27/2/13

Αλ. Τσίπρας: «Πλούτος αυτής της χώρας είναι οι άνθρωποι που παράγουν - Μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο» (βίντεο)


Με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα προβλήματα των αγροτών, που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν εφ' όλης της ύλης για την οικονομία. Ολόκληρη η πρωτολογία και η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα, με αποσπάσματα σε βίντεο.Η ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ:
(διαβάστε παρακάτω τη δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα)
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε την ομιλία του πρωθυπουργού πάνω στο αγροτικό πρόβλημα,  διανθισμένη με δημοσιογραφικού χαρακτήρα επισημάνσεις και   με υποσχέσεις του τύπου ότι «μέχρι το τέλος της τετραετίας έχουμε καιρό». 

Μόνο που αυτό αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κατανοήσει ποιό είναι σήμερα το πραγματικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου. 

Διότι πολύ σωστά επεσήμανε ότι τους αγρότες δεν είναι δυνατόν να τους θυμόμαστε κάθε φορά που κατεβαίνουν τα τρακτέρ. Άλλες εποχές,  όταν κατέβαιναν  τα τρακτέρ ήταν παρόντες επιφανείς παράγοντες  της ΝΔ τότε που εσείς -  όχι προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ αλλά το κόμμα σας, αναλόγως βέβαια αν ήταν στην συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση- το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, λοιπόν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, βρισκόταν πάνω στα τρακτέρ δίνοντας υποσχέσεις του τύπου «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». 

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν έχουν σχέση με αυτό που γινόταν τότε. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σήμερα, δεν έχουν να κάνουν με ένα αίτημα επαιτείας ή ένα αίτημα καλυτέρευσης συνθηκών ζωής και διαβίωσης. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ύπαιθρο. 

Υπ΄ αυτήν την έννοια όλα όσα ακούστηκαν είναι πολύ λίγα  για να απαντήσουν στην αγωνία του μικρομεσαίου αγρότη και της αγρότισσας που αυτό που αναρωτιούνται είναι αν θα συνεχίσουν να μένουν στην περιφέρεια σπέρνοντας και θερίζοντας τα χωράφια τους.  Αυτό που αναρωτιούνται είναι αν θα έχουν εισόδημα από την αγροτική παραγωγή. Και δεν μπορεί σε αυτά  τα αμείλικτα ερωτήματα οι απαντήσεις να είναι οι δυνατότητες που έχει,  και όντως έχει η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, από τα φυτά  που μπορεί να καλλιεργηθούν στην ελληνική επικράτεια. 

Η κατάρρευση του αγροτικού τομέα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι υπόθεση του Μνημονίου.

Είναι μια υπόθεση που εδώ και χρόνια υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα, δεν ήταν ατύχημα. 

Ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Και αυτή η επιλογή ξεκινά από πολύ νωρίς. 

Ξεκινά από τις εποχές της ανάπτυξης όπου τα ισχυρά οικονομικά κέντρα έκριναν ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα είναι περιττός. 

Και ότι το μέλλον της χώρας είναι η ανάπτυξη με τα δάνεια, με άκρατο καταναλωτισμό και με τον τομέα των υπηρεσιών. Όχι με τον πρωτογενή τομέα. 

Τότε που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεχτήκατε αδιαμαρτύρητα και χωρίς την ελάχιστη διαπραγμάτευση οτιδήποτε καταστροφικό μας  επιβλήθηκε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και δε σας άκουσα να πείτε κουβέντα για το τι έχει επιφέρει αυτή η ΚΑΠ στην ελληνική αγροτική οικονομία. Θα μου πείτε και άλλες χώρες ήταν στην ΚΑΠ αλλά τουλάχιστον διεκδίκησαν, μάτωσαν για τους αγρότες τους. Εσείς τι κάνατε τόσα χρόνια; 

Τότε που χειριζόσασταν εναλλάξ στις κυβερνήσεις, τον αγροτικό κόσμο, κάνοντας τα στραβά μάτια σε φουσκωμένες απογραφές και με παράτυπες επιδοτήσεις. Και με την καταστροφική λογική της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή που οδήγησε τον αγροτικό κόσμο σε μια κουλτούρα μη παραγωγικότητας. Τότε που αντιμετωπίζατε τους αγρότες ως πολιτικά εξαρτημένους όμηρους του πελατειακού σας κράτους, μέσα από τα δικομματικά παραμάγαζα που είχατε στήσει σε συνεταιρισμούς και καφενεία. 
Όπως έχετε καταλάβει όμως αυτή η εποχή τελείωσε. 

Και τώρα είναι η ώρα να απαντήσετε, στο αμείλικτο ερώτημα που έρχεται από τον αγροτικό κόσμο.  Και το ερώτημα είναι πολύ σπουδαιότερο από το ζήτημα του εισοδήματος των αγροτών. Αφορά τη χώρα  και την οικονομία της. Και το αμείλικτο ερώτημα είναι : θέλουμε σε αυτή τη χώρα να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή θέλουμε μόνο υπηρεσίες και real estate ;

Και κυρίως να απαντήσετε με μια στοιχειώδη σοβαρότητα, σε αυτήν την κραυγή αγωνίας των αγροτών που κινητοποιούνται διεκδικώντας  μια αξιοπρεπή ζωή και ένα αξιοπρεπές εισόδημα και όχι να κρύβεστε πίσω από την τρόικα.

Σας άκουσα, κύριε πρωθυπουργέ, για μια ακόμα φορά να μιλάτε για την ανάπτυξη. Αυτή την έρμη και καταταλαιπωρημένη λέξη.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν –και το ζουν οδυνηρά- ένα παράδοξο της ανάπτυξης. Από τη μια μεριά λόγια και πάλι λόγια για ανάπτυξη –ανεπτυγμένα ως τα όρια της ανερμάτιστης προπαγάνδας. 

Και από την άλλη, τα έργα της αποανάπτυξης –ανεπτυγμένα ως τα όρια της εθνικής καταστροφής. 

Μιλάνε για ανάπτυξη εκείνοι που έχουν καταργήσει κάθε δυνατότητα, πιθανότητα, προοπτική ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο. 

Διαφημίζουν την ανάπτυξη που «θα» έρθει οι ίδιοι άνθρωποι που με την πολιτική που αποφασίζουν και υλοποιούν και τα μέτρα που παίρνουν εδώ στη Βουλή προκαλούν την ύφεση,  την ανεργία, την αποανάπτυξη. 

Ο κύριος Σαμαράς κλίνει τη λέξη ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις την ίδια στιγμή που το μόνο που αναπτύσσει είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης. 

Πήγατε μάλιστα εν ονόματι της ανάπτυξης στο Κατάρ αλλά δεν τολμήσατε, όμως,  να πάτε μέχρι τη Λάρισα ή την Κρήτη να συναντήσετε τους αγρότες και να κουβεντιάσετε με τους αγρότες για τα αιτήματά τους. 

Γιατί ; Γιατί, προφανώς δεν έχετε κατανοήσει  μάλλον, ότι ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνο τους ίδιους και την επιβίωσή τους, αλλά είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την ίδια την ανάπτυξη. 

Και ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους δεν θα ήταν μόνο ένα μέσο για την επιβίωσή τους, αλλά θα ήταν κυρίως ένα μέσο για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής –άρα και για την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά. 

Μας ρωτάτε διαρκώς,  Τι αντιπροτείνετε; 

Λες και απέναντι στη καταστροφή δεν υπάρχει τίποτα κανείς να αντιπροτείνει παρά μονάχα την καταστροφή.

Εμείς, λοιπόν κύριε Σαμαρά, ένα πράγμα αντιπροτείνουμε :

Να αρχίσουμε έστω και τώρα την προσπάθεια, να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, να βασιστούμε σε αυτά που έχουμε, αντί να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

Αντί να κοροϊδεύουμε το λαό για τις φαραωνικές επενδύσεις που τάχα θα μας σώσουν, να αρχίσουμε από αυτά που εμείς έχουμε. 

Και να αρχίσουμε πρώτα και κύρια από τον εθνικό μας πλούτο. Και για μας πάνω από όλα εθνικός μας πλούτος είναι οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο σε αυτήν τη χώρα. Οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι αγρότες, οι αγρότισσες, οι μικρομεσαίοι.  Αυτός είναι ο εθνικός μας πλούτος

Γιατί χωρίς αυτούς ή με ισοπεδωμένους αυτούς, με υποδουλωμένους αυτούς, με σκλάβους αυτούς δεν παράγεται πλούτος, το μόνο που παράγεται είναι πλούτος για τους δανειστές και τους δυνάστες μας.

Και, αν θέλετε πέραν από τους ανθρώπους, να αρχίσουμε από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτού του τόπου.

Και πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι τα χωράφια που οργώνουν οι αγρότες μας και  βγάζουν καρπούς, είναι τα βουνά όπου οι κτηνοτρόφοι μας έχουν και παράγουν τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα, είναι οι θάλασσες όπου οι αλιείς ψαρεύουν τα ψάρια τους. Το φυσικό περιβάλλον είναι ο πλούτος  αυτής της χώρας.   Το φυσικό περιβάλλον αυτής της χώρας που το υποτιμάτε, θεωρώντας  ότι επενδύσεις που μπορεί να δώσουν κάποια ψίχουλα, αλλά θα καταστρέψουν τις θάλασσες, τα ποτάμια, τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι η παραγωγική επένδυση γι αυτόν τον τόπο.
 

Μας λέτε, όμως: Δεν θέλετε επενδύσεις από το εξωτερικό;

Βεβαίως και θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, βεβαίως και χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό.

Άλλα χρειαζόμαστε επενδυτές, όχι πειρατές.

Εσείς θέλετε να προσελκύσετε πειρατές, που θα έρθουν όσο επιμένετε να μετατρέπετε την Ελλάδα σε ρημαγμένη και ανοχύρωτη χώρα. 

Αν, λοιπόν, εσείς ανάπτυξη ονομάζετε το real estate και την παραχώρηση θησαυρών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έναντι ευτελών ποσών –όπως αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική, όπου για 11 εκατομμύρια παραχωρήθηκε μια έκταση και ορυκτός  πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων ή όπως θέλετε να κάνετε και στον Έβρο και στη Θράκη όπου εκεί, κύριε πρωθυπουργέ, δεν κρύβετε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήστε το δικό σας υπουργό ο οποίος κατάγεται από την Κομοτηνή, ρωτήστε το Δήμαρχο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη, ρωτήστε την τοπική κοινωνία, γιατί εναντιώνεται σε αυτήν την επένδυση. Εναντιώνεται διότι θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αντιπάλων αυτών που επενδύουν;  Ή μήπως διότι  έχει αξίωση αυτός ο κόσμος να ζήσει με αξιοπρέπεια σε ένα φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δώσει προοπτική και μέλλον στις επόμενες γενιές.  

Αλλά προφανώς έχουμε διαφορετική εκτίμηση για το τι σημαίνει ανάπτυξη.  Στη δική μας αντίληψη η ανάπτυξη έχει θετικό παραγωγικό πρόσημο. Μας κατηγορείτε όμως ότι εμείς διώχνουμε τους επενδυτές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης και κύριε Σαμαρά, οι επενδυτές αυτό το διάστημα που έχουμε το Μνημόνιο και κυβερνάτε δεν έφυγαν από τη χώρα γιατί κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, έφυγαν γιατί  το Μνημόνιο κατέστρεψε την οικονομία και την κοινωνία.  Γιατί ένας επιχειρηματίας θέλει να πουλά το 60% της παραγωγής του στο εσωτερικό και το υπόλοιπο 40% για να κάνει εξαγωγές. 

Όταν όμως έχει καταστραφεί η οικονομία, όπως κάνατε με το μνημόνιο, δεν έχει αγορά για να πουλήσει.

Δικό σας επίτευγμα είναι οι μηδενικές επενδύσεις. 
Στα χρόνια τα δικά σας οι επενδύσεις σταμάτησαν. 

Και δεν πρόκειται να επιστρέψουν γιατί ακόμα και τώρα συνεχίζετε να τις διώχνετε! 

Ποιος έδιωξε την Crédit Agricole κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε την Carrefour κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε τη Société Générale κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε την Coca Cola 3E κ. Σαμαρά;
Ποιος έδιωξε τη ΦΑΓΕ κ. Σαμαρά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην κυβέρνηση ή ο λαός που κινητοποιείται; 
Η δική σας οικονομική πολιτική τους  έδιωξε. 


Ποιος κρατάει έξω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την Ντόιτσε Αιόλια κ. Σαμαρά;

Έξι αιτήσεις έχει κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία γερμανική κιόλας, για να μη λέτε ότι έχουμε κανένα ιδιαίτερο μίσος απέναντι στους γερμανούς, εμείς έχουμε μίσος σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα μας, έρχονται όμως εδώ, προσέξτε η Ντόιτσε Αιόλια κύριε Σαμαρά, έξι αιτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. μιλάμε για επενδύσεις με εγγυημένη χρηματοδότηση από την Ντόιτσε Μπανκ. 

Σας καταθέτω στα πρακτικά και την επιστολή με την υπογραφή του κ. Άκερμαν, από το Νοέμβρη του 2011, που λέει ότι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και έχει το 35% της επένδυσης, 14 εκατ. Ευρώ αλλά άδεια δεν παίρνουν.   

Γιατί; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους, αυτοί είναι που διώχνουν τους επενδυτές, κύριε Σαμαρά, οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι των προηγούμενων και των τωρινών επενδύσεων. Να πως χάνονται οι επενδύσεις.  

Να πως και γιατί χάνονται οι επενδύσεις. Και αν θελήσετε να πείτε στην δευτερολογία σας ότι κάνω λαϊκισμό τολμήστε να τους πάρετε τις άδειες που κρατούν στο συρτάρι τους . Το τολμάτε;  Τολμήστε το.  - μη ρωτάτε ποιοι είναι οι κολλητοί, όλοι γνωρίζουμε σε αυτόν τον τόπο ποιοι είναι το επιχειρηματικό κατεστημένο που αν δεν δώσει την έγκριση του δεν προχωράει καμία επένδυση.  Να λοιπόν   γιατί ανοίγετε όλα τα επαγγέλματα αλλά την πιο κλειστή συντεχνία δεν θέλετε να την ανοίξετε. 

Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη με παραγωγικό πρόσημο που θα αφήνει κοινωνικό απόθεμα και εσείς μιλάτε για αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας και λεηλασία εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Και μας ρωτάτε διαρκώς : τι αντιπροτείνετε;

Εμείς προτείνουμε να δώσουμε κίνητρα, ή τουλάχιστον να καταργήσουμε εδώ και τώρα τα αντικίνητρα για τους Έλληνες εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους  επιχειρηματίες.

Να μια καλή αρχή για την ανάπτυξη. 

Το τολμάτε; 
Εμείς προτείνουμε να  επαναφέρουμε τον κατώτερο μισθό και την κατώτερη σύνταξη, για να κινηθεί η αγορά και να ζεσταθεί κάπως η κατανάλωση. 

Το τολμάτε; 
Εμείς προτείνουμε, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των αγροτών για να αναθερμανθεί κατ’ αρχήν η αγροτική παραγωγή και να ζωντανέψουν οι πόλεις της υπαίθρου.

Το τολμάτε; 
Εμείς προτείνουμε, να οργανωθεί μια μεγάλη έφοδος με έκτακτα μέτρα για την ανεργία των νέων με απόσπαση κονδυλίων από όπου αυτό είναι δυνατό, από την Ευρώπη πρωτίστως και με την εμπλοκή του κράτους, ούτως ώστε να υπάρξει απασχόληση και εισόδημα για όσο γίνεται περισσότερους νέους. 

Το τολμάτε; 

Να απαλλάξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το καταστροφικό φορτίο των φόρων –που η ειρωνεία είναι ότι ούτε καν εισπράττονται- για να μπορέσουν να επανέλθουν σε κάποιο κύκλο εργασιών, αντί να οδηγούνται στο λουκέτο. 

Το τολμάτε;

Εμείς προτείνουμε να πάρουμε μέτρα για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια και να μπορούν να σπέρνουν και να θερίζουν, χωρίς να κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι και να πάνε φυλακή από τα χρέη;

Και συγκεκριμένα να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Να δώσετε φτηνό ρεύμα, προκειμένου ο αγρότης να παράξει.

Να μειώσετε το ΦΠΑ, προκειμένου ο αγρότης να παράξει.

Να κοστίζει το πετρέλαιο στον Έλληνα αγρότη όσο κοστίζει και στον Ισπανό, το Γάλλο και τον Ιταλό που τον ανταγωνίζεται και όχι παραπάνω.

0, 85 λεπτά του ευρώ ο μέσος όρος του κόστους για τον ευρωπαίο αγρότη. 

Το τολμάτε ;

Αν αυτά δε τα τολμάτε, μη μας κάνετε μαθήματα για ανάπτυξη και μη μας μιλάτε για ανάπτυξη, διότι όλα όσα αποφασίζετε είναι εναντίον της ανάπτυξης.

Μη ψάχνετε λοιπόν να βρείτε ηθικούς αυτουργούς. Εσείς είστε αυτοί που ακυρώνετε την ανάπτυξη και σκοτώνετε, με σαδιστική επιμονή θα έλεγα, κάθε προοπτική ανάπτυξης, κύριε πρωθυπουργέ. 

Σκοτώνετε καθημερινά το κουράγιο, την ευρηματικότητα, τις προοπτικές, την αισιοδοξία του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της χώρας. 

Τσαλαπατάτε τους ανθρώπους  και περιμένετε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς αυτούς και, ακόμα χειρότερα,  ενάντια σ’ αυτούς. 

Να όμως τα αναπτυξιακά σας έργα:

Αναπτύσσετε την ανεργία –εν ονόματι της ανάπτυξης.  

Αναπτύσσετε τη φτώχεια εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την αγριότητα στην αγορά εργασίας εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την καταστολή εν ονόματι της ανάπτυξης. 

Αναπτύσσετε την καταδίκη σε θάνατο των συνταξιούχων εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε το στραγγαλισμό του κοινωνικού κράτους εν ονόματι της ανάπτυξης.

Αναπτύσσετε την εξουδετέρωση, τον εκφοβισμό, την παθητικότητα της κοινωνίας, εν ονόματι της ανάπτυξης.  

Και περιμένετε, διαφημίζετε, προπαγανδίζετε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. 

Που περνάει από το Κατάρ και από τις κατάρες των θυμάτων της πολιτικής σας. 

Στον καταμερισμό σας εσείς,  όπως φαίνεται,  έχετε αναλάβει τα Κατάρ και ο κύριος Δένδιας τις κατάρες. 

Δεν μπορεί η χώρα, δεν μπορεί η οικονομία, δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος, βλέποντας την  μέχρι τώρα πολιτική σας και τα αποτελέσματά της, να περιμένει ανάπτυξη, ανάκαμψη, έστω ανακούφιση από σας. 

Δεν μπορεί, δεν γίνεται, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ότι κι αν λέτε για το αντίθετο. 

Και εννοείται ότι δεν είστε καθόλου άμοιροι ευθυνών για την τραγωδία που ζουν η χώρα και οι κάτοικοί της. 

Μην παριστάνετε τον σωτήρα του λαού κύριε Σαμαρά –γιατί είστε εσείς που καθημερινά προκαλείτε με την πολιτική σας το δράμα του. 

Μην παριστάνετε τον οπαδό της ανάπτυξης, γιατί είστε εσείς ο ηθικός και ο φυσικός αυτουργός της πολιτικής που οδηγεί στην αποανάπτυξη. 

Μην παριστάνετε τον Πόντιο Πιλάτο για τη σταύρωση του λαού μας –εσείς είστε ο αυτουργός του Γολγοθά του. 

Και μην παριστάνετε παρακαλώ, όχι σε μας τουλάχιστον, τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τη σταθερότητα –γιατί εσείς  είστε ο άνθρωπος που εκπροσωπεί και προσωποποιεί την αστάθεια. 

Αλήθεια,  ποια είναι η σταθερότητά σας; 

Η καταδίκη του μνημονίου και μάλιστα σε μαχητικούς τόνους; 

Η αποδοχή εν συνεχεία του μνημονίου και η καταδίκη των επικριτών του,  σε εξίσου μαχητικούς τόνους; 

Τα Ζάππεια,  όπου μας λέγατε ότι έχετε εξασφαλίσει κωδικό προς κωδικό,  και άρα ότι εγγυάστε τους μισθούς και τις συντάξεις;  

Οι άγριες περικοπές που ακολούθησαν,  χωρίς να κάνετε καν τον κόπο να εξηγήσετε που πήγαν οι κωδικοί σας; 

Και πού πήγε η σταθερότητα και η αξιοπιστία σας; 

Οι δεσμεύσεις σας στην αίθουσα αυτή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις για τις οποίες θα έπρεπε να αισθάνεστε τουλάχιστον κάποια αμηχανία απέναντι στο λαό; 

Να σας θυμίσω τι λέγατε για τις συντάξεις, τους μισθούς, την ανάπτυξη και τις 150.000 θέσεις μέσα στην τρέχουσα χρονιά, για τα επιδόματα, για τα ταμεία-θύματα του κουρέματος, για τη μετενέργεια και για τόσα άλλα; 

Θέλετε να θυμηθούμε τι είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις για τους αγρότες; 

«..Μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια. Ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ. 

Θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» Διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ. 

Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο. Δημιουργία νέων χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών μέσων. 

Ίδρυση Ταμείου Ενίσχυσης Αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων. 

Λειτουργία Δημοπρατηρίων κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια. Παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων. …»  

Και ακόμα «σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ…». «Αποκατάσταση αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα»

Γιατί δεν τα υλοποιήσατε όλα αυτά; 

Γιατί απλά είναι αντίθετα στο μνημόνιο. 

Πείτε την αλήθεια στον κόσμο. Απαντήστε στον κόσμο. 

Πως να ανταποκριθείτε στα ερωτήματα του αγροτικού κόσμου, την ώρα που εσείς και η τρόικα σχεδιάζετε νέα μέτρα, ώστε να τιμωρηθούμε για τις αποκλίσεις που εσείς οι ίδιοι με το μνημόνιο προκαλείτε;

Πως να πείτε την αλήθεια στους αγρότες όταν στο τρίτο μνημόνιο έχετε υπολογίσει να μαζέψετε από τα αγροτικά νοικοκυριά 2 δις ευρώ για να σας βγούν τα μέτρα; 

Τόσο βγαίνει μόνο από τις επιστροφές ΦΠΑ και το πετρέλαιο.

Τι να πείτε στους αγρότες; 

Ότι δώσατε την ΑΤΕ σε ιδιώτες μαζί με το 80% της αγροτικής γης που είναι υποθηκευμένο;

Τόσο απλό είναι το στρατηγικό σας σχέδιο.

 Πήρατε κερδοφόρα συνεταιριστική εταιρεία, την Δωδώνη, και την δώσατε σε αυτόν που της χρώσταγε. 

Ξεπουλάτε την Βιομηχανία Ζάχαρης σε μία εποχή που η τιμή της ζάχαρης ανεβαίνει.  Και εισάγει η χώρα ζάχαρη από το εξωτερικό.

Το δίλημμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. 
Ή θα έχουμε μνημόνιο ή θα έχουμε αγρότες.
 Την δική σας επιλογή την έχετε κάνει προφανώς. 
Η δική μας επιλογή είναι απέναντι στη δική σας.

Από αυτό το βήμα θέλω να επαναλάβω, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα έχει στρατηγική σημασία. 

Ο αγροτικός κλάδος χρειάζεται σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης, που να αξιοποιεί και όχι να περιορίζει τις δυνατότητές του.  

Οι αγρότες και οι οικογένειές τους χρειάζονται στήριξη στην δουλειά τους και σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και ξέρουν ότι αυτά δεν έχει νόημα να τα αναζητούν πλέον στα κόμματα του Μνημονίου. 

  Αλλά σε αντίθεση με τα κόμματα του Μνημονίου, εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για μια αναδιάρθρωση με κριτήριο το όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. 

Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης κατά περιοχές. 

Βασικοί του άξονες αυτού του προγράμματος, είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο μέσα από μια δημόσια Αγροτική τράπεζα, που δε θα έχει στόχο το κέρδος αλλά την αγροτική ανάπτυξη.

Η μείωση του κόστους παραγωγής, η αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών, η ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών. 

Και μέσα απόν την συνεργασία και την στήριξη του αγροτικού κόσμου θα μπορέσουμε 

•Να πετύχουμε τον ουσιαστικό έλεγχο των πολυεθνικών, των καρτέλ και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που από κοινού εκμεταλλεύονται  και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

•Να επιταχύνουμε τη δημιουργία υποδομών, την ορθολογική διαχείριση ζωοτροφών και φαρμάκων, την τεχνική και επιστημονική στήριξη.

•Να στηρίξουμε τον αγροτουρισμό, την προώθηση τοπικών, βιολογικών και ονομασίας προέλευσης προϊόντων. 


Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, 

Για μας,  δέσμευση αποτελεί ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου αυτός ο τόπος να ανασυγκροτηθεί,  και η παραγωγική ανασυγκρότηση περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας. Αλλά, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εγώ απέναντί  σας και απέναντι στον αγροτικό κόσμο μια και μόνη δέσμευση θα ήθελα να παρέχω σήμερα. Εμείς για ένα πράγμα θέλουμε να δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα κάνουμε το παν θα συγκρουστούμε θα διεκδικήσουμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω ώστε οι αγρότες να μπορούν και του χρόνου να είναι στον τόπο τους να μπορούν και του χρόνου να σπείρουν τα χωράφια τους να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να δεσμευτούμε και αυτή η δέσμευση είναι δέσμευση αξιοπιστίας όχι κούφια λόγια όπως  οι προγραμματικές σας ανακοινώσεις κύριε Σαμαρά. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

εμείς για ένα πράγμα θέλουμε να δεσμευτούμε :

 Ότι θα κάνουμε το παν, θα συγκρουστούμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω, ώστε οι αγρότες να είναι και του χρόνου στον τόπο τους, να σπέρνουν τα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια."

 
Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:
«κ. Σαμαρά, ήρθατε εδώ ως ψευτόμαγκας - Μόνη σας δέσμευση είναι το Μνημόνιο»


 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχα την αίσθηση ότι η πολύμηνη απουσία του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν εξ αντικειμένου μια επιλογή που υποβάθμιζε την κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως το θεσμικό του ρόλο.

Σήμερα συνειδητοποιώ ότι υπάρχει και κάτι χειρότερο από την απουσία, να έρχεται εδώ και να συμπεριφέρεται όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ να απευθύνεται στους Βουλευτές και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –όσο και αν αυτό σας ενοχλεί, ναι, η Αριστερά είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση και εσείς βρίσκεστε στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί πήρατε δύο μόλις μονάδες παραπάνω και αυτός ο εκλογικός νόμος σας έδωσε πενήντα έδρες μπόνους- με έναν απαξιωτικό χαρακτήρα, όχι ως Πρωθυπουργός που έρχεται να πει τις πολιτικές του θέσεις, να αντικρούσει με πολιτικά επιχειρήματα –πολύ σκληρά, αλλά πολιτικά επιχειρήματα- αλλά ως ψευτόμαγκας να μας λέτε εδώ, λες και βρισκόμαστε σε καφενείο, «δεν μασάμε με τις απειλές σας».


Κύριε Πρωθυπουργέ, εγώ δεν θα πέσω σε αυτό το επίπεδο της αντιπαράθεσης και θα σας μιλήσω για την ουσία. Μην στενοχωριέστε, θα ακούσετε την ουσία. Ολοκληρώσατε τη φράση σας λέγοντας «φτάνει πια». Από τι «φτάνει πια»; Ξεχάσατε ότι είστε ο Πρωθυπουργός και όχι Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης και της Αντιπολίτευσης.

Είστε ο Πρωθυπουργός που κυβερνάτε οκτώ μήνες, όταν έχετε φτάσει να έχει η χώρα ενάμισι εκατομμύριο ανέργους. Αυτό «δεν μασάτε»; Επίσης, έχουμε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά σε αυτό τον τόπο που δεν έχουν ούτε ένα εισόδημα. Αυτό «δεν μασάτε»;
Πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ; Δεν αμφισβήτησα το πόσες ώρες εργάζεστε, αλλά σε ποια κατεύθυνση εργάζεστε, με ποια στρατηγική, με ποιο σχέδιο.

Δεν θα σχολιάσω το γεγονός ότι δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική. Εγώ είπα αυτά που έπρεπε να πω, αυτά που έπρεπε να ακούσουν και θέλουν να ακούσουν οι αγρότες και θα πω και άλλα, αλλά εσείς δεν είπατε κουβέντα στη δευτερολογία σας για την αγροτική πολιτική.

Τι μας είπατε; Κάνατε τον απολογισμό του έργου σας, εμφανιστήκατε εδώ να προσπαθείτε απολογητικά να δώσετε απαντήσεις σε μία ολοκληρωτικά αποτυχημένη πολιτική. Υπάρχουν πολλοί στη Νέα Δημοκρατία που αυτό το χρεώνουν σε αυτόν που κάθεται δίπλα σας, τον κ. Στουρνάρα. Εσείς όμως φταίτε, κύριε Πρωθυπουργέ. Δική σας είναι η ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική.

Μιλήσατε για οβιδιακές μεταμορφώσεις. Θα σας έλεγα στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σχοινί, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε  Πρωθυπουργέ, έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα που εσείς, συμπεριφερόμενος όχι ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως επικεφαλής της ομάδας λάσπης που έχετε συγκροτήσει, της ομάδας της Μονταζιέρας που από τα παρασκήνια και μέσα από το διαδικτυακό υπόκοσμο, προσπαθείτε καθημερινά να διαμορφώσετε μια τελείως πλαστή εικόνα για την πραγματικότητα.

Σε ποια άλλη χώρα, σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ζητούσε να κληθεί εισαγγελέας να παρέμβει για μονταρισμένο βίντεο δηλώσεων Βουλευτού του Εθνικού Κοινοβουλίου, το οποίο ήξερε ότι έχει υποστεί μοντάζ διότι ο ίδιος το έφτιαξε; Σε ποια άλλη χώρα θα γινόταν αυτό και δεν θα υπήρχε έστω η αποδοκιμασία του κυβερνητικού σας εκπροσώπου γι’ αυτή τη στάση;

«Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ»

Όμως, θέλω να μιλήσω για την ουσία και η ουσία είναι ότι μας είπατε για άλλη μια φορά εδώ ότι ήταν μεγάλο κατόρθωμα που διαγράψατε το χρέος. Μην ξαναδιαγράψετε τόσο πολύ το χρέος, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι στο τέλος θα φτάσει 400% και θα πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας! Τόσο πολύ μειώσατε το χρέος με το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λέτε «δουλεύω σκληρά και διαπραγματεύομαι κρυφά, όχι φανερά». Εγώ να το δεχτώ, διαπραγματεύεστε κρυφά. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής σας μήπως είναι και αυτά κρυφά; Γιατί δεν τα βλέπει ο ελληνικός λαός; Τι έχετε πετύχει επτά-οκτώ μήνες τώρα; Πείτε μας ένα στόχο διαπραγμάτευσης που να έχει πετύχει.
Ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, ζούμε μια κατάσταση που είναι τραγική. Προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην οποία επιμένετε με πρωτοφανή μνημονιακή ξεροκεφαλιά, έχει αποτύχει με τον πιο παταγώδη τρόπο, καταστρέφοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες και την κοινωνική συνοχή.

 

«Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο από την Αργεντινή!»

Τα χαράτσια ήλθαν ως έκτακτα και θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η συνιστώσα σας σήμερα –η συνιστώσα σας, να τον χαίρεστε τον κ. Βενιζέλο- πήγε και τα ανακοίνωσε, εσείς βγήκατε και είπατε ότι πρέπει να καταργηθούν τα χαράτσια. Αυτή είναι η συνέπειά σας. Βεβαίως, τώρα τα έκτακτα μονιμοποιούνται. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βρει τα λεφτά για να πληρώσει αυτά τα χαράτσια.
Έχετε ήδη αποδεχθεί και έχετε συνυπογράψει στο τρίτο Μνημόνιο επιβολή νέων μέτρων και μάλιστα με αυτόματο τρόπο και αυτό είναι που σας δημιουργεί άγχη, πανικό, αγωνία αν θα μπορέσετε να φτάσετε ως τον Ιούνιο. Δεν θα μπορέσετε, κύριε Πρωθυπουργέ, να φτάσετε ως τον Ιούνιο, διότι αν έλθετε να επιβάλετε νέους φόρους, νέα χαράτσια, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η φιλομάθειά σας για την Αργεντινή θα αποκτήσει νόημα, διότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσετε θα είναι αυτός με τον οποίο αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο ομοϊδεάτης σας. Δικός σας ομοϊδεάτης ήταν αυτός που αποχώρησε με ελικόπτερο!

Και φυσικά εμείς απευχόμαστε αυτή την ανεξέλεγκτη κοινωνική σύγκρουση. Θέλουμε μία δημοκρατική διέξοδο στη χώρα και πιστεύουμε ότι αυτή η δημοκρατική διέξοδος πρέπει να δώσει μια δυναμική και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Δεν μπορεί να ανεχθεί όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου μπορούν να ανεχθούν αυτή την πολιτική, την άδικη πολιτική που επιβάλλει η κ. Μέρκελ και εσείς, ως πρώην αμαρτωλός και νυν εξομολογημένος, ακολουθείτε κατά γράμμα.
Διότι τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία τι σηματοδοτούν; Σηματοδοτούν ακριβώς το ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου αργά ή γρήγορα –δεν ξέρω αν αυτό θα ξεκινήσει από εδώ ή θα σπάσει η κλωστή σε κάποια άλλη χώρα του ευρωπαϊκού νότου- θα αντιδράσουν σε αυτή την πολιτική. Εσείς είστε μοναδικό παράδειγμα ηγέτη που υποστηρίζει με πάθος αυτή την πολιτική που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή, που υποθηκεύει το μέλλον των λαών σε όλη την Ευρώπη.

Μας είπατε για την παρουσία εδώ του κ. Ολάντ και ότι το πρόβλημά σας είναι ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση, που την έχετε καταντήσει και αυτήν πανομοιότυπη της ΥΕΝΕΔ των παλιών χρόνων. Σας ενόχλησε το γεγονός ότι έκαναν απεργία οι εργαζόμενοι. Γιατί; Γιατί όλη σας η πολιτική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία.
Τι πραγματικά βγήκε από αυτή τη συνάντηση, αυτό που θέλατε να βγάλετε μάλλον; Είναι ότι ήλθε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε μία χώρα που βρίσκεται υπό λεηλασία και υπό καθεστώς σαν να έχει βγει από πόλεμο, ενώ βρίσκεται σε καιρό ειρήνης, για να διαπραγματευτεί την πώληση ή την ενοικίαση φρεγατών. Η Ελλάδα  του 2013, η λεηλατημένη χώρα άραγε έχει αυτή τη δυνατότητα και όχι μόνο αυτό, για να προχωρήσει βεβαίως στο ψητό, που το ψητό είναι το νερό, το νεράκι που πίνουμε!

Και ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής το εξής. Στο Παρίσι, εκεί που κατοικεί ο Πρόεδρος Ολάντ, γιατί δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Γιατί ήταν ιδιωτικοποιημένο και πάρθηκε πίσω; Γνωρίζετε; Γνωρίζετε ποιο είναι το αποτέλεσμα τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο και όχι μονάχα στην Ευρώπη, ποια είναι τα αποτελέσματα στη δημόσια υγεία, στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής; Παραδίδετε δημόσιες υποδομές, δίκτυα και βάζετε σε κίνδυνο την υγιεινή, δηλαδή το νερό που πίνουμε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς. Τέτοιου είδους είναι οι ιδιωτικοποιήσεις;

Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας πού πέτυχαν αυτού του είδους οι ιδιωτικοποιήσεις για να τις ακολουθήσουμε και εμείς. Δώστε μας ένα παράδειγμα.

Δείτε λοιπόν τη Βουλγαρία, που είναι ο άλλος εφιάλτης σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Εκεί όλα προχώρησαν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μειώσεις μισθών και οι μειώσεις συντάξεων. Έφτασαν στο σημείο να έχουν μισθούς της τάξης των 180 ευρώ. Ιδιωτικοποίησαν και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το στόρι, η ιστορία έχει και συνέχεια. Η ιστορία δεν σταματάει, επειδή στο τέλος αυτής της ιστορίας υπάρχει και ένα λαός που ξεσηκώνεται. Ακόμα και στη Βουλγαρία βγήκε ο Πρωθυπουργός της χώρας και είπε «Δεν μπορώ να είμαι άλλο Πρωθυπουργός μιας χώρας όπου η αστυνομία δέρνει τον κόσμο στους δρόμους». Αυτό είπε και παραιτήθηκε.
Εσείς πώς νομίζετε ότι μπορείτε να αντλείτε αυτοπεποίθηση και επιρροή στον ελληνικό λαό μέσα από την αντίθετη λογική, από την πυγμή της βίας, της καταστολής;

Ειλικρινά, ορισμένες φορές, από τα πολλά που έχει κανείς να πει, δεν ξέρει τι να πρωτοπεί. Αναρωτιέμαι…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω και για τους αγρότες.

Μη στεναχωριέστε! Δεν έχω τόσο συχνά αυτή τη χαρά και την ευκαιρία να συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό. Αφήστε με να κάτσω δύο λεπτά παραπάνω. Μην είστε τόσο ανυπόμονοι!
Άκουσα, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, από αυτό εδώ το Βήμα, από τον εκπρόσωπο της βασικής σας συνιστώσας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που υποστηρίζεται από σκοτεινά κέντρα. Είχα μια απορία: Ποιο είναι αυτό το επικοινωνιακό κέντρο που αναμεταδίδει αυτές τις αθλιότητες; Λέει, τάχα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται από διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ξέρετε, αν μας υποστήριζαν τόσο πολύ αυτά τα κεφάλαια, θα είχαμε καταφέρει και εμείς εδώ να έχουμε άλλου είδους δυνατότητες παρέμβασης στο επικοινωνιακό παιγνίδι.

Ξέρετε, όμως, γιατί αναφέρομαι σε αυτό; Μόνο και μόνο για ένα λόγο. Για το λόγο του ότι είναι οξύμωρο, αδιανόητο, ύβρις να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους.
Αναρωτιέμαι: Ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει το μνημόνιο, ή αυτοί που έβγαιναν και δήλωναν ότι η χώρα είναι  Τιτανικός κάθε φορά που έβγαινε να δανειστεί στις χρηματαγορές; Αναρωτιέμαι επίσης: Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τις κερδοσκοπικές αγορές και τα γεράκια των χρηματαγορών; Αυτοί που βγήκαν στις πλατείες φωνάζοντας όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή αυτοί που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που το έκαναν Τ+10 και εσείς τότε κάνατε ερώτηση -και ήσασταν ο αμαρτωλός- στον Πρωθυπουργό;

Ποιοι ήταν αυτοί που ευνόησαν τους κερδοσκόπους για να τους στηρίζουν τώρα και να μας χρηματοδοτούν την παρουσία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Αυτοί που έκαναν το PSI ή εμείς που αντιστεκόμαστε;
Επειδή όμως η Αριστερά γνωρίζει και από χαλκεία και από λάσπη και από βρώμικες επιθέσεις εγώ είμαι μικρός αλλά γνωρίζω τι έγραφαν τότε ορισμένες φυλλάδες για το Φλωράκη και τον Κύρκο, για τα κότερα που είχαν.
Ποια είναι λοιπόν, η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ο ελληνικός λαός έχει κριτήριο, έχει γνώση.

Αναρωτιέμαι: Ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα που μας παρακολουθεί σήμερα τι συμπέρασμα έχει βγάλει; Θα μας πουν οι επόμενοι ομιλητές φαντάζομαι. Τι συμπέρασμα έχει βγάλει ο τελευταίος αγρότης και η τελευταία αγρότισσα από τη σημερινή διαδικασία ότι ήρθε ο Πρωθυπουργός να μας πει ότι θα μειώσει το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια σε βάθος τετραετίας. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!
Είπε επίσης, ότι όσοι έχουν σαράντα χρόνια ασφαλιστικές εισφορές θα παίρνουν σύνταξη στα εξήντα δύο.
Ξέρετε εσείς πολλούς αγρότες που στα εξήντα δύο τους χρόνια δεν έχουν περάσει όχι σαράντα χρόνια αλλά πενήντα χρόνια στα χωράφια; Από δώδεκα χρόνων δουλεύουν. Έχουν όλοι αυτοί δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν ασφαλιστικές εισφορές; Μα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του μέσου αγρότη;

Εγώ θα σας καλούσα ειλικρινά, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι αναγνωρίζω ότι έχετε γνήσιο ενδιαφέρον, κατάγεστε από έναν αγροτικό τόπο, να πάμε να βρούμε μια αγρότισσα στη Μεσσηνία εξήντα πέντε χρόνων και να δούμε αν μπορεί αν έχει τη δυνατότητα μετά από πενήντα χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δύο χρόνια για να πάρει σύνταξη. Άμα τη βρούμε να τη φέρουμε εδώ για να τους δώσουμε και παράσημο.
Και βεβαίως, μια σύνταξη που στο ελάχιστο θα είναι 330 ευρώ και που η μέση τιμή της κυμαίνεται στα 380 ευρώ δηλαδή σύνταξη πείνας, εξαθλίωσης.
Εμείς λοιπόν, λέμε πρώτον –και σας το λέμε για να το καταλάβετε αυτό, βάλτε ξανά τα βίντεο για να δείτε τις δηλώσεις των στελεχών μας, βάλτε τα και μια δεύτερη φορά, καθίστε να δείτε και τις συνεντεύξεις του Γιάννη Δραγασάκη για να τις κατανοήσετε, να καταλάβετε τι λέμε- ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει διότι αυτό είναι το μέσο για να βγούμε από αυτή την κρίση.
Αυτό είναι που θα φέρει την ανάπτυξη.

Βεβαίως, λέμε ότι όταν έχετε καταστρέψει τη χώρα δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς και όλες τις συντάξεις στην πρότερη τιμή τους.
Όμως η κατώτατη σύνταξη, ο κατώτατος μισθός δεν είναι δέσμευση για να γίνουμε αρεστοί. Είναι το μέσο, η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Κλείνω λέγοντας το εξής.
Αγροτική Τράπεζα: Αν η Αγροτική Τράπεζα έχει σαν στόχο την κερδοφορία δεν πρόκειται να δει προκοπή ο αγροτικός κόσμος.
Φθηνό πετρέλαιο: δώστε μια απάντηση. Πώς είναι δυνατόν ο Ιταλός αγρότης, ο Γάλλος αγρότης, ο Ισπανός αγρότης να έχουν 0,85 και εδώ 1,40 φθηνό ρεύμα. Πηγαίνετε να πείτε σε αυτούς που έχουν στην Κρήτη καλλιέργειες που χρειάζονται να ποτίζονται μέρα μεσημέρι ότι μόνο το βράδυ θα τους δίνετε φθηνό ρεύμα για να ποτίζουν.

Ο αγροτικός κόσμος θέλει να ακούσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεν τις δώσατε.

Δεν τις δώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, διότι η μόνη σας δέσμευση είναι το μνημόνιο. Γι’ αυτό και θα αποτύχετε πριν καν ξεκινήσετε. Το ζήτημα όμως είναι να μην αποτύχει η χώρα. Και η μόνη ελπίδα να μην αποτύχει η χώρα είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο της αγροτιάς, στον κόσμο της εργασίας και στους νέους ανθρώπους.

LEFT.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.