23/11/10

ΔΝΤ:Το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού των 110 δισ. ευρώ άφησε σήμερα ο επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση και η τρόικα είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δανεικά αν υπάρξει όμως οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά. ¨


Κατά τα λοιπά, στην συνέντευξη Τύπου της τρόικας οι εκπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας σήμαναν σαφή κώδωνα κινδύνου για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα.
«Είχαμε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, τώρα όμως το πρόγραμμα βρίσκεται σε σταυροδρόμι», είπε ο κ. Τόμσεν, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη.

Για το κρίσιμο θέμα της συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Τόμσεν, ο δημόσιος τομέας είναι υπεράριθμος και πρέπει να μειωθεί, όμως η κυβέρνηση λέει ότι η συρρίκνωση θα γίνει σε εθελοντική βάση και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.



Σχετικά με την αγορά εργασίας ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην αγορά εργασίας που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποτρέπουν την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι ελάχιστοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις
, διαβεβαίωσε ο κ. Ντερούζ, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ καλή συνεργασία με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης αν και σημείωσε ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί τις απόψεις μας. «Η συνεργασία όμως είναι πολύ καλή και στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε σε συμφωνία».

Εν τέλει η τρόικα θεωρεί ότι η νέα πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα (το οποίο και θα τσεκάρει κατά τη νέα της επίσκεψη τον Μάρτιο) για μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν:

1. Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης και μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας

2. Ανοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα

3. Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

«Το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο, η προσαρμογή πρέπει να έρθει από μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες και για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυτοδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Τόμσεν.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του Μαρτίου (θα προηγηθεί μια ενδιάμεση αξιολόγηση τον Φεβρουάριο) θα βρεθούν οι τομείς της υγείας, των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου, ενώ η τρόικα απαίτησε και την εκπόνηση ενός ετήσιου πλάνου διαχείρισης δυναμικού στον δημόσιο τομέα.

Τέλος, όσον αφορά τις τράπεζες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Ντένις Μπλενκ είπε ότι παρότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, τα κεφάλαια είναι επαρκή και το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παράσχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη.

Καλωσόρισε την πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών που κατάφεραν με επιτυχία να αυξήσουν την χρηματοδότησή τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του δημοσίου για το τι θα κάνει με τις συμμετοχές τους προϋποθέτουν την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. 

euro2day

6 σχόλια:

  1. Να παραπέμψω μόνο στο σχετικό δημοσίευμα:

    http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/1843-m----1-----2010112230698/

    Και να προσθέσω για το ιστορικό πλαίσιο:

    Το 1831 είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας από τον αδελφό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και το 1832 είχε έλθει ο Όθων.

    Το καλοκαίρι του 1843 η χώρα οδηγήθηκε στη χρεωκοπία και στις 3 Σεπτεμβρίου στην επανάσταση που οδήγησε στο σύνταγμα.

    Η χώρα απέκτησε πάλι βασιληά μετά από 20 χρόνια, το 1863 με την ενθρόνιση του Γεωργίου του Α'.

    Μάλλον έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν δε εφαρμόσουν όλα τα δυνατά και αδύνατα μέτρα ,και αφού έχουν αποφανθεί ότι η εγχείριση επέτυχε ο ασθενής απέθανε , καθόσον ,απλά, κουκιά μετρημένα είναι δεν βγαίνει με τίποτα αυτή η τακτική.
    Τότε ως εκ δια μαγείας δυο λύσεις θα φανούν στον ορίζοντα :΅

    1. Να πουλήσουμε την δημόσια περιουσία μια και κοστολογείται περί τα 300 δισ εεεε λίγα θα μας μείνουν να αποπληρώσουμε.
    Και έτσι το Ελληνικό Κυνοβούλιο με χαρά θα επιστρέψει στην γνωστή τους πάγια τακτική .
    Φάρδεμα περιφέρειας , και άνοιγμα κοιλιακών και μασητικών.

    ή

    2. Μια και θα ''ανασηκώσει'' το μποί του και το βλέμμα του ψηλά ο ψηλός ένας πόλεμος με την Τουρκία ξεκινώντας απο ένα θερμό επεισόδιο ,με τελικό στόχο την συνδιαχείρηση και με την βούλα των πετρελαίων του Αιγαίου, των φυσικών υπέργειων και υπόγειων πόρων της΄Β. Ελλάδος και γενικότερα ότι μπορούν να αρπάξουν θα αρπάξουν , πάντα όμως με γνώμονα την ειρήνη και την ευημερία των δυο λαών.
    Εν το μεταξύ οι πολιτικάντηδες της συμφοράς θα έχουν ναυλώσει κάθε μέσον για να αντισταθούν απο το εξωτερικό.
    Εκτός αν προλάβει ο Ελληνικός Λαός και τους ''τακτοποιήσει'' (με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Το κόψιμο μισθών και συντάξεων δεν είναι κοινωνικά βιώσιμο,ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και με το κόψιμο μισθών και συντάξεων "ξαναμπήκε το νερό στο αυλάκι" ;;;; Αυτά μας λείπανε ;;;Δεν διάβασα κανένα κλέφτη να δίνει πίσω τα κλεμένα...τα δομημένα ...τα αρπαγμένα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μεγάλη λιτότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ύφεση. Οι περικοπές μισθών-συντάξεων, για να δείξουν ένα όφελος εξοικονόμησης πόρων, θα πρέπει να περάσουν 3-4 χρόνια τουλάχιστον.
    Απλώς ήταν το πιό εύκολο πράγμα και γινόταν πιό γρήγορα απ΄όλα τα άλλα και οι κυβερνώντες βιαζόντουσαν να παρουσιάσουν "έργο" στην τρόικα...
    Τώρα όμως, δεν τους βγαίνουν τα κουκιά..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.