2/11/11

Νέα στοιχεία ενισχύουν τις πυρηνικές υποψίες του ΟΗΕ για τη Συρία

Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησαν άγνωστες, μέχρι σήμερα, εγκαταστάσεις στη Συρία, που ενισχύουν ουσιαστικά τις υποψίες για το ότι η συριακή κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον Χαν, πατέρα της ατομικής βόμβας τού Πακιστάν, προκειμένου να εξασφαλίσει τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το συγκρότημα στη βορειοδυτική Συρία ταιριάζει ικανοποιητικά στο σχέδιο που είχε παραδοθεί στη Λιβύη σχετικά με εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, όταν ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούσε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό την καθοδήγηση του Χαν.

Βρίσκεται στην πόλη αλ-Χάσακα και εμφανίζεται ως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η αποστολή των ερευνητών δεν εντόπισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ για πυρηνική παραγωγή. Με δεδομένο ωστόσο ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν εγκαταστάσεις στη Συρία που θεωρούσαν ότι εκεί υπήρχε αντιδραστήρας για την παραγωγή πλουτωνίου, το 2007, φαίνεται πως η Συρία επεδίωκε να φτάσει στο στόχο της κατασκευής ατομικής βόμβας μέσω δύο διαφορετικών οδών, του ουρανίου αλλά και του πλουτωνίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει προμηθευτεί επίσης την αλληλογραφία μεταξύ του Χαν και αξιωματούχου της συριακής κυβέρνησης, ο οποίος πρότεινε επιστημονική συνεργασία και επίσκεψη στα εργαστήρια του Χαν, μετά την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν, το 1998. Οι επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας επιβραδύνθηκαν, καθώς τους τελευταίους μήνες το βάρος του διεθνούς ενδιαφέροντος μετατοπίστηκε στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών στη χώρα και τη βίαιη καταστολή τους.

Λεπτομέρειες για τις σχέσεις Συρίας - Χαν δόθηκαν αποκλειστικά στο Ασοσιέιτεντ Πρες από ανώτερο διπλωμάτη, που γνώριζε επίσης εσωτερικά στοιχεία των επιθεωρήσεων, όντας και ο ίδιος πρώην επιθεωρητής. Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

4 σχόλια:

  1. Το μεγάλο όπλο του δυτικού κόσμου θα αποδειχτεί και η καταστροφή της.

    Αυτοί τι νόμιζαν δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού θα χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά, βρε παιδιά, χωρίς να μολυνθεί και η ίδια η χώρα που τα έχει; Δεν μιλάμε για "βομβίδια" τύπου Χιροσίμα, αλλά και τέτοια να είναι, πάλι οι αποστάσεις είναι μικρές. Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το Ισραήλ

    Προχθές δεν ήταν που γεννήθηκε ένα μωρό και είπαν πως είναι ο υπ' αρ. 7.000.000.000 (επτάκις δισεκατομμυριοστός!) πολίτης του κόσμου; Πολλοί γίναμε, βρε παιδιά και κάποιοι φαίνεται ότι βάλθηκαν να μας λιγοστέψουν. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω θα κανω μια μανουβρα και θα σας μεταφερω νοερα λιγο ανατολικοτερα στην χωρα που θεωρω εδω και καιρο σαν το επομενο υποψηφιο θυμα για κτυπημα απο την Δυση και θα καταθεσω καποιες σκεψεις μου που συγκλινουν σε αυτο το σκεπτικο αλλα και καποιες αλλες ισως πιο πονηρες σκεψεις μου που συμπεριλαμβανουν και την χωρα μας ασχετα με ποιο μανδυα μας εμφανιζονται γιατι αυτο εχει ξαναγινει.Λοιπον.
    ισως να επικειται πραγματι το κτυπημα στο Ιραν.Αλλα θα προκειται για κτυπημα τυπου Λιβυης, λιγων ημερων,μικρων εξοδων και με συμμετοχη ομαδων που ηδη διαμορφωνονται στο εσωτερικο του Ιραν.Εκμεταλλευση της κατευθυνομενης απο την Δυση “διαφωνιας” Αχμαντινετζαν-Αγιατολαχ Χαμενει.Νεες “εκφρασεις ανησυχιας” για το (χωλαινον ηδη και σερναμενο)πυρηνικο προγραμμα του Ιραν απο τον επικεφαλης της Διεθνους Επιτροπης Ατομικης Ενεργειας.Και κυριως ο κατευθυνομενος απο την Δυση ρολος της Τουρκιας στην πτωση του Συριου Προεδρου Ασαντ που δημιουργει μεγαλο προβλημα στο Ιραν που στηριζει τον Ασαντ.Και εδω υπαρχει και ενα μεγα ερωτηματικο για εμας τους Ελληνες.Αυτα που ζει η Ελλαδα τωρα δειχνουν μια αντιστοιχια με οσα ειχανε συμβει το 1965-67 στην χωρα μας που προγραμματισμενα οδηγησαν σε μια στρατιωτικη κυβερνηση τοσο απαραιτητη για τον επικειμενο τοτε 1ον Ισραηλο-αραβικο πολεμο για βαθος πεδιου της πολεμικης μηχανης της Δυσης.Μηπως προκειται για επαναληψη τωρα εν οψει του κτυπηματος του ιραν εστω και αν μας ερχονται με αλλοπροσαλη και παρδαλη μορφη οπως και τοτε,στο ονομα δηθεν της δημοκρατιας ,βασιλιας και αλλα κουραφεξαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.