23/10/19

ΕΕ: Κινούνται για στοχευμένα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων της Τουρκίας που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σε τροχιά έγκρισης της «λευκής λίστας» (empty annex) εισήλθε η αρμόδια ομάδα εργασίας της Ε.Ε., Relex, στη βάση των όρων εντολής που δόθηκαν από το Συμβούλιο, για στοχευμένα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», η ομάδα εργασίας Relex που παρακολουθεί νομικά θέματα και επεξεργάζεται τη σύνταξη νομικών πράξεων, προέβη σε μια πρώτη ανάγνωση δύο κειμένων. Αφενός, προσχέδιου απόφασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι), αναφορικά με τη σύσταση νέου καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε., για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και αφετέρου ενός εφαρμοστικού Κανονισμού, τον οποίο υπέβαλε η Κομισιόν. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο προσχέδια τυγχάνουν νομικής μελέτης και τα κράτη-μέλη αναμένεται τις προσεχείς μέρες να υποβάλουν τις θέσεις τους. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι τα δύο προσχέδια να συμφωνηθούν από τη Relex σύντομα, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων Coreper και να υιοθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο, από οποιοδήποτε Συμβούλιο, εντός Νοεμβρίου, κάτι που επιδιώκει και το υπουργείο Εξωτερικών. 
Αφού λοιπόν γίνει πράξη ο καταρτισμός της «λευκής λίστας» (empty annex), πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, η ΕΥΕΔ και τα κράτη-μέλη δύνανται να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την περίληψη στον εν λόγω κατάλογο, νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.  
Η ιδιαιτερότητα του ζητήματος (η οποία οδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι πολύ προσεκτικές), έγκειται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα τοποθετηθούν στη λίστα «οριζόντια», ανεξαρτήτως δηλαδή της υπηκοότητάς τους ή της τοποθεσίας στην οποία ευρίσκονται.   
Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα, οι κυρώσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα παγώματος περιουσιακών στοιχειών, κάτι που θα ισχύσει και για φυσικά πρόσωπα με ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Σε ό,τι αφορά πολίτες τρίτων χωρών, οι κυρώσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε. και παγώματος περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. 
Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση της λευκής λίστας με νομικά και φυσικά πρόσωπα, απαιτεί επίσης επεξεργασία και συμφωνία από τη Relex, έγκριση από την Coreper και πολιτική υιοθέτηση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.