30/11/16

"Κυπριακό - Ένα διαρκές έγκλημα"

Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία εισέβαλε τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο και ολοκλήρωσε την απόβασή της τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους.
Χιλιάδες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ και όχι κατά τη διάρκεια μαχών.
Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «αντικαταστάθηκαν» από εποίκους, τους οποίους βάσει σχεδίου εγκατέστησε η Άγκυρα.
Στην πραγματικότητα, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητος διεπράχθη από την Τουρκία, το οποίο έως σήμερα έχει μείνει ατιμώρητο.
Ένα έγκλημα διαρκές.
Τα θύματα του εγκλήματος είναι όλοι οι Κύπριοι αδιακρίτως, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Οι χαίνουσες πληγές που προκλήθηκαν από τις βάρβαρες ενέργειες της Τουρκίας έχουν συνέπειες, τις οποίες ουδείς πρέπει να παρορά.
Είναι γνωστό, ότι η πλειονότητα του τουρκοκυπριακού πληθυσμού ευρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία εκφράσεως βουλήσεως, διότι διαφεντεύεται κυριολεκτικώς από το τουρκικό καθεστώς.
Ο κ. Ακιντζί, «ηγέτης» του ψευδοκράτους, απέδειξε ότι δεν παρεκκλίνει χιλιοστό από τις εντολές του κ. Ερντογάν.
Η λογική του εισβολέως έχει επιβληθεί στον διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, από την άλλη, κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης λύσεως, η οποία θα επέφερε και ειρήνη στη Μεγαλόνησο.
Προσέκρουσε, όμως, στην τουρκική επιθετικότητα.
Η Τουρκία, που διάγει μια χρονική περίοδο έντονης απομονώσεως στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, θα αδράξει την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη σε οποιοδήποτε πεδίο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι θα δυναμιτίσει κάθε απόπειρα συγκλίσεως των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις, για να δείξει ότι είναι δυνατή∙ σε κάτι…
Ενώ, λοιπόν, αρχικώς υπήρξε μια προσέγγιση στο εδαφικό με την περίπου συμφωνία στα τρία κριτήριά του, ο κ. Ακιντζί ανέτρεψε τη διαδικασία των συνομιλιών, ενεργώντας σαφώς ως εντολοδόχος του τουρκικού καθεστώτος και όχι ως ελεύθερος άνθρωπος.
Προκάλεσε διακοπή των συνομιλιών, την οποίαν ακολούθησε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για πολυμερή σύσκεψη.
Ήτοι, η Άγκυρα επιβάλλει την ατζέντα της δεικνύοντας αδιαλλαξία.
Στο στάδιο αυτό του ναυαγίου των συνομιλιών, παρά την εκφρασθείσα πρόθεση του κ. Αναστασιάδη για συνέχισή τους,  βέλτιστη πολιτική επιλογή των Ελληνοκυπρίων μοιάζει να είναι η απόρριψη των προκλητικών προτάσεων της Τουρκίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η οικονομία της είναι ακμάζουσα και ενισχύεται από συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς, με σκοπό την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.
Ουδέν έχει να χάσει από την άρνησή της να δεχθεί μια οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού.
Αντιθέτως, μακροπροθέσμως, ο πραγματικός χαμένος θα είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά, όσο θα παραμένει υποχείριο της Τουρκίας.

Δημοσιεύθηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 26-27/11


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.