12/11/11

Πρώτος στόχος η εκταμίευση της έκτης δόσης

Εχοντας εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές πολιτικές προϋποθέσεις η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να μετατρέψει πλέον την κρίση σε ευκαιρία και, εκμεταλλευόμενη την εισροή 88 δισ. ευρώ από την ΕΕ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, να επιτύχει την ανάσχεση της ύφεσης παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας.
Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης αδικιών χάρις στην ελάφρυνση που θα έχει ο νέος προϋπολογισμός από τους μειωμένους τόκους.

Ο κ. Βενιζέλος καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό Οικονομικών καθηγητή κ. Γ. Μουρμούρα, για τον οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα συμβάλλει στην επιτυχία των καταστατικών στόχων.
Χρειάζεται, πρόσθεσε, συλλογική και ομαδική δουλειά όχι μόνο στο υπουργείο, αλλά γενικότερα στο οικονομικό επιτελείο, αφού όλες οι δράσεις συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και δεν είναι τώρα η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών.
Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, παραμένει η εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία πιθανότατα θα γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς ήδη τη Δευτέρα επιστρέφει η τρόικα, ενώ έχει ήδη προγραμματισθεί σχετική τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 17 Νοεμβρίου και το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Μέχρι την Τρίτη, εξάλλου, θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες, καθώς απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Πέραν των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι άλλα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 30 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος έμμεσα στο έργο που θα συντελεστεί εντός του χρονικού ορίζοντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε μπροστά μας τρεις κρίσιμους μήνες, όπου μπορούμε να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε θετική δύναμη ελπίδας και αισιοδοξίας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια που ανέλαβαν τα τρία κόμματα μία φιλόδοξη και απαιτητική πρωτοβουλία. «Μπορούμε με ενότητα και συνοχή να ξεπεράσουμε την κρίση με απώτερο στόχο μία ανταγωνιστικότερη οικονομία. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης
Οι τέσσερις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις κατέγραψε ο υπουργός έχουν ως εξής:
1. Η εμπρόθεσμη εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ να ολοκληρωθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον γίνουν προαπαιτούμενες ενέργειες θα υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup με το ΔΝΤ να συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Μέχρι την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
2. Εναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόκια για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου. Δεν απαιτούνται, υποστήριξε, νέα μέτρα, νέες περικοπές, ή νέες θυσίες, αλλά πρέπει πάση θυσία να εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί.
3. Κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου. Την προσεχή εβδομάδα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2% του ΑΕΠ το 2012 με τη βοήθεια της εξοικονόμησης μέχρι 5 δισ. ευρώ από τη μείωση των τόκων ύστερα από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
4. Ολοκλήρωση του PSI: Οι διαδικασίες για το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Απαιτείται η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Κέρδος 12/11/2011 06:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.