26/2/13

Αντ. Σαμαράς: Το Διεθνές Δίκαιο θα λύσει τις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας

Δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού ενόψει των ερευνών υδρογονανθράκων
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε συνέδριο (International Herald Tribune) για την ενέργεια που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας
Ραβανός Αρης 
Το Διεθνές Δίκαιο επικαλείται ως βασική οδό της επίλυσης των όποιων διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Αντ. Σαμαράς στην πρώτη του δημόσια δήλωση, μετά την κίνηση της ελληνικής πλευράς να καταθέσει «ρηματική διακοίνωση» στον ΟΗΕ για την προκήρυξη οικοπέδων προς έρευνα υδρογονανθράκων από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε, μια εβδομάδα πριν το ταξίδι του στην Τουρκία να παρέμβει και να υποστηρίξει δημόσια την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στη γειτονική χώρα, ότι πρέπει όλα να λυθούν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε συνέδριο (International Herald Tribune) για την ενέργεια που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τόνισε το σπουδαίο ρόλο που κατ’ αυτόν θα διαδραματίσει η Ελλάδα στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών. 

Παράλληλα, μίλησε για τις συμμαχίες της χώρας στο πεδίο της συνεκμετάλλευσης αυτών των ενεργειακών πόρων, δίνοντας ιδιαίτερη διάσταση στο παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο και επενδύει η ελληνική πλευρά στη διαμάχη της με την Τουρκία. 

«Από το Δίκαιο της Θάλασσας, η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Με όλες τις δυνατές συμμαχίες. Και με όλες τις πρόσφορες συνέργιες. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σχεδιασμός μας». 
        
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε στον ΟΗΕ «ρηματική διακοίνωση» όπου επισημαίνει ότι η Τουρκία δίνει «οικόπεδα» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου για έρευνα. 

«Εξηγήσαμε ότι αυτός ο χώρος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας βρίσκεται μέσα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Άγκυρα απάντησε ότι διαφωνεί με αυτή μας τη θέση. Και επικαλείται επίσης το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε: «με μια μικρή διαφορά όμως: Εμείς το επικαλούμαστε, ενώ το έχουμε υπογράψει, ενώ η απέναντι πλευρά το επικαλείται χωρίς να το έχει υπογράψει»!

Βέβαια στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα. 

«Αλλά ο καλύτερος τρόπος να λυθούν διαφορές είναι με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εξ άλλου, το Δίκαιο της Θάλασσας, κερδίζει έδαφος συνεχώς όπως και η αποδοχή του και η ισχύς του. Αφού και μεγάλες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει ακόμα, όπως οι ΗΠΑ, προσανατολίζονται πλέον στην κατεύθυνση της τελικής επικύρωσής του» υπογράμμισε.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.