5/10/19

Η στρατιωτική ιεροτελεστία της παρέλασης 1ης Οκτωβρίου στην Κύπρο

Η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί την γιορτή της Κυπριακής ανεξαρτησίας και ως τέτοια μέρα βασικός στόχος είναι η εθνική ενότητα, η ενίσχυση της εθνικής συνείδησης, η υπερηφάνεια, η τόνωση του γοήτρου και του πατριωτισμού καθώς και η διατήρηση της άσβεστης φλόγας της επιστροφής στα κατεχόμενα εδάφη.
Η στρατιωτική παρέλαση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται γιατί προάγει την εθνική συμφιλίωση και ενώνει τους παντού κατά γης Κύπριους προς την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά επέκταση προς την προβολή της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος.
Όμως ποια στην πραγματικότητα είναι η αλήθεια πίσω από την στρατιωτική παρέλαση; Πως ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν το γεγονός αυτό; Υπάρχει αδιαφορία ή μήπως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το τι εστί στρατιωτική παρέλαση και ποια η σημασία της;
Η στρατιωτική αυτή «ιεροτελεστία» όπου οι δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας της Κ.Δ. προς τιμή της επετείου εμφανίζονται δημόσια αφενός στοχεύουν σε όσα πιο πάνω έχουμε προαναφέρει και αφετέρου στην εμψύχωση του Κυπριακού πληθυσμού. Σήμερα παρά ποτέ όπου οι αρχές και τα ιδανικά έχουν χαθεί και διαφαίνεται έντονα η μιζέρια και η εξαθλίωση των θεσμών η στρατιωτική παρέλαση προσδίδει αίσθημα ασφάλειας, ενάγει τις αρχές και τα ιδανικά της πίστης μας και επιβραβεύει τους θεσμούς. Η στρατιωτική παρέλαση προσδίδει πατριωτισμό που είναι ο πολιτιστικός δεσμός με την πατρίδα για κάθε Κύπριο και που αυτό σημαίνει αφοσίωση στην χώρα.
Όπως και να έχουν τα πράγματα η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου είναι εθνική υπόθεση και ουδόλως μειώνεται η σημασία της, αντιθέτως είναι πολύ σημαντική για όλους μας, για το εμάς, τα παιδιά μας και το μέλλον μας.
Πέραν από τα ευκαταφρόνητα της σημασίας της στρατιωτικής παρέλασης, αυτή μας κάνει να νιώθουμε όμορφα για τα κατορθώματα των πρόσφατων προγόνων μας που αγωνίστηκαν για ελευθερία και δημοκρατία. Μας κάνει να νιώθουμε αγάπη για τον τόπο που ζούμε και μας τονώνει το αίσθημα της θέλησης για απελευθέρωση. Σημασία έχει να μπορούμε να μεταδώσουμε όλα αυτά τα μηνύματα στα παιδιά μας και να μεταλαμπαδεύσουμε την πίστη και αφοσίωση προς την πατρίδα βασιζόμενοι στα ανθρώπινα ιδανικά.
*O Αντρέας Βασιλείου είναι Μέλος του Ουλαμού Εφέδρων Στρατονόμων
Πηγή: SigmaLive

1 σχόλιο:

  1. Πουθενά η παραμικρή αναφορά στην Ελληνικότητα της Κύπρου. Άραγε ένας ακόμη "νεοκύπριος" ο συγγραφέας...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.