30/4/19

Τα εγκλήµατα που οδήγησαν τη ∆ΕΗ στο χείλος του γκρεµού


Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 13/5/2018, η «Κ» αποκάλυπτε τη μελέτη της McKinsey για τη ΔΕΗ, που κατέληγε στο συμπέρασμα πως είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση και εκτιμούσε πως θα πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία της κατά 500 εκατ. σε μια 5ετία για να αποφύγει την κατάρρευση. Τότε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης και η διοίκηση της ΔΕΗ, αντί να εγκύψουν στο πρόβλημα και στις προτάσεις του συμβούλου, προτίμησαν να το ξορκίσουν και να κατηγορήσουν την «Κ» για συμμετοχή σε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Επιχείρησης. Ενα χρόνο αργότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ δείχνουν πως, εξαιτίας της αβελτηρίας κυβέρνησης και διοίκησης, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και η Επιχείρηση από στυλοβάτης εξελίσσεται σταδιακά σε εφιάλτη της ελληνικής οικονομίας.
To 2018 έκλεισε για τη ΔΕΗ με ζημίες 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127, 6 εκατ. ευρώ το 2017 και πραγματικό ύψος ζημιών εάν συμπεριληφθούν και οι μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, στα 903,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε  κατά 201,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό, 4,1% σε σύγκριση με το 2017.  Στο τέλος του έτους οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας της και του ομίλου ΔΕΗ υπολείπονταν κατά 949 εκατ. και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, κάτι που έκανε τον ορκωτό λογιστή (ΕΥ) να επισημάνει στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η ΕΥ επισημαίνει χαρακτηριστικά «...την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Για τη συνέχεια kathimerini

4 σχόλια:

  1. Μα θα πρπει να απαξιωθει για να την παρουν τζαμπα οι Γερμανοι. Μετα ξερουν τη μεθοδο. Μαλλον θα φταιει ο Φωτοπουλος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός άλλος, παρά αυτός που κατέβαζε τους διακόπτες, --λες και ήταν η περιουσία του παπούλη του-- και βύθιζε την χώρα των φορολογουμένων υποζυγίων στο σκοτάδι, καταστρέφοντας εκείνους που χρειαζόντουσαν το ηλεκτρικό ρεύμα για την επιχείρησή τους!

    Ότι ανήκει στο Δημόσιο, στο ονομα του συνδικαλισμού, οι εργατοπατέρες του δημοσίου (με εξασφαλισμένο το μεροκάματο τους) το απαξιώνουν και το καταστρέφουν.

    Είχε δημιουργήθεί μια νέα μέση τάξη μικρομεσαίων πολιτών, ε και, την κατέστρεψαν ώστε μόνο η δική τους νομενκλατούρα να καλοπερνά!

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Σ.
    Μια πραγματική ιστορία από τα παλιά!
    ΕΛ ΒΙ ΡΑ = Ελληνική Βιομηχανία Ραδιοφώνων, που μετά το 1949 άρχισε να βγάζει ραδιόφωνα τοπικής λήψης.

    Μόλις άρχισε να κατασκευάζει ραδιόφωνα παγκοσμίου λήψεως με αναταλλακτικά εισαγόμενα από το εξωτερικό (λυχνίες κ.λ.π.), κατάφεραν οι εισαγωγείς ραδιοφώνων να πέσει φόρος εισαγομένου προϊόντος στα ανταλλακτικά (π.χ. λυχνίες) τόσο μεγάλος που η ΕΛΒΙΡΑ έκλεισε μέσα σε μερικούς μήνες.

    Σε τέτοιο σημείο, που Οι επισκευαστές ραδιοφώνων αγόραζαν καινούργια ραδιόφωνα και χρησιμοποιούσαν τα επι μέρους ανταλλακτικά τους για να επισκευάζουν τα χαλασμένα που τους έφερναν για επισκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναμφιβολα εχετε δικιο κ.Ευμενη.Αλλα κομματιαζετε την εικονα ολη.Περνετε.ενα καλο κομματι....και βγαζετε συνολικο συμπερασμα. Ειναι χαος οι λογοι ολοι.Αμετρητοι.Απ την υπερτιμολογιση ενος ολοκληρου εργοστασιου ....επι δυο η τιμη......εως τις μιζες χωρις τελος....απ τις σκευωριες τυπου φωτοβολταικων....εως τα εντερα ....των απιθανων πολιτικων ολων...αριστερων δεξιων....διαγωνιων...Εεε ειναι κι ο Φωτοπουλος σιγουρα.Ειδαν το μπαχαλο...εκβιασαν κι αυτοι για την παρτη τους....περασαν παραμυθενια χρονια ολοι....Βγηκαν και στην συνταξη την καλη...κι ακομη καλα περνανε....στην κριση...Ανετα....Ουτε αγωνιες....ουτε αγχη...ουτε τιναγματα στον υπνο μουσκεμα στον ιδρωτα για το αυριο...Μας εξαπατησαν κυριε.....ολους τους αλλους ...τα κοροιδα....και οι πολιτικοι και οι Φωτοπουλοι.....και ολοι..
    Αυτη ειναι ολη η εικονα......κι οχι μερος της.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το σεναριο αυτο ...ιδιο ...δεν παιχτηκε μονο στην ΔΕΗ......αλλα παντου...Υπουργεια....οργανισμοι....σε αερα και θαλασσα.....και παιζεται ακομη....Γιατι λετε δεν κουνιεται φυλο ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.