16/12/10

Αυταπάτη το ενδεχόμενο αμιγώς ελληνικού κράτους στην Κύπρο

Της Μικαέλλας Λοίζου

Σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διχοτόμηση διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διχοτόμηση, είπε ο Πρόεδρος, «συνιστά καταστροφή πρώτα και κύρια για τον κυπριακό λαό». Επεσήμανε ότι ήδη η τ/κ κοινότητα κινδυνεύει να εξαφανιστεί, λόγω της μαζικής εγκατάστασης χιλιάδων εποίκων, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο αυτό να συμβεί σε ολόκληρο το νησί «ορατό και ψηλαφητό».


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η τ/κ κοινότητα κινδυνεύει ήδη να εξαφανισθεί ένεκα της μαζικής εγκατάστασης χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία» και είναι ορατός και ψηλαφητός ο κίνδυνος για ολόκληρο το νησί. Η ε/κ κοινότητα, πρόσθεσε, θα συνεχίσει να βιώνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, ενώ «το σύνολο των Κυπρίων θα απολέσουμε τη μισή από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα». Τόνισε, ακόμη, ότι όσοι Ε/κ, φανερά ή συγκαλυμμένα, προτιμούν ένα δήθεν καθαρό ελληνικό κράτος, που θα προκύψει από τη διχοτόμηση, αυταπατώνται. «Η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε μεικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές και σε αμιγώς τουρκικό στην κατεχόμενη Κύπρο», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, δε, ότι «τους μόνους που θα εξυπηρετήσει η εδραίωση της διχοτόμησης είναι τους επεκτατιστές της Τουρκίας».

Διαπραγματευτικές… επιτυχίες

Η επανέναρξη του διαλόγου αναλήφθηκε γιατί η στασιμότητα, «ιδιαίτερα όταν αυτή φορτώνεται άδικα στη δική μας πλευρά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της διχοτόμησης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι «καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε επαρκώς τη βάση των διαπραγματεύσεων, με τη δέσμευση για πρώτη φορά της τουρκοκυπριακής πλευράς στο ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», ενώ διασφαλίστηκε και μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, «μακριά από τις ατραπούς του πρόσφατου παρελθόντος, διαδικασία η οποία ώς σήμερα λειτουργεί σωστικά για τη δική μας πλευρά». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι το ίδιο δημιουργική με εμάς, δεδομένου ότι στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του, ο Ντερβίς Έρογλου επαναβεβαίωσε ότι θέση του είναι «δύο κράτη, δύο κυριαρχίες, δύο λαοί στην Κύπρο».

Βρυξέλλες μέσω Λευκωσίας

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και δη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη και άλλες ισχυρές δυνάμεις από τον Καύκασο μέχρι και πέρα από τον Ατλαντικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι οι «εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, που είναι συνυφασμένες με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την ευρεία της έννοια, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της διεθνούς πολιτικής και του κλάδου των διεθνών σχέσεων».

Πρόσθεσε ότι η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου δεν υπήρξε τα τελευταία περίπου 90 χρόνια στατική, καθώς πέρασε από το «όλοι οι Τούρκοι στην Τουρκία» του Κεμάλ, στις σημερινές αντιφάσεις μεταξύ προφορικών διακηρυκτικών διαβεβαιώσεων για την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος από τη μια, και την κατάθεση προτάσεων και θέσεων με απαράδεχτα διχοτομικά στοιχεία σε συνδυασμό με απειλές και με την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την άλλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει, επιτέλους, κατανοητό το αυτονόητο: ότι δηλαδή η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία εμποδίζει την επίτευξη λύσης λειτουργικής ομοσπονδίας, εμποδίζει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της». Σημείωσε, ακόμη, ότι η στυγνή πραγματικότητα υποδεικνύει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κινδυνεύει και μαζί της κινδυνεύουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας και γι’ αυτό το δεδομένο «ευθύνεται η ίδια η Άγκυρα, η οποία αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. και έναντι των κρατών- μελών, και ειδικότερα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ «η αλαζονική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, φοβίζει ακόμη περισσότερο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες βλέπουν με πολύ σκεπτικισμό την ένταξη της Τουρκίας».http://www.sigmalive.com

7 σχόλια:

  1. ....Είναι νομίζω σαφές πως οι συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ της 21/3/2008 και της 23/5/2008 υπήρξαν στρατηγικά σφάλματα, όπως και η απόφαση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων παρά την έλλειψη προόδου στις ομάδες εργασίας. Το δόγμα Χριστόφια σύμφωνα με το οποίο θα υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εφόσον υπήρχε καλό κλίμα και φιλική σχέση με τον Ταλάτ οδηγήθηκε σύντομα σε κατάρρευση, εφόσον η προσέγγιση του Προέδρου δεν στηριζόταν στις διεθνοπολιτικές πραγματικότητες.

    Υποχωρήσεις που γίνονταν με καλή θέληση, εξελίσσονταν σε κεκτημένα της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μείωναν τα όποια περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Λάθος υπήρξε και το έτερο δόγμα Χριστόφια για ενδοκυπριακή λύση. Ο θεμιτός και ορθός στόχος για λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους προϋποθέτει εν πολλοίς ότι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ενεργεί ανεξάρτητα ή και αυτόνομα από την τουρκική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί κύριε Χριστόφια η διχοτόμηση
    σημαίνει μικτό κράτος στο νότο και τουρκικό κράτος στο βορά; Να συμφωνήσετε λύση με τους τουρκοκύπριους ότι θα δημιουργηθούν δύο κράτη με δύο ιθαγένειες και με υποχρεωτική εγκατάσταση των τουρκοκυπρίων στο βορά χωρίς δικαίωμα εγκατάστασης στο νότο και με τον όρο ότι αν ποτέ μπουν στην Ε.Ε δεν θα έχουν δικαίωμα εγκατάστασης στο Ελληνοκυπριακό κράτος ούτε οι τουρκοκύπριοι ούτε οι τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι θα έπρεπε να χαιρόμαστε με την αναγόρευση του Προέδρου της Κύπρου ως επίτιμου Διδάκτορος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου ΑΘηνών.

    Δυστυχώς όμως όχι μόνον δεν χαιρόμαστε για το γεγονός αλλά θλιβόμαστε βαθύτατα γι’ αυτό.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν είναι απλά ο Πρόεδρος της Κύπρου. Είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου που θέλει να αφελληνίσει το νησί και να οδηγήσει τους Ελληνες της Κύπρου να αποκτήσουν Νεοκυπριακή συνείδηση. Η αναγόρευσή του επομένως ως επίτιμου διδάκτορος δείχνει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταξιώνει την πορεία αφελληνισμού της μεγαλονήσου που επιχειρεί ο κ. Χριστόφιας.

    Είναι δυνατόν οι προθέσεις του για τη συγγραφή Ιστορίας με Νεοκυπριακούς προσανατολισμούς να είναι άγνωστη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών; Αγνοούν άραγε ότι η καθολική αντίδραση των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο απέτρεψε τη συγγραφή τέτοιου τερατουργήματος που θα έδινε στο βιβλίο θέση ισοστάσια του βιβλίου της Ιστορίας της κυρίας Ρεπούση;

    Είναι μήπως άγνωστη η προσπάθεια του να κατεβάσει και να εξαφανίσει τις Ελληνικές σημαίες από τις παρελάσεις, τα δημόσια κτίρια και τις επετείους του Ελληνισμού αφ’ ότου ανέλαβε την Προεδρία;

    Οι πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του σε “δεξαμενή σκέψης” στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα εισέβαλε στην Κυπρο εξίσωσε την Ελλάδα με τους εισβολείς που κρατούν όμηρο το νησί μας και βεβηλώνουν τους ναούς και τις πατρογονικές μας εστίες για 36 χρόνια.

    Γνωστοί δεν είναι μόνον οι Νεοκυπριακοί προσανατολισμοί και η ανθελληνική πορεία του κ. Χριστόφια. Γνωστή επίσης είναι η ενδοτικότητά του στο εθνικό μας θέμα. Χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση όλων των άλλων κομμάτων της Κύπρου έδωσε - χωρίς να πάρει κανένα αντάλλαγμα - στους Τούρκους εναλλασσόμενη προεδρία, “σταθμισμένη” σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου ψήφο, παραμονή τουλάχιστον 50,000 εποίκων και διατήρηση της παρούσας “συνθήκης εγγυήσεως” ή κάποιας παρόμοιας που δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από τη σημερινή, που επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο το 1974.

    Με αυτά τα δεδομένα για ποιο λόγο εκρίθη άξιος για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών;

    Αγνοια, σκοπιμότητα ή σύμπλευση ορισμένων στη Σχολή Πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών επέβαλε την αναγόρευση του Νεοκύπριου προέδρου ως επίτιμου Διδάκτορα;

    Οτι και να συμβαίνει οι Ελληνες της Κύπρου εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευση και τη βαθύτατη πικρία μας για το γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Είναι όμως και ολίγον τι βλακώδες, να απευθύνονται οι κυβερνώντες στο λαό και να τον προειδοποιούν για τα κακά που θα επέλθουν σε περίπτωση μη λύσης, όταν αυτήν την προειδοποίηση έπρεπε να την υποβάλουν στους εαυτούς τους.

    Ποιος αυτοαναγορεύθηκε σε «Πρόεδρο λύσης»; Ο Δημήτρης Χριστόφιας. Και αφού, αντί της λύσης, θα μας οδηγήσει στη μη λύση και στη διχοτόμηση, όσα κακά επακολουθήσουν θα είναι απόρροια της λανθασμένης πολιτικής του. Αν επέλθει διχοτόμηση και δημιουργηθεί ένα τουρκικό κράτος στο βορρά και ένα μικτό στο νότο, τον Δημήτρη Χριστόφια θα καταγράψει ως υπαίτιο η Ιστορία. Διότι δεν διαχειρίστηκε σωστά το Κυπριακό, δεν διέγνωσε το λανθασμένο της πολιτικής του, επέμεινε σε μιαν άγονη πολιτική γραμμή, δεν είχε τη στοιχειώδη πρόνοια να ετοιμάσει ένα σχέδιο Β, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά που προβλέπει τώρα, και γενικά, κατέστη από Πρόεδρος λύσης, Πρόεδρος διχοτόμησης.

    Να μη μας «προειδοποιούν», συνεπώς, Χριστόφιας και Κυπριανού για όσα κακά επέλθουν, ως αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής. Χρησιμότερο θα είναι να καθίσουν, να προβληματιστούν για το πού οδηγεί η πολιτική τους, και να διαμορφώσουν νέα στρατηγική. Άλλως, η πολιτική τους οδηγεί σε αυτά που κασσανδρο-προφητεύουν. .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια στο “Εθνικό Καποδιστριακό” Πανεπιστήμιο Αθηνών για την επιλογή τους.
    Κανένα άλλο δεν βρήκαν για την φιέστα; Ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενω η δημιουργια αμιγως τουρκικου κρατους φαινεται να μην ειναι καθολου αυταπατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κύριος Χριστόφιας ανησυχεί τόσο πολύ για τους Τ/Κ και τον αφανισμό τους που αδιαφορεί παντελώς για τους Ε/Κ και τον εποικισμό των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου από παράνομους μουσουλμάνους μετανάστες.

    Τι ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ! Χριστόφια, εσύ και το κόμμα σου είσαστε ΓΕΛΟΙΟΙ!

    Αν εξισλαμιστεί ποτέ το ελληνικό έθνος εσύ και το κόμμα σου θα πεθάνετε στο όνομα του Αλλάχ βρε ζώον!! Ξύπνα επιτέλους! Τι ηλιθιότητα πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.