7/11/08

Αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ΟΝΕ


Γερμανική εφημερίδα επικρίνει την ελληνική κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει την εγχώρια οικονομία σε κρίση.

Η οικονομική κρίση, εκτός από τις επιπτώσεις της στο τραπεζικό σύστημα, έφερε στο φως τις αδυναμίες κάποιων οικονομιών της ευρωζώνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt». Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων βρέθηκε περίπου 175 μονάδες (δηλ.1,75%) παραπάνω από τα κρατικά ομόλογα, ενώ αρχικά η διαφορά έφτανε τις 30 μονάδες. Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους και φοβούνται ότι το ελληνικό κράτος δεν θα κατορθώσει να ξεπληρώσει τα χρέη της.
Στο δημοσίευμα διαπιστώνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας φαίνεται πως βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και σε ακραία περίπτωση θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα, αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέλος της ΟΝΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Την τρέχουσα εβδομάδα, ο αρμόδιος επίτροπος...για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια, έκανε λόγο για «πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν διορθωθούν τα επιτόκια του εθνικού δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών».

Επιπλέον, παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση του επιτοκίου περιθωρίου, στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ωστόσο από τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Όπως, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν τα οικονομικά αυτά δεδομένα δεν αλλάξουν, τότε είναι πιθανόν να προκύψουν ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή της ΟΝΕ. Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δημοσιονομική κατάστασή τους αντιμετωπίζουν κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έστελνε ψευδές έλλειμμα»

Όπως αναφέρεται στο γερμανικό δημοσίευμα, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη. Ήδη, από το 2001 που η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ, ουκ ολίγοι αναρωτήθηκαν, αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη για το ευρώ. Συνάμα αναφέρεται ότι, από το 1997 έως το 2003 οι σοσιαλιστές έστελναν στις Βρυξέλλες έλλειμμα, το οποίο βρισκόταν έως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το πραγματικό. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης: «το τεράστιο εθνικό χρέος» αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, το απόσπασμα αναφέρει ότι το χρέος αυτό ανήκει στην πολιτική κληρονομιά των σοσιαλιστών. Επί διακυβέρνησής τους αυξήθηκε το εθνικό χρέος από ποσοστό της τάξεως του 28% στο 99% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Βέβαια, στο σχετικό άρθρο δεν επιρρίπτονται ευθύνες μόνο στους σοσιαλιστές αλλά και στον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το συντάκτη του άρθρου, δεν έχει προβεί σε ενέργειες για την εξυγίανση της ελληνική οικονομίας και τη μείωση των χρεών της, τα οποία βρίσκονται ακόμα κατά 90% πάνω από το ΑΕΠ. Παρά τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, που ήταν κατά 3% έως 4% παραπάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, η Ελλάδα μετά την εισχώρησή της στην ΟΝΕ, κατάφερε μόνο το 2006 να πετύχει το στόχο της για το έλλειμμα που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Συρρικνώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας»

Σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt, η ελληνική δυσχερής οικονομική κατάσταση, η οποία γεννά ερωτήματα συνοχής στην ευρωζώνη, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αποτυχημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αλόγιστες πολιτικές δαπάνες. Εξαιτίας του φόβου της συντηρητικής κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και σε απορρύθμιση της οικονομίας, η Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική. Απόδειξη αποτελεί ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αν και η κυβέρνηση Καραμανλή είχε υποσχεθεί το 2004 ότι θα «περιόριζε» το κράτος, αντιθέτως αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τα ελλείμματα των κρατικών επιχειρήσεων.

Τέλος, επισημαίνεται πως τώρα, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ζητούν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ως μία λύση στην οικονομική κρίση. Όμως, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, καθώς θα επέτρεπε τις αχαλίνωτες δαπάνες σε προβληματικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Πορτογαλία. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα για την ΟΝΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Handelsblatt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.