτηση στο φόρματ του Κραν Μοντάνα. Δηλαδή σ’ αυτή τη σύναξη να συμμετέχουν οι δύο ηγέτες –Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί–, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία– και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής. 
 Θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πως μια τέτοια συζήτηση μπορεί να λειτουργήσει και εναλλακτικά ως προς τους όρους αναφοράς. Μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και ο Αντόνιο Γκουτέρες ελπίζει ότι μέσα από μια άτυπη διάσκεψη θα μπορούσε αναπτυχθεί ένας διάλογος από τα εμπλεκόμενα μέρη που θα οδηγήσει σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, δηλαδή μιας μορφής ενδιάμεση συμφωνία.  
Ο στόχος που είχε τεθεί με τους όρους αναφοράς ήταν τα μέρη να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο όπου θα μπορούν, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να προστρέχουν όταν προκύπτουν διαφωνίες επί συγκεκριμένων πτυχών ή όρων. Αυτός ο στόχος, ευελπιστεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα επιτευχθεί μέσα από μια άτυπη σύνοδο για την Κύπρο σε φόρματ Κραν Μοντάνα.
Από τις έως τώρα επαφές που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται η τουρκική πλευρά να είναι αρνητική στο να παραστεί σε ένα «άτυπο Κραν Μοντάνα». Ενώ τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και η Αθήνα τοποθετήθηκαν θετικά. Αυτή φαίνεται να είναι η εικόνα που αποκόμισε η Τζέιν Χολ Λουτ κατά τις επαφές της στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διατηρήσει αυτή τη στάση και στη συνέχεια, ιδιαίτερα εάν κρίνει ότι τα δεδομένα λειτουργούν προς όφελός της. 
Ιδιαίτερα βοηθητική στο να ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά σε μια τέτοια σύναξη είναι να έχουν τα μέρη το δικαίωμα να θέσουν στο τραπέζι οποιοδήποτε θέμα θέλουν. Αυτό μπορεί να ικανοποιήσει εν μέρει και την απαίτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και μερίδας της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής πλευράς να γίνει συζήτηση και για άλλες μορφές λύσεις. Εκτιμάται πως από την ώρα που η όλη συζήτηση θα είναι άτυπη και άρα μη δεσμευτική θα μπορεί να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι για συζήτηση και προβληματισμό. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον σήμερα, είναι πως εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί δεσμευτικό για τη συνέχεια θα είναι εκείνα τα θέματα στα οποία θα υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέρη.  
Από την άλλη μια ελεύθερη συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι θα δώσει ενδεχομένως και απαντήσεις σε πολλά ζητήματα και θα λυθούν απορίες. Παράλληλα θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα επί όλων των θεμάτων. Δεδομένου πάντα ότι τα μέρη θα προσέλθουν με διάθεση να συζητήσουν όλα τα θέματα στο Κυπριακό.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.