30/11/16

CIA: «Απόλυτη τρέλα» Τραμπ αν ακυρωθεί η συμφωνία με το Ιράν

Ο απερχόμενος διευθυντής της Τζον Μπρέναν σε συνέτευξη στο BBC

Ουάσινγκτον 
Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν προειδοποίησε πως θα ήταν «απόλυτη τρέλα» από την πλευρά του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, διότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν και άλλες χώρες.
«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Ιράν, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγούσε και άλλες χώρες στην περιοχή να ξεκινήσουν δικά τους προγράμματα», προειδοποίησε ο Μπρέναν στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC την Τετάρτη.«Οπότε πιστεύω ότι θα ήταν απόλυτη τρέλα από την πλευρά της επόμενης κυβέρνησης να ακυρώσει τη συμφωνία», πρόσθεσε. «Κατ’ αρχάς, δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν μια κυβέρνηση να ακυρώνει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Μπρέναν αποχωρεί από τη CIA τον Ιανουάριο έπειτα από τέσσερα χρόνια στη διοίκησή της.

Στην πρώτη συνέντευξη ενός διευθυντή της CIA σε βρετανικό μέσο, ο Μπρέναν αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων στα οποία επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει με «σύνεση και πειθαρχία». Σε αυτά περιλαμβάνονται η γλώσσα που χρησιμοποιεί αναφορικά με την τρομοκρατία, οι σχέσεις της με τη Ρωσία, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το πού χρησιμοποιούνται οι ικανότητες της CIA σε μυστικές αποστολές.

Σύμφωνα με τον Μπρέναν, η κατάσταση στη Συρία είναι αποθαρρυντική, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο το συριακό καθεστώς και η Ρωσία ευθύνονται για τη σφαγή αμάχων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «εξοργιστικό».

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ακολουθούσε μια πολιτική υποστήριξης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία.

Ο διευθυντής της CIA εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τους αντάρτες να αντέξουν «τη σφαγή» που διαπράττει η Συρία, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Ρωσία.

Παράλληλα ο Μπρέναν συνέστησε στον Τραμπ να είναι προσεκτικός στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. «Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσέχουν τις ρωσικές υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι συχνά στο παρελθόν η Μόσχα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Παρόλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας».

Κάποια μέλη της νέας κυβέρνησης, όπως ο στρατηγός Μάικλ Φλιν, έχουν πει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται «σε έναν παγκόσμιο πόλεμο» με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η φρασεολογία βοηθά, ο διευθυντής της CIA απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική «όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και τα μηνύματα που στέλνει. Διότι αν δεν επιδείξουν πειθαρχία, τρομοκρατικές και ακραίες οργανώσεις θα εκμεταλλευτούν τη φρασεολογία τους για να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ και την κυβέρνησή τους ως αντιισλαμιστές, ενώ δεν είμαστε».

Μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Μπρέναν στη διάρκεια της θητείας του στη διεύθυνση της CIA ήταν οι επικρίσεις για τη χρήση από την υπηρεσία τεχνικών ανάκρισης, όπως ο εικονικός πνιγμός σε κρατούμενους μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τις τεχνικές αυτές, καθώς τις θεωρεί αποτελεσματικές.

Ο Μπρέναν ξεκαθάρισε ότι πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. «Χωρίς αμφιβολία η CIA δέχθηκε χτυπήματα εξαιτίας των εμπειριών της. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειονότητα των μελών της CIA δεν θα θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές» τις τεχνικές, είπε.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.