20/5/10

Αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου Κων/πολης στην Κομοτηνή

Πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης υπό τον πρόεδρό της κ. Μουράτ Γιαλτσίντας πραγματοποιούν από την Κυριακή επίσκεψη στο νομό μας με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσω επενδύσεων και μέσω εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό οι τούρκοι επιχειρηματίες σήμερα θα έχουν επαφές με την γενική γραμματέα της Περιφέρειας, το δήμαρχο Κομοτηνής, το Νομάρχη Ροδόπης αλλά και με τα Επιμελητήρια. Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινουπόλεως, αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας, Πρόεδρος των Επιμελητηρίων της Μεσογείου, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας, κ. Μουράτ Γιαλσίντας έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ την ίδια μέρα το βράδυ δόθηκε δείπνο με τη συμμετοχή επιχειρηματιών σε ξενοδοχείο της πόλης μας.

Ο κ. Μουράτ Γιαλτσίντας ξεκινώντας μετέφερε τη χαρά του γιατί όπως είπε βρίσκεται σε γειτονική, φιλική και αδερφική περιοχή. Στη συνέχεια έκανε λόγο για την Ένωση Επιμελητηρίων της Μεσογείου που απαρτίζεται από 23 χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. «Σε αυτήν είμαι πρόεδρος εγώ και ο κ. Κασιμάτης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Σχεδόν εδώ και τέσσερα χρόνια συνεργαζόμαστε με αυτόν», είπε αναφέροντας ότι το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης αποτελείται από 400000 μέλη και είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα του κόσμου. «Εμείς ως Επιμελητήριο αντιπροσωπεύουμε το 30% της οικονομίας της Τουρκίας και όπως γνωρίζετε η τουρκική οικονομία είναι η δέκατη έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου».

Συντονισμένη με την επίσκεψη Ερντογάν η επίσκεψη του Επιμελητηρίου
Αναφερόμενος στην επίσκεψή της αντιπροσωπείας στην Κομοτηνή που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται την Τρίτη είπε πως είναι συντονισμένη με την επίσκεψη του αξιότιμου πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα. «Στην αποστολή συμμετέχουν πάνω από διακόσιοι επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και από τους καλύτερους στους τομείς τους. Μέσα στην αποστολή βρίσκονται βουλευτές γραφειοκράτες και καθηγητές πανεπιστημίων. Σκοπός της αποστολής είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα γίνει μέσω επενδύσεων και μέσω εμπορίου. Το αντίστοιχο γίνεται εδώ και μας έχει καλέσει το Επιμελητήριο Ροδόπης και ο πρόεδρός του. Σήμερα υλοποιήσαμε ένα εργασιακό συνέδριο μεταξύ μας και μετά από αυτό θα επισκεφτούμε την πόλη και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας το βράδυ θα συναντηθούμε με τους έλληνες επιχειρηματίες και αύριο θα έχουμε επίσημες επισκέψεις.

Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας
«Εμείς ως επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τούρκων και ελλήνων επιχειρηματιών. Τα 98% των μελών μας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή είναι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 150 εργάτες και έχουν τζίρο κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Γνωρίζω ότι και η Ελλάδα έχει πολλές τέτοιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πιστεύω ότι η συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας θα έχει ως θεμέλιο την συνεργασία αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πάρα πολύ σημαντικές οι περιοχές για το άνοιγμα που θα κάνουν τέτοιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Αυτές οι περιοχές είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η περιοχή της Θράκης στην Ελλάδα. Και το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Είναι η φύση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επειδή δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα χρηματοδότησης να ψάχνουν συνεταίρους στις χώρες που πρόκειται να λειτουργούν. Πιστεύω ότι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της περιοχής είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι έλληνες πολίτες αλλά γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμέψουν ως γέφυρα για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Γιαλτσίντας ανέφερε ακόμη ένα σημείο «για το οποίο η Θράκη είναι σημαντική για εμάς. Η περιοχή έχει δυναμικό μεγάλο, ειδικά στον πρωτογενή τομέα και στην κτηνοτροφία. Δυστυχώς ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο οι τιμές του κρέατος και των τροφίμων έχουν αυξηθεί. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι αυτή η περιοχή βρίσκεται κοντά σε μας και τα προϊόντα, τα κρέατα και τα αγροτικά που θα αναπτυχθούν εδώ πολύ εύκολα μπορούν να αναπτυχθούν στην Τουρκία».

Ενδιαφέρον για τον τουριστικό τομέα
«Ο τρίτος τομέας που ενδιαφερόμαστε είναι ο τομέας του τουρισμού και επειδή οι χώρες μας είναι κοντά και όσον αφορά στην κουλτούρα της περιοχής και στην γαστρονομία είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον τουρισμό και από την Τουρκία στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλή και επιτυχημένη συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ροδόπης», τόνισε ο κ. Μουράτ Γιαλτσίντας ευχαριστώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ανταπόκρισή τους.

Το αύριο διαγράφεται ευοίωνο για την Ελλάδα
Σε ερώτηση αν ενδιαφέρονται για την προώθηση εξαγωγής των προϊόντων στη χώρα μας ή αν ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Θράκη ο κ. Μουράτ Γιαλτσίντας ανέφερε ότι όταν μιλά για «εμπόριο δεν κάνω διαχωρισμό σε αυτά τα θέματα αλλά γνωρίζω ότι είναι πολύ ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις στην περιοχή. Γνωρίζω επίσης ότι οι επενδύσεις της Ελλάδας στην Τουρκία είναι περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια ενώ της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι περίπου μηδαμινές περίπου στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Δεν θα αναφερθώ στις αιτίες αλλά όταν ατενίζω το μέλλον υπάρχουν ευδόκιμες συνθήκες στην Ελλάδα ειδικά οι τομείς για επενδύσεις είναι πολλοί και αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν. Πιστεύω ότι κάθε κρίση είναι ευκαιρία. Εμείς το 2001 στην Τουρκία ζήσαμε μια μεγάλη κρίση και μέσα σε μια βραδιά χάσαμε σαράντα δις δολάρια, βούλιαξαν οκτώ τράπεζες, όμως τα μέτρα που πάρθηκαν και η αλλαγή της νοοτροπίας κατέστησαν την Τουρκία μια χώρα με τους μεγαλύτερους βαθμούς ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η κρίση στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μια τέτοια ευκαιρία. Η Ελλάδα θα λύσει τα χρονίζοντα προβλήματά της και με τα μέτρα που θα λάβει πιστεύω ότι το αύριο διαγράφεται ευοίωνο για αυτήν. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε και με το εμπόριο και με τις επενδύσεις αλλά και με τη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε κοινές επενδύσεις σε άλλες χώρες. Παράδειγμα όπως είπα είμαι πρόεδρος της Επιμελητηρίου της Μεσογείου και στην κοινή συνεργασία των χωρών μελών είναι και ο τομέας του τουρισμού. Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού συνεργάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες, σε χώρες της Ασίας και πουλάνε και στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

Νοοτροπίες και γραφειοκρατία τα προβλήματα στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών
Στις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν εμπόδιο είναι και η θεώρηση της βίζας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα και τι περιμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες ο κ. Μουράτ Γιαλτσίντας απάντησε ότι «στις επενδύσεις και στις επιχειρηματικές σχέσεις δύο είναι τα σημαντικά θέματα στην ανάπτυξή τους. Βλέπω αυτά τα προβλήματα να αίρονται. Το πρώτο αφορούσε στην νοοτροπία. Πάντα μεταξύ του τουρκικού και ελληνικού λαού υπήρχε φιλία και αδελφοσύνη αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και στους πολιτικούς. Η στάση των πολιτικών λόγω εσωτερικών προβλημάτων πολλές φορές δημιούργησε προβλήματα. Και αυτό είχε αρνητική επίδραση στο εμπόριο. Το δεύτερο σημαντικό θέμα ήταν η γραφειοκρατία η οποία φάνηκε με διαφορετικά πρόσωπα. Μερικές φορές χαρακτηρίστηκε ως βίζα, άλλη φορά ως άδειες ή οτιδήποτε άλλο. Όμως αλλάζουν τα πράγματα και τα τελευταία επτά οκτώ χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως γνωρίζουμε όλοι αυτή η προσέγγιση άρχισε με τις καταστροφές. Ζήσαμε μια μεγάλη καταστροφή με το σεισμό στην Τουρκία και οι πρώτοι που έτρεξαν να μας βοηθήσουν ήταν οι Έλληνες φίλοι μας. Μετά συνέβη και στην Ελλάδα ένας μεγάλος σεισμός και ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε χέρι. Τώρα υπάρχει ένας οικονομικός σεισμός που καταστρέφει όλη τη γη όμως αυτός ο σεισμός μας βοηθά να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο. Και αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι κάθε απειλή έχει μέσα της και μια ευκαιρία».

Ενδιαφέρον για την έκθεση «Θράκη»
Όπως είπε ο κ. Μουράτ Γιαλτσίντας το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα στην Αθήνα και κυρίως η έκθεση που συμμετέχουν είναι αυτή του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη «η οποία συμβάλλει πολύ στην προσέγγιση των δύο χωρών και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας. Ο επόμενος στόχος είναι η έκθεση «Θράκη» που έχει τη δυνατότητα να γίνει διαβαλκανική και να ξεφύγει από τον τοπικό χαρακτήρα της. Ως επιμελητήριο διοργανώνουμε τις εθνικές συμμετοχές της Τουρκίας σε πολλές εκθέσεις, όπως στο Ανόβερο, στο Ντουμπάι, στην Ρωσία και σκεπτόμαστε να συνεργαστούμε με το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για να κάνουμε αυτή την έκθεση διαβαλκανική και αυτό θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουμε με τα Επιμελητήρια αύριο».

Συντάκτης:Άννα Πατρωνίδου
e-mail: paratiritis.patronidoy@gmail.com
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.