Κινήσεις-ματ από Gasprom για φυσικό αέριοΛευκωσία: Την αποκλειστική αγορά περίπου του 33% της ποσότητας φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Ταμάρ» του Ισραήλ, διαπραγματεύεται πλέον επίσημα η ρωσική Gazprom με τη Levant LNG (οργανισμό πώλησης του αερίου του κοιτάσματος των Noble, Delek, Anver, Dor και Isramco). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Delek στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, η κατ’ αρχήν συμφωνία υπογράφτηκε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Η Gazprom θα αγοράζει 3 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως από το «Ταμάρ», για τα επόμενα 20 χρόνια, σε τιμή συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου Brent. 

Υπολογισμοί του «Φ» δείχνουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ένα τρίτο του κοιτάσματος. Η πώληση θα γίνεται με φόρτωση πλοίων της Gazprom από ειδική πλωτή μονάδα υγροποίησης που ήδη κατασκευάζεται και θα βρίσκεται στο σημείο άντλησης στο «Ταμάρ».

Η Gazprom θα απολαμβάνει αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς του φυσικού αερίου για εξαγωγή -για χρήση εκτός Ισραήλ- αλλά θα αναλάβει, «υπό μορφήν άμεσης επένδυσης», σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της πλωτής μονάδας που αναμένεται να είναι έτοιμη το 2017. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία υπογράφτηκε στη Σεούλ, όπου και η έδρα της κατασκευάστριας της πλωτής πλατφόρμας.

Η συμφωνία με την Gazprom δεν είναι μόνο ο ακρογωνιαίος λίθος για την πλωτή μονάδα υγροποίησης, αλλά κυρίως μια στρατηγική συνεργασία με κορυφαίους παίκτες της αγοράς, δήλωσε μετά τη συμφωνία ο επικεφαλής της Delek Γκιντεόν Τατμόρ, που μόλις προ δεκαημέρου στη Λευκωσία υπέγραψε με τον Υπουργό, Νεοκλή Συλικιώτη, συμφωνία άμεσης εμπλοκής της Delek στο Τεμάχιο 12.  

Παρατηρητές ήδη καταγράφουν τη συμφωνία ως πράξη της Gazprom για έλεγχο του φυσικού αερίου της περιοχής μας για διατήρηση του μονοπωλίου της προς την Ευρώπη.