28/11/16

Επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών

Θα εξεταστούν οι δυνατόητες για μια θετική ατζάντα συνεργασίας

Αθήνα 
Τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην ενίσχυση της Λιβύης, μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την επίσκεψή του στην Τρίπολη. O YΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της -αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς- κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ Σαράτζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα.
Ο κ. Κοτζιάς θα εξετάσει με τους Λίβυους συνομιλητές του τις δυνατότητες για συντονισμένη δράση με τις Αρχές της χώρας στη βάση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας. Η Ελλάδα, όπως θα τονίσει ο κ. Κοτζιάς, είναι έτοιμη να συνδράμει τη Λιβύη στον τομέα οικοδόμησης λειτουργικών θεσμών κράτους δικαίου, τόσο διμερώς όσο και μέσω της αποστολής της ΕΕ EUBAM Libya, για την διαχείριση των συνόρων που εδρεύει προσωρινά στην Τύνιδα.

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, η ΕΕ αποφάσισε τον Ιούνιο του 2015 την έναρξη της επιχείρησης EUNAVFORMED Sophia για την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχει συμβάλει στη διάσωση άνω των 50.000 ανθρώπων που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αυτοσχέδιες λέμβους, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Επιπλέον, μέσω της «Sophia», η ΕΕ βοηθά τις λιβυκές Αρχές να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του λιμενικού σώματος και του ναυτικού τους, αλλά και την δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ατόμων.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης και θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών αλλά και σε τομείς ενέργειας και εμπορίου, πολιτιστικών και μορφωτικών σχέσεων, καθώς και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.