11/4/10

Βαθιά ανάσα με 30 δισ. ευρώ

Κλείδωσε το ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το επιτόκιο θα είναι 5% σταθερό και κάτω από 4% κυμαινόμενο.

Στο δανεισμό, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον και όταν η Ελλάδα το ζητήσει, θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης.

Υστερα από την διάρκειας περίπου δύο ωρών τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, το έκτακτο αυτό Eurogroup οριστικοποίησε ότι το ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα θα φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το (δυνητικά) δανειζόμενο ποσό θα εκταμιευθεί με σταθερό επιτόκιο 5% ως προς το ένα του μέρος και κυμαινόμενο επιτόκιο 4% για το υπόλοιπο τμήμα.

Πρόκειται για δανεισμό με την τεχνική φόρμουλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που διευκρίνισε επίσης ότι ο ορισμός του ποσού δεν σημαίνει και ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.

«H δομή της βοήθειας είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει και να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις αγορές για τις δανειακές της ανάγκες», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που παρέσχε η ελληνική κυβέρνηση σχετικα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Α΄τρίμηνο.

Παπακωνσταντίνου: Πολύ σημαντική απόφαση

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, καθώς, όπως είπε, το πλαίσιο στήριξης πήρε συγκεκριμένη μορφή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές, συμπλήρωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας και επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δίωρη τηλεδιάσκεψη - θρίλερ

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι της Κυριακής και επί δύο ώρες χαρακτηρίστηκε από μία ... εκκωφαντική σιωπή στη ροή των κάθε πληροφοορίας ή πρόβλεψης. Το γεγονός της σύγκλησης του τηλε-Eurogroup ήταν βεβαίως αφ' εαυτού θετικό αφού εάν δεν υπήρχε στα σκαριά συμφωνία το πιθανότερο ήταν να μην συγκληθεί καθόλου. Ωστόσο η στάση της γερμανικής πλευράς που όλο τον προηγούμενο καιρό επέμενε ο δανεισμός της Ελλάδας να γίνει με όρους αγοράς, παρέμενε κρίσιμη για την έκβαση της "συνεδρίασης".

Οπως μετέδιδε πάντως από το πρωί το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία ήταν έτοιμη να συμφωνήσει ώστε το πακέτο του ευρωπαϊκού σκέλους της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί με ευνοϊκότερο επιτόκιο, υπαναχωρώντας έτσι από την αρχική της θέση ότι τα εν λόγω δάνεια δεν μπορεί να είναι «επιχορηγούμενα».

Πάντως, τα διμερή ευρωπαϊκά δάνεια θα χορηγηθούν, εκτιμά το Bloomberg, με επιτόκια υψηλότερα από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (περίπου 8 εκατ. δολάρια) το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στο πακέτο διάσωσης. Και αυτό για να ικανοποιηθούν ως ένα βαθμό και οι απαιτήσεις της Γερμανίας που ζητεί ο δανεισμός της χώρας μας να μην είναι σε καμία περίπτωση «επιχορηγούμενος».

ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. Εχετε χαζέψει τελείως μαμώ την πράσινη χλαπάτσα σας εκεί μέσα;
    Βαφτίζετε το ΔΝΤ και αυτά που θα κάνει σκυμέμη ετούτη η έρημη η Χώρα για να πάρει αυτά τα ευρά βαθιά ανάσα;
    Εχουμε καταντήσει σαν την Αλεξανδράτου πια όλοι;Μας μαμάνε και φονάζουμε άχ λές να πονέσει;
    Τη χρεωκοπία ενός Εθνους ανάσα;
    Ρε τι σας ποτίζουνε πιά και δεν μιλά κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bravo giorgo.
    Αφού ακόμα καί δανεικά κόντεψες νά μήν τά καταφέρεις,τρέχα τώρα γιά τά εθνικά θέματα.
    Καί τώρα πάλι πού τά ταμεία θά γεμίσουν έστω μέ δανεικά,κάντε τήν αρπαχτή σας πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και τι επρεπε να κανει δηλαδη δεν ικανοποιηστε με τιποτα ενω αν ηταν ο χοντρος ολα καλα ε! που τα ειχαν κανει μπ@@@λο οι προυγουμενοι και ηρθε αυτος και τα ισοπεδωσε ολα.Και τωρα ψαχνετε βγαλετε την χολη σας.ειστε γραφικοι και το λεω με το ιδιο δικαιωμα που λεει ο καθενας εδω μεσα χωρις να σκεφτεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέσα στην "ευφορία" που επικρατεί τις τελευταίες ώρες για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μηχανισμός δανειοδότησης με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται αυτή την στιγμή η χώρα διεθνώς, φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια "ψιλά γράμματα": Απολύσεις 70-150.000 δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μονίμων όσο και συμβασιούχων! Σε ότι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους ο σκόπελος του Συντάγματος που απαγορεύει την απόλυσή τους φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί (για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί) με την κατάργηση των δημοσίων οργανισμών στους οποίους απασχολούνται.
    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει βρει "παράθυρο" για τη μη μετάταξή τους σε άλλο πόστο του δημοσίου και άρα θα επιτύχει να τους απομακρύνει. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα. Απλώς θα τους ανακοινωθεί η λύση της σύμβασής τους. Επίσης έχει "κλειδώσει" και η περικοπή κατά 30% στα επιδόματα του Πάσχα, του Θέρους και των Χριστουγέννων, στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η ελαστικοποίηση των απολύσεων.

    Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση περισσότερων από 180 δημόσιων οργανισμών και μέσω αυτού του τρόπου την απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς από τον δημόσιο τομέα τομέα (πολλοί από αυτούς, όπως ο ΟΣΕ θα επιχειρηθεί να πωληθούν στον ιδιωτικό τομέα), κατάργηση των επιδοτήσεων σε ΟΤΑ και δήμους, περικοπές των επιδοτήσεων των αγροτών, μείωση των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας επιπλέον κατά 10% και πάγωμα των επιδομάτων τέκνων για 3 χρόνια, αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, αύξηση στην φορολογία της βενζίνης των ποτών και των τσιγάρων, διπλασιασμό στον ΦΠΑ των τροφίμων, μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 40% - 50% κλπ.
    Βέβαια όλα αυτά προοιωνίζουν τεράστια θύελλα, την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να την ανθέξει το κυβερνητικό σχήμα και κατ'αυτό τον τρόπο έχουν αναθερμανθεί και πάλι τα σενάρια για κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11585&Itemid=131

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω τα διαφορα λαμογια να κτιζουν την πεμπτη βιλα στον Αργοσαρωνικο συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για μενα η καλυτερη λυση ειναι να δανιστει το κρατοs απο τα 235 διs που εχουμε ολοι οι Ελληνεs σε καταθεσειs μεσα στη χωρα. As μαs δωσει αν θελει 1% ετσι για τα ματια. Αs μην μαs δωσει τιποτα αν ειναι να σωθει η χωρα. Αν θελουμε μπορουμε να την σωσουμε την χωρα μαs.
    ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΘΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ. ΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑΣ. ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΛΑΔΑΡΑ Θ'ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ.

    ΛΑΕ ΕΣΥ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΚΟΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. With this loan secured i bet there will be conditions such as the aegean issues with turkey and the sell out of cyprus.

    Watch Papandreou come to Cyprus spelling out the solution others want.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σκεφτείτε τώρα που ξεκινάμε να ανοίγουμε νέες τρύπες στο ζωνάρι, τι έχει να γίνει αν βρεθεί κανένα λαμόγιο να φάει χρήματα....συγνώμη να πάρει μίζα.
    Όσο για τα εθνικά μας θέματα...
    κολλάει γάντι στους εχθρούς μας το " Να η ευκαιρία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.