31/7/18

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θέτει όρους για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιέγραψε τους όρους που περιμένει να εκπληρωθούν η Ουάσινγκτον από πλευράς της Τεχεράνης πριν μπορέσουν να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις.
"Αν οι Ιρανοί δείξουν ότι δεσμεύονται να προχωρήσουν σε θεμελιώδεις αλλαγές ως προς το πώς μεταχειρίζονται τον ίδιο τους τον λαό, να αλλάξουν την κακόβουλη συμπεριφορά τους, συμφωνήσουν ότι αξίζει τον κόπο να συνάψουν μια συμφωνία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα η οποία θα περιορίζει πραγματικά τη διάδοση (σ.σ. των πυρηνικών όπλων), τότε ο πρόεδρος είπε ότι είναι διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μαζί τους", ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
"Ο πρόεδρος θέλει να συναντάται με κόσμο για να λύνονται προβλήματα", πρόσθεσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο CNBC.
Εξάλλου, συνεργάτης του Ιρανού Προέδρου ανέφερε σήμερα ότι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να επανενταχθούν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που  είχε υπογραφεί το 2015 από την Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις.
"Ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους, η αποκλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών και η επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι βήματα που μπορούν να γίνουν για να στρωθεί ο ανώμαλος δρόμος προς τις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την Αμερική", ανέφερε μέσω Twitter ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, σύμβουλος του Χασάν Ροχανί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ιράν οποτεδήποτε και χωρίς προϋποθέσεις, για να συζητήσουν το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις μετά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΚΟΣΔ την 8η Μαίου. "Αν θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούμε", διαβεβαίωσε ο ρεπουμπλικάνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Sigmalive


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.