Όταν έχεις 88 νεκρούς και δηλώσεις υπουργού ότι δεν κάναμε κανένα λάθος, όλα έγιναν σωστά, τότε η οποιαδήποτε επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το μέγεθος της τραγωδίας και η συμπεριφορά των κυβερνώντων οδηγεί αβίαστα στη διαπίστωση πως δεν είναι απλώς άσχετοι, αλλά κάτι χειρότερο.
Ας το αφήσουμε αχαρακτήριστο.
Επί σημερινής κυβέρνησης, η οποία συσπείρωσε όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό ίζημα, αναπαρήχθη όλη η προπαγάνδα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο η διατήρηση της εξουσίας. Λειτουργούν ως νομενκλατούρα σοβιετικού τύπου. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Δύσκολα μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.
Απευθύνονται όμως σε μια συναισθηματική κοινωνία, ανοργάνωτη διότι έτσι την ήθελαν οι κατά καιρούς εσωτερικοί δυνάστες της, χωρίς να έχει καμιά σχέση με την οργάνωση και την πρόβλεψη.
Αυτό όμως δεν είναι κράτος. Είναι ένα συνονθύλευμα ατόμων. Τα ανθρώπινα σύνολα αποκτούν κρατική οντότητα όταν έχουν θεσμούς που μπορούν να προβλέπουν, να οργανώνονται και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όταν δεν το κάνουν φταίνε οι κυβερνήτες τους. Και οι πρώην, επειδή ...
Η συνέχεια στο Πόντος Νιούζ
Τι εννοεί ο ποητής όταν γράφει :
ΑπάντησηΔιαγραφή"η οποία (σημερινή κυβέρνηση) συσπείρωσε όλο το μεταπολιτευτικό πολιτικό ίζημα"
Ποιό είναι αυτό το ευώδες ίζημα και πώς σχηματίστηκε ;
Όλο το μεταπολιτευτικό σύστημα είναι ένας βόθρος. Τώρα, αν σ' έναν βόθρο υπάρχει και ίζημα, μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Λειτουργούν ως νομενκλατούρα σοβιετικού τύπου»
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κλήση που ήρθε ημέρα Σάββατο γύρω στις 5:00 π.μ. στις 26 Απριλίου 1986, ξύπνησε τον πιο ισχυρό άνθρωπο στη γη, τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Το μήνυμα: «Σημειώθηκε έκρηξη και πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ· αντιδραστήρας άθικτος» (σ.σ. θυμίζει το Δευτεριάτικο - 180723 - δικό μας: «STOP - κατέβηκε η φωτιά στο Μάτι· νεκρός ουδείς - STOP»).
Θυμήθηκε αργότερα ο Γκορμπατσόφ: «Τις πρώτες ώρες και ακόμη και την πρώτη μέρα μετά το ατύχημα δεν είχαμε καταλάβει την σοβαρότητα του γεγονότος ότι δλδ ο αντιδραστήρας είχε εκραγεί και ότι υπήρξε τεράστια πυρηνική μόλυνση στην ατμόσφαιρα». Μάλιστα τότε δεν έκρινε και σκόπιμο να ξυπνήσει τα άλλα μέλη της σοβιετικής ηγεσίας ή να διακόψει την ραστώνη του Σαββατοκύριακου καλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.
Αντ 'αυτού και στο doom taxi, ο Γκορμπατσόφ ενέκρινε τη δημιουργία... «Κρατικής Επιτροπής» για να εξετάσει - λέει - τα αίτια της έκρηξης και να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της, ενέργεια που θυμίζει κλασική - σοβιετικού τύπου... χαχαχα! - «εισήγηση» του Nigel Hawthorne (1929-2001), τότε που (στη δεκαετία του 1980) έπαιζε στην TV τον Μόνιμο Γραμματέα Sir Humphrey Appleby στη σειρά «Μάλιστα Κύριε Υπουργέ» (Yes Minister) ή αργότερα στη συνέχεια (sequel) της πετυχημένης αυτής σειράς στον ρόλο του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου «Μάλιστα Κύριε Πρωθυπουργέ».
ΠΗΓΗ
Τι παει να πει να φυγουν? να καταδικαστουν για το θανατο των αθωων στο Ματι και για εσχατη προδοσια κατα της Πατριδος , οπο βουλευτες μεχρι τον αρχιμαλακα.
ΑπάντησηΔιαγραφή