1/12/19

Ο Ερντογάν Μονομάχος του ΝΑΤΟ Εναντίον Μακρόν

(Σαν σε σενάριο παράστασης Καραγκιόζη.)
Τον αποκαλεί «νεκρωμένο εγκέφαλο. H Γαλλία Ζητεί εξηγήσεις από τον Τούρκο πρεσβευτή. 
Zero Hedge,  29/11/ 2019
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η γαλλική κυβέρνηση θα καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας,  σε αναζήτηση εξηγήσεων μετά το γοητευτικά ελευθερόστομο ερώτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν είναι «εγκεφαλικά νεκρός»
Τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που  αρχίζει την Τετάρτη, και στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο πρόεδροι, οι εντάσεις οξύνθηκαν λόγω του ρόλου της Τουρκίας στην Συρία και εντός της συμμαχίας . Οι σχέσεις  έφτασαν σε σημείο βρασμού, όταν ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η προειδοποίηση του Μακρόν πως  το ΝΑΤΟ πεθαίνει  δείχνει «μιαν άρρωστη και ρηχή αντίληψη». Και ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Απευθύνομαι στον κ. Μακρόν από την Τουρκία και θα το δηλώσω και στο ΝΑΤΟ: Θα πρέπει να κοιταχτείς μήπως εσύ πρώτος  είσαι εγκεφαλικά νεκρός

Η φιλοφρόνηση του Ερντογάν  λέχθηκε  σε απάντηση της δήλωσης του Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, λόγω της αμερικανικής απροβλεψιμότητας υπό τον Πρόεδρο Τραμπ και των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία. ( Δήλωση στην οποία ο Μακρόν επέμεινε και μετά
τις δηλώσεις σύγχυσης και ταραχής από Μέρκελ, Στόλτεμπεργκ και  από αξιωματούχους της συμμαχίας, εξηγώντας ότι) «οι σύμμαχοι χρειάζονταν ένα δυνατό ξύπνημα».
Σε μια συνέντευξή του πριν τρεις εβδομάδες, ο Μακρόν εδήλωσε ότι  στο ΝΑΤΟ  δεν υπάρχει στρατηγικός συντονισμός από την μια πλευρά   μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και από την άλλη πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Κατήγγειλε επίσης την ανικανότητα του ΝΑΤΟ να αντιδράσει σε αυτό που χαρακτήρισε την «εξωφρενική» επίθεση της Τουρκίας στην Συρία.
Τα σχόλια του Μακρόν επέσυραν σφοδρές αντιδράσεις από ευρωπαϊκές διασημότητες που πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει πάντοτε μεγάλη ανάγκη  το ΝΑΤΟ, αλλά ο ίδιος δήλωσε την Πέμπτη ότι όσα είπε ήσαν μια χρήσιμη  καμπάνα αφύπνισης  και  ότι δεν πρόκειται να δηλώσει μετάνοια.
Στο μεταξύ η Τουρκία – η οποία έχει καταστεί ένα αιχμηρό θραύσμα μέσα στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με κάποιους εκτελεί τις εισηγήσεις του Πούτιν- αρνείται να υποστηρίξει ένα σχέδιο άμυνας για τις  Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία, εάν δεν  της παρασχεθεί  μεγαλύτερη υποστήριξη για τον αγώνα της κατά  της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην Βόρειο Συρία.
Η Τουρκία  επέκρινε επίσης τον Μακρόν επειδή  συμφώνησε  για συνομιλίες με ένα Κούρδο πολιτικό της Συρίας, τον οποίο η ΄Αγκυρα θεωρεί εξτρεμιστή.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του δηλωθεί ότι η Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ  αναμένουν « σαφείς απαντήσεις» από την Τουρκία για τις προθέσεις της στην Συρία


3 σχόλια:

  1. Εμεις τι θα κανουμε; Θα κλαψουριζουμε διπλα στη Μερκελ;
    Ρομπα εχουμε γινει διεθνως.Υπαρχει αλλο κρατος που θα ανεχονταν τοσους εξευτελισμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου τους ανεχονται ...οι πολιτες !!! Κρατος ειναι οι πολιτες ...δεν ειναι δεκα προσωπα νεφελωδη.
    Αρα τους ανεχονται οι πολιτες της χωρας ...ολους εξευτελισμους..και ασφαλως ξερεις πως λεγονται με μια λεξη αυτοι....οσο και να το αποφευγεις σαν σκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.