25/5/10

Κοινές ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΕΛΛΗΝΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ αεροπορική άσκηση αρχίζει σήμερα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα με ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αποστολών και σενάρια προσβολής εναέριων και επίγειων στόχων.

Η άσκηση- που φέρει την κωδική ονομασία «Μίνωας» θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και τα ισραηλινά αεροσκάφη (F-15 και F-16) θα επιχειρούν κυρίως από την αεροπορική βάση της Σούδας, όπου ήδη βρίσκονται από χθες. Τα ελληνικά μαχητικά θα απογειώνονται από διάφορα αεροδρόμια. Ο «Μίνωας» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προβλέπει η συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2010. Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία αναθερμάνθηκε τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ασκήσεων, μετά την κόντρα Αγκυρας - Τελ Αβίβ για την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και την άρνηση της Τουρκίας να συνεχισθούν ασκήσεις των Ισραηλινών στην επικράτειά της. Εκτός από την Ελλάδα υπάρχει συνεργασία και με άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Στα σχέδια πτήσεως που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έχουν ήδη κατατεθεί για προσβολές στόχων στον αέρα και το έδαφος, περιλαμβάνονται και πτήσεις στο ή μέσω του Ανατολικού Αιγαίου. Μια γενικόλογη αναφορά που κατ΄ ορισμένες πηγές επιχειρήθηκε να τεθεί, δύο φορές, από χαμηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματικό για αποφυγή πτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο- για να μην ενοχληθεί η Αγκυρα- τελικά δεν συζητήθηκε επί της ουσίας. Αρμοδίως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Για λόγους προγραμματισμού των Ισραηλινών δεν θα γίνει αυτή την περίοδο, αλλά αργότερα, το σκέλος Ερευνας και Διάσωσης Μάχης (CSΑR) με ελικόπτερα που είχε αρχικά συζητηθεί να γίνει γύρω από την Ανδραβίδα.

Στα σενάρια που προστέθηκαν τελικά είναι και ο εναέριος ανεφοδιασμός ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από ισραηλινά «ιπτάμενα τάνκερ» που θα ξεκινούν από το Ισραήλ. Για τους ανεφοδιασμούς εν πτήσει έχουν εκδοθεί ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες έχουν κλειστεί περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο Πέλαγος, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο. Εξορμήσεις μαχητικών του Ισραήλ από δικά τους αεροδρόμια και προσβολές επίγειων στόχων έπειτα από εναέριο ανεφοδιασμό, όπως έγινε το 2008 κατά την άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης», δεν προβλέπονται φέτος, σύμφωνα με ελληνική πηγή. Τότε, η κατά κύματα άφιξη στην Ελλάδα σμηνών με δεκάδες ισραηλινά F-15 και F-16 και ο εικονικός βομβαρδισμός στόχων στο πεδίο βολής Κρανέας στη Θεσσαλία είχαν προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, καθώς αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν παρουσιάσει την άσκηση ως προσομοίωση επίθεσης βομβαρδισμού στο Ιράν.
ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. Η άσκηση- που φέρει την κωδική ονομασία «Μίνωας»

    :-)))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ που έχω χαμηλό δείκτη νοημοσύνης τι θα έπρεπε άραγε να σκεφτώ και τι να υποθέσω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπιτελους η Ελλαδα καταλαβε οτι το συμφερον της ειναι πανω απο ολα και οπου υπαρχουν "φιλοι" εκει πρεπει να πηγαινει και οχι οι αραβες ειναι φιλοι και παντα εναντια στα συμφεροντα μας πηγαιναμε και το ευχαριστω ποιο ηταν μηπως ειδαμε στην πατριδα μας φθηνο αραβικο πετρελαιο μιας και ειμαστε και τοσο φιλοι!!!οταν ο τουρκος φιλοι μου εχει εναν εχθρο εγω ο ελληνας ΠΡΕΠΕΙ να τον κανω "ΦΙΛΟ" μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάλλιο αργά παρά ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω την απορία γιατί με το άρθρο που διάβασα δεν το κατάλαβα καλά και θα ήθελα παρακαλώ ο τιμημένος ΈΛΛΗΝΑΣ αξιωματικός κύριος ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ να μου απαντήσει εάν ξέρει αν στις ασκήσεις που θα γίνουν με τους Ισραηλινούς θα γίνουν και πέρα του 25ου παράλληλου ανατολικά του Αιγαίου?η οι Ισραηλινοί θα παίξουν το παιχνίδι των ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ όπως πέρυσι που είχαν ανεβάσει στην στρατιωτική τους Ιστοσελίδα χάρτη που ένα μέρος του Αιγαίου που ανήκει σε εμάς το έδειχνε ουδέτερη περιοχή αν θυμάμαι καλά και θα αρνηθούν να δεχτούν να γίνουν ασκήσεις εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kostas
    ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ.
    Τι Τουρκοι τι Ισραηλινοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γιατι λέγεται "Μίνωας" ;

    μας ενώνει ο Μίνωας...λίγη Κρήτη εμείς, λίγη Κρήτη οι Ισραηλινοί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρειαζόμεθα ἀνεξάρτητη ἐξωτερικὴ πολιτικὴ καὶ ἀνταλλάγματα γιὰ τὶς διευκολύνσεις ποὺ προσφέρουμε.
    Τί ἔπαθε ἡ Τουρκία ποὺ τὴν τελευταῖα στιγμὴ δὲν ἄφησε τοὺς ἂμερικανούς, νὰ εἰσσβάλλουν στὸ Ἰρὰκ ἀπὸ τὸ ἔδαφός της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όντως, περίεργη η ονομασία Μίνωας. Προφανώς λόγω της θεωρίας περί σημιτικής καταγωγής των Μινωιτών. Δίνουμε μόνοι μας δικαιώματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η γκρίνια θα σας/μας φάει!!! Κάνετε σαν τους Βυζαντινούς που συζητούσαν το φύλο των αγγέλων την ώρα που ο Μωάμεθ ήδη είχε αρχίσει να σφάζει... Χέστηκα για το Μίνωας και τις άλλες βλακείες... Έλεος πια...Θυμάμαι τον αείμνηστο Φλωράκη (άβυσσος πολιτική με χωρίζει από το κόμμα του) που την εποχή του "Βυθίσατε το Χόρα" βγήκε και έδωσε όλη τη συμπαράστασή του και του κόμματος στην τότε κυβέρνηση και όταν ρωτήθηκε πώς αυτός ένας διεθνιστής κομμουνιστής κλπ υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες και συμμαχεί με ένα αστικό κόμμα (πασοκ) απάντησε: "ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΑΧΗΣΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ"! Αυτά υπάρχουν στα αρχεία της ΕΡΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ... «ΣΩΣΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ (ΞΑΝΑ) !!! ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ - ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΕΕΕ !!! ΞΥΠΝΑΤΕ
    ΡΕΕΕ !!!

    ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ «ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ» ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ... «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΜΑΣ !!! ΠΟΙΟΙ; ΟΙ ΔΗΘΕΝ «ΜΑΛΩΜΕΝΟΙ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ !!! ΚΟΡΟΪΔΟ
    ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ...

    Διαβάστε....
    http://esxatianasxesi.blogspot.com/2010/05/blog-post_4180.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Κώστα (25 Μαΐου 2010 2:58 μ.μ.)

    >όπως πέρυσι που είχαν ανεβάσει στην στρατιωτική τους Ιστοσελίδα χάρτη που ένα μέρος του Αιγαίου που ανήκει σε εμάς το έδειχνε ουδέτερη περιοχή αν θυμάμαι καλά και θα αρνηθούν να δεχτούν να γίνουν ασκήσεις εκεί?<

    Χθες απάντησα, αλλά η απάντηση μάλλον χάθηκε. Την επαναλαμβάνω:

    Σε σχετικό ερώτημα του ΥπΕξ, το Ισραήλ απάντησε ότι τους χάρτες τους έχει από το ΝΑΤΟ, άρα αυτό παρουσιάζει την συγκεκριμένη περιοχή ως ουδέτερη. Μετά από τις εξηγήσεις που τους δόθηκαν, οι Ισραηλινοί διόρθωσαν τον χάρτη στην ιστοσελίδα τους.

    Απ όσα διαβάζω, και η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται στις ασκήσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει.

    ΥΓ: Εννοείται ότι δεν είμαι ο Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 25 Μαΐου 2010 7:31 μ.μ.

    >γιατι λέγεται "Μίνωας" ;

    μας ενώνει ο Μίνωας...λίγη Κρήτη εμείς, λίγη Κρήτη οι Ισραηλινοί;;;<

    Όχι, βρε αδελφέ/ή. Απλώς οι >ισραηλινοί αγαπούν το όνομα. :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Ανώνυμε σε ευχαριτσώ για την διαφωτιστική απαντησή σου και δεν σου κρύβω ότι με χαροποίησε ιδιατέρως,τώρα θέλω να πώ σε ένα άλλο φίλο του σάιτ σχετικά με την αναφορά του στον Χαρίλαο Φλωράκη ότι η γενιά του Φλωράκη ήταν γνήσιοι και προπάντων ΕΛΛΗΝΕΣ πατριώτες που πολέμησαν μέχρι εσχάτων τον Γερμανών κατακτητή μαζί με όλους τους υπόλοιπους ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά δυστυχώς για να μην μας δώσουνε ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ οι (συμμαχοί μας)μιάς και είμαστε με το μέρος των νικητών μας έπλεξαν με το εμφύλιο εκμεταλευόμενοι την ανέκαθεν γνωστή μας διχόνια και έγινε ότι έγινε και ένα άλλο που θέλω να πω είναι ότι οι Ισραηλινοί όπως και οι Παλαιστήνιοι (Φιλισταίοι)είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ που εάν και το ξέρουν λόγω θρησκείας δεν το παραδέχονται και για αυτό έχουν αυτή την συμπάθεια και αγάπη προς την ΚΡΗΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 11:48 ,

    ο συμβολισμός παίζει ρόλο στην πολιτική.Ένα όνομα,μία ενέργεια μπορεί να σημαίνουν πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.