5/11/08

Ομπάμα: Μπορούμε να αλλάξουμε τις ΗΠΑ

Ενωτικός εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε πως ήρθε η ώρα της αλλαγής για τη χώρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έτεινε χείρα φιλίας στον αντίπάλό του Τζον Μακέιν και τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, ζητώντας τους να συνεργαστούν όλοι μαζί για ν' αλλάξουν τις ΗΠΑ. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο στο κέντρο του Σικάγο και παρουσίασε τους στόχους και το όραμά του για τις ΗΠΑ.

«Δεν θα είμαι ένας τέλειος πρόεδρος, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ το εξής: θα είμαι πάντοτε ειλικρινής όταν θα...σας λέω τι σκέφτομαι και πού τοποθετούμαι», είχε πει στους υποστηρικτές του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Ποιός θα μπορούσε να πιστέψει ότι ένας σαραντάρης μαύρος που ονομάζεται Μπαράκ Ομπάμα, θα γινόταν μια μέρα υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος;», αναρωτιόταν ο ίδιος το περασμένο καλοκαίρι, αφού επικράτησε της συνυποψήφιάς του για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ομπάμα βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην «ενότητα» των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου.

«Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθειά ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας, παρά μόνο μαζί».

Υπενθυμίζοντας τις καταβολές του δήλωσε: «Έχω μια ιστορία που δεν με καθιστά τον πιθανότερο υποψήφιο. Αλλά είναι μια ιστορία που χάραξε βαθειά μέσα μου την ιδέα ότι αυτή η χώρα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των κομματιών της, ότι πολλοί μαζί είμαστε ένα».

Εκατομμύρια Αμερικανοί ταυτίστηκαν τότε με αυτόν τον αδύνατο άνδρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφιλίωση των Αμερικανών πέραν από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.

«Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή, μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα», είχε πει.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο δρόμος μπροστά του θα είναι δύσκολος και έκανε έκκληση για ενότητα.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δήλωσε χθες Τρίτη ότι «η αλλαγή ήρθε στην Αμερική» και συνεχάρη τον ηττημένο της εκλογικής αναμέτρησης, ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν, για την μακρά και δύσκολη εκστρατεία που διεξήγαγε.

Κάλεσε τους αμερικανούς να ενωθούν για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και να υιοθετήσουν ένα «νέο πνεύμα θυσίας».

«Ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς. Το μονοπάτι δύσβατο. Μπορεί να μην φθάσουμε (στον προορισμό μας) μέσα σε ένα χρόνο ή ούτε μέσα σε μια θητεία, αλλά Αμερική, ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο αισιόδοξος από απόψε για το ότι θα φθάσουμε εκεί», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.