12/11/11

Κυβέρνηση Παπαδήμου: To αγγλικό δίκαιο για το ελληνικό χρέος καίει τη “σωτηρία”

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: COLPO GROSSO ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Γιατί Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι λύσσαξαν να μη γίνουν εκλογές; Γιατί θέλουν γραπτές εγγυήσεις από τον Σαμαρά και γιατί περιορίστηκαν στις προφορικές όταν δεν τις έδωσε; Γιατί επιμένουν τόσο πολύ στη γρήγορη ανάληψη νέων δεσμεύσεων από τη Βουλή;
Γιατί Τράπεζες και Κομισιόν υπερβαίνουν κάθε εσκαμμένο στις σχέσεις με μέλος της ΕΕ, πότε απευθύνοντας ωμά τελεσίγραφα και πότε επιβάλλοντας κυβέρνηση ή περίπου διορίζοντας Πρωθυπουργό; Εξηγούνται όλα από την οργή για τον Παπανδρέου; Τέτοια ομοβροντία ωμότατων πιέσεων ασκήθηκαν μόνο στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, όταν παιζόταν η ύπαρξη κυρίαρχου κράτους στην Κύπρο και τα δικά τους δικαιώματα στο νησί. Ακούμε καθημερινά τις φοβερές καταστροφές που θα πάθουμε αν δεν εφαρμοστεί η 26η Οκτωβρίου. Κανείς δεν μας εξηγεί όμως σε τι αποβλέπουν, ή τι φοβούνται, όσοι ασκούν τις τρομερές πιέσεις. Απλώς νευρίασαν ή περιμένουν στ’ αλήθεια να σώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που, όπως και οι προηγούμενες, μόνο ειρωνεία προκαλούν στις εφημερίδες τους και τις αγορές; Ακόμη κι ένας σύμβουλος του Σόιμπλε βγήκε την επόμενη μέρα και δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα περπατήσει, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο κούρεμα!
Στην αρχή έλεγαν ότι όσα γίνονται στην Ελλάδα ήταν απαραίτητα για να μη χρεωκοπήσουμε. Το τελευταίο δεκαήμερο, το τροπάρι άλλαξε: αν δεν τα κάνουμε, θα μας διώξουν από το ευρώ. Γι’ αυτό κόβονται μισθοί και συντάξεις, απολύονται εργαζόμενοι, περιορίζονται επιδόματα τυφλών και αναπήρων, στενάζουν νοσοκομεία και σχολεία, διαλύεται κράτος, οικονομία, κοινωνία, άμυνα, βουλιάζει και καταστρέφεται μια ολόκληρη χώρα ενώπιόν μας. Το τελικό επιχείρημα που, λέγεται, έπεισε τον Σαμαρά να αλλάξει εν μια νυχτί την πολιτική του, ήταν ότι θα χρεωθεί έξοδο από την Ευρώπη, αν δεν συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης και την εφαρμογή της 26.10.
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο; Ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και η νέα δανειακή σύμβαση είναι φτιαγμένες όχι για να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα ή να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά για να φύγει από το ευρώ χωρίς συνέπειες για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις τράπεζές τους; Ακριβέστερα, για να είναι Βερολίνο, Παρίσι και Τράπεζες έτοιμες για το ενδεχόμενο και εξόδου και παραμονής στο ευρώ της Αθήνας;
Δυστυχώς, αυτό ακριβώς συμβαίνει. ‘Η, για να είμαστε ακριβέστεροι, αυτό που επιτυγχάνεται με την ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή και την αναδιάρθρωση είναι ο αφοπλισμός της Ελλάδας από τα σημαντικότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της, ώστε, είτε αποφασίσουν να την αφήσουν είτε τη διώξουν τελικά από το ευρώ, αλλά και αν διαλυθεί το ευρώ, να είναι πρώτον αυτοί που θα το αποφασίσουν και, δεύτερο, εμείς που θα υποστούμε τις συνέπειες, μέχρι αδυναμίας επιβίωσης των Ελλήνων και ύπαρξης του κράτους τους!
Σας φαίνεται ίσως εξωφρενικό. Και σε μας φάνηκε, δυστυχώς όμως, όπως θα διαπιστώσετε, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Σε αυτή την παγίδα μοιάζει να έπεσε ο Σαμαράς. Δεν είναι το πρώτο εξωφρενικό. Όπως ίσως θυμούνται οι αναγνώστες μας, ο “Κ.τ.Ε.” ήταν απεκάλυψε πρώτος, το 2010, κάτι εξίσου “εξωφρενικό”, ότι η Goldman Sachs ήταν ταυτόχρονα κύριος σύμβουλος της Ελλάδας και αρχιτέκτων της κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της. Τώρα, όπως και τότε, είχαμε διαλέξει γιατρό που έβγαζε λεφτά στοιχηματίζοντας στο θάνατό μας, δικηγόρο που “τάπιανε” από τον αντίδικο!
Θα δείξουμε στη συνέχεια τι συνεπάγονται οι αποφάσεις της 26.10 και γιατί εντάσσονται πολύ καλύτερα σε στρατηγική αποβολής, παρά παραμονής στο ευρώ, αλλά και γιατί δεν εξυπηρετούν, το αντίθετο, οποιαδήποτε διάσωση της Ελλάδας, αλλά τα συμφέροντα των πιστωτών με κίνδυνο καταστροφής του ελληνικού λαού και κράτους.

Από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο
Ο ελληνικός λαός υφίσταται καθημερινή πλύση εγκεφάλου, ακούγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα τρόπο να αμυνθεί, είναι στο έλεος των δανειστών και πρέπει να κάνει αυτά που της λένε για να “σωθεί”. Αν τη συμπεριφορά της ελληνικής πολιτικής τάξης την είχε διευθυντής επιχείρησης, οι μέτοχοι θα τον είχαν ήδη κλείσει μέσα για απιστία. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα παραμένει ακόμα, σοβαρότατος, πολιτικός και οικονομικός “συστημικός” κίνδυνος για ΕΕ και παγκόσμια οικονομία. Και κρατάει στα χέρια της “ατομικό όπλo” στον πόλεμο χρέους, την ρύθμιση του χρέους στο ελληνικό δίκαιο. Ο σκοπός του πολιτικού τραγέλαφου και των πιέσεων που ζήσαμε είναι να πάρουν αυτό το χαρτί ήσυχα-ήσυχα και με τη συγκατάθεσή της από τα χέρια της το ταχύτερο δυνατό, πριν “σκάσει” η Ιταλία, κάτι που μπορεί να συμβεί σε βδομάδες ή μήνες, και προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ και τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Ιδού τι γράφουν οι Νιού Γιορκ Τάιμς:
“Στο παρελθόν, οι διαπραγματεύσεις χρέους χωρών όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Ρωσία αφορούσαν χρέος ρυθμιζόμενο από το δίκαιο ΗΠΑ ή Βρετανίας. Αυτό έδινε το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων, αφού μπορούσαν είτε να πιέσουν για καλύτερη συμφωνία, είτε να πάνε τις κυβερνήσεις σε ξένα δικαστήρια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, περισσότερο από το 90% … υπάγεται στον ελληνικό νόμοΑυτό δίνει την ευχέρεια στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με νομικούς ειδήμονες, αν το επιλέξει, να τροποποιήσει τις συμβάσεις των ομολόγων και να εξασφαλίσει μια επωφελέστερη συμφωνία αναδιάρθρωσης, παρά τις αντιρρήσεις των ξένων πιστωτών.
“Για παράδειγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να υιοθετήσει ένα νόμο που να επιβάλλει συμφωνία αναδιάρθρωσης με υποστήριξη μόνο του 51% των πιστωτών, αντί του 75% που απαιτούν οι περισσότερες διεθνείς συνθήκες. Πιο δραστικά, θα μπορούσε και να αρνηθεί απλά να πληρώσει και να αφήσει τους πιστωτές να ζητήσουν αποζημίωση στα ελληνικά δικαστήρια. Οι ειδικοί για το χρέος υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτό το νομικό καθεστώς δίνει ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην Αθήνα”.
Σε μια εργασία του 2010 για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Lee C. Buchheit, βετεράνος δικηγόρος για θέματα χρέους της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: “Kαμμιά άλλη οφειλέτρια χώρα στη σύγχρονη ιστορία δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους αλλάζοντας κάποιο χαρακτηριστικό του νόμου με τον οποίο ρυθμίζεται η πλειοψηφία των (χρηματοπιστωτικών) εργαλείων”.
Πέραν της προφανούς σημασίας της υπαγωγής του χρέους στο αγγλικό ή ελληνικό δίκαιο, και στα διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια, το ζήτημα μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση που η Αθήνα “εκδιωχθεί” ή επιλέξει να φύγει από το ευρώ. Όπως σημειώνει ο “Νέστωρ” των ελλήνων συνταγματολόγων καθηγητής Κασιμάτης, ο διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος, και ένας πρώην Υπουργός Οικονομίας, που δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του, σε τέτοια περίπτωση η Βουλή είναι αρμόδια να αποφασίσει τις ρυθμίσεις μετατροπής του χρέους σε δραχμές, στην ισοτιμία της ημέρας εισαγωγής του νέου νομίσματος. Το νόμισμα πιθανότατα θα υποτιμηθεί, επιτρέποντας την ήπια αναδιάρθρωση δια του πληθωρισμού του, χωρίς καν διαπραγματεύσεις.
«Η μόνη επιλογή που μένει ανοιχτή, είναι η εγκατάλειψη του ευρώ και η επιστροφή στην λιρέτα και άλλα εθνικά νομίσματα. Φυσικά, έτσι θα προκληθεί υποχρεωτική μετατροπή των χρεών σε ευρώ, σε χρέη σε εθνικό νόμισμα» επισημαίνει εξάλλου στους χθεσινούς Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Ντανιέλ Ρουμπινί, αναφερόμενος στην Ιταλία.
Για να το κάνουμε λιανά. Υποθέστε ότι σήμερα έχετε συνάψει μια συμφωνία ενοικίασης με 500 ευρώ. Αν υπάρξει νέο νόμισμα, είτε λόγω αποχωρήσεως της Ελλάδας, είτε λόγω διαλύσεως της ευρωζώνης, τότε θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τη μετατροπή αυτής της σύμβασης σε δραχμές, γιατί δεν θα γίνονται στη χώρα ανταλλαγές με ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ομόλογα, εφόσον υπάγονται ακόμα στο ελληνικό δίκαιο. Δεν χρειάζεται καν η Αθήνα να φύγει από το ευρώ για να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή προς επίτευξη συμφωνίας. Η απειλή φτάνει.
Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ δεν έχει προβλεφθεί και θα συναντήσει περίπλοκες νομικές δυσκολίες, ήδη όμως, εδώ και μήνες, εξετάζεται από το Παρίσι και το Βερολίνο, όπως απεκάλυψε πληθώρα δημοσιευμάτων. Εξετάζονται σχέδια δύο ή πολλών ευρώ, πολύ στενότερης ευρωζώνης, η πιθανότητα διάλυσής της. Μιλώντας στον Κ.τ.Ε., ο σύμβουλος της Παριμπά, μέλος του γαλλικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Ντελπλά, προέβλεψε διάλυση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι ιταλικές συντάξεις. Ο Φρανσουά Μοράν, πρώην μέλος της διοίκησης της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, μας είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα αντιμετώπισης ιταλικής έκρηξης, που την θεωρεί πιθανή πολύ γρήγορα. Σόιμπλε και Λάμμερς είναι, εδώ και δέκα χρόνια, οπαδοί Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Μιλώντας προ ετών στον Κ.τ.Ε., ο δεύτερος μας είπε ότι βλέπει την Ελλάδα σε βαλκανικό πυλώνα. Αυτά ήταν προβληματισμοί όσο δεν υπήρχε κρίση, τώρα γίνονται σχεδιασμοί. Δεν γνωρίζουμε αν σε έξη, δώδεκα ή σαραντοοκτώ μήνες από σήμερα θα υπάρχει ένα ή δύο ή κανένα ευρώ και ΕΕ.
Πολύ λογικά, Γαλλία και Γερμανία επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των τραπεζών τους σε κάθε περίπτωση, αλλά και να καταστήσουν δυνατή την αποβολή της Ελλάδας, αν τελικά το επιλέξουν, χωρίς το υπέρογκο κόστος μιας πολύ σημαντικής μείωσης του ελληνικού χρέους. Αντίστροφα, να την κρατήσουν εντός, αν το αποφασίσουν, χωρίς όμως δυνατότητα ουσιαστικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της και με πρακτικά αποικιακούς όρους. Αυτό ακριβώς τους επιτρέπει η 26.10.

Χρέος και 26η Οκτωβρίου
Μέχρι τώρα, στο αγγλικό δίκαιο υπάγονται (κατά τρόπο νομικά αμφισβητήσιμο) μόνο 45 δις εκταμιευθέντα με το πρώτο πακέτο. Αν ψηφισθεί η επόμενη δανειακή και προχωρήσει η αναδιάρθρωση που προβλέφθηκε στις 26.10, όλο το ελληνικό χρέος θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα στο αγγλικό δίκαιο. Η δεύτερη δανειακή τελεί υπό σύνταξη, αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση, ενώ ήδη η μη εφαρμοσθείσα συμφωνία της 21.7 προέβλεπε υπαγωγή των νέων ομολόγων, που θα εκδοθούν σε ανταλλαγή των παλαιών, στο αγγλικό δίκαιο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που λύσσαξαν οι Βρυξέλλες να επικυρωθεί άμεσα η δανειακή! Επείγονται και πιέζουν γιατί διαπίστωσαν ότι η πρώτη δανειακή είναι ανυπόστατη κατά το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο και θέλουν να την ενσωματώσουν στη δεύτερη και να δέσουν το γάιδαρό τους, εμάς, προτού τιναχτεί ενδεχομένως όλο το οικοδόμημα στον αέρα. Στην πρώτη δανειακή σύμβαση, υπενθυμίζουμε, έχουν μπει κολοσσιαίας σημασίας όροι, που θίγουν τον πυρήνα της ελληνικής κυριαρχίας, όπως η (πιθανώς αντισυνταγματική) παραίτηση από ασυλία εθνικής κυριαρχίας, υποθηκεύθηκε το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και μελλοντικοί πόροι της και της απαγορεύθηκε εμμέσως να συνάψει δάνεια με άλλους!
Πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία αυτά, αλλά υπάρχει ένα προβληματάκι. Ο Θεός της Ελλάδας μια φορά μας λυπήθηκε. Η πρώτη σύμβαση εισήχθη στη Βουλή, χωρίς να ψηφιστεί. ‘Oταν εισήχθη στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφυγή κατά φύλλων μισθοδοσίας με το επιχείρημα ότι απέρρεαν από το Μνημόνιο, το Συμβούλιο την απέρριψε, εκτιμώντας δικαίωμα της κυβέρνησης τη μισθολογική πολιτική. Παρεπιπτόντως οι Σύμβουλοι συνέπεσαν στο ότι η δανειακή σύμβαση είναι νομικά ανυπόστατη, και κατά το διεθνές δίκαιο, μηδέποτε εισαχθείσα στη Βουλή και μη προσκομισθείσα στο Δικαστήριο. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς το έμαθαν στο Βερολίνο. Γι’ αυτό λύσσαξαν να ψηφιστεί αμέσως με 180 ψήφους η δεύτερη δανειακή, ενσωματώνοντας και την πρώτη. Με τις συμβάσεις, οι δανείστριες χώρες και πρώτη η Γερμανία γίνονται δυνάμει ιδιοκτήτες όλης της τωρινής και μελλούσης (π.χ. ανακάλυψη υδρογονανθράκων) περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή κύριοι της χώρας. Μεταξύ των πόρων που θα δημεύσουν πιθανώς οι δανειστές θα είναι οι ελληνικές τράπεζες, τυχόν κρατικοποποιούμενες.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επί μακρόν, αναφέροντας τέρατα και σημεία που περιέχουν τα κείμενα, όπως την πρόβλεψη εξαίρεσης, με την οποία η ΕΚΤ κερδοσκοπεί επί της Ελλάδος, αποζημιούμενη στην ονομαστική αξία για ομόλογα που αγόρασε κάτω από το μισό στη δευτερογενή αγορά. Δεν έχει γίνει καμιά διαπραγμάτευση. Η “ελληνική κυβέρνηση” ανέθεσε σε δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου, ξένες τράπεζες και το διεθνές τραπεζικό λόμπι να βρουν τον καλύτερο τρόπο να μας δέσουν. Tα λεφτά άλλωστε είναι πάρα πολλά…

Κράτος και Χρέος
Οι οπαδοί των συμφωνιών, που επιχειρείται να συναφθούν υπό συνθήκες εκβιασμού, από Βουλή εκλεγείσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, και θα δεσμεύσουν για πάντα την Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο στην κατάσταση που βρεθήκαμε, πρέπει να εκχωρήσουμε τα πάντα. Είναι προφανές ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα θα έπρεπε όντως να κάνει πολλές παραχωρήσεις, ενδεχομένως και κυριαρχίας που θα της ζητούσαν, να δεχθεί μεγάλες μειώσεις του βιοτικού επιπέδου, προκειμένου όμως να καταλήξει σε σωτήριο συμβιβασμό. Αλλά εδώ πρόκειται για ευθανασία, ευθανασία μάλιστα της Ελλάδας σε ότι αφορά τους πιστωτές, γιατί εμείς θα πεθάνουμε με φρικτό θάνατο.
Οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα ήταν δυνατός, αν και μόνο αν, άφηνε τη χώρα σε οδυνηρή πλην βιώσιμη πορεία, ικανή να θρέφει και να περιθάλπει τον πληθυσμό της και να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Τίποτα τέτοιο δεν προτείνεται ούτε με το συγκεκριμένο κούρεμα, ούτε με τη συνέχιση των Μνημονίων και μάλιστα μερικούς μήνες πριν τη μεγαλύτερη κρίση της ΕΕ από την ίδρυσή της και μια παγκόσμια οικονομική κρίση πιθανώς χειρότερη από το 1929. Φυσικά, εν ανάγκη μπορεί κανείς να αρνηθεί όλες τις υπογραφές του. Για να μεταβάλλει όμως ένα δεμένο νομικό καθεστώς εκ των υστέρων, θα χρειαστεί να κάνει αυτά που έκαναν οι Αμερικανοί στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας ή οι Μπολσεβίκοι; Θέλουμε ή μπορούμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι καλό και για τους αυτουργούς τέτοιων σχεδίων να σκεφτούν μια στιγμή τι θα συμβεί και στους ίδιους, αν τα κείμενά τους οδηγήσουν στις βιβλικές καταστροφές που εμπεριέχουν ως δυνατότητα;
Konstantakopoulos.blogspot.com
Kόσμος του Επενδυτή, Σάββατο 12 – Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

16 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει. Δεν μπορώ να βρώ απάντηση. Οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι ηλίθιοι οι προδότες; Γίνεται να μην έχουν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν προσθέσεις τα τρία βγάζεις Έλληνα πολιτικό της μεταπολίτευσης,γνωστός στους επιστήμονες είτε ώς homo cammaticus είτε ώς homo ahortagous.

    Μη σκιάζεσαι όμως,μην αντιδράς,απόλαυσε τη στιγμή,πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα είναι η χώρα,σιγά το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..Γιατί Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι λύσσαξαν να μη γίνουν εκλογές;
    Απλούστατα γιατί ΑΚΟΜΑ κι αγελάδες αντιδρούν όταν τοις βάλουν σε γραμμή στη στενωπό της τελικής ευθείας για το σφαγείο!!

    "..Γιατί θέλουν γραπτές εγγυήσεις από τον Σαμαρά.."
    Γιατί ο γραπτός ο λόγος δίνει νομική ισχύ στις ακάλυπτες επιταγές των ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΑΛΜΟΥΔΙΣΤΩΝ!!

    "..γιατί περιορίστηκαν στις προφορικές όταν δεν τις έδωσε;.."
    Γιατί το έξυπνο πουλί από τι μύτη πιάνεται!

    "..Γιατί επιμένουν τόσο πολύ στη γρήγορη ανάληψη νέων δεσμεύσεων από τη Βουλή;.."
    Γιατί είναι σίγουροι πως οι διαπλεκόμενοι θα υποκύψουν υπό τηνπίεση της αίγλης της αισθητικής αυταρέσκειας των ξεσκισμένων στριγκιών τους!

    Και καθότι!!! το τερπνόν μετά του ΑΜΟΙΒΑΊΟΥ .. προσέξτε στο (1+30") ΚΑΙ ωφελίμου συμφέροντος, το λογιστικό χρέος λόγο τις "..ἐξαχρείωσις ἀρχόντων καί ἀρχομένων.." δεν αναπαράγεται με τις κρεμάλες.

    Οπότε μιας και μας βλέπουν ΕΤΣΙ!!!θα το ζήσουμε κι αυτό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Κωνσταντακόπουλε

    Είστε συνομωσιολόγος,θα έπρεπε να ντρέπεστε,ειλικρινά απορώ που δεν μείνατε ικανοποιημένος με τον διορισμό του φυτευτού των Γερμανών και των λοιπών,τόσο κόπο έκανε ο Μητσοτάκης,η θυγατέρα,ο Καρατζαφέρης,το ΜΕΓΚΑ(παραλίγο να το ξεχάσω),και γενικά όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που τόσο ενδιαφέροντε ΜΟΝΟ για το καλό της Ελλάδας.

    Περαστικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβουμαι ειναι προδοτες. Ολος αυτός ο εσμός με επικεφαλής τον "γαλατά" που επεβαλλε τον Παπαδημο στον αδυναμο Σαμαρά, εχουν μονο ενα κατά νου: Να ωφεληθούν από την εκποιηση της χωρας. Βλεποντας λοιπον να εχουν πεσει τα προσωπεια (του αντιμνημονιακού Σαμαρά και του χριστιανού πατριωτη Καρατζαφερη), κανεις διερωταται γιατί καινε ολες τις εφεδρειες τους. Αυτο και μονο το γεγονός σημαινει οτι δεν τους ενδιαφερει τι θα συμβει μετα την υπογραφ'η της συμβασης. Βιαιο προβλεπω το μελλον....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτοι καλα κανουν τη δουλεια τους!
    εμεις ειναι το θεμα τι (θα) κανουμε για να αντιμετωπισουμε αυτη τη κατασταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδη που καταληγουμε? να προτιμησωμε την (εγκαιρη) πτωχευση με δικη μας πρωτοβουλια?Πριν ψηφιστει και στο κοινοβουλιο η συμβαση και πριν αλλαξει το διαπραγματευτικο δικαιο απο ελληνικο στο αγγλικο?
    Ειναι μεγαλο το τολμημα με τεραστιες συνεπειες για εμας.αδιεξοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Refresh
    ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΪ
    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/662561/Article.aspx

    Εποπτεία στα όρια της αποικιοκρατίας για Ελλάδα:

    "Το μέγεθος της παρέμβασης θα είναι άνευ προηγουμένου» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος".

    «Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά που να μην είναι με την πλευρά των Ελλήνων» αναφέρει ο αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως το σχέδιο "πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά, ας το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια.. ή κάπως αλλιώς."

    «Είναι θέμα εξουσίας» παραδέχεται ο αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους, οι Έλληνες πρέπει να το δεχθούν αυτό».
    __________________________________________
    Να δούμε τώρα τι θα πει η Κομισιόν και οι δήθεν ανεξάρτητοι Επίτροποι, για τις αποικιοκρατικές συμβάσεις και για τις κερδοσκοπίες της ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα.
    Δεν θα κρατήσω και την αναπνοή μου περιμένοντας. Μάλλον θα προηγηθεί η αφαίρεση εξουσιών και η υπαγωγή τους υπό τον οικονομικών- Όλι Ρεν.
    Άλλο ένα μικρό πραξικοπηματάκι στην καρδιά της Ευρώπης, έτσι για νάχανε να λέγανε οι συνωμοσιολόγοι.

    Το δε ΜΕΓΚΑ έχει πλέον το ρόλο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ο ΣΚΑΪ της Τρόικα, και οι δύο μαζί Κοινωνικοί Μηχανικοί Μετατροπείς στύλ Σόρος.

    Κουράγιο - πάλι με χρόνους με καιρούς - πάλι δικά μας θα'ναι.
    Μπορεί μετά 2000 χρόνια να ερίζουμε για την καρδιά των Αθηνών σαν τους Εβραίους με τους Παλαιστίνιους.

    @Sterg
    Θυμάσαι το Σχέδιο Ανάν!
    Όσο υποχωρούμε τόσο εκβιάζουν - ουκ έστι τέλος.
    Σήμερα άρχισαν καινούργιους σκοπούς με Λαγκάρντ να ακυρώνει μελοντικές εκλογές, συνέχεια Τρόικας για έκτη δόση & υπογραφές, συν Ράιχεμπαχ με δανειοδοτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαι η απαντηση στην πιο πανω "απορια" μου ερχεται απο το Spiegel
    και ειναι εφιαλτικη για την χωρα μας.

    Worst-Case Scenarios
    Berlin Prepares for Possible Greek Exit from Euro Zone [11/12/2011]

    The Tomb of the Unknown Soldier in Athens: The German government has been running simulations to prepare for a possible Greek exit from the euro zone.
    The German government has been simulating a range of scenarios to prepare for a possible exit of Greece from the euro zone. Under a worst-worst-case scenario, the country could descend into a vicious circle of misery that could last decades.The German government is preparing for Greece's possible exit from the euro zone in the event that the country's new government decides not to continue with the previously agreed austerity programs. Experts at the German Finance Ministry have been simulating a variety of scenarios based on different assumptions, SPIEGEL has learned.A so-called baseline scenario is based on the expectation that the situation does not get too bad. Under this scenario, Greece's exit from the monetary union could even contribute to the strengthening of the euro zone in the long term, following an initial period of turbulence. The thinking goes that the currency union could be more stable without its weakest member.
    Admittedly, peripheral euro-zone members like Spain and Italy would still face challenges, but the assumption is that they would be better able to tackle their problems without the additional burden of the Greek crisis. According to the assessment of German government experts, these countries may currently be struggling to get access to money, but unlike Greece they are not close to insolvency.Under the Finance Ministry experts' worst-case scenario, developments in the euro zone would be less favorable. In this case, Italy and Spain would find themselves in the crosshairs of the global financial markets, and their borrowing costs would rise. In this simulation, the European backstop fund, the European Financial Stability Facility (EFSF) would be forced to supply those countries with fresh money. For this to succeed, the experts argue, the EFSF should be expanded as quickly as possible so that it has an effective lending capacity of €1 trillion ($1.4 trillion).
    Vicious Circle.In addition, the government experts also looked at a so-called worst-worst-case scenario. In this model, Greece's new currency would dramatically devalue against the euro. That would have the positive effect of making the country's exports cheaper, but the negative effects would outweigh the benefits. The country's national debt would rise despite a haircut, because Greece's debts would still be denominated in euros. The country's credit rating would be immediately downgraded again, and Greek companies would struggle to get access to money because the country's banks would also be cut off from international capital markets.Many firms would go bankrupt because their debts would also be denominated in euros, with the result that many more workers would lose their jobs. Domestic consumption would collapse, aggravating the downturn. The country could take decades to free itself from this vicious circle, and other nations might also be drawn into the vortex. The German government experts do not, however, consider this scenario to be the most likely one.

    dgs/SPIEGEL

    ARTICLE...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. anaconda, η τακτική τού "fight from the inside" εδώ είναι που πρέπει να αποδειχθεί. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο δυναμική απάντηση και αντεπίθεση μπορούν να ανατρέψουν τα Γερμανο-Δυτικά σενάρια.
    Το να μην μας προσάψουν την διάλυση της ΕΕ, δεν σημαίνει την Άνευ Όρων Παράδοσή μας.
    Πρέπει να καταρτίσουμε σενάριο Εξόδου.
    Να μας παρακαλάνε να Μείνουμε.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ!
    ΥΠΟΣΤΑΣΗ!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ- ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόνο δυναμική απάντηση και αντεπίθεση μπορούν να ανατρέψουν τα Γερμανο-Δυτικά σενάρια.
    Το να μην μας προσάψουν την διάλυση της ΕΕ, δεν σημαίνει την Άνευ Όρων Παράδοσή μας.
    Πρέπει να καταρτίσουμε σενάριο Εξόδου.
    Να μας παρακαλάνε να Μείνουμε.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ!
    ΥΠΟΣΤΑΣΗ!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ- ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόνο δυναμική απάντηση και αντεπίθεση μπορούν να ανατρέψουν τα Γερμανο-Δυτικά σενάρια.
    Το να μην μας προσάψουν την διάλυση της ΕΕ, δεν σημαίνει την Άνευ Όρων Παράδοσή μας.
    Πρέπει να καταρτίσουμε σενάριο Εξόδου.
    Να μας παρακαλάνε να Μείνουμε.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ!
    ΥΠΟΣΤΑΣΗ!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ- ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόνο δυναμική απάντηση και αντεπίθεση μπορούν να ανατρέψουν τα Γερμανο-Δυτικά σενάρια.
    Το να μην μας προσάψουν την διάλυση της ΕΕ, δεν σημαίνει την Άνευ Όρων Παράδοσή μας.
    Πρέπει να καταρτίσουμε σενάριο Εξόδου.
    Να μας παρακαλάνε να Μείνουμε.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ!
    ΥΠΟΣΤΑΣΗ!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ- ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τώρα είμαστε ακριβώς σε μια κατάσταση, σαν να βρισκόμαστε στη μέση του Ωκεανού.
    Στην πρώτη δανειακή σύμβαση του 2010, όπου ΔΕΝ ψηφίστηκε από την πλειοψηφία (3/5) της Βουλής, η αντίδραση έπρεπε να γίνει πολύ άμεσα. Ισως χρειαζόταν άμεσα τότε και κούρεμα του χρέους ταυτόχρονα. Και το δημοψήφισμα αν θέλουμε ή όχι ευρώ, τότε..
    Τώρα τι; Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Στο ένα επιβιώνει όποιος ξέρει καλή αναρρίχηση και στο άλλο, καλό κολύμπι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ? ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΜΟΥΡΑ
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ? ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ? ΚΑΝΕΙΣ , ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ . ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ , ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.