26/11/11

«Στη Δαμασκό θα δοθεί η τελική μάχη με τον Ασαντ»

Στην Αθήνα βρέθηκε για λίγες μέρες μία από τις μεγάλες ηγετικές φυσιογνωμίες της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Ουάελ Αλ-Χάβεζ, πρόεδρος του πολιτικού γραφείου του Λαϊκού Κινήματος για την Αλλαγή στη Συρία, μίλησε αποκλειστικά στην «Ε» για το σήμερα και το αύριο της Συρίας.

Περιμένατε αυτό το μαζικό ξέσπασμα των πολιτών της Συρίας;
«Ναι. Εμείς, από τις 6/9/2010 εκτιμήσαμε - αναλύοντας σε βάθος την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Συρίας - και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πια οι συνθήκες ήταν ώριμες για να ξεκινήσει η επανάσταση. Και η κοινωνία περίμενε την αφορμή. Και αυτή ήταν η δολοφονία των παιδιών στην Ντέραα. Ο λαός είχε προετοιμαστεί και έτσι βγήκε στους δρόμους μαζικά, πρώτα σε 8 γεωγραφικά σημεία. Σήμερα η επανάσταση εκδηλώνεται σε 500 σημεία της χώρας».

Στη Δαμασκό δεν ακούμε παρά μόνο για συγκεντρώσεις υπέρ του πρόεδρου Ασαντ.
«Εκεί υπάρχουν εκατοντάδες σημεία ελέγχου. Η πρωτεύουσα αστυνομοκρατείται και δεν είναι ακόμα στο πρόγραμμά μας. Εμείς πιστεύουμε ότι η επανάσταση πρέπει να αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το κέντρο. Εκεί, στη Δαμασκό, θα δοθεί η τελική μάχη. Το καθεστώς των Ασαντ θα τελειώσει εκεί».

Οι μυστικές υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας της Συρίας δεν προέβλεπαν το ξέσπασμα της οργής των πολιτών;
«Ναι, είχαν εκτιμήσει το μέγεθος της οργής. Το καθεστώς έχει 17 υπηρεσίες για να κάνουν μία δουλειά: την πρόβλεψη και καταστολή κάθε αντικαθεστωτικής δράσης. Η αλαζονεία του Ασαντ, που εκφράστηκε ολοκάθαρα στη συνέντευξη που έδωσε στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", ξεπερνούσε όλα τα όρια. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτά που συμβαίνουν στις άλλες αραβικές χώρες δεν πρόκειται να αγγίξουν τη Συρία, γιατί όπως είπε: "Εμείς έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις". Αγνόησε εντελώς τις εκθέσεις πολλών υπηρεσιών για την άνοδο στο επίπεδο της φτώχειας, της ανεργίας και της κοινωνικής αδικίας. Από τις 8 Μαρτίου είπα στο BBC, όταν με ρώτησε ο παρουσιαστής για το τι πιστεύω πως θα συμβεί: "Στις 15 Μαρτίου, ο λαός θα κατεβεί μαζικά στους δρόμους". Και αυτό έγινε. Αρχισε η επανάσταση».

Εχετε δημιουργήσει και εσείς στρατό και τα πρακτορεία μιλάνε για λιποταξίες. Για τι μέγεθος μιλάμε;
«Σήμερα έμαθα ότι οι λιποταξίες ξεπέρασαν τις δικές μας δυνατότητες να τις εντάξουμε στο δικό μας Ελεύθερο Στρατό. Καθώς δεν διαθέτουμε ούτε την υποδομή ούτε επαρκή εξοπλισμό. Τον περισσότερο οπλισμό τον φέρνουν μαζί τους οι λιποτάκτες».

Πιστεύετε ότι ο περιφερειακός ρόλος της Συρίας και η ανάμιξή της σε καυτά θέματα της Μέσης Ανατολής έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα των πολιτών;
«Πέρα από την προπαγάνδα του καθεστώτος, που βασίζεται στο ότι η Συρία βρίσκεται στον άξονα της απόρριψης της ιμπεριαλιστικής και σιωνιστικής πολιτικής, ο κόσμος της Συρίας γνωρίζει ποιος ήταν αυτός που έσφαξε τους Παλαιστινίους στον Τελ Ζάτερ και στο Ναχρ Αλ-Μπάρεντ. Ποιος εξόντωσε τη λιβανέζικη αντίσταση το 1976, όταν και με την αμερικανική και ισραηλινή έγκριση εισέβαλε στον Λίβανο; Ποιος στήριξε τις στρατιωτικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν εναντίον του Ιράκ οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί; Ποιος στήριξε τους Μαλίκι και Χακίμ, τα τσιράκια του Ιράν στο Ιράκ; Ποιος ήταν που υπονόμευσε την αντίσταση των Αράβων στο Ιράν; Ποιος υπονόμευσε την ιρακινή αντίσταση κατά των Αμερικανών και πώς προσπαθούσε να την εμποδίσει να νικήσει τις ΗΠΑ; Ποιος παρέδωσε στους Αμερικανούς 36.000 φακέλους νέων Αράβων, που ήθελαν να πολεμήσουν τους Αμερικανούς στο Ιράκ; Ερχονταν στη Συρία για να περάσουν από εκεί στο κατεχόμενο Ιράκ και κατέληξαν σε φυλακές, υπέστησαν ανακρίσεις και βασανιστήρια. Ανακρίθηκαν από Σύρους αξιωματικούς για λογαριασμό των Αμερικανών, που παρελάμβαναν μετά τους φακέλους των ανακρίσεων. Ο Ασαντ, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, τοποθέτησε πάνω από 40.000 Σύρους στρατιώτες στα σύνορά του με το Ιράκ, για να εμποδίζει την είσοδο Αράβων μαχητών στο Ιράκ. Για όλα αυτά και πολλά άλλα έπαιρνε ένα αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς: την παραμονή του στην εξουσία».

Τι ανταλλάγματα θα δώσετε εσείς ως αντιπολίτευση στις δυτικές χώρες που σας βοηθούν;
«Δεν μας βοήθησαν σε τίποτα ουσιαστικό, ούτε σε πολιτικό ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Ούτε και η Τουρκία βοηθάει όσο διαλαλεί συνεχώς πως κάνει. Η Τουρκία βοηθάει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αυτό είναι αλήθεια. Εμείς το μόνο πράγμα που εγγυώμαστε είναι ότι όλες οι αποφάσεις μας θα λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες και από εκλεγμένους θεσμούς και δεν θα είναι στρατηγική ενός ατόμου, αλλά ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους».

Τι βοήθεια ζητάτε; Μήπως και στρατιωτική;
«Οχι. Και είναι ξεκάθαρο το "όχι" μας. Εμείς δεν θέλουμε στρατιωτική βοήθεια, γιατί δεν θέλουμε να καταστραφεί η στρατιωτική δομή της χώρας μας. Δεν θα κάνουμε το λάθος που έκαναν στη Λιβύη. Γιατί αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι περιουσία του λαού μας και όχι των Ασαντ».

Ποιες θα είναι ο σχέσεις σας με το Ιράν και τον Λίβανο;
«Η αμοιβαιότητα θα είναι το θεμέλιο για τις σχέσεις μας με όλους τους Αραβες και μουσουλμάνους γείτονες. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να παρεμβαίνει στη Συρία, όπως κάνει τώρα το Ιράν, βοηθώντας το καθεστώς Ασαντ».

Θα επανεξετάσετε, δηλαδή, τη συμφωνία των αγωγών που έχουν υπογράψει Ιράν-Ιράκ-Συρία για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Συρίας στη Μεσόγειο;
«Αν η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Συρίας και βασίζεται στην αμοιβαιότητα στις διακρατικές σχέσεις, βεβαίως θα την τηρούμε».

Τι κράτος θέλετε στη Συρία;
«Κοσμικό, που θα σέβεται τον κάθε πολίτη και τα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

4 σχόλια:

  1. Ουτε με το Ιραν , ουτε με τους Κουρδους, ουτε με τους Αμερικανους , ουτε με τους Τουρκους . Μονο με την Συρια και την δημοκρατια . Ο θεος να τον φυλαει, αλλα δεν τον βλεπω καλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φτάνουν οι επαναστάτες της Μ. Ανατολής. Αρκετά!!!

    Οχι άλλη επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Συρία οι επαναστάτες είναι ευλογημένοι δημοκράτες και στην Τουρκία οι Κούρδοι που τους σφάζουν επί αιώνες άθλιοι τρομοκράτες.

    Καλά πρέπει να μας έχουν για μεγάλους μ@λ@κες.

    Όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλους τους λαούς του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ηλιθιοτητα συναντα την προοδευτικη δημαγωγια!

    Μην ξεχνατε πως ο αυτος κυριος Νασιμ Αλατρας ειναι και αυτος που δηλωσε:

    "Φιλοξενηθηκε" σημερα το πρωι ο Δελαστικ μαζι με καποιον Νασιφ Αλατρας της Ελευθεροτυπιας, στην Πρωινη Ενημερωση της "κρατικης" Σοσιαλο-κρατουμενης ΝΕΤ, και υποστηριξε πως η εξεγερση στην Αιγυπτο ειχε προετοιμαστει εδω και 10 χρονια - στης 31.1.11, αναφερε ο ιδιος κυριος πως η φασιστοειδες "Ισλαμικη Αδελφοτητα" της Αιγυπτου συγκρινεται με τους Χριστιανοδημοκρατες της Γερμανιας ...

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/02/blog-post_7176.html?showComment=1297448920320#c4688956487445498289

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.