26/10/10

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
effiemavropoulou@hotmail.com

Λίγες μόνο μέρες πριν τις Περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα για έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, βρήκε χρήματα για προγράμματα στήριξης των ανέργων και για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός όρθωσε ανάστημα απέναντι στη τρόικα αντιδρώντας στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες διακαναλική συνέντευξη ενόψει εκλογών, τακτική πρωτοφανής για δημοτικές εκλογές. Όλες αυτές οι κινήσεις πέρα από τον καθαρά προεκλογικό τους χαρακτήρα δείχνουν και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση.
Αρχικά, το ΠΑΣΟΚ μπήκε στη προεκλογική μάχη με υψηλούς στόχους θέλοντας να θέσει ως υποψήφιους πρωτοκλασάτα ονόματα της Κυβέρνησης, πράγμα που δε κατάφερε όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο (ΠΑΣOK ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ). Οπότε σε ένα αρχικό στάδιο βγήκε αποδυναμωμένο τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τα αδιαφιλονίκητα φαβορί όπως ο Σγουρός έχουν πρόβλημα, ενώ ο αρχικός στόχος για 12 Περιφέρειες έχει πέσει στις 8 στην καλύτερη περίπτωση. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα επιδεινώνουν οι εσωκομματικές επιθέσεις προς το κ. Τατούλη, ενώ το σήριαλ που διαδραματίστηκε μεταξύ Φασούλα και Μίχα καλά κρατεί.
Επιπλέον, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στη Κυβέρνηση η αναθεώρηση του ελλείμματος, που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Βέβαια, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι πολιτεύεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα μέτρα θα περιοριστούν στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Από την άλλη, ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν δήλωσε την αυξημένη δυσκολία της Ελλάδος να εκταμιεύσει τη τρίτη δόση του δανείου.
Την ίδια στιγμή, έρχονται οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν το υπάρχον αρνητικό κλίμα δείχνοντας φθορά του Πρωθυπουργού κατά 10 μονάδες μέσα σε μόλις 50 μέρες.
Έτσι, το ΠΑΣΟΚ, ενόψει εκλογών προσπαθεί να θέσει τη δική του ατζέντα έστω και καθυστερημένα γιατί υπάρχει ο άγραφος κανόνας πολιτικής στρατηγικής ότι όποιος δε καταφέρει να θέσει την ατζέντα του τις εκλογές της χάνει. Στην αρχή έκανε λόγο για εκλογή αυτοδιοικητικών αρχόντων. Στη συνέχεια μίλησε για δημοψήφισμα για το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τώρα κάτω από την πίεση των εξελίξεων θέτει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία.
Οι εκλογές υπαγορεύονται από το μνημόνιο και άρα είναι απολύτως καίριο το δίλημμα που κατάφερε να επιβάλλει ο Σαμαράς ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ του μνημονίου και νέων μέτρων από την επόμενη των εκλογών, ή τον άλλο δρόμο.
Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και δικαιολογούν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να βγει μπροστά με στόχο την αντιστροφή του κλίματος. Το θέμα είναι το ανάστημα που όρθωσε απέναντι στη τρόϊκα πριν τις εκλογές να το ορθώσει και μετά τις εκλογές κυρίως με πράξεις. Αν και ο δρόμος είναι μονόδρομος τουλάχιστον τα νέα μέτρα ας μην είναι μια νέα φοροεπιδρομή κατά πάντων αλλά κατά αυτών που πρέπει. Αν θα τα καταφέρει είναι άλλο θέμα.

6 σχόλια:

  1. …Δεν είναι μονόδρομος αγαπητή Κ. Μαυροπούλου.
    - Αντιθέτως, από μια σμικρυνόμενη -γενικά- πίττα, δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης της μερίδας του δημοσίου (των εσόδων του), εκτός της εκδοχής παντελούς εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών, που φαντάζομαι πως, δε’ θα τολμήσουν -ούτε οι μεν ούτε οι δε- να το επιχειρήσουν.
    Θα οδηγούσε σε εντελώς ανεξέλεγκτες -μη αντιστρέψιμες- καταστάσεις, με άγνωστες -προδήλως- συνέπειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ύψωσε κανένα ανάστημα ποτέ και πουθενά. Όλο αυτό το θέατρο είναι ένας εύσχημος τρόπος για να διαχύσει τις ευθύνες της παράταξής του στον ευρύτερο πολιτικό χώρο για την οικονομική στρέβλωση δεκαετιών. Ας δούμε λοιπόν τι θα επικαλεστεί τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές. Κάτι μου λέει πως θα ζητήσει εκ νέου στήριξη από τον λαό επειδή το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι αμφιλεγόμενο διότι αμέσως μετά οι «κακοί» ευρωπαίοι θα του ζητήσουν και νέα μέτρα για το επικαιροποιημένο από την EUROSTAT έλλειμμα που μόνο εκείνος «δεν γνωρίζει» ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψιθυρίζουμε. Κάτι μου λέει πως έχει κατασταλάξει πως δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος των νέων μέτρων και θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές για να συμπεριλάβει τους «προθύμους» σε μια κουτσή «οικουμενική». Για να δούμε θα αποδειχτούμε πάλι προφήτες κακών εμείς που δεν εμπιστευόμαστε αυτό το άτομο ως πρωθυπουργό μας; Θα ξυπνήσουν επιτέλους εκεί στο ΠΑΣΟΚ για να δουν που τους οδηγεί το άτομο για να αμφισβητήσουν ευθέως τις επιλογές του; Πόσες αποτυχίες και ψέματα μπορούν ακόμα να καταπιούν προς χάριν μιας λειψής εξουσίας;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου ρε ΓΑΠ, με τα ωραία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αναστημα, αγαπητή Εφη, ποιο αναστημα; Όταν υπογράφεις Μνημόνιο σύμφωνα μετο οποίο μπορεί ο δανειστης να κατασχει οτιδήποτε θελησει από τη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία χωρίς δικαιωμα ένστασης, για ποιο ανα΄στημα μιλάμε;
    Όταν λεει ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα, προσθέτει "εκτος από εκείνα που προβλεπει ηδη το Μνημόνιο", δηλαδαή πολλά δις για τα επομενα τρια χρόνια.
    Υποθετω ότι γνωρίζεις ότι η κυβέρνηση, σε μια ακομα στιγμή απόλυτης διαυγειας, δεν πίστεψε ότι ο κοσμος θα ψηφιζε μεκριτήριο το Μνημόνιο. Και τώρα τρέχει πανικοβλητη. Τα "δεν λογαριάζω το πολιτικό κοστος" τα έλεγε για να πεισει ότι τα μέτρα είναι αναγκαία. Τωρα που ο κοσμος άλλαξε, άρχισε τα "σας παρακαλώ ψηφίστεμε, υπάρχει λόγος". Διότι σε Δημοκρατίες ή δικτατορίες, δεν μπορεί να κυβερνας εναντιον του κοσμου, όχι για πολύ.
    ΥΓ Η κυβέρνηση δεν έχει τον αποκλειστικό (ουτε καν τον κυριο)λογο για το αν και πότε θα γίνουν εκλογές. Σε άλλες αναρτησεις έχω περιγράψει το θέμα αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.