Μαρίνα Χατζηκώστα
Αποκαλύπτεται σιγά σιγά ο συντονισμός Αμερικανών και Ισραηλινών εναντίον της Τουρκίας. Αφενός επανέρχεται, μετά από δηλώσεις του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης, ή ομηρείας σύμφωνα με το αμερικανικό λεκτικό, του Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Βεβαίως η Τουρκία αποφάσισε την αποφυλάκιση του Πάστορα, αλλά του επέβαλλε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που δεν ικανοποιεί την Ουάσιγκτον. Πρέπει βέβαια να θεωρήσουμε ότι το εν εξελίξει γεγονός είναι αφορμή, για την επιβολή κυρώσεων που οι ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς συζητούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με άλλη αφορμή κάθε φορά.Ταυτόχρονα, χωρίς προηγούμενη αφορμή, ή ένδειξη, το Ισραήλ απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στη χώρα, 90 Τούρκων που έχοντας εκ των προτέρων εξασφαλίσει ομαδική τουριστική βίζα, έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Οι 90 ταξίδευαν για προσκύνημα σε ιερούς μουσουλμανικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ και απελάθηκαν άμεσα, χωρίς αιτιολόγηση. Σε αυτό το παζλ πρέπει να προστεθεί και η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ πως δεν μπορεί πλέον η σκληρή τουρκική ρητορική εναντίον της χώρας, να περνά στα ψιλά γράμματα, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση Νετανιάχου θα πρέπει να απαντήσει με πράξεις και όχι με λόγια σε νέες, ενδεχόμενες, τέτοιου τύπου δηλώσεις από την Άγκυρα.
Μπορούν να αντιστραφούν τα δεδομένα;
Ο Ερντογάν κάθε που θέλει να κερδίσει έδαφος απειλεί με εγκατάλειψη της Δύσης. Είναι αυτή, όμως, μια απειλή που μπορεί να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα; Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δεν θα εξυπηρετούνται από την τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ, αλλά από βάσεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια, συμπεραίνουμε ότι η Τουρκία χάνει πολύ μεγάλο τμήμα από την χρησιμότητά της.
Επίσης, το Ισραήλ, δεν επιθυμεί συνεργασία με τον αστάθμητο Ερντογάν, ο οποίος, άλλωστε, έχει συμμαχήσει με τον εχθρό που έχει το όνομα Τεχεράνη και δεν χάνει ευκαιρία από το να διατρανώνει αυτή τη συμμαχία ανοιχτά και με κάθε ευκαιρία, γεγονός που αφενός εντείνει τις ανησυχίες του Ισραήλ, αφετέρου των Ηνωμένων Πολιτειών που ερμηνεύουν τη στάση Ερντογάν, ως στάση εξάρτησης από τη ρωσική αρκούδα.
Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις προσπάθειες προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δημιουργία ενός Αραβικού τύπου ΝΑΤΟ, το οποίο θα κρατά στρυμωγμένο το Ιράν, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κυρίως.
Τι είναι το (μυστικό) αραβικό ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση Τραμπ, με τη μέθοδο του περπατήματος της γάτας – μυστικά και αθόρυβα – έχει ήδη κινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στην οποία θα συμμετέχουν τα έξι αραβικά κράτη του Αραβικού Κόλπου, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Στόχος του αμερικανικού «πειράματος» είναι να ελέγχει αυτή τη συμμαχία, μέσω κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, η οποία συμμαχία στόχο θα έχει αποτρέψει την εδαφική επέκταση, αλλά και την αύξηση της επιρροής, του Ιράν στην περιοχή. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι αναστρέψιμη και οι παλαιοί σύμμαχοι – ΗΠΑ, Τουρκία - οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οριστική ρήξη.
sigmalive
H επανίδρυση του Central Treaty Organization (CENTO), η του Middle East Treaty Organization (METO) που είχε ιδρυθεί το 1955 και διαλύθηκε το 1979, χωρις φυσικά αυτή την φορά το Ιραν, το Ιρακ, το Πακισταν και την Τουρκία.
ΑπάντησηΔιαγραφή