2/2/11

Διεθνείς «ανισορροπίες» υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη

Η ΠAΓKOΣMIA οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε τεράστια προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων, δύο ζητήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό προστατευτισμό αλλά ακόμη και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών, όπως υπογράμμισε από τη Σιγκαπούρη ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολιτικές προστατευτισμού σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Καθώς η ένταση μεταξύ χωρών αυξάνεται θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιμέτωποι με πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν.
Κατά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «δύο ανισορροπίες» που μπορούν να αποτελέσουν τους «σπόρους» για να γεννηθεί μία νέα κρίση, ανάλογη με αυτή που βίωσε η παγκόσμια οικονομία την τελευταία τριετία.

Η πρώτη ανισορροπία έγκειται στον διαφορετικό ρυθμό με τον οποίο ανακάμπτουν οι οικονομίες διαφορετικών χωρών, με τις αναδυόμενες αγορές να «τρέχουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιθανώς να οδηγούνται και σε υπερθέρμανση.
Η δεύτερη ανισορροπία αφορά την έντονη κοινωνική αναταραχή που καταγράφεται σε χώρες με υψηλή ανεργία και διευρυμένο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των τάξεων του πληθυσμού.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, εντός της επόμενης 10ετίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας θα εισέλθουν 400 εκατ. νέοι άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν θα κατορθώσει να βρει δουλειά. «Κινδυνεύουμε να δούμε μία ολόκληρη γενιά να χάνεται, μία γενιά που θα περάσει όλη της τη ζωή έχοντας να αντιμετωπίσει υψηλή ανεργία και ιδιαίτερα οδυνηρές κοινωνικές συνθήκες αλλά και συνθήκες διαβίωσης. Το να εφαρμοστούν προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα όλων των χωρών της υφηλίου, ανεξάρτητα εάν “ανήκουν” στις ανεπτυγμένες ή στις αναδυόμενες», προειδοποίησε ο κ. Στρος-Καν.
Μία ακόμη έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Στρος-Καν είναι ότι οι ανισορροπίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που υπήρχαν πριν από την κρίση του 2008, όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί αλλά επανέρχονται, πιθανώς, και σφοδρότερες. «Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά ελλείμματα, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Η ανάπτυξη σε χώρες με υψηλά πλεονάσματα, όπως οι Γερμανία και Κίνα, εξακολουθεί να στηρίζεται στις εξαγωγές. Ουσιαστικά, τίποτε δεν έχει αλλάξει», επισήμανε.

10 σχόλια:

  1. Να φωναξουμε τον Ανδριανοπουλο να μας δωσει λυση. Που τον εχουν και τον λιβανιζουν διαφορα μπλογκς αριστερα-δεξια για να διατυπωσει τις "βαθυστοχαστες" αναλυσεις του περι ελευθεριας των αγορων και περιορισμο του κρατους.
    Λες και δεν ειναι στη φυση του νεοφιλελευθερισμου-κερδοσκοπισμου, η δημιουργια ανισοτητων, ανεργιας, φτωχιας και εξαθλιωσης του Τριτου κοσμου και των μεσαιων-κατωτερων στρωματων ολου των υπολοιπων.
    Κινα θελουν να μας κανουν, αυτο ειναι το ονειρο τους. Ενα στρατιωτικο κρατος, που μια απειροελαχιστη ελιτ ζει πλουσιοπαροχα, μια μικρη ανωτερη ταξη καταναλωνει και το πληθος απλως παραγει τα αγαθα που καταναλωνουν οι ως ανω, ζωντας κατω απο εξαθλιωση και φτωχια, μην εχοντας δυνατοτητα δε να αντιδρασουν, γιατι στη καλυτερη θα τους χωσουν σε ενα μπουντρουμι για ολη την υπολοιπη ζωη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως αν δει κάποιος την παγκόσμια ιστορία θα διαπιστώσει ότι πριν από κάθε μεγάλο πόλεμο υπήρχαν:

    1) Οικονομικές κρίσεις.
    2) Ανταγωνισμοί κρατών για πλουτοπαραγωγικές πηγές.
    3) Εσωτερικές συγκρούσεις σε κράτη(μερικές φορές υπήρχαν και θρησκευτικού τύπου αναταραχές)
    4) Διαμόρφωση των τελικών συμμαχιών.
    5) Αφορμή για πόλεμο.

    Στη σημερινή εποχή ένα από τα βασικά που αποτρέπει τους πολέμους μεγάλης καταστρεπτικότητας είναι η υψηλή φονικότητα των σημερινών όπλων ακόμα και του συμβατικού οπλοστασίου.
    Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο αντοχής. Όταν ξεπεραστεί αυτό, τότε όλα τα κράτη τα συμφέρει ένας πόλεμος προκειμένου να γίνει αναδιανομή. Μέχρι τον επόμενο πόλεμο κτλ.
    Ένα παλιό αντιπολεμικό τραγούδι λοιπόν:
    http://www.youtube.com/watch?v=UojwgBMtpzs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη

    Κατά τη γνώμη μου οι μεγάλες δυνάμεις προετοιμάζοντε για μεγάλο πόλεμο εδώ και χρόνια,σιγά σιγά και γρήγορα.

    Όσοι πιστεύουν ότι οι μεγάλοι θα κάτσουν για πολύ ακόμη ήσυχα είναι γελασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρόδη Κράτσα ευρωβουλευτίνα της ΝΔ,

    μια τσιτσολίνα υπέρ των των συμφερόντων των ΙΔΙΩΤΏΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ χρηματοπιστωτικών συναλλαγών,

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231077020

    Την προαγάγω στο κάδο
    http://ksanapsifistetonxorisstavro.blogspot.com/

    είθε να ελαφρό το βάρος του φορτίου των ψήφων των οπαδών και φίλων της Ν.Δ.

    Με κάτι τέτοιες και τέτοιους μας φτάσαμε σε προ Τηνισιακές και προ Αιγυπτιακές καταστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουδεις ομως υποκριτης τολμαει να θιξει το βασικοτερο προβλημα.Την τεραστια υπεργεννητικοτητα των υποαναπτυκτων χωρων που δημιουργει στρατιες δυστυχισμενων παιδιων τα οποια απελπισμενα προσπαθουν να βρουν ενα καλλιτερο μελλον μεσω της λαθρομεταναστευσης,κανοντας πολλους εμπορους πλουσιους.Ποσους μπορει να αντεξει ο πλανητης για να τους θρεψει;.Ας αφησουν λοιπον τις υποκρισιες και ας φροντισουν να ενημερωσουν τους λαους για το σοβαροτατο αυτο προβλημα που εχει φερει σε αδιεξοδο και αυτους τους λαους και εμας που υφισταμεθα τις συνεπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Χρήστο Χατζησαββίδη

    Συμφωνώ. Άλλωστε από τα 5 που ανέφερα νομίζω ότι λείπει μόνο το τελευταίο για μια μεγάλη σύγκρουση.
    Από τη μια έχουμε μια Κίνα που μεγαλώνει συνεχώς σε κάθε τομέα.
    Οι ΗΠΑ παραμένουν υπερδύναμη ωστόσο πλέον δεν νιώθουν τόσο άνετα όπως πχ στις αρχές της δεκαετίας του 90.
    Η Γερμανία καταλαμβάνει για τρίτη φορά(μέχρι να την ξαναχάσει) την Ευρώπη αυτή τη φορά οικονομικά χωρίς κανένας να μπορεί να της πει κάτι.
    Η Γαλλία πάντα σταθεροποιητικός και πιο δημοκρατικός παίκτης (αν και μεγάλη δύναμη της Ευρώπης και μέσα στις 8 μεγαλύτερες παγκοσμίως) αλλά δεν μπορεί να φρενάρει το οικονομικό όνειρο των Γερμανών που σιγά σιγά επιβάλουν "χιτλερική" οικονομική πειθαρχία. Στην περιοχή μας, η Τουρκία ως περιφερειακός παίκτης έχει μεγάλες φιλοδοξίες και κυριολεκτικά το μόνο που την κρατάει κάπως προς το παρόν είναι διεθνείς πολιτικές καταστάσεις και το Κουρδικό. Σχετικά σύντομα θα απειλήσει με τις φιλοδοξίες της συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων σε μια ευαίσθητη ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή. Στην κόψη του ξυραφιού και δεν έχει καταλάβει όμως ότι παίζει με την φωτιά.
    Το Ισραήλ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή καθημερινή στρατιωτική ετοιμότητα από τη στιγμή της ίδρυσης του. Τα χει πάρει άγρια προς το παρόν με την Τουρκία, και "πολιορκεί ερωτικά" χώρες προκειμένου να δώσει ένα μαθηματάκι στον πρώην αχάριστο φίλο.
    Η Ρωσία είναι πολύ καλύτερα σε κάθε επίπεδο από τότε που ανέλαβε ο Πούτιν. Ενισχύεται σε κάθε τομέα και φυσικά το κύρος της έχει ανέβει πάρα πολύ από τις μαύρες ημέρες του Γέλτσιν. Στρατιωτικά η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι ΕΣΣΔ αλλά σίγουρα είναι πολύ δυνατή ώστε αν γινόταν κάτι να σαρώσει άνετα την Ευρώπη μέχρι τα σύνορα της Γερμανίας(χωρίς να μπαίνουν στο παιχνίδι τα πυρηνικά όπλα). Τα τεθωρακισμένα της, το πυροβολικό της και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της, με τον όγκο πυρός που διαθέτουν είναι ασταμάτητες σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο συμβατικού πολέμου με πολύ περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων και μάλιστα μικρής ισχύος εκτός αν τρελαθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και ξεφύγει τελείως το πράγμα.
    Η Ινδία ενισχύεται κι αυτή ωστόσο είναι το αντίστοιχο της Γαλλίας στη περιοχή της. Είναι μεγάλη δύναμη αλλά σταθεροποιητικός παίκτης σε γενικές γραμμές. Δεν θα έλεγα το ίδιο για την Κίνα μακροπρόθεσμα.
    Οι Βρετανοί ζηλεύουν τις ημέρες δόξας πριν τον Β Παγκόσμιο (που ήταν η ταφόπλακα της Αυτοκρατόρίας τους). Για να σώσουν "το νησί" πούλησαν μεγάλα "οικόπεδα" και από τότε είναι οι φτωχοί υπασπιστές των ΗΠΑ. Το παιδί για τα θελήματα και ο πράκτορας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Βέβαια από άποψη στρατιωτικής ισχύος οι Βρετανοί παραμένουν στο ΤΟP 8.
    Γενικά η εικόνα που βλέπουμε ως ερασιτέχνες "αναλυτές" είναι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, εσωτερικές αναταραχές στα κράτη, μεγάλες έντονες διαδηλώσεις κατά διαστήματα. Παρατηρούμε επίσης την έντονη εμπλοκή της θρησκείας. Πάνω σε όλα αυτά έσκασε και μια οικονομική κρίση που δεν την έχει ξεπεράσει ουσιαστικά κανένα κράτος διότι όλα είναι αλυσίδα. Όλα τα κράτη(από το πιο ισχυρό μέχρι το πιο αδύναμο) δανείζονται. Όλα βασίζονται σε πιστωτικό σύστημα που έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι είναι το σύστημα της ψεύτικης ευημερίας και στην ουσία είναι μια μεγάλη φούσκα που όταν η ιστορία ξανακάνει τον κύκλο της προκαλεί συγκρούσεις. Είμαστε πιστεύω σε μια καμπή και ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει ακόμα έντονος ανταγωνισμός για πλουτοπαραγωγικές πηγές. Υπάρχει ένας "πόλεμος" για την ενέργεια που έχει συμπληρωθεί από έναν οικονομικό πόλεμο( στην ουσία το ενεργειακό ανήκει στην κατηγορία του οικονομικού).Το μόνο που λείπει είναι ο πραγματικός για να συμπληρωθούν όλα τα επίπεδα της πολιτικής(διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό).
    Άλλωστε ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.
    Φυσικά δεν είναι επιθυμητός και όσο πιο ισχυρά είναι τα όπλα τόσο η πιθανότητα ενός μεγάλου πολέμου μειώνεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ένταση δεν εκτονώνεται με συνεχείς μικρές περιφερειακές τοπικές συγκρούσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά, δεν ξέρω αν το είδατε, αλλά όταν ο Ντομινίκ πιθανολογούσε μέχρι και πόλεμο, μόνο που δεν γελάγανε και τα μουστάκια του (που δεν έχει) ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα της Δύσης είναι ότι δεν παράγει.

    Η ανεργία θα μειωθεί με δραστική αύξηση των αυτοαπασχολούμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Πιγκουίνο,

    Γιατί να μην γελάει ο Ντομινίκ?
    Θα πολεμούσε αυτός σε ένα τέτοιο σενάριο? Ή μήπως τα παιδιά του?
    Αυτός όπως και να χει οικονομικά κερδισμένος είναι και θα χαλαρώνει στην άνετη πολυτελή πολυθρόνα του τρίβοντας τα χεράκια του.
    Οι τραπεζογύπες δεν χάνουν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.