7/2/11

Λεπτές ισορροπίες σε Τίρανα και Σκόπια

Εντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την ταυτόχρονη πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ και θέτει σε κίνδυνο τη γεωπολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.Παρότι η κατάσταση στις δύο χώρες έχει σαφώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και προϊστορία, η χρονική σύμπτωση στην κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ως αποτέλεσμα να παραλύει η ομαλή πολιτική λειτουργία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Στην Αλβανία η πολιτική κρίση μαίνεται από την περίοδο μετά τις εκλογές του 2009, με τους σοσιαλιστές του Εντι Ράμα να καταγγέλλουν καλπονοθεία και να ζητούν πρόωρες εκλογές. Η 18μηνη αποχή από το Κοινοβούλιο κλιμακώθηκε σε διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό περίπου 150 την 21η Ιανουαρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα εμπλέκει σε σενάρια συνωμοσίας όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας και τη γενική εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψη έξι υπόπτων για τη δολοφονία των διαδηλωτών.

Η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. «Η αστάθεια φέρνει κινδύνους και εθνικιστικές εξάρσεις και σε τέτοιες καταστάσεις οι μειονότητες δεν έχουν να κερδίσουν», τονίζει διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι το κύριο μέλημα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών, μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος.

«Η όλη κατάσταση δεν μας αφήνει αδιάφορους, γιατί κάθε εκτροπή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη μειονότητα» λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ («Ομόνοια»), Βαγγέλης Ντούλες, το κόμμα του οποίου συνεργάστηκε στις εκλογές με τους σοσιαλιστές και συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τονίζοντας ωστόσο ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Φόβους εκφράζουν διπλωμάτες και για πιθανή ροή μεταναστών προς τη χώρα μας σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί.

Στα Σκόπια η αποχώρηση των σοσιαλιστών (SDSM) και ακόμη τεσσάρων κομμάτων από το Κοινοβούλιο κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει τις εξελίξεις. Αφορμή αποτέλεσε απόφαση δικαστηρίου να δεσμεύσει τους λογαριασμούς ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι στη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία και τον Ν. Γκρούεφσκι να κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει ένα σοβαρό πισωγύρισμα σε μια εθνικιστική πολιτική. Αλλωστε το έλλειμμα προόδου το διαπιστώνουν ρητά το τελευταίο διάστημα τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ. Ετσι η συνάντηση τις επόμενες ημέρες στη Ν. Υόρκη μεταξύ των διαπραγματευτών για το θέμα της ονομασίας γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους, δηλαδή για να επιβεβαιωθεί η στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις και στις δύο χώρες αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί.

6 σχόλια:

  1. - Όλο και περισσότερο, εκτιμώ την αμερόληπτη ενημέρωση αλλά και απεχθάνομαι την προσχηματική, ρηχή και -συχνά- στρεβλή δημοσιογραφική γλώσσα. Η ανισορροπία δεν είναι λεπτή ισορροπία. Το έλλειμμα δημοκρατίας δεν εγκυμονεί πολιτική κρίση όπως τουλάχιστον αυτή εννοείται, αλλά αναγκαία ζύμωση, γι’ αποκατάστασή της, σε ανεκτό τουλάχιστον επίπεδο. Κάθε έξωθεν καθοδηγούμενη -τυχόν- εκτρωματική κατάσταση, σαν την περίπτωσή μας, δεν αποτελεί γεωπολιτική σταθερότητα αλλά υποβόσκουσα αστάθεια μιας επίπλαστης πολιτικής λειτουργίας, που μόνο ομαλή δεν είναι. Τί το πιο φυσιολογικό, από το να ρέπει μια πάσχουσα κατάσταση προς εξυγίανσή της. Δικαιολογημένη -βέβαια- η ανησυχία, όχι όμως τόσο για τα φερόμενα και «φαινόμενα», όσο για τα παρασκηνιακά -και εν πολλοίς άγνωστα- τεκταινόμενα. Οι ενδείξεις οδηγούν σε σκέψεις για καθοδήγηση, όχι σε πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη αλλά σε ολοένα εντεινόμενη υπανάπτυξη, από την οποία πρέπει ο λαός μας να προφυλαχτεί κι’ έχει μεγάλη την ανάγκη να επαγρυπνεί και να ενεργεί, οργανωμένα και δραστήρια, χωρίς να το περιμένει αλλά να το απαιτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. //...προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την ταυτόχρονη πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ και θέτει σε κίνδυνο τη γεωπολιτική σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια...//
    -----------------
    Αυτά τα ανθρωπάκια που μας κυβερνούν, φοβούνται ακόμα και τον ίσκιο τους.
    Από πού και έως πού αυτά που συμβαίνουν σε Σκόπια και Αλβανία (ακόμα και εάν σκοτωθούν μεταξύ τους) θέτουν σε κίνδυνο οτιδήποτε υπάρχει έξω από τα σύνορα αυτών των δύο χωρών;;;
    Χέστηκε η Φατμέ στο γενι-τζαμί !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nai tzimi kserola xestike...giati pos 8a eno8oun meta ap ton xalasmo...8a strafoun oloi kata tis ellhnikhs mionotitas,o pinasmenos mono to misos exei,kai ayto 8a baloun mprosta gia na eno8oun!
    to exoun kanei paliotera,to kanoun twra,kai 8a to kanoun gia panta!

    ena paradigma:
    h ellhnikh mionotita zei kai sthn legomenh riviera(apo agious saranta mexri aylona)ta xwrafia tous prospa8isan na ta paroun mafiozei me epikefalis thn kopela tou mperisa.fysika oi katoikoi antedrasan.ksereis pos tous polemisan...me ena mparaz an8elinikon ''diafimisewn'' se pliromena mme..kai o alvanos politis pystepse oti oi ''kakoi'' ellhnes pane na tous paroun thn ''notia alvania''...

    apotelesma:8anatos tou aristoteli gkouma apo paidia pou eixan bombardisei to myalo tous ta mme oti kyndineyoun ean kapoios mialei ellhnika sthn alvania!

    apotelesma2:oi alvanoi dianooumenoi, pou einai h monh elpida na glitosoume toso oi alvanoi alla kai oi ellhnes pou zoume ekei, xaraktiristikan prodotes kai ferefona tou ellhnikou sobinismou!

    apotelesma3: h ellhnes ths ellados na ksana8ymi8oun to misos gia tous edw ebriskomenous alvanous metanastes

    apotelesma4: SKATA

    kai mia erwtish, posa ptyxia exeis pou ksereis ta panta?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αϊ ντοντ σπικ γκρικλις...
    τζιμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μας νοιάζει εμάς. Εμείς ζουμε την pax neo-otomana. Είμαστε ασφαλείς. Η μαμά δεν θα αφήσει να πάθουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. den peirazei mporei na grafw latinika sthn tastiera alla sthn kardia grafw ellhnika

    enw esy skeytese greeklesh apo'ti exw katalabei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.