5/2/11

Εμφανίστηκαν οι πρώτοι μνηστήρες για τον ελληνικό μαύρο "χρυσό"

Τις πρώτες κρούσεις από πετρελαϊκές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα του Καναδά, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να αναλάβουν έρευνες αναζήτησης μαύρου χρυσού στην Ελλάδα, έχει δεχθεί η κυβέρνηση ενόψει της σύστασης φορέα πετρελαϊκών ερευνών στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο “Reuters” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, οι έρευνες μπορούν να ξεκινήσουν στα χερσαία τμήματα των Ιωαννίνων, των Γρεβενών ή της Θράκης, καθώς και στα ανοιχτά του Πατραϊκού Κόλπου.

“Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ο φορέας να αρχίσει να δουλεύει στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκεί που έχουμε ώριμα επιστημονικά δεδομένα” είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι το υπουργείο δεν θα περιμένει να λυθεί το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία. “Η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι μία ανεξερεύνητη περιοχή, έχει δυνατότητες να κάνει και έναν και δύο κύκλους παραχωρήσεων χωρίς να εμπλακεί καθόλου σε ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας”, είπε ο κ. Μανιάτης.

Σε δύο χρόνια η πρώτη άδεια
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, στα τέλη της άνοιξης θα έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. “Ο φορέας δεν θα κάνει ο ίδιος έρευνες, δεν θα αγοράζει σκάφη, γεωτρύπανα ή άλλο υλικό. Θα κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες και στη συνέχεια θα παρακολουθεί για λογαριασμό του δημοσίου την πιστή εφαρμογή των όρων των αναθέσεων”, ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Όπως εκτίμησε ο υφυπουργός, σε διάστημα 18-24 μηνών μπορεί να έχει δοθεί η πρώτη άδεια πετρελαϊκών ερευνών σε ανάδοχο εταιρεία. “Μπορεί να πρόκειται για σεισμολογικές έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις”.

Ο κ. Μανιάτης ερμήνευσε την απουσία ενδιαφέροντος από τις πετρελαϊκές εταιρείες για τη χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια ως αποτέλεσμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου αλλά και πολιτικής βούλησης.

Ελληνικό πετρέλαιο για το 25% των αναγκών μας
"Με βάση όλα τα ανεπεξέργαστα, πρόχειρα και αποσπασματικά δεδομένα που υπάρχουν, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο", ανέφερε ο κ. Μανιάτης προσθέτοντας πως "πιθανώς σε χρονικό βάθος κάποιων ετών μπορούμε να φτάσουμε σε μερίδιο της τάξης του 1/5 ή του 1/4. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα δίνει κάθε χρόνο το 4% - 5% του ΑΕΠ, γύρω στα 10 έως 12 δισ. για εισαγωγές πετρελαίου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή”.
ΜΑKTHES,GR
.

15 σχόλια:

  1. Edo kolaei kai h episkepsi tou enterprise ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι!Τα κερδη να ειναι 1/2 αντε 1/3 με τπτ πιο λιγο απο αυτα!Θελουμε και εμεις να ζησουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι να εχουμε το 1/2 ή το 1/3 τς παραγωγης και να πληρωνον και εναν φορο και οι ετεριες που θα το εκεταλευονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ο ελληνικός υποθαλάσσιος και χερσαίος χώρος έχουν τις ποσότητες πλουτοπαραγωγικών πόρων που αναφέρονται (με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς από επιστήμονες), τότε η Ελλάδα γίνεται η πιο σημαντική χώρα για την Δύση. Για αυτό τον λόγο οι δυτικοί (Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, νατοϊκοί) θα υποστηρίξουν την Ελλάδα σε σειρά ζητημάτων.
    Γιατί όμως;
    - Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, Ε.Ε., Ευρωζώνης
    - Αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της λόγω του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και την ταυτόχρονης αντιπαράθεσης Τουρκίας-Ισραήλ
    - Η Ελλάδα δεν είναι μουσουλμανική χώρα, ούτε τριτοκοσμική, ούτε υπό ανάπτυξη (πχ ανατολική Ευρώπη)
    - Σταθερότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Αν. Μεσογείου
    - Πλησιέστερη χώρα στην κεντρική Ευρώπη
    - Δεν υπάρχουν προβλήματα ελέγχου υδάτινων δρόμων όπως στενά Βοσπόρου, Σουέζ, Άντεν (πλησίον Σομαλίας), Περσικού Κόλπου (λόγω Ιράν)
    - Τα αποθέματα σε πετρέλαιο των αραβικών χωρών μειώνονται. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα (αντίπαλος των ΗΠΑ) έχει πλέον περισσότερα αποθέματα αργού πετρελαίου από την Σ. Αραβία
    - Η Ελλάδα δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ
    - Μικρός κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών ή δολιοφθορών σε σχέση με χώρες όπως: Νιγηρία, Ιράκ, Ιράν, Χώρες του Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας
    - Η Ευρώπη δεν έχει πλέον εξάρτηση η έχει μικρότερη εξάρτηση από το αραβικό πετρέλαιο / ρωσικό φυσικό αέριο
    - Η Ευρώπη δεν έχει και τόσο ανάγκη την Τουρκία για μεταφορά φυσικού αερίου
    - Η Ελλάδα έχει δημοκρατικό πολίτευμα
    - μπορούμε να πούμε ότι είναι ευκολότερα ελέγξιμη από αμερικανικές/ευρωπαϊκές κυβερνήσεις/πολυεθνικές

    Βέβαια αυτά είναι αντίθετα στα συμφέροντα της Τουρκίας, πετρελαιοπαραγωγών χωρών και ΟΠΕΚ, της Ρωσίας σαν χώρα παραγωγής φυσικού αερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω γιατί αυτή η λέξη "μνηστήρες" η και "σώγαμπρος" έχει μια πολύ κακή έννοια στην Ελληνική γλώσσα.


    Αμαλία-Ελένη Μόζερ
    Δασκάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα εξηγείται η πίεση τους για τον εγκλωβισμό μας στο Δ.Ν.Τ. Θέλουν να σώσουν την αγελάδα για να μην ψοφήσει, να την παχύνουν για να την αρμέγουν για πολλά χρόνια, αλλά και να την βάλουν μέσα στο μαντρί τους, για να μην το σκάσει για το διπλανό μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΑΠΟ ΤΟ ΄74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ- ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ-ΣΩΓΑΜΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ.

    ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΜΙΖΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΑΝΕ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

    ΦΟΒΑΜΑΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΑΠ, ΔΝΤ, ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥΣ ΤΟΥ.

    ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ Κ.Λ.Π.

    ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα αποκτά αυτό που της λείπει. Παραγωγή υλικού πλούτου, ήτοι τα ευρώ έχουν αντίκρυσμα. Σπουδαίες είναι οι κινήσεις κάποιων πατριωτών αυτόν τον καιρό και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να επικρατούν των κάποιων λαμόγιων. Επίσης δεν είναι τυχαία η χλυαρή αντιπολίτευση από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Παπανδρέου αυτόν τον καιρό καταλαβαίνει τι επιβάλλεται να γίνει για να σωθεί η Ελλάδα. Ό,τι πριν από χρόνια λέγαν αιρετικό και συνωμοσιολογικό, τώρα, εφόσον δεν είναι φούσκα, αποτελεί την μόνη πολιτική διάσωσης του ελληνικού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @2:18
    πολυ εξυπνο σχολιο φιλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και για τους παροικουντες εν Ιερουσαλημ οπαδους του τριτου δρομου ως αυτοσκοπου ,οσο η κοινωνια μας εντασει ξενα στοιχεια
    του τυπου της Αμαλιας Μοζερ-πιθανως συμπαθη κατα τα αλλα-
    και τα χρηζει διδασκαλους ή δημοσιους φορεις, τοσο αυτη θα δημιουργει δισοιωνη και μαυρη προοπτικη για τον Ελληνισμο με αποτοκες συνεπειες το καψιμο των πολυτεχνειων και των σημαιων ως εκφραστων πια κενου περιεχομενου και σε τιποτα εμπεριεχοντων των εννοιων που αυτα(ΑΕΙ-Σημαια) αντιπροσωπευουν.
    ΣΑΛΟΜ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανέκαθεν οι καλοί λογαριασμοί έκαναν και τους καλούς φίλους.
    Δεν αποκλείει κανείς τους "μνηστήρες", καθότι, στα "προξενιά" αυτού του είδους (και γενικώς), ισχύει το "εκατό και ο γάιδαρος" όσον αφορά τις υποψηφιότητες.
    Αρκεί οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στη βάση του "ό,τι πληρώσει θα πάρει ο καθένας". Και αν ανακύψουν εκβιασμοί για "πανοπροίκια", να χαλάνε οι διαπραγματεύσεις λόγω αναξιοπιστίας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελινα, ανεκαθεν η στροβιλωδης σκεψη ηταν ελληνικο χαρακτηριστικο,αντιπροσωπευουσα την αεναον συμπαντικη ροη .
    Εμεις μπορουμε να το υποθεσουμε.
    Οι αλλοι ομως;
    Oι αλλοι ξερουν το ασπρο και το μαυρο.
    Αντε να τους εξηγησεις.
    Η ειμαστε φιλοι ή εχθροι.
    Δεν υπαρχουν γιαυτους ενδιαμεσες καταστασεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και εξηγουμαι:H Eλλαδα ειναι ενωτικη δεν διχαζει .
    Ουτε εμπλεκεται σε λογικες ποδοσφαιρου.
    Κιοταν απο λαθος ή υπερβαλλοντα ζηλο πεφτει στην παγιδα, καταστρεφεται και αφανιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ για την στροβιλώδη σκέψη. Ομως εδώ τα πράγματα δεν είναι ένα απλό επικοινωνιακό τρύκ. Πρόκειται για την ζωή μας και το μέλλον μας. Τα μαθήματα που πήραμε τον τελευταίο χρόνο, θα πρέπει να μας δίδαξαν τουλάχιστον να διαπραγματευόμαστε ψύχραιμα και να διατηρούμε τις απαιτήσεις που δικαιούμαστε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ηλία είσαι παρατηρητικώτατος.

    Τουλάχιστον όμως μην με κατατάσεις στην τάξη των Ροζάκηδων και των Γκίλμπερτ.



    Αμαλία-Ελένη Μόζερ
    Δασκάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.