1/12/19

Απάντηση σε Τουρκία: Ελλάδα και Αίγυπτος επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ



Τι ανακοίνωσε από την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε με τον ομόλογό του- «Ο Λίβυος πρόεδρος στερείται τη νομιμοποίηση για να υπογράψει τα μνημόνια» με την Τουρκία, τόνισε ο Νίκος Δένδιας – Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός

Την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ανακοίνωσε από το Κάιρο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, συζητήθηκαν σειρά ζητημάτων για τη νοτιοανατολικό Μεσόγειο και τον Κόλπο. «Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στην υπογραφή μνημονίων κατανόησης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν την κοινή πεποίθηση ότι ο Λίβυος πρόεδρος Σαράτζ «πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια».

«Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της»

Νωρίτερα, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων» είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη στήριξη του ΕΛΚ όπως εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του στο συνέδριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως ανάλογη στάση θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

8 σχόλια:

  1. Απο αερολογιες και καμερεςκαλα παμε στα εργα εχουμε προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι κι ο ...Σαμαρας ξεσηκωθηκε με τον Δενδια...!!!!
    " θα...παρακολουθουμε τι κανουν οι ...Τουρκοι .." ειπε στην Αιγυπτο !!!! Θα ...κοιταμε οσο ....μας κλεβουν δηλ .....!!!!!
    Αλλο απιστευτο !!!!! Δεν εχει ιδεα απο τιποτε ...!!!! Ουτε λαχεια να πουλα στον δρομο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "επιταχύνουν" δεν μού λέει πολλά. Ας είναι, ίσως χρειάζονται κάποιες διαδικασίες, των οποίων την ελαχίστη διάρκεια αγνοώ. Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την κυβέρνηση τής Τριπόλεως και να έχει αναγνωρίσει αυτήν τού Χαφτάρ, όπως έχει κάνει και η Αίγυπτος. Κάθε καθυστέρηση στο θέμα αυτό πλήττει το γόητρο (αν έστω και ελαχίστως υπάρχει) τής χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηδη εγιναν 10 γυροι συνομιλιων και απαιτουνται δραστικες αποφασεις.
      Δυστυχως ειναι επικοινωνιακα για τα προβατα.

      Διαγραφή
    2. Ο Μητσοτάκης είναι ένα κλούβιο αυγό κι ο Δένδιας ένας βλάκας και μισός. Τι περιμένεις από τέτοια χαϊβάνια;

      Διαγραφή
  4. Δεν εχουν κανει απολυτως τιποτε με κανενα κρατος γυρω..
    Κι εδω λενε οτι ...τωρα....κατι θα κανουν ...εν καιρω..
    Δηλ. Τι συζηταμε ?? Οτι ο ..Ηρακλης που δεν μπορει να σηκωσει κοκκο αμμου ...θα σηκωσει ..τωρα ..αποτομα ???
    Τοσο χαζο λαο εχουμε να τα πιστευει αυτα τα ανεκδοτα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δελτιο Σκαι. Θεμα ειδησεις για κατηχηση προβατων.
    Ομιλητης Π .Τζημας..ιεροκηρυκας -αναλυτης..( σαν το Νιτρικο οξυ)..βλεμμα = απογνωση.
    Αποψη κηρυγματος : Εκτος απο οσα κανει η κυβερνηση..την διεθνοποιηση του θεματος..δυστυχως δεν βλεπω ανθρωπινως τι αλλο ....μπορουμε να κανουμε !!!
    Δεν υπαρχει τιποτε αλλο !!!!! Δυστυχως...πρεπει να το δεχτουμε δηλ ..!!!!
    Τοσο πολυ ο Σκαι..σε ολα...(τα παιρνουν απ την ΜΙΤ ??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.