14/10/19

Ο Ερντογάν θα φάει πολύ «ξύλο» και από τον Πούτιν και από τον Τραμπ και από την Ε.Ε. – Ο αντι-ελιγμός του Τραμπ, φέρνει αντιμέτωπο τον Ερντογάν με τον Πούτιν στη Συρία


Του Σάββα Καλεντερίδη
Του γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Το πράσινο φως, σε πολιτικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο το έδωσε ο Πούτιν στον Ερντογάν για να εισβάλεις τη Συρία.
Να υπενθυμίσουμε ότι τις 14 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνιζε ότι η Άγκυρα χρειάζεται τη συγκατάθεση του Άσαντ προτού δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία. Η κ. Ζαχάροβα είχε πει συγκεκριμένα: «Το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό».
Ενώ λοιπόν η πάγια θέση της Ρωσίας ήταν η παραπάνω, έτσι ξαφνικά, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, άλλαξε άρδην και η Ρωσία άρχισε να κατανοεί «την ανάγκη της Τουρκίας να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στη Συρία», ενώ οι Κούρδοι που διατηρούν μέχρι σήμερα γραφείο συνδέσμου στη Μόσχα, έγιναν ξαφνικά… τρομοκράτες.
Συγκεκριμένα, τις 3-10-2019, λίγες ημέρες πριν τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι «Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τα εδάφη της από τα τρομοκρατικά στοιχεία», ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί προϋπόθεση η θέση όσον αφορά την εδαφική και πολιτική ακεραιότητα της Συρίας την οποία έχει δεχθεί και η τουρκική πλευρά.
Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του Πούτιν, μπορεί να θεωρηθεί ως ενθάρρυνση προς τον Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία. Μάλιστα, για την κίνηση αυτή του Πούτιν, που μοιάζε με κίνηση σκάκι, γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας:
…Η Ρωσία από την πλευρά της, ενώ στην αρχή ήταν αντίθετη, όταν ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους στη ΓΣ του ΟΗΕ, άρχισε να ενθαρρύνει την Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, δουλεύοντας σε δύο σενάρια.
Το ένα σενάριο προέβλεπε τη σθεναρή άρνηση των ΗΠΑ. Αν συνέβαινε αυτό, ο Ερντογάν, ενθαρρυμένος από τον Πούτιν, θα εισέβαλε μονομερώς στη Συρία με κίνδυνο μιας αμερικανοτουρκικής σύγκρουσης, που αποτελεί πάγιο στρατηγικό στόχο του Κρεμλίνου.
Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε την υποχώρηση των ΗΠΑ. Με βάση αυτό η Ρωσία προέβλεπε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αποχωρούσαν από την περιοχή που θα καταλάμβανε ο τουρκικός στρατός, που ούτως ή άλλως είναι πιο βολικός για τη Ρωσία από το στρατό των ΗΠΑ. Επιπλέον, εάν οι ΗΠΑ υποχωρούσαν και έδιναν την άδεια στην Τουρκία να εισβάλει, θα είχαν προδώσει τους Κούρδους και θα είχε αποδυναμωθεί η συνεργασία τους στο υπόλοιπο τμήμα της εκείθεν του Ευφράτη περιοχής, κάτι που διευκόλυνε την προέλαση και τον επανέλεγχο της περιοχής αυτής από τις δυνάμεις του Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν.
Τελικά, όπως παρακολουθούμε όλοι μας, βγήκε το δεύτερο σενάριο, του οποίου την εξέλιξη αναμένουμε, κυρίως για να δούμε αν οι ΗΠΑ τελικά αποχωρήσουν από την περιοχή ή αν θα επιχειρήσουν να «επισκευάσουν» τη σχέση τους με τους Κούρδους, μια σχέση που έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα…
Αυτά λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο μας.
Ενώ λοιπόν η Τουρκία προελαύνει στο έδαφος της Συρίας, βάζοντας μπροστά τους μισθοφόρους της Άγκυρας, του τζιχαντιστές του λεγόμενου Εθνικού Στρατού της Συρίας, ο Τραμπ κάνει έναν αντι-ελιγμό, που κι αυτός μοιάζει με μια παρακινδυνευμένη κίνηση σκάκι.
Ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες χρηματοδοτούσε τους Κούρδους της Συρίας με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό και ενώ έχτιζε αεροπορικές βάσεις στη ΒΑ Συρία, που σημαίνει ότι υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός για παραμονή των ΞΠΑ στην περιοχή επί δεκαετίες, αποφασίζει ξαφνικά την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, με εξαίρεση ορισμένους συνδέσμους των ειδικών δυνάμεων.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όντως αυτό επεδίωκε με την απόφασή του ο Τραμπ, όμως εξ αντικειμένου με την κίνησή του αυτή, έφερε αντιμέτωπους τους Τούρκους με τον στρατό της Συρίας, δηλαδή τον Πούτιν με τον Ερντογάν.
Ήδη τα στρατεύματα της Συρίας, μαζί με παρατηρητές του ρωσικού στρατού, βρίσκονται στην Ιεράπολη/Μένπετζ, ενώ οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στην περιοχή, αμέσως μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.
Το ίδιο συμβαίνει και στην ηρωική πόλη Κομπάνι.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία μετακίνησε πλωτές γέφυρες για τη ζεύξη του ποταμού Σαχούρ και του Ευφράτη, για να περάσουν τουρκικά άρματα και να καταλάβουν την Ιεράπολη και το Κομπάνι, αλλά δεν… πρόκαμαν, όπως θα έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Επίσης, από προχθές ρωσικής κατασκευής μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν, μετέφερε στρατιώτες του στρατού της Συρίας στο Κάμισλι, ενώ δυνάμεις στου συριακού στρατού παρέλαβαν την αεροπορική βάση Τάμπκα και το ομώνυμο φράγμα στον Ευφράτη από τους Κούρδους, ενώ προσέγγισαν και στη Ράκα.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος.
Ο Πούτιν κάλεσε όλες τις χώρες που έχουν στρατεύματα στη Συρία, χωρίς τη συγκατάθεση της Δαμασκού, να τα αποσύρουν, ενώ εξασφάλισε ως διαμεσολαβητής συμφωνία Άσαντ-Κούρδων, αυτούς δηλαδή που χαρακτήριζε τις 3 Οκτωβρίου «τρομοκραιτκά στοιχεία», η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπει τα εξής:
Πρώτον, την ασφάλεια των συνόρων αναλαμβάνει ο στρατός της Συρίας.
Δεύτερον, η διοίκηση των πόλεων και των χωριών παραμένει στις δομές αυτοδιοίκησης που δημιούργησαν οι Κούρδοι και οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας.
Τρίτον, ο στρατός και η πολιτοφυλακή των Κούρδων και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας δεν διαλύεται, παραμένει και μετονομάζεται σε 5ο Σώμα Στρατού της Συρίας.
Τέταρτον, οι Κούρδοι έλαβαν υπόσχεση ότι θα τους παραχωρηθεί αυτονομία στο Σύνταγμα της Συρίας που θα εγκριθεί το επόμενο διάστημα.
Αυτά προς το παρόν κι εδώ είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να σας ενημερώνουμε αντικειμενικά.

Υστερόγραφο: Για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο, θεωρώ δεδομένη την προστριβή αν όχι τη σύγκρουση Ερντογάν-Πούτιν, με αφορμή τη Συρία. Αν ο Τραμπ τελικά επιβάλει κυρώσεις και το ίδιο κάνει και η Ε.Ε., τότε θα επαληθευθεί ο τίλος.

25 σχόλια:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο Πούτιν να θέσει εν αμφιβόλω την στρατηγική του συμμαχία με τους Τούρκους, η οποία δεν έγινε για να σβήσει άδοξα στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα δυσαρεστήσει κάπως τον φίλο του και σύμμαχο του Άσαντ, ο οποίος όμως ξέρει πολύ καλά πως οφείλει ακόμα και την ίδια του την βιολογική ύπαρξη στους Ρώσους και που μάλλον έχει συνειδητοποιήσει πως παραμένοντας κι αγωνιζόμενος εναντίον της ξένης επιβουλής στη χώρα του, κάτι θα έχανε με τον άλφα ή βήτα τρόπο, από την στιγμή που οι Τούρκοι ξεκίνησαν την πολεμική τους μηχανή δεν πρόκειται να την σταματήσουν και σίγουρα δεν θα σταματήσουν με την αλλαγή των σημάτων στις στολές των Κούρδων με εκείνα του Συριακών ενόπλων δυνάμεων.Πολύ φοβάμαι πως θα ξεκινήσει μια μακροχρόνια κατοχή εδάφους της Συρίας από τους Τούρκους οι οποίοι θα σπρώχνουν όλο και προς τα ενδότερα της Συρίας τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο Πούτιν έχει να επιλέξει μεταξύ των δύο, δεν νομίζω ότι θα πάει για τον απρόβλεπτο και αναξιόπιστο Ερντογάν, ούτε καν με την τουρκική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρετε όλα είναι δυνατά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Πούτιν αποδείχθηκε ο πιο αξιόπιστος.

      Διαγραφή
  2. Στη Συμφωνία προβλέπεται:
    - Επανεγκατάσταση των κυβερνητικών οργανισμών της Δαμασκού στην Β.Α.Συρία.
    _Οι Κούρδοι αποδεχονται πολιτιστική αυτονομία βάση του ρωσικού σχεδίου Συντάγματος.

    Όθεν θέμα ανεξάρτητης Ροζάβα πλέον δεν υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Καλεντερίδη, σύγκρουση ο Πούτιν δεν έχει λόγο να κάνει. Ο Πούτιν πήγε στη Συρία για να μην πέσει ο Άσαντ και να εξασφαλίσει αυτός ρωσική παρουσία σε περιοχή κοντά σε ενεργειακές πηγές και λιμάνι για το ρωσικό στόλο στη Μεσόγειο. Αυτά τα πήρε και ταυτόχρονα βελτίωσε τις σχέσεις του με την Τουρκία, πήρε συμβόλαια δισεκατομμυρίων και αν απέτυχε να βάλει τις ΗΠΑ να χτυπηθούν με την Τουρία, λίγο το κακό.

    Όσο για την Τουρκία και τον Ερντογάν. Εγώ σας λέω πως ΗΠΑ και Ευρωπαίοι, αποφασίζουν τεράστιες κυρώσεις, τόσες που χρεοκοπεί η Τουρκία (δεν το πιστεύω πως θα το κάνουν) ή που μειώνεται η δημοτικότητα του Ερντογάν και τελικά ο Ερντογάν πέφτει. Οι πολιτικοί ηγέτες, έρχονται και παρέρχονται, τα συμφέροντα όμως μιας χώρας, παραμένουν. Αν η Τουρκία απέφυγε τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη Συρία, είναι τόσο σημαντικό το τι θα απογίνει ο Ερντογάν;

    Για να το θέσω αλλιώς. Πείτε πως η Ελλάδα είχε τρόπο να διώξει τους Τούρκους από την Κύπρο και το τίμημα θα ήταν μια παροδική οικονομική κρίση και η πτώση της ελληνικής κυβέρνησης που θα έδιωχνε τους Τούρκους. Θα άξιζε τον κόπο; Θα άξιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με την ανάγνωση αλλά αντικειμενικά πρόκειται περί ενός αστείου ελλιγμού όπως και ο ίδιος περιγράφετε. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει αμερικανικός στρατός στην περιοχή, ο Πούτιν θα δώσει εβν μερη αυτό που θέλει ο Ερντογάν δηλαδή απόσυρση των Κούρδων ανατολικότερα του Ευφράτη και νοτιότερα των συν'ορων με την Τουρκία και η Ρωσία θα είναι σωτήρας και των Κούρδων! Δηλαδή δε θέλει και καμιά τεράστια στρατηγική σκέψη για να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες, οι Αμερικάνοι έπεσαν για άλλη μια φορά στην παγίδα τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας! Ο λόγος είναι φυσικά πως οι ΗΠΑ αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κατάματα πως Τουρκία και Ρωσία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και η Τουρκία 5η φάλαγγα στο ΝΑΤΟ. Λέω ΗΠΑ και επιμένω γιατι ο Τραμπ δεν μπορεί από μόνος του ούτε να στείλει ούτε να απομακρύνει στρατεύματα...Αστειος ελιγμός με πολύ αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ που δίνει τα σήματα που δεν θα ήθελαν οι ΗΠΑ όχι μόνο στους Κούρδους αλλά σε όλη τη μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών Σαουδαράβων και Ιρακινών και ακόμα και σε ολη την Νοτιοανατολική Ασία, μιλάμε για εγκληματικό σφάλμα που όποιος το σκέφτηκε προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρεμπιπτόντως, πολύ δύσκολο να χάσει ο Ερντογάν εκλογές ύστερα από τετοια επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν μαλώνουν τα βουβάλια,την πληρώνουν τα βατράχια... Νομίζω ότι η ανάλυση αλλά και οι προβλέψεις, είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο. Πρέπει όμως αγαπητε κ.Καλεντερίδη,να δούμε το μετέπειτα.Και εννοώ τις μελλοντικές κινήσεις του σουλτάνου,ο οποίος εάν επαληθευτειτε,θα έχει μεγάλα προβλήματα να εξωτερικεύσει.Νομίζω ότι σε αυτό πάνω πρέπει να προετοιμάζεται η Ελλάδα και η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ερτογαν είναι πανέξυπνος και να πέσει σε λάθος θα το καλύψει γρήγορα !!! Εδώ έβαλε Αμερική, Ρωσία, ΕΕ και τρώγονται και ότι είναι ανίκανοι να βάλουν σε τάξη τον Τούρκο !!!
    Το θέμα είναι να μην πέσει σε λάθος ο Ερτογαν , αν το καταφέρει ...... Θα γελάσουμε όλος ο κόσμος με τους ανίκανους που κυβερνούν τον πλανήτη !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Ερντογκαν θα πετυχει αυτο που ηθελε απο την αρχη . Να μην δημιουργηθει Κουρδικο κρατος στη Βορεια Συρια . Τιποτε αλλο . Η περιοχη θα περιελθει παλι υπο τον ελεγχο του συριακου κρατους. Δεν θα υπαρξει συγκρουση τουρκικου και συριακου στρατου . Μιλαμε για τον απολυτο θριαμβο της μακιαβελικης ρωσικης διπλωματιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την Τουρκία την θελουν ολοι, τον σουλτάνο ομως κανενας τους...Ολοι γνωριζουν τι καπνό φουμάρει και οτι δεν εχει ουτε ιερό ουτε όσιο μπροστά στις ατέρμονες φιλοδοξίες του .Και δυστυχως γι αυτόν ,που ζει κ;ι κοιμάται μ το όνειρο της. μεγάλης πατρίδας ,βλεπει να ανοίγονται σε ολες τις πλευρές των συνόρων του ενεργειακά κοιτασματα και οχι στα δικα του εδάφη...
    ειναι να μην τρελένετσι...?
    Μακροπρόθεσμα η κολληγια με τον ρωσσο δεν θα εχει αίσιο τελος και ο Πούτιν το ξερει καλα αυτο.Ομως προσπαθεί να απομακρύνει όσο του ειναι εφικτό και να τον εκθέσει στα δυτικά ματια ώστε να ανοίξει αυτο το χάσμα..
    Σε μια ομως ενδεχομενη αλλαγη ηγεσίας στην τουρκια τοτε τα πραγματα θα αλλάξουν αρδην και η επάνοδος (έναντι ανταλλαγμάτων φυςικα).,της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί θα ειναι γεγονός.Το τι θα περιλαμβάνουν αυτα τα ανταλλάγματα ειναι εύκολο να υποθέσουμε ...δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. The Kurds thought they were ready to play at that level. Everybody used them for that mistake. They didn't read the sign at door; ADULTS ONLY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. All illegal foreign troops must leave Syria: Putin
    Source: Xinhua| 2019-10-13 04:36:52|Editor: huaxia


    Photo taken from southern Turkish border town of Ceylanpinar on Oct. 10, 2019 shows smoke rising from the northern Syrian city of Ras al-Ain during an attack launched by Turkish army. (Photo by Mustafa Kaya/Xinhua)

    "Syria must be free from other states' military presence. And the territorial integrity of the Syrian Arab Republic must be completely restored," Putin said.

    MOSCOW, Oct. 12 (Xinhua) -- All foreign military forces illegally stationed in Syria must withdraw from the country, Russian President Vladimir Putin said in an interview published on Saturday.

    "All the forces deployed illegitimately inside any sovereign state - in this case Syria - must leave," Putin told RT Arabic, Sky News Arabia and Al-Arabiya ahead of his tour to Saudi Arabia and the United Arab Emirates on Monday and Tuesday.

    Russia will pull its troops out of Syria as well if Damascus does not need Moscow's help anymore, Putin was quoted by RT as saying.

    "Syria must be free from other states' military presence. And the territorial integrity of the Syrian Arab Republic must be completely restored," Putin said, adding that he had openly discussed the issue with Iranian, Turkish and U.S. partners.
    http://www.xinhuanet.com/english/2019-10/13/c_138467237.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Ρωσία θα σταματήσει την Τουρκία; Ή θα πει απλά "ας επιστρέψουμε στο status quo ante"; Δηλαδή: Οι Κούρδοι προσκυνούν τον Άσαντ και τα περί κράτους ή αυτονομίας μπαίνουν στο ντουλάπι. Οπότε και σεις Τούρκοι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε".

      Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία, 1) εμφανίζεται ως ειρηνοποιός στη διεθνή κοινόττηα, 2) πουλάει εκδούλευση ταυτόχρονα σε Άσαντ και Τουρκία. Οι Κούρδοι οι μόνοι χαμένοι.

      Γιατί σήμερα ο Ερντογάν: «Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα έχει πρόβλημα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αζερμπαϊτζάν.

      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/812468_rterntogan-i-toyrkia-den-einai-se-polemo-me-toys-koyrdoys-alla-me-mia

      Διαγραφή
  12. Κύριε Σάββα
    Ενώ τα μμε μας δίνουν πληροφορίες ότι ο Τραμπ μόνος του πήρε απόφαση να αφήσει την Τουρκία να εισβάλει, η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ ενήργησε κατόπιν συνεννοήσεως με στατηγιστές του και με Ρώσους.
    Είναι βέβαιο ότι αυτά που βλέπουμε στην Συρία είναι συμφωνημένα, ακριβώς όπως και στην Ουκρανία.

    Υπάρχουν κλιμάκια Αμερικανών και Ρώσων που καθημερινά συνεργάζονται, μεταφέρουν επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους τους και μοιράζουν πίτες παντού. Καμία σύρραξη δεν έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς προσυμφωνημένο σενάριο.

    Προ της εισβολής σας έλεγα σε σχόλια ότι αυτό που με τρομάζει είναι οι μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

    Ο στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι να θέσει σε καθεστώς ομηρίας μεγάλους πληθυσμούς και όλη την ευρύτερη περιοχή, ώστε να απειλεί προς πάσα κατεύθυνση για να αποφύγει την όποια καταδίκη της από οπουδήποτε. Κύπρος και Ελλάδα είναι οι επόμενοι όμηροί της.

    Ας εξοπλιστούμε άμεσα με τα σωστά μέσα και ας μην περιμένουμε ειδοποιήσεις από τον Τουρκικό τύπο κτλ.

    Πιθανότατα, η Τουρκία θα τελειώσει το θέατρο στη Συρία σύντομα και χωρίς μεγάλες απώλειες. Ο Τουρκικός λαός θα πιστέψει ότι νίκησε και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει οπουδήποτε. Ότι κάνει ο Ερντογάν το κάνει κατόπιν συμφωνιών. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις σε Ρώσο πολιτικό, έχει προγραμματίσει την αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι μέχρι τώρα (των τελευταίων ετών) εξελίξεις στην Συρία, μας δείχνουν ότι Τραμπ και Πούτιν έχουν επικοινωνία και συμφωνία πριν από οποιαδήποτε κίνηση τους, γι' αυτό άλλωστε και έχει αποφευχθεί η σύγκρουση τους, παρά τις συνεχείς παγίδες που βάζει το deep-state των ΗΠΑ ενάντια στον Τραμπ ...

    Με την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία (που όπως παραδέχεστε είχε την συγκατάθεση ή ανοχή και Ρωσίας και Αμερικής) αυτό που επιτυγχάνεται είναι η ματαίωση δημιουργίας φιλοαμερικανικού ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και ενσωμάτωσης των Κούρδων της Συρίας στο Συριακό κράτος ...

    Ερώτηση προς τους αναλυτές:
    Ποιο κράτος της Μέσης Ανατολής επιθυμούσε διακαώς την δημιουργία του κουρδικού κρατιδίου-μαριονετας ...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η κατάσταση όπως έχει τώρα. Κέντρο των εξελίξεων η Ιεράπολη. Υπάρχουν εκεί δυνάμεις του Άσαντ μαζί με ρωσικές δυνάμεις. Κυκλοφορούν βίντεο με την είσοδο του Συριακού Στρατού στην Ιεράπολη. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για επίθεση. Ο Ερτνογάν δήλωσε πως παρά τις καταδίκες θα κινηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι η σημασία της επιχείρησης είναι ίδια με της Κύπρου το ‘74. Πριν από λίγες ώρες το Κρεμλίνο ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να επιμείνουν σε πολιτική λύση. Μάχες ξέσπασαν μεταξύ δυνάμεων του Άσαντ και τούρκων παραστρατιωτικών ανατολικά της Ιεράπολης. Εντωμεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την περιοχή αφήνοντας όλα τα μικρά στρατόπεδα με συγκέντρωση σε μεγαλύτερα με συνοδεία ελικοπτέρων κατεύθυνση προς Ιράκ. Ιράν – Ρουχανί: Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει την επιχείρηση στην Συρία. Τα γεγονότα τρέχουν με τρελούς ρυθμούς. Ποιος είναι κερδισμένος δεν ξέρω. Ξέρω όμως ποιος είναι χαμένος και αυτός είναι οι ΗΠΑ. Οι Τούρκοι θέλουν να δίνουν την εντύπωση πως ελέγχουν την κατάσταση, αλλά θεωρώ σίγουρο πως κάποια στιγμή σύντομα θα τους ζητηθεί “με ρωσική ευγένεια” να γυρίσουν πίσω στα σύνορά τους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν τον βλέπω τον τίτλο να βγαίνει αληθινός. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Plans for Redrawing the Middle East: The Project for a “New Middle East”

    By Mahdi Darius Nazemroaya
    Global Research, July 15, 2019
    Global Research 18 November 2006

    'The term “New Middle East” was introduced to the world in June 2006 in Tel Aviv by U.S. Secretary of State Condoleezza Rice (who was credited by the Western media for coining the term) in replacement of the older and more imposing term, the “Greater Middle East.”'

    'This announcement was a confirmation of an Anglo-American-Israeli “military roadmap” in the Middle East. This project, which has been in the planning stages for several years, consists in creating an arc of instability, chaos, and violence extending from Lebanon, Palestine, and Syria to Iraq, the Persian Gulf, Iran, and the borders of NATO-garrisoned Afghanistan.'

    'The Map of the “New Middle East”

    A relatively unknown map of the Middle East, NATO-garrisoned Afghanistan, and Pakistan has been circulating around strategic, governmental, NATO, policy and military circles since mid-2006. It has been causally allowed to surface in public, maybe in an attempt to build consensus and to slowly prepare the general public for possible, maybe even cataclysmic, changes in the Middle East. This is a map of a redrawn and restructured Middle East identified as the “New Middle East.”'

    https://brilliantmaps.com/new-middle-east/

    'This map of a redrawn Middle East was also published, under the title of Blood Borders: How a better Middle East would look, in the U.S. military’s Armed Forces Journal with commentary from Ralph Peters.'

    'It should be noted that Lieutenant-Colonel Peters was last posted to the Office of the Deputy Chief of Staff for Intelligence, within the U.S. Defence Department, and has been one of the Pentagon’s foremost authors with numerous essays on strategy for military journals and U.S. foreign policy.'

    'The Middle East has been conditioned by outside forces into a powder keg that is ready to explode with the right trigger, possibly the launching of Anglo-American and/or Israeli air raids against Iran and Syria. A wider war in the Middle East could result in redrawn borders that are strategically advantageous to Anglo-American interests and Israel.'

    Mahdi Darius Nazemroaya specializes in Middle Eastern and Central Asian affairs. He is a Research Associate of the Centre for Research on Globalization (CRG).

    https://www.globalresearch.ca/plans-for-redrawing-the-middle-east-the-project-for-a-new-middle-east/3882

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όσο και να μην μας αρέσει οι Τούρκοι είναι μανούλες στη διπλωματία.
    Πόσα χρόνια ακούμε για φάπες από Πούτιν Τραμπ Ε.Ε., αλλά όλο καταλήγει σε στρατηγικές συμμαχίες που ενισχύουν τον Ερντογάν.
    Δυστυχώς είναι τέτοια η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας που δύσκολα θα καταφερθεί μια μεγάλη δύναμη εναντίον τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Πούτιν παίζει αριστα το γεωπολιτικο παιχνίδι... χρησιμοποιεί την μια η την άλλη πλευρα ...Συρία,Κούρδους, Τουρκία για να πετύχει τους στόχους του...και τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι στιγμής !
    Όταν του έριξαν το αεροπλάνο οι Τούρκοι...αμέσως έπαιξε το κουρδικό χαρτί...τώρα άδειαζει τους Κούρδους για να διώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή.
    ..ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζει την Τουρκία στην Συρία... Απομακρύνοντας την από το ΝΑΤΟ !
    Χωρίς την έγκριση της Ρωσίας η Τουρκία δεν πρόκειται να μείνει στην Συρία...για όσους παρακολουθούν τα γεγονότα θα θυμούνται τον κατά "λάθος"βομβαρδισμό ενος τουρκικού φυλακίου στην Ιντλιμπ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεράσιμος
    Αγαπητέ Σάββα, νομίζω οτι πρέπει να μεταφράσετε και να δημοσιεύσετε στο ιστολόγιο,το άρθρο “Washington abandons it’s Kurdish proxies, as Ankara and Damascus step in” του Aram Mirzaei στο ιστολόγιο “The Saker”,αν θέλουμε να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα, χωρίς να σπεύδουμε σε εύκολους χαρακτηρισμούς. Εκεί φαίνεται ότι οι Κούρδοι είχαν αρκετές ευκαιρίες, ώστε αυτή η εξέλιξη να είχε αποτραπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μάλλον βρέθηκε ο τρόπος οι Κούρδοι να καθίσουν στα αυγά τους, και να ξεχάσουν τα περί ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους της Β.Συρίας. Όπως ακριβώς και οι Κούρδοι του Β.Ιρακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι οσο γινονται αυτα οι εποικοι αυξανουν..η αναπτυξη πηγε Αμαζονιο..οι γυναικες δεν γεννανε..τα σποτ πανε παντου..οπλα δεν αγοραζονται...η θητεια μενει οπως στο Λουξεμβουργο .η απαγορευση καπνισματος οπως η Γκρετα θελει..τα τιμονια και τα ταμπλω των τουρκικων οχηματων πολεμου ειναι καινουρια λουξ..τα δικα μας αρχαια..τα Ντρον τους περασαν τα 100..το Ακουγιου χτιζεται ραγδαια..η Πτολεμαιδα πουλιεται γιατι παραγει φτηνα...ενω τα χαζα πυρηνικα ειναι χαζα και για Τουρκους βλακες...τα επιδοματα εποικων για Κρητη ..2 500 ευρω τον μηνα (!!!!!!) ..η συνταξη των γερων 450 ....τωρα ..αυριο βλεπουμε...τα αυτοκινητα στις εθνικες οδους πανε απο παραδρομους διοτι φραγκα για διοδια δεν υπαρχουν..διδονται αδειες γεωτρησεων στην ζουλα με μεγιστο βαθος γεωτρησης 1000 μετρα κατω απ τον βυθο ενω τα κοιτασματα ειναι στα 4.000 μετρα..τα Καιοβα ειναι ζητημα αν πετανε ακομη...οι Μπελαρα θαρθουν το 2.028...το πους μπακ στις βαρκες των εποικων απαγορευεται (!!!) ..αλλα επιτρεπεται στην Βουλγαρια να ...πυροβολουν οπως ειπε ο Μπορισωφ οτι θα κανει..που εχει .ειπε ..μηδενικες ροες τωρα...αλλα ο Εβρος διπλα κανονικες....κλπ...κλπ...κλπ.
    Ειναι βεβαια και οι Κουρδοι...Το θεμα ομως ειναι που (?). ΕΚΕΙ Η ΕΔΩ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δημήτριε, με τους κατευναστικούς φωστήρες και τους συστηματικούς αφοπλισμούς, μας σπρώχνουν με το ζόρι στην συνεκμετάλλευση. Αυτό ήταν το σχέδιο μέχρι χθες και ελπίζουμε να δουν την τύφλα τους και να το αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειπατε κ Γιωργο δυο μαγικες λεξεις λαβαρα του Εθνους της απραξιας.
      Ελπιζουμε..και τυφλα.
      Η πρωτη θα πει δεν κανουμε τιποτε μονο κοιταμε και λεμε ιστοριες.Η δευτερη παλι ελπιζει στον Ιησου ναρθει καποτε να κανει τυφλους να δουν . Εως τοτε παλι καθομαστε.
      Σαν πολυ βολικα φαινονται ολα.Κι εγω ελπιζω μια μερα να σηκωθουν τα φιδια ορθια να πανε για καφε περπατωντας στην Γλυφαδα.Αυτο ειναι πιο πιθανο.Ειναι βεβαια και οι Κεραμεως ,Μιχαηλιδου και Ζαχαρακη που χτιζουν τις πυραμιδες στην Μεμφιδα στην ερημο.Ολη η ποιοτητα των τουβλων στα ζιγκουρατ τους με εισαγωγη πυριτιου απ την Ατλαντιδα.. οπου κι εγινε η μεταστοιχειωση τους.
      Το περιβαλον ειναι σουρεαλιστικο..Ελπιδες,τυφλα,παλατια σε αμμο,πυριτιο,και μεταστοιχειωσεις.Αν ξημερωσει αυριο παρτε μου τηλεφωνο..Που ξερετε..μπορει να χωρισουν και τα νερα στην Ερυθρα θαλασσα !!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.