29/3/18

Επιστρέφει το Ισλαμικό Κράτος;

 • Αφρίν, Μάρτιος 2018 (φωτ.: EPA / DHA / Doğan News Agency)
Δύο μέρες μετά την κατάληψη του Αφρίν από τουρκικές και τζιχαντιστικές δυνάμεις, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εξαπέλυσαν γενική επίθεση εναντίον των καθεστωτικών συριακών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 στρατιώτες και καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας συνοικία σε προάστιο της Δαμασκού, όπου σκότωσαν περισσότερους από 60 κυβερνητικούς στρατιώτες.

Τα παραπάνω γεγονότα σηματοδοτούν την πιθανή επιστροφή του ΙΚ, το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν σχεδόν ολοκληρωτικά κατανικημένο.
Μετά την επίθεση της Τουρκίας (μέλους του ΝΑΤΟ) εναντίον των Κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) –κύριου συμμάχου των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ΙΚ–, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι ο πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ σημαίνει εκτροπή από την κύρια αποστολή που είναι η αντιμετώπιση του ΙΚ.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η εισβολή στο Αφρίν για τις προσπάθειες στην αντιμετώπιση του ΙΚ, και θα επιθυμούσαμε το τέλος των εχθροπραξιών πριν το ΙΚ εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ανασυγκρότηση στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ αναφερόμενος στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι πεπεισμένο ότι το ΙΚ ανασυγκροτείται ήδη σε ορισμένες περιοχές.
Η εκπρόσωπος Τύπου Χέδερ Νάουερτ δήλωσε πρόσφατα: «Ο πόλεμος στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν, έχει αποσπάσει δυνάμεις από την εκστρατεία εναντίον του ΙΚ, παρέχοντάς του ταυτόχρονα την ευκαιρία να ανασυσταθεί σε ορισμένες περιοχές».
Η τουρκική επίθεση έχει αναγκάσει περισσότερους από 2.000 Κούρδους και Άραβες μαχητές, αναπτυγμένους στις πρώτες γραμμές εναντίον του ΙΚ στην ανατολική Συρία, να αποσυρθούν με σκοπό να υπερασπιστούν την περιοχή του Αφρίν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι τέτοιες μεταβολές στις προτεραιότητες του πεδίου της μάχης περιορίζουν τον έλεγχο του ΙΚ, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στην εξτρεμιστική αυτή οργάνωση να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανασχεδιάσει τις επιθέσεις της κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη.
Ακόμα περισσότεροι Κούρδοι μαχητές αναμένεται να αποσυρθούν από τη μάχη εναντίον του ΙΚ καθώς ο Ερντογάν έχει απειλήσει να εισβάλει και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.
Μετά από τρία και πλέον χρόνια σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων στο έδαφος εναντίον στόχων του στη Συρία, το ΙΚ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφος που κατείχε και είχε ανακηρύξει ως χαλιφάτο το 2014, περιλαμβανομένης και της Ράκας (της ντε φάκτο πρωτεύουσάς του).
Το ΙΚ κατέχει ακόμα το 5% του συριακού εδάφους, ιδιαίτερα στα ανατολικά και σε θύλακες κοντά στη Δαμασκό. Στο μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων του Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού, το ΙΚ απολαμβάνει την άνοδο της δημοτικότητάς του μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Επίσης έχει σημαντική παρουσία κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου έχει συμμαχία με το Στρατό «Khalid bin al-Walid».
Περίπου 1.500 μαχητές του ΙΚ εκτιμάται ότι βρίσκονται σε όλη τη Συρία· ορισμένοι κινούνται περισσότερο ελεύθερα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά η αεροπορική (υπό αμερικανική διοίκηση) δραστηριότητα, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της Ράκας.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ιράκ –όπου η κυβέρνηση (η οποία ελέγχεται από τις ΗΠΑ), και παρά τις αδυναμίες της, έχει πλήρως επιτύχει να επιβάλει ένα δίκτυ προστασίας στις περιοχές που ανακατέλαβε από τους τρομοκράτες–, το ΙΚ συνεχίζει να επωφελείται από τον επταετή μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει πολλούς εν υπνώσει πυρήνες, καθώς και σουνιτικές ανταρτικές ομάδες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να ορκιστούν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση.
Το ΙΚ όπως το ξέρουμε μπορεί να μην υφίσταται πλέον, μπορεί όμως να μεταμορφωθεί μέσα από μια εξέγερση και από μια προσπάθεια να μετεγκατάστασης σε άλλα σημεία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, χρησιμοποιώντας την κατεστραμμένη από τους πολέμους Συρία ως κέντρο διοίκησης.
Ακόμα και ο φιλόδοξος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα θεωρεί πλέον ότι το ΙΚ θα μπορούσε να ανακάμψει αξιοποιώντας την έλλειψη πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. Όσο διαιωνίζεται το αδιέξοδο στη Συρία, τόσο καλύτερα είναι για το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες να τροφοδοτούν το χάος και να συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.
 • Πηγή: gatestoneinstitute.org.
 • Μετάφραση: Γιώργος Μουρουζίδης.
http://www.pontos-news.gr/article/177131/epistrefei-islamiko-kratos

11 σχόλια:

 1. Μα όλοι αυτοί οι κατσιαπλάδες που αποσύρονται "ειρηνικά" με τις οικογένειες τους, σιτίζονται από τους Αμερικάνους στα έδάφη που έχουν καταλάβει παρανόμως, και στη συνέχεια ξαναπροωθούνται στην πρώτη γραμμή.

  Κατά τα άλλα ο βάλτος της Ουάσιγκτον βρίσκεται εγκατεστημένος στην Ανατολική Συρία για να νικήσει τους Τζιχαντιστές.

  Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή προσπαθώ να μαθαίνω, μπορείτε να μου πείτε πως γνωρίζουμε ότι οι τζιχαντιστές σιτίζονται σήμερα από τις ΗΠΑ;

   Διαγραφή
  2. Πολύ απλά διότι τους μετακινούν Ανατολικά και Βορείως του Εφράτη, όπου είναι τα εδάφη που κατέχουν παρανόμως οι Αμερικάνοι παρέα με τους Κούρδους, καθώς και στα σύνορα με την Ιορδανία.

   Λίγη ξεκούραση, μπάνιο φαγητό και ξανά στο μεροκάματο.

   Οι πεζικάριοι με πούλμαν, οι φύλαρχοι με ελικόπτερα.

   Διαγραφή
  3. Δηλαδη, λέτε ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν τους τζιχαντιστές κατά το δοκούν, ενώ αυτό βλέπουμε να το κάνει η Τουρκία.
   Από την άλλη, ΗΠΑ και Τουρκία είναι στα μαχαίρια & την Τουρκία την χρειάζονται οι Ρώσοι (και την γλύφουν) επειδή χειρίζεται τους τζιχαντιστές.

   Κάπου κάνετε λάθος.

   Διαγραφή
  4. Κανένα λάθος.

   Δεν ισχυρίστηκα ότι η Τουρκία δεν συνεχίζει να "δουλεύει¨παρέα με τους Τζιχαντιστές. Απόδειξη η χρησιμοποίηση κατσαπλιάδων από τους Τούρκους στο Αφρίν. Οι Αμερικάνοι τους χρησιμοποιούν στο Ντέι Ελ Ζόρ.

   Όμως η συνολική στρατηγική είναι των Αμερικάνων, καθώς και ο συνολικός έλεγχος των πληρωμών και του εξοπλισμού των κατσαπλιάδων.

   Τώρα κατά πόσον η Τουρκία τα βάζει με τους Αμερικάνους, επιτρέψτε μου να έχω αρκετές αμφιβολίες.

   Οι δε Ρώσσοι δεν γλύφουν την Τουρκία. Κρατάνε όσο μπορούν τον Ερντογάν όρθιο και απολαμβάνουν την ανακατωσούρα στο ΝΑΤΟ. Κάπου βέβαια τους χρησιμοποιούν στην Συρία, αλλά αυτό δεν είναι το πρωτεύον.

   Διαγραφή
  5. Αυτός ο συνολικός έλεγχος των πληρωμών και του εξοπλισμού πώς αποδεικνύεται;
   Αυτή είναι η ερώτησή μου εξ αρχής.

   Διαγραφή
  6. Υπάρχουν πληθώρα δημοσιεύσεων στον Αμερικάνικο τύπο με τους προυπολογισμούς της Γερουσίας για εξοπλισμό των "μετριοπαθών" και με αποκαλύψεις του Πενταγώνου ότι τελικά αυτός διοχετεύτηκε στον ISIS.

   Υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα κείμενα του Πενταγώνου περί της αποτυχίας ενός προγράμματος ύψους 50.000.000 δολλαρίων γαι την εκπαίδευση μετριοπαθών ανταρτών. Οι εκπαιδευόμενοι ήταν 25 άτομα, και φυσικά τα λεφτά πήγαν στον ISIS.

   Επίσης υπάρχουν πληθώρα δημοσιεύσεων για την χρηματοδότηση και αποστολή εξοπλισμού από την Σαουδική Αραβία, η οποία βεβαίως ενεργεί καθ' υπόδειξιν της Αμερικής. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την διοχέτευση οπλισμού μέσω Τουρκίας από το 2010.

   'Ολα έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Τον βάλτο της Ουάσιγκτον.

   Μην ξεχνάς ότι η Κλίντον ομολόγησε σε επιτροπή του Κογκρέσσου ότι η Αμερική ήταν που οργάνωσε και χρηματοδότησε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του 1980.

   Και βέβαια πόσα ακόμη περιμένουν την ώρα τους να σκάσουν δημοσιογραφικά.

   Διαγραφή
  7. Αυτά όλα είναι γνωστά και έχουν ιστορική εξήγηση.
   Η ερώτησή μου αφορούσε το παρόν.
   Πώς γνωρίζουμε ότι ΤΩΡΑ οι ΗΠΑ σιτίζουν τα εργαλεία της Τουρκίας.

   Διαγραφή
  8. Μα οι κατσαπλιάδες είναι συνεχώς εργαλείο των Αμερικάνων από το 2010.

   Στεναχωριέσαι που τους χρησιμοποιούν σήμερα και οι Τούρκοι εναντίον των Κούρδων, ή μήπως νομίζεις ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τους ισλαμοφασίστες και θα τους απολύσουν οι Αμερικάνοι ;

   Τι δεν καταλαβαίνεις και ρωτάς συνέχεια.

   Διαγραφή
 2. Γκαγκσερ προγονους έχουμε προγονους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρε παιδια,μηπως τα τζιχαντια ερχονται κατα δω για τις διακοπες τους;
  Το λεω γιατι εχω κοψει μερικες φατσες που εχω δει στο You tube να περιφερονται στα Βασιλοπουλος Α.Ε. ¨:P

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.